Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noodweer maakt abrupt einde aan twee dagen zomer

  •  
21-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5066 keer bekeken
  •  

Noodweer heeft delen van Nederland, België en Noord-Frankrijk getroffen. Op verschillende plekken moesten mensen geëvacueerd worden vanwege de wateroverlast. Op het hardcore-festival Dominator in het Brabantse Eersel, een van de grootste ter wereld, kwamen de tenten van bezoekers onder water te staan. In Belgisch Limburg moesten honderden kamperende meiden in veiligheid gebracht worden. De hoosbuien waren ongekend hevig. In een uur tijd viel er tien keer zoveel regen als gebruikelijk. Zoals experts al jarenlang voorspeld hebben neemt als gevolg van de klimaatcrisis de kans op extreme weersveranderingen enorm toe.

Op een dance-event in België, Atmoz Open Air in Maaseik, vielen rond 18.30 uur enkele lichtgewonden toen hevige windstoten toesloegen. In het noord-oosten van Frankrijk belandden vijf mensen in het ziekenhuis als gevolg van het noodweer. Honderden brandweerlieden moesten in actie komen om de gevolgen te bestrijden.

cc-foto ter illustratie: Gerard Stolk

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Backtobasics
Backtobasics
22 jul. 2024 - 8:05
Dit soort extremen komt natuurlijk door klimaatverandering. Nu nog wel leuk om met je 4 wheeldrive door te banjeren terwijl anderen niet verder komen, maar als het straks nog erger wordt hebben deze types ook geen lol meer...................
Anna R. Chist
Anna R. Chist
21 jul. 2024 - 16:10
Vandaag: Half uur matige regen en nog steeds warm en benauwd. Klopt weer eens niks van dit verhaal.
2 Reacties
vdbemt
vdbemt21 jul. 2024 - 20:09
Echt? Jij vindt dit een goede reactie?
Pindaklaas
Pindaklaas21 jul. 2024 - 20:32
In Zeeland bijna heel de dag zon, maar daarom klopt dit verhaal nog wel... Een kennis van me was op het Dominator festival en is vroegtijdig naar huis gevlucht.
Coolplayer
Coolplayer
21 jul. 2024 - 12:10
't Is weer voorbij die mooie zomer ( Gerard Cox uit 1973. ) Ik kan me die zomers nog goed herinneren, weken lang tussen de 26/28 graden echt heerlijk zomerweer ( Maar ach aan alles komt 'n end ) Ja goed is dit dan een kwakkelzomer of meer een zomer die past bij klimaatverandering, veel vakantiegangers die de zon opzoeken krijgen waar voor hun geld , veel zon maar ook veel hitte en daar zit je dan in je hotelkamer omdat het buiten 35 graden is.
4 Reacties
Adriek
Adriek21 jul. 2024 - 16:49
Kwakkelzomers, droge zomers, natte zomers: ze kwamen allemaal ook vroeger voor. Of de extremen extremer zijn en worden kan ik niet beoordelen, maar de statistieken liegen er niet om. (Ongelovigen kunnen desnoods zelf met historische weerdata aan de slag, veel gegevens zijn publiek toegankelijk.)
Koolblom
Koolblom21 jul. 2024 - 18:14
Goede vraag. Is dit de nieuwe standaard tot het stilvallen van de warme golfstroom zorgt voor een nieuwe verandering?
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jul. 2024 - 8:18
Weken lang tussen de 26 en 28 graden is onzin als normale temperatuur van vroeger te noemen.
Backtobasics
Backtobasics22 jul. 2024 - 9:19
De tijden dat je vanuit je zuid europese vakantiestemming weer terug in Nederland, op een gematigd klimaat kan rekenen zijn ook voorbij.
Johan Huizing
Johan Huizing
21 jul. 2024 - 10:55
De kortstondige zomerse buien vergezeld van stevige onweersbuien als deze volgend op een warme periode zijn heel normaal. Ik ken ze al als een gewoon zomers verschijnsel vanuit het begin van de zeventiger jaren. Van meer recente tijd zijn het steeds groter aantal massale festivals en andere grote evenementen in de zomerperiode die dan logischerwijs vanwege hun hiervoor kwetsbare karakter vaker in het nieuws komen.
14 Reacties
vdbemt
vdbemt21 jul. 2024 - 12:31
Vraag aan de bewoners daar in (o.a.) Limburg of het ook normaal is dat ze zo vaak voorkomen. Dwaas.
Johan Huizing
Johan Huizing21 jul. 2024 - 12:54
vdbemt Er zijn sinds die vroegere tijden met net zulke voorkomende hevige regenoverlast nog wel wat andere zaken verandert dan alleen een niet door mij ontkende grotere kans daarop door een slechts lichte klimaatverandering. Zoals steeds meer bouwen en daarmee ook in wat eerder gebieden waren die in geval extreme regenval gebruikt werden om het water weg te leiden en een steeds verdere kanalisering van rivieren wat eerder natuurlijker stroomgebieden waren wat tot meer overstromingen stroomafwaarts, lees Nederlands stroomgebied, heeft geleid.
Volrin
Volrin21 jul. 2024 - 14:03
@Johan Er zijn ook steeds extreme periodes van droogte en regen, dat is echt wel anders dan in de jaren '70.
Juffrouw B
Juffrouw B21 jul. 2024 - 16:06
@Johan, Ik ben ook een kind uit die tijd. De weersomstandigheden zijn nu echt wel anders dan toen. '76 was een langdurige hittegolf in mijn geheugen, daarna kwamen er een paar stevige winters. (oa '79) Daarna nooit meer meegemaakt, ja wel de droogte van 2018, maar geen hittegolf meer als toen. En de winters? Wanneer hebben we voor het laatst ook al weer een elf stedentocht gehad?
Gr-Pirate
Gr-Pirate21 jul. 2024 - 16:43
@Johan; "Zoals experts al jarenlang voorspeld hebben neemt als gevolg van de klimaatcrisis de kans op extreme weersveranderingen enorm toe." ....experts, wetenschap, wat snap je hier niet aan??
Adriek
Adriek21 jul. 2024 - 16:53
Extremen komen - per definitie - niet vaak voor vdbemt. Maar langs rivieren, groot of klein, zijn door de geschiedenis altijd grote en kleine rampen geweest. (Waarvoor dienen de uiterwaarden ook alweer?) Zoals ik elders stel kan ik niet inschatten of de extremen extremer worden danwel vaker voorkomen, dat oordeel laat ik aan kenners over.
vdbemt
vdbemt21 jul. 2024 - 17:25
Beste Johan, weet je dat jij je in 1 zin al tegenspreekt? " Er zijn sinds die vroegere tijden met net zulke voorkomende hevige regenoverlast (hier zeg je dat die netzo is als voorheen) nog wel wat andere zaken verandert dan alleen een niet door mij ontkende grotere kans daarop (hier zeg je niet te ontkennen, dat de kans groter is)........." Natuurlijk zijn 'steeds meer bouwen' en 'kanalisering' niet de goede manier om met veel water om te gaan. Maar dat is geen argument om het feit dat we simpelweg met méér te maken hebben, te ontkennen. Dit: "Alle methodes geven aan dat extreme regenval tegenwoordig vaker voorkomt dan vroeger, ongeveer twee keer zo veel." is een quote uit: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/hoe-vaak-komt-extreme-neerslag-zoals-op-28-juli-tegenwoordig-voor-en-is-dat-anders-dan-vroeger
vdbemt
vdbemt21 jul. 2024 - 17:43
@Johan. Zie ook : https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/ook-vandaag-weer-kans-op-wateroverlast-dit-is-waarom-de-buien-zo-zwaar-zijn-2fb13 Daaruit: "Hoeveel zwaarder is een bui nu sinds de opwarming in Nederland? Het blijft een logisch oorzaak gevolg verhaal; opwarming van het klimaat maakt dat buien zwaarder worden. Dit heeft simpelweg te maken met de natuurwet dat warmere lucht meer water kan bevatten. Het KNMI geeft aan dat dit gemiddeld zo'n 7% meer is per graad opwarming en tijdens een flinke zomerbui kan dit ineens oplopen naar 14%. Sinds de officiële metingen van 1901 is Nederland 2,3 graden opgewarmd. Als we deze 14% vermenigvuldigen met de 2,3 graden stijging, komen we uit op 32%. Dit betekent dat een fikse zomerbui tegenwoordig potentieel 32% meer water kan opleveren dan precies diezelfde bui in 1901" En: https://www.mooischijndel.nl/nieuws/112/28777/noodweer-zorgt-voor-overlast-dit-heb-ik-nog-nooit-meegemaakt- En: https://nos.nl/artikel/2518016-deltares-deze-eeuw-meer-wateroverlast-en-groter-zoetwatertekort Deze laatste is vooral interessant, omdat er sprake zal zijn van EN meer droogte EN meer wateroverlast. De overheid moet het klimaatbeleid drastisch veranderen: "Volgens Deltares-directeur Walstra is ambitieus klimaatbeleid in het belang van iedereen. "Anders gaan we het tempo van alle veranderingen die er nodig zijn, maar moeilijk bijhouden." En jij wil maar vol blijven houden dat het net zo is als in de 70-er jaren????
Johan Huizing
Johan Huizing21 jul. 2024 - 17:44
@Volrin Ik heb de recordzomer van 1976 nog in mijn herinnering. Dat er de laatste decennia met gemiddeld hogere temperaturen vaker droogtes voorkomen en ook extreem natte, die een oorzaak heeft dankzij gedrag van de mensheid wereldwijd, zijn er eerder diverse periodes geweest waarin relatief veel drogere en ook extreem natte periodes voorkwamen. Zoals bijvoorbeeld in de twaalfde en dertiende eeuw die worden aangeduid als het "Klimaat Optimum", een opmerkelijk warme periode die tot in de veertiende eeuw duurde. Ook de 19e eeuw kende vooral een paar opmerkelijk hete en droge zomers. Er waren wel meer van dergelijke periodes die we hebben moeten doorstaan en dat was met veel minder middelen ons er tegen te weren, ervan te herstellen, en bovendien zonder de kennis en middelen er voor de toekomst iets tegen te doen zoals nu.
vdbemt
vdbemt21 jul. 2024 - 20:21
@Johan. Wat wil jij hier nu inbrengen? Je start deze discussie met: "De kortstondige zomerse buien vergezeld van stevige onweersbuien als deze volgend op een warme periode zijn heel normaal." Even later spreek je je in 1 zin tegen. En nu kom je met: "Dat er de laatste decennia met gemiddeld hogere temperaturen vaker droogtes voorkomen en ook extreem natte, die een oorzaak heeft dankzij gedrag van de mensheid wereldwijd, zijn er eerder diverse periodes geweest waarin relatief veel drogere en ook extreem natte periodes voorkwamen. Zoals bijvoorbeeld in de twaalfde en dertiende eeuw" Dit laatste wordt door geen enkele klimaatwetenschapper ontkend. Het gaat nu om de relatief snelle verandering, dankzij het gedrag van de mens, die jij hier weer WEL erkent: ""Dat er de laatste decennia met gemiddeld hogere temperaturen vaker droogtes voorkomen en ook extreem natte (dus NIET normaal), die een oorzaak heeft dankzij gedrag van de mensheid wereldwijd,...." Je bent nogal in de war.
vdbemt
vdbemt21 jul. 2024 - 20:24
@Adriek "Zoals ik elders stel kan ik niet inschatten of de extremen extremer worden danwel vaker voorkomen, dat oordeel laat ik aan kenners over." Ik ook. En ik luister daar kritisch naar. Zij zijn het nogal eens. Zie ook de meerdere links hier in mijn reacties op Johan.
LaBou
LaBou 22 jul. 2024 - 9:36
" Ik heb de recordzomer van 1976 nog in mijn herinnering. " Niets is zo onbetrouwbaar als herinneringen. Dat kan iedere criminoloog je vertellen als het om getuigen gaat. Cijfers, dáár gaat het om en die vertellen een heel ander verhaal dan deze klimaatneuzelaar.
inktvis75
inktvis7522 jul. 2024 - 10:12
Je bijdragen in dit draadje staan vol met de onzin en achterhaalde zaken (klimaat optimum etc) die verspreid worden door oa. climategate.nl Misschien eens andere bronnen opzoeken?
Olav Meijer
Olav Meijer23 jul. 2024 - 2:29
De zomer van 1976 was niet zozeer een record van hitte, maar van droogte en lange duur (van half april tot in september, meen ik mij te kunnen herinneren. Moet ik nog eens checken).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor