Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noodlijdend Griekenland wil 20.000 Syriërs opvangen

  •  
11-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-SyrischeVluchtelingen300.jpg
'Speciale faciliteiten' op populaire bestemmingen Kreta en Rhodos
Griekenland wil zijn gastvrijheid tonen door 20.000 Syrische vluchtelingen op te vangen in ‘speciale faciliteiten’ op de populaire bestemmingen Kreta en Rhodos. Momenteel wordt het plan op Europees niveau besproken.
Hoewel de Grieken de voorkeur geven aan opvang door de buurlanden van Syrië, geeft het te kennen dat het wil voldoen aan de verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat er iedere maand 2000 tot 3000 Syriërs het land ontvluchten. Volgens die schattingen zouden er momenteel al 300.000 Syriërs hun heil in het buitenland hebben gezocht, voornamelijk in Jordanië, Irak, Libanon en Turkije.
Het is onduidelijk hoe de Griekse burgers op dit plan gaan reageren. Momenteel verkeert het land in een zware economische crisis en verlaten steeds meer werkzoekenden het land. Ook de vreemdelingenhaat neemt onder aanvoering van de extremistische partij ‘Gouden Dageraad’ verontrustende vormen aan. Volkskrant: Griekenland wil Syrische vluchtelingen op Kreta en Rhodos
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten11 okt. 2012 - 20:04

Een in eerste instantie onlogische uitnodiging lijkt me (...). Maar mensen hebben veiligheid en onderdak nodig. Het doet me denken aan het feit dat dat mensen die weten wat ellende betekend eerder geneigd zijn anderen te helpen dan mensen die er warmpjes bijzitten. (Een spiegelneuronen effect misschien?) Ik ben erg benieuwd naar de beweegredenen van de Griekse regering.

ANRandy
ANRandy11 okt. 2012 - 20:04

En iedereen voelt meteen aan z'n klompen dat ze dit doen om een humanitaire noodsituatie, nu nog buiten Griekenland, binnen eigen grenzen te creëren, zodat de EU e.a. gedwongen zullen worden een geldstroom naar Griekse instanties te sturen, waar dan weer het nodige van afgetapt kan worden om de eigen nood te lenigen, of zoals vanouds de eigen zakken te vullen. Cynisme is niet voor niets een woord met een klassieke oorsprong.

MichelReiziger
MichelReiziger11 okt. 2012 - 20:04

Wat een solidariteit opeens. Gaan we Griekenland nu het door Europa gefinancierde vluchtelingenkamp maken? Strakjes elke vluchteling die Europa binnenkomt krijgt een enkele reis Griekenland, zal daar zijn procedure en status moeten afwachten. Ik weet zeker dat enkele partijen in Nederland dit een geweldig idee vinden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 okt. 2012 - 20:04

Ja hoor, de verloren Griekse eer op zoeken op de rug van Syrie? Kom op zeg, zij voelen zich minder door de armmoede en schamen zich rot, nu willlen ze laten zien aan de het Westen dat zij ook belangrijk zijn? Griekland moet eerst de bescherming aanbieden aan de buitenlanders die openlijk worden aangevallen door de racisten op de markt waar zij hun brood verdienen. Deze actie is lachwekkend.

clara51
clara5111 okt. 2012 - 20:04

De redactie van Joop heeft er stiekem tien keer zoveel vluchtelingen van gemaakt: http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/16453_griekenland_wil_200000_syriers_opvangen/

TheBigLebowski
TheBigLebowski11 okt. 2012 - 20:04

De Grieken zijn in ieder geval 1000x socialer dan wij. Ik heb er lang gewoond en de mensen zijn daar veel minder op zichzelf gericht dan wij. nederland het asociale ik en de rest kan stik-land. Chapeau Grieken!

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 okt. 2012 - 20:04

Omdat jij het zegt, ben ik nu een een Griek!

kalmpjes
kalmpjes11 okt. 2012 - 20:04

Misschien is het tijd eens van omgeving te veranderen en/of anders in het leven te gaan staan. Een positieve houding doet wonderen voor het verbeteren van het sociale klimaat om U heen. Alle positieve veranderingen beginnen klein. Zoals dit artikel ook aangeeft dat de Grieken doen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2012 - 20:04

Ik dacht dat Griekenland zo arm en zo zielig was dat ze miljarden steun nodig hadden omdat de mensen anders van de honger dorst dood gingen. Blijkbaar heeft Griekenland weer tegen ons gelogen. Wat een verassing.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 okt. 2012 - 20:04

Daarom moeten we als de wiedeweerga Griekenland in dit initiatief steunen door hulp te bieden voor de vluchtelingen.