Joop

Noodkreet Alexei Navalny over Kremlin-agressie: ‘Poetin leek wel de grootvader die dronken werd’

  •    •  
23-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1193 keer bekeken
  •  
Alexey_Navalny
De gemiddelde Rus heeft een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid buiten Rusland.
De afgelopen weken werd er op Joop.nl bericht over de vele onafhankelijke Russische analisten die het optreden van de criminele kliek in het Kremlin precies zo duiden als wij in het Westen.
Helaas komen hun goed gefundeerde analyses niet aan bod in de Russische mainstream media. Tv-zenders, de belangrijkste nieuwsbron voor de Rus-in-de-straat zijn alle in handen van de staat of van bevriende oligarchen. De boodschap is daar al jaren dezelfde: Rusland is de goedbedoelende “very good guy”, Oekraïne en het Westen zijn de gevaarlijke agressieve “bad guys”. Andere media gaan gebukt onder een zware censuur.
Zo heeft de gemiddelde Rus een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid buiten Rusland. Men kan daarom niet stellen dat een grote meerderheid van de Russen achter de Kremlin-agressie staat. Onafhankelijke Russische analisten zijn heel stellig in hun overtuiging dat een democratischer Rusland een heel ander buitenlands beleid zou voeten. Een opiniepeiling van afgelopen december toonde dat 80 procent van de Russen een positieve tot zeer positieve mening heeft over Oekraïners.
Velen in het Westen hebben geen besef van de zieke, agressieve propaganda die de Russische tv-zenders met name de laatste maanden uitzenden. Zij die dat nog altijd niet geloven kunnen alles terugkijken op gespecialiseerde websites.
Eén van die onafhankelijke geesten die regelmatig publiceert op nog bitter weinige onafhankelijke nieuws-sites die er nog zijn is oppositie-activist Alexei Navalny. Hoe hij daarin slaagt is een raadsel, want de Poetin-justitie heeft hem in een fake-proces naar een zwaar strafkamp verbannen.
Direct na Poetins bizarre, paranoïde en de geschiedenis verdraaiende toespraak van 22 februari stond de volgende noodkreet van Navalny online :
"Ik keek naar de vergadering van Ruslands Veiligheidsraad"
"Het was een bijeenkomst van senielen en dieven, en ik dacht aan dezelfde bijeenkomst van senielen… van het Politbureau van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie vroeger, …zichzelf beschouwend als geopolitici aan het “grote schaakbord”, die besloot Sovjet-troepen naar Afghanistan te sturen."
"Het resultaat was honderdduizenden slachtoffers, verwondingen aan hele naties, waarvan wij en Afghanistan de gevolgen blijvend ondervinden, en… één van de belangrijkste redenen voor de ineenstorting van de USSR."
"Die idioten van het Politburo volgden een ideologie van twee gezichten. Deze senielen van Poetin hebben niet eens een ideologie – alleen een constante en onverholen leugen. Ze nemen niet eens de moeite om hun casus belli de minste geloofwaardigheid te geven."
"Beide hebben willen maar één ding: de aandacht van het Russische volk afleiden van de echte problemen – de belabberde economie, stijgende prijzen, wijdverspreide wetteloosheid – en het veranderen in de vorm van ‘keizerlijke hysterie’."
"De enige tv-zenders waarnaar ik kijk zijn die van de staat en ik verzeker je dat er HELEMAAL GEEN nieuws over Rusland is. Letterlijk: alleen maar Oekraïne – VS – Europa."
"Naakte propaganda volstaat niet langer voor de senielen en dieven. Ze willen bloed…"
"En nu – het hoofd van het Politburo van de eenentwintigste eeuw houdt een echt krankzinnige toespraak… Het leek wel de grootvader die dronken werd op een familiefeestje en iedereen weer verveelde met zijn verhaal over hoe de wereldpolitiek eigenlijk werkt."
"Het zou grappig zijn als de dronken grootvader geen man van 69 was die alle macht heeft in een land met kernwapens."
"Vervang “Oekraïne” in zijn toespraak door “Kazachstan”, “Wit-Rusland”, “Baltische landen”, “Azerbeidzjan”, “Oezbekistan” enzovoort, zelfs inclusief “Finland”. En bedenk waar de geopolitieke gedachte van de seniele grootvader verder naar uit zal gaan. Dit alles liep in 1979 voor iedereen heel slecht af. En ook nu loopt het slecht af. Afghanistan werd vernietigd, maar de Sovjet-Unie werd ook dodelijk verwond."
"Door de schuld van Poetin kunnen honderden en later tienduizenden Oekraïners en Russische burgers sterven. Ja, hij zal Oekraïne zich niet laten ontwikkelen, hij zal dat land het het moeras in slepen; maar Rusland zal dezelfde prijs betalen."
"We hebben alles wat nodig is voor een krachtige ontwikkeling in de 21e eeuw – van olie tot geschoolde burgers – maar we zullen weer verliezen, de historische kans op een normaal rijk leven verkwisten omwille van oorlog, vuiligheid, leugens en een paleis met steenarenden op de Krim (noot vertaler: Poetins geldverslindende mega-paleis dat met gestolen geld is gebouwd)."
"Poetin en zijn seniele dieven van de Veiligheidsraad en Verenigd Rusland (de partij van Poetin die de meerderheid heeft in het Parlement via vervalste verkiezingen) zijn de vijanden van Rusland en zijn grootste bedreiging; niet Oekraïne en niet het Westen. Poetin doodt en wil nog meer doden."
"Het Kremlin maakt ons armer, niet Washington. Niet in Londen voeren ze zo’n economisch beleid waardoor de “borscht” (noot vertaler: traditionele populaire Russische soep) van de gepensioneerden in prijs is verdubbeld, maar in Moskou."
"Vechten voor Rusland, om het te redden, is vechten voor de verwijdering van Poetin en zijn kleptocraten van de macht. Maar nu betekent het ook het banale ‘vechten voor vrede’."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

OlavM
OlavM23 feb. 2022 - 20:08

Bij borsjtsj -een slavische bietensoep- moet ik altijd aan Sergej Eisensteins beroemde film "Pantserkruiser Patjomkin" (1925) denken over de neergeslagen Russische revolutie van 1905. Op een slagschip met deze naam brak een muiterij uit, omdat een deel van de bemanning weigerde om soep te eten die van bedorven vlees was gemaakt, en de kapitein enkele matrozen wilde executeren als voorbeeld voor de anderen. Maar de matrozen kwamen in opstand. Het lijk van een gedode matroos werd met het opschrift “gedood wegens een bord soep” (borsjtsj) in Odessa aan land gebracht. Het volk komt dan in opstand tegen de tsaristische troepen. Heel invloedrijk is de scene geworden aan het eind van de film op de trappen bij de haven van Odessa. --------------------------- Een recept van echte Oekraïense borsjtsj: https://www.koken.be/recept/echte_oekraeiense_borsjtsj

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer25 feb. 2022 - 12:21

Die trappen zijn er nog, en worden druk bezocht door hordes toeristen (vanaf nu minder natuurlijk). Er is nu wel een liftje voor als je minder goed ter been bent, of de trappen te heilig acht. In het zeewater voor die trappen zwemmen hordes witte kwallen, op de pier lijkt het wel kermis.

LeftFuturist
LeftFuturist23 feb. 2022 - 19:20

Ik vind het al om al wel weer pijnlijk om als persoon dat altijd in socialisme en links heeft geloofd te zien dat de landen die het wilde toepassen jammerlijk falen. Socialisme strikt toepassen lijkt altijd gewoon op nationalisme. Alleen dan niet van je mag er niet bij horen maar je moet erbij. Ik dacht vanochtend zelf dat het tweede erbij moeten horen meer op nationalisme slaat dan er niet bij mogen horen. Dan hoor je Poetin ook termen gebruiken als patriotten, wat volgens mij een echt rechtse term is en je ziet de Chinezen oeigoeren uitroeien wat eigenlijk gewoon racisme is onder het mom van inclusiviteit. Ik vraag me af waarom de ideeën van Marx altijd zo extreem toegepast zijn. Of zijn ze dat niet en leiden ze ons toch naar de vergetelheid. Een staat van extreme agressie omdat je personen niet kan sturen. Hetzelfde probleem wat extreem nationalisme ook heeft. Dan zou toch alleen dat schijnheilige liberalisme nog kunnen werken.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten24 feb. 2022 - 10:01

Het communisme model Sovjet-Unie heeft gefaald. Maar socialisme heeft vele takken, waarvan er een zeer succesvol en mild: de sociaaldemocratie. Dat is, ook na de kaalslag van het neoliberalisme, nog steeds een belangrijke stroming in het westen. Misschien stemmen mensen er niet op, maar burgers willen nog steeds een vangnet voor als je ziek wordt, werkloos raakt, je oud bent, en dat je een beetje geholpen wordt als je in een weinig kansrijke situatie geholpen wordt. Kijk in de krant, al die facetten, blijven mensen belangrijk vinden. Poetin is niet links, het huidige Rusland heeft zelfs weinig te maken met het politieke systeem van de Sovjet-Unie. De enige overeenkomsten zijn de geheime dienst, die nog van voor de Revolutie stamt, en het imperialisme, dat ook al uit het tsarenrijk stamt. Er is weinig links aan.

Peter Stans
Peter Stans24 feb. 2022 - 15:01

In ieder geval heeft Putin net zo weinig met socialisme te maken als Baudet dat heeft.............

LeftFuturist
LeftFuturist27 feb. 2022 - 10:08

“ In ieder geval heeft Putin net zo weinig met socialisme te maken als Baudet dat heeft………….” Dat is natuurlijk heel geruststellend om de beweren maar wat ik begreep is dat de kern van het socialisme van Marx er om gaat dat in een kapitalistische maatschappij werknemers altijd gaan zeuren omdat ze doorkrijgen om voor rijken te werken. Ze krijgen door dat ze niet voor zichzelf werken maar gebruikt worden. Communisme was hier een antwoord op. Maar wat je ziet is dat communisme dit juist ook in sterkere mate veroorzaakt. In alle communistische landen werkt de lagere bevolking zich te pletter voor de hogere bevolking. Nog ergen dan bij het kapitalisme. Het probleem wat Marx schets lijkt dus juist groter te zijn als je (extreme) gelijkheid toepast. Het antwoord op het probleem van Marx zou daarom geen strikt collectief zijn maar juist het tegenovergestelde.

Nina4
Nina423 feb. 2022 - 18:49

En zo staat het vastgespijkerd op de poorten van het Kremlin. Voor eeuwig.

JasDon
JasDon23 feb. 2022 - 17:06

Ik mis reacties van de nodige Putin apologeten onder dit stuk, zo moeilijk is het toch niet om weer naar de VS te wijzen?

7 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator23 feb. 2022 - 17:56

@ JasDon (18:06u) - ik weet niet of wij doorgaans op één lijn zitten of niet, qua meningen. In elk geval geef je hier een gedachte die ik zelf had, goed in woorden weer. Alexei Navalny's hartekreet heeft me geraakt om de intrinsieke waarde, en ook omdat er een zekere convergentie is tussen zijn boodschap en een recent opinie-artikel in The Guardian; het gaat om Putins gedragingen en uitingen in de voorbije week, en ook om diens geestelijke stabiliteit. Bewonderenswaardig; en Navalny moet wel, om het volks te zeggen, een bikkel zijn; eentje van de goede soort. (Ik acht het zelfs mogelijk dat een Putin-apologeet (in jouw termen) weldra opstaat om ons te openbaren dat de levensberichten van Navalny helemaal niet van hemzelf afkomstig zijn; maar dat de CIA ze op afroep of bevel zelf produceert om de Heilige Vladimir te besmeuren - zulks kan al gebeurd zijn, niet hier, elders).

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 feb. 2022 - 18:47

De Jasdon zit te popelen om andersdenkenden op Joop te bashen. Daar schrijft hij driftig preventief een reactie op, of anticipeert hij (of is het een het?) op mensen met een hart die het niet met hem eens zijn?

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 feb. 2022 - 19:22

@ Hannes Achterhout (19:47u) - ongefundeerde onzin. Als ik twee keer in twee woorden het prefix 'on-' inzet, dan weet ik dat ik gelijk heb. Kun je ook iets met inhoud ten beste geven? Tot nog toe lever je: 'onhoud'.

JasDon
JasDon23 feb. 2022 - 19:27

Hannes, jij faciliteert mensen als Poetin actief. Of je het nu doorhebt of niet. Of je nu bewust niets geeft om mensen levens of wel. Het is best triest dat je met alle mogelijkheden die dit land biedt niet beter weet of kan.

JasDon
JasDon23 feb. 2022 - 19:32

@Uw Psychiator Regelmatig niet op een lijn, volgens mij heb je ook wel eens een (wat ik poging tot noem) bash reactie richting mijn persoon geschreven. Maar that's all water under the bridge wanneer je als enigszins humaan mens de bizarre denkbeelden van de eerder genoemde Poetin apologeten waarneemt. Totale idioterie, voorzien van een regressief links of alt right sausje.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 feb. 2022 - 20:02

@ JasDon (20:32u) - point taken, en dank je.

EenMening
EenMening23 feb. 2022 - 22:47

@JasDon De afkeer van de VS is bij sommigen zo groot dat ze het zelfs voor Poetin en Xi opnemen. De daar bij behorende rechtvaardiging ziet er ongeveer zo uit: De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de schuld van de VS. Bovendien zit Oekraïne vol met nazi's die moeten, net als in WOII, onschadelijk gemaakt worden. Poetin als slap aftreksel van Stalin.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 feb. 2022 - 14:54

Indrukwekkend, dit levensbericht van Alexei Navalny - ik werd er stil van. Dank aan Willem-Gert Aldershoff te Brussel voor dit stuk.