Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noodbevel Aboutaleb voor massa-arrestatie zp-demonstranten was ongeldig

  •  
01-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Anti-zwarte piet activist voor de rechter

© 2016-09-22 08:46:13 DEN HAAG - Anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterkla

De bijna 200 demonstranten die op 12 november 2016 hardhandig gearresteerd werden op weg naar de nationale intocht van Sinterklaas te Maassluis zouden een noodbevel van burgemeester Aboutaleb genegeerd hebben, maar dat noodbevel blijkt zelf helemaal niet geldig te zijn geweest. Dat is de conclusie van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Rotterdam, die deze week werd overgenomen door burgemeester Aboutaleb.
De burgemeester heeft niet kunnen aantonen dat hij het noodbevel op 12 november aan de demonstranten heeft bekendgemaakt, een voorwaarde voor het inwerkingtreden van een besluit. Want als je niet op de hoogte bent van een bevel kun je het ook niet negeren. De burgemeester heeft, op basis van een proces-verbaal van de politie, altijd gesteld dat het noodbevel aan demonstrant Jerry Afriyie was uitgereikt, maar dat blijkt nergens uit de videobeelden van de gebeurtenissen.
Begin januari gaf het Openbaar Ministerie al toe dat de meerderheid van de arrestanten ten onrechte als verdachte was aangemerkt. Advocaat Wil Eikelboom, die Jerry Afriyie en Mitchell Esajas bijstaat, vindt de correctie magertjes en rijkelijk laat:
Bestuurlijke zorgvuldigheid en grondrechtenbescherming staan kennelijk op het tweede plan wanneer het over Zwarte Piet gaat. Terwijl Aboutaleb Sinterklaas welkom heette, werden elders in zijn stad op zijn bevel vreedzame demonstranten door de politie afgevoerd. De burgemeester moet nu toegeven dat dit onterecht was, maar het leed is al geschied. We zagen dat al in Gouda, in Rotterdam en vorig jaar nog in Dokkum, waar de burgemeester ook een noodbevel afkondigde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.