Nogmaals, 'sociaal akkoord wordt niet opgebroken'
• 23-09-2013
• leestijd 2 minuten
VVD, CDA en D66 willen morrelen aan akkoord ... Ook GroenLinks komt met tegenbegroting ... Minister van Financiën Dijsselbloem open voor aanpassing op onderdelen, maar 'kern blijft overeind'
Partijen in de Tweede Kamer die het sociaal akkoord willen ‘opblazen’ stuiten vooralsnog op een ogenschijnlijk onverzettelijke minister van Financiën. Jeroen Dijsselbloem zei maandag bij BNR Nieuwsradio bereid te zijn om verder te praten over de uitwerking van het akkoord, maar dat de kern, zoals afspraken over WW en ontslagrecht overeind blijft.
Afgelopen weekend begonnen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan het sociaal akkoord te
morrelen. Het akkoord moest kunnen worden aangepast, al maakten de VVD’ers niet concreet op welke manier.
Ook D66 en CDA willen het sociaal akkoord openbreken. CDA-leider Buma zegt maandag in de Telegraaf dat hij bereid is de zes miljard aan geplande extra te steunen als hij deze voor een flink deel (2 miljard) zelf mag invullen. Het CDA komt maandag dan ook met een alternatief voor de Miljoenennota van het kabinet, zo meldt ook nieuwssite
NU.nl.
In de nota van het CDA worden afspraken uit het met werkgevers en werknemers gesloten sociaal akkoord eerder uitgevoerd. Uitkeringen worden gekoppeld aan de ambtenarensalarissen waardoor bijvoorbeeld de bijstandsuitkering niet omhoog gaat. Chronisch zieken en gehandicapten moeten er van het CDA wel op vooruitgaan en de partij wil een nullijn voor personeel in de zorg. Eerder maakte de partij als duidelijk af te willen van het banenplan van minister Asscher van Sociale Zaken en van een apart potje voor ontwikkelingshulp.
Minister Dijsselbloem zegt bij BNR dat hij openstaat voor suggesties van de oppositie om de miljoenennota aan te passen. Tot nu toe heeft de minister vooral plannen gehoord die extra geld kosten. Voorstellen voor lastenverlichting, meer geld voor onderwijs of het ontzien van gezinnen zijn Dijsselbloem sympathiek, maar “het gaat niet gebeuren dat we op dit moment grote financiële gaten gaan slaan”, aldus de minister.
Update 16.30 GroenLinks komt met een eigen tegenbegroting. In het plan
‘Banen boven bezuinigingen’ , ziet de partij af van 6 miljard aan extra bezuinigingen. In plaats daarvan komt 3,5 miljard euro aan lastenverlichting voor burgers en werkgevers. De partij wil minder belasting op werk en meer belasting op milieuvervuiling. Schone energie moet worden gestimuleerd en de zorg moet efficiënter. GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik:
Het is onverstandig om bij iedere tegenvallende economische raming nieuwe, pijnlijke bezuinigingen aan te kondigen, zoals dit kabinet doet. Wat de economie nu nodig heeft zijn banen. Dat betekent niet 6 miljard bezuinigen, maar investeren in werk, zorg, schone energie en lagere belastingen voor burgers en werkgevers.