Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog steeds overlijden er meer mensen dan verwacht, vooral vrouwen

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1737 keer bekeken
  •  
16973029567_cf2777eb84_k

© cc-foto: Gerard Stolk

Er overleden ook in 2022 duizenden mensen meer dan verwacht. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS. Er overleden vorig jaar in totaal 170 duizend mensen. Dat aantal overstijgt de verwachtingen met 14,5 duizend (9,3 procent). In iedere leeftijdsgroep was de sterfte hoger dan verwacht. De oversterfte was het laagst onder 50- tot 65-jarigen (7 procent), en het hoogst onder mensen jonger dan 50 jaar (13 procent). Vooral in de GGD-regio's Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden stierven meer mensen. Opvallend is dat er in het eerste kwartaal geen sprake was van oversterfte maar daarna wel bijna iedere week.

Volgens de onderzoeker blijft corona een belangrijke veroorzaker van de vele sterfgevallen. Het afgelopen jaar bleven voortdurend mensen besmet én gingen meerdere varianten van omikron rond. Bovendien haalden minder mensen een herhaalprik dan tijdens eerdere vaccinatierondes. ,,De oversterfte is niet helemaal onverklaarbaar”, stelt Van Gaalen. In het derde kwartaal van vorig jaar zijn 1468 mensen aan corona overleden. Ruim twee derde was ouder dan 80 jaar. Tot en met september stierven 6477 mensen aan covid-19. Corona verklaart echter niet alles. Volgens de onderzoeker speelt mee dat tijdens de pandemie zorg is uitgesteld en bevolkingsonderzoeken niet werden gedaan.

Opvallend is dat de oversterfte vrouwen harder treft is dan mannen. De sterfte onder vrouwen was 11 procent hoger dan verwacht, onder mannen 8 procent. In 2021 overleden er juist meer mannen dan vrouwen, in 2020 overleden er ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Voor de pandemie was de oversterfte onder vrouwen gewoonlijk ook hoger.

oversterfte

cc-foto: Gerard Stolk 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 15:56

Bizar aantal: Aan covid zijn tot september 2022 In Nederland officieel 46.258 Corona-doden gevallen. Gewoon een griepje /s

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk25 jan. 2023 - 18:05

Een groep is nooit onschuldig geweest voor mensen met een lagere weerstand, zoals bijvoorbeeld mensen op leeftijd vaak zijn. Grapjes over de griep maken is net zo onsmakelijk als over corona.

Gerygrr
Gerygrr26 jan. 2023 - 13:23

https://www.c-support.nu/long-covid-een-multisysteemziekte/ De uitkomst, voorlopig, van het onderzoek naar long covid. We zijn misleid. Allemaal!

BobDobb
BobDobb25 jan. 2023 - 11:45

Voor Corona waren er ook 4 van de 5 jaren met oversterfte. Vanaf waneer wordt dat gewoon sterfte?

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers25 jan. 2023 - 17:11

Een weinig over of onder sterfte is normaal. Er is altijd een beetje fluctuatie. Maar zo ontzettend veel niet. Vooral corona doodt gewoon nog teveel. En de prikken zijn in merendeel gestopt en alles blijft open en mensen wassen hun handen niet meer zo en dragen zelden maskers.

itsme3
itsme325 jan. 2023 - 11:45

Onderzoek zal het moeten uitwijzen. Maar waarschijnlijk een combinatie van te lang uitgestelde behandelingen en gemiste diagnoses. Dat is ook al eerder voorspeld. Daarnaast hebben door de coronamaatregelen veel mensen weerstand verloren tegen bepaalde ziektes, zoals griep.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr26 jan. 2023 - 13:27

En wie werkten met kinderen? Vrouwen toch? Zij moesten gewoon doorwerken om de economie draaiende te houden. Kinderen verspreidden gewoon het coronavirus…. De verminderde afweer tegen virussen is eerder een interactie van andere virussen met corona.

PamVlam
PamVlam25 jan. 2023 - 11:36

Ik heb geen statistieken maar om te overleven moet er wel de wil zijn om te leven. Daar ontbreekt het steeds meer aan heb ik het vermoeden. Met alle rampzalige toekomstvoorspellingen, oorlogen, epidemieën zou het best kunnen zijn dat veel meer mensen denken het is wel genoeg zo. Dat zou onderzocht moeten worden. Hoe belangrijk is een depressie op de wil om te leven. Het gebrek aan toekomstperspectief kan een verklaring zijn voor de oversterfte.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde25 jan. 2023 - 16:26

Pam, aldus de pessimist Er is geen arts die je in deze mening zal steunen. Hoe graag je ook dood wilt of andersom hoe graag je ook wilt blijven leven, daar heeft je gemoed geen invloed op. Als je dood gaat, ga je dood. Natuurlijk zijn er mensen die denken dat overleven afhangt van de juiste instelling. Tegen hen zou ik zeggen: ga eens op bezoek op de verpleegafdeling oncologie.

PamVlam
PamVlam25 jan. 2023 - 19:04

Martin Je gemoed is van grote invloed om te overleven. Je kent de uitdrukking vechten voor je leven. En dat is geen flauwekul. Als je het opgeeft ben zeker dood. Er zijn mensen die zo ziek zijn en zeggen voor mij hoeft het niet meer. En alle crisissen die we tegenwoordig moeten doormaken versterkt dat alleen maar. Maar als er deskundigen zijn met een andere mening ook goed. En die opmerking over bezoek een oncologie afdeling is gewoon dom.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 jan. 2023 - 13:25

Pam, het is maar wat je wilt geloven. Ik zou niet weten hoe je moet vechten voor je leven. Als je me die truc leert, grijp ik hem met beide handen aan. Met die opmerking over oncologie bedoel ik, je zou van de mensen die daar liggen én die daar op bezoek komen eens moeten weten hoe hard zij vechten voor nog een paar weken extra en hoe tevergeefs dat is.

Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2023 - 11:25

Post corona syndroom. Ook dat treft meer vrouwen, plus het feit dat zij in meerderheid werken in de zorg en het onderwijs!

1 Reactie
TheunT
TheunT25 jan. 2023 - 12:05

Van het meeste werk ga je zoieso eerder dood denk ik.

Fons Lammers
Fons Lammers25 jan. 2023 - 11:20

Dat er nu meer vrouwen dan mannen overlijden is slechts een beperkte correctie op de gemiddeld stevig hogere leeftijd van vrouwen. Er zijn m.a.w. veel meer zeer oude vrouwen dan mannen waarbij zeer oude personen natuurlijk veel meer kwetsbaar zijn. Na de corona-periode, die op zichzelf al een dergelijke werking op het "dorre hout" had, waren na opheffing van de bewegingsvrijheid verminderende maatregelen enige stevige griepgolven en andere virus-aandoeningen al voorspeld. Ook dat gaat weer snel over.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 jan. 2023 - 11:19

Is er al een onderzoekscommissie (olv Remkes, Ploumen, Pechtold) in het leven geroepen met een deadline (...) in 2030 ? Dan kan ik de conclusie al zeggen: teveel fijnstof in de lucht