Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog steeds ongekend groot tekort aan medicijnen

  •  
23-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijn300.jpg
Marktwerking verpest medicijnproductie … Tekort aan kankermedicatie en hartmedicatie
Patiënten kunnen steeds vaker niet aan medicijnen komen, doordat deze van de markt verdwijnen of tijdelijk niet meer beschikbaar zijn. Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek. Apothekers en medisch specialisten luiden de noodklok.
Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel is verdwenen is sinds 2004 verdubbeld. Het komt bovendien ook vijf keer zo vaak voor dat medicijnen maanden of jaren niet leverbaar zijn. Het gaat dan onder meer om antibiotica, oordruppels en medicijnen voor kankerpatiënten.
Oorzaak van het van de markt verdwijnen van medicijnen ligt bij de vergoeding: sinds 2008 vergoeden verzekeraars alleen nog de goedkoopste middelen die aan de eisen voldoen. Volgens het AD zijn die medicijnen bijna tweehonderdduizend keer per week niet leverbaar. De alternatieven zijn ook steeds vaker niet op voorraad, omdat ze niet worden vergoed.
Eerder trok KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers KNMP, nog aan de bel vanwege het tekort aan Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten. Dat middel zou niet meer leverbaar zijn wat levensgevaarlijke situaties met zich mee zou kunnen brengen. Plotseling met het medicijn stoppen is levensgevaarlijk. De pil kan echter nog worden vervangen door een drank met dezelfde werkzame stof of een injectievloeistof.
De Volkskrant berichtte eerder op basis van cijfers van Farmanco, een databank waar apothekers medicijntekorten registreren, dat er voornamelijk een groot tekort is aan kankermedicatie en antipsychotica. KNMP wijdde het tekort destijds al aan ‘economische redenen’. “Wereldwijd voelen farmaceuten de effecten van de crisis. We zien de afgelopen jaren dat fabrikanten middelen voor kleine groepen patiënten waar weinig op te verdienen is, uit het assortiment halen,” aldus Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij KNMP.
cc-foto: NLPortaal

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

eeweew
eeweew23 apr. 2013 - 6:48

Het lijkt mij heel simpel, in geval van tekort de patenten ongeldig verklaren en de apotheker het middel zelf maar laten bereiden. Dit is onacceptabel. Die fabrikanten kunnen doen wat ze willen.

steppewolf
steppewolf23 apr. 2013 - 6:48

Je vraagt je toch af waarom Europa niet zelf 1 grote farmaceut opricht die gewoon produceert wat er geproduceerd moet worden en ontwikkeld wat er nodig is, ook al is dat niet financieel lucratief. Je levert je bevolking toch niet uit aan de grillen van die half-criminele industrie als het om zoiets belangrijks gaat als het gaat om gezondheid en medicatie.

tijsraman
tijsraman23 apr. 2013 - 6:48

Doorgaan met marktwerking in de zorg is ronduit misdadig.

[verwijderd]
[verwijderd]23 apr. 2013 - 6:48

farma denkt ook, wat banken kunnen kunnen wij nu ook...

1 Reactie
lembeck
lembeck23 apr. 2013 - 6:48

Dat denk ik ook... :-(

[verwijderd]
[verwijderd]23 apr. 2013 - 6:48

Zoals wel vaker het geval wanneer marktwerking de schuld van de problemen krijgt is ook hier juist het omgekeerde het geval, namelijk dat de problemen worden veroorzaakt door een gebrek aan marktwerking. Wat hier het geval lijkt te zijn is dat fabrikanten te weinig produceren van de goedkope medicijnen die vergoed worden, om zo de verzekeraars onder druk te zetten om de duurdere alternatieven toch te vergoeden. Daarmee kan een fabrikant alleen wegkomen als er sprake is van onvoldoende concurrentie, ofwel onvoldoende marktwerking. Bij goede marktwerking past het aanbod zich snel aan aan de vraag. Dit lijkt dus meer een kwestie voor bijv. de NMA te zijn.

2 Reacties
Blisss
Blisss23 apr. 2013 - 6:48

Blits.....jullie liberalen zijn onverbeterlijk.....de marktwerking zorgt ervoor dat de fabrikanten alleen nog maar goedkope, winstgevende, marktwerking gerichte medicijnen produceren. Veel medicijnen die om research vragen doen ze in de ban, om jullie te plezieren me jullie speeltje: marktwerking. Het gaat jullie zogenaamde liberalen niet om mensen. Het gaat jullie slechts om winst winst winst. En dat ten koste van mensenlevens. Compassie is nergens te vinden in jullie zogenaamd liberale woordenboek. Jullie, ja jullie hebben onmenselijke trekjes. Ik zal je effe helpen herinneren. Fasicme begint met ontmenselijken, de mens tot product maken. Daar zijn jullie hard mee bezig met jullie legodoos: marktwerking.

toshiba
toshiba23 apr. 2013 - 6:48

Nee de duurdere alternatieven worden uit de programma's gehaald omdat de totale time to market te lang is waardoor het moeilijk is om een goede ROI te halen. Bedenk dat een medicijn pas vergoed wordt als deze op de markt is. Alle kosten die daarvoor zitten, dient de farmaceut voor te financieren. Dat is slecht voor zijn return on equity. Om de aandeelhouders tevreden te houden wordt er dus gekozen voor kortlopende programma's met hoge volumes. Dat zijn dus vaak de makkelijkere medicijnen. Maar daar zitten de kosten niet. De mechanische manier van sturen door overheid en zorgverzekeraars, compliceert de zaak nog verder omdat ze denken op de eerste rij te kunnen zitten. Maar Nederland is een dermate klein landje dat ze dat wel op hun buik kunnen schrijven. De afgelopen winsten van de zorgverzekeraars werd dan ook grotendeels veroorzaakt door dalende prijzen welke het gevolg waren van aflopende patenten. het patentensysteem herzien zou wel eens veel meer kosten kunnen besparen dan marktwerking in de zorg. iets wat eigenlijk niet mogelijk is omdat de zorg een inelastische markt is.