Het lijkt mij heel simpel, in geval van tekort de patenten ongeldig verklaren en de apotheker het middel zelf maar laten bereiden. Dit is onacceptabel. Die fabrikanten kunnen doen wat ze willen.
Je vraagt je toch af waarom Europa niet zelf 1 grote farmaceut opricht die gewoon produceert wat er geproduceerd moet worden en ontwikkeld wat er nodig is, ook al is dat niet financieel lucratief. Je levert je bevolking toch niet uit aan de grillen van die half-criminele industrie als het om zoiets belangrijks gaat als het gaat om gezondheid en medicatie.
Zoals wel vaker het geval wanneer marktwerking de schuld van de problemen krijgt is ook hier juist het omgekeerde het geval, namelijk dat de problemen worden veroorzaakt door een gebrek aan marktwerking. Wat hier het geval lijkt te zijn is dat fabrikanten te weinig produceren van de goedkope medicijnen die vergoed worden, om zo de verzekeraars onder druk te zetten om de duurdere alternatieven toch te vergoeden. Daarmee kan een fabrikant alleen wegkomen als er sprake is van onvoldoende concurrentie, ofwel onvoldoende marktwerking. Bij goede marktwerking past het aanbod zich snel aan aan de vraag. Dit lijkt dus meer een kwestie voor bijv. de NMA te zijn.
Blits.....jullie liberalen zijn onverbeterlijk.....de marktwerking zorgt ervoor dat de fabrikanten alleen nog maar goedkope, winstgevende, marktwerking gerichte medicijnen produceren. Veel medicijnen die om research vragen doen ze in de ban, om jullie te plezieren me jullie speeltje: marktwerking. Het gaat jullie zogenaamde liberalen niet om mensen. Het gaat jullie slechts om winst winst winst. En dat ten koste van mensenlevens. Compassie is nergens te vinden in jullie zogenaamd liberale woordenboek. Jullie, ja jullie hebben onmenselijke trekjes. Ik zal je effe helpen herinneren. Fasicme begint met ontmenselijken, de mens tot product maken. Daar zijn jullie hard mee bezig met jullie legodoos: marktwerking.
Nee de duurdere alternatieven worden uit de programma's gehaald omdat de totale time to market te lang is waardoor het moeilijk is om een goede ROI te halen. Bedenk dat een medicijn pas vergoed wordt als deze op de markt is. Alle kosten die daarvoor zitten, dient de farmaceut voor te financieren. Dat is slecht voor zijn return on equity. Om de aandeelhouders tevreden te houden wordt er dus gekozen voor kortlopende programma's met hoge volumes. Dat zijn dus vaak de makkelijkere medicijnen. Maar daar zitten de kosten niet. De mechanische manier van sturen door overheid en zorgverzekeraars, compliceert de zaak nog verder omdat ze denken op de eerste rij te kunnen zitten. Maar Nederland is een dermate klein landje dat ze dat wel op hun buik kunnen schrijven. De afgelopen winsten van de zorgverzekeraars werd dan ook grotendeels veroorzaakt door dalende prijzen welke het gevolg waren van aflopende patenten. het patentensysteem herzien zou wel eens veel meer kosten kunnen besparen dan marktwerking in de zorg. iets wat eigenlijk niet mogelijk is omdat de zorg een inelastische markt is.