Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Nog steeds horrorpraktijken in Nederlandse slachthuizen

  •  
17-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
piepvandaag-varken-slachthuis-tielt2

© Foto: Animal Rights

Het toezicht in Nederlandse slachthuizen laat nog altijd veel te wensen over. Er vinden ernstige misstanden plaats bij het aanvoeren en doden van varkens. Tot die conclusie komt Varkens in Nood na het opvragen van rapporten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
“De verslagen van de inspecteurs gaan door merg en been”, stelt Varkens in Nood. “Varkens die krijsend verdrinken in heet water, dieren met botbreuken en ontstekingen die illegaal zijn vervoerd, uitgescheurde spieren van dieren die dagenlang in hun eigen mest in het slachthuis stonden en varkens die levend in de kadaverbak zijn beland.”
Volgens Varkens in Nood weigert de NVWA om hard op te treden tegen slachthuizen die keer op keer de fout in gaan. Zo werd in een slachthuis vier keer binnen een jaar dezelfde misstand vastgesteld, waarbij varkens hevig spartelend worden ondergedompeld in water van 60 graden.
“Het is absoluut onacceptabel dat dieren op zo een gruwelijke wijze aan hun einde komen”, stelt Frederieke Schouten, die als dierenarts is verbonden aan Varkens in Nood. Zij pleit voor verplicht cameratoezicht in de slachthuizen. De beelden van die camera’s zouden ook extern bekeken moeten kunnen worden. “Een slachthuis dat dan toch nog meer dan één keer de fout in gaat moet per direct gesloten worden.”
De Partij voor de Dieren heeft deze week voorgesteld om het aantal inspecteurs te verhogen. Er zijn nu 350 inspecteurs die onmogelijk alles in de gaten kunnen houden. “Het is zo goed als zeker dat er in Nederlandse slachthuizen veel meer incidenten plaatsvinden dan uit de rapporten naar voren komt”, stelt Varkens in Nood dan ook.
Bekijk ook het item van Zondag met Lubach over de praktijken in slachthuizen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (124)

Gefaald
Gefaald20 jan. 2020 - 9:35

Omnivoren zoals mensendieren moeten dieren doden en eten, dat is een natuurlijke omnivoren-behoefte. Uitgangspunt is dus dat de mens vlees en vis MOET eten. Met dit uitgangspunt in gedachten kunnen we het er over hebben op welke manier dat moet gebeuren. Ik zie niet in hoe we 10 miljard mensen van vlees en vis gaan voorzien zonder industriële processen. Industriële processen zijn efficiënt en leggen het minst beslag op land en natuur. Extensieve voedselproductie is een typisch stedelijk romantisch ideaal, dat echter de complete aarde zal aantasten als het wordt ingevoerd voor 10 miljard mensen. Er is niet genoeg land ! OK, dus industriële productie is een vereiste. Dan kun je twee kanten op : de huidige bio-industrie, of kweekvlees en kweekvis. Kweekvlees wordt zonder dieren geproduceerd, in een fabriek (niet in een stal). Ik persoonlijk zie kweekvlees als de toekomst. Het is de meest efficiënte productiewijze, en neemt bovendien alle bezwaren van dierenactivisten weg. Naarmate de wereldbevolking groeit zal het businessmodel van kweekvlees steeds aantrekkelijker worden, en misschien ook wel steeds noodzakelijker. De technische ontwikkeling gaat hopelijk snel genoeg. Met wat ik er van gezien heb ben ik er eigenlijk wel optimistisch over. Tot die tijd gedragen wij ons gewoon als zoveel roofdieren en killen we onze prooien zo efficiënt mogelijk.

3 Reacties
Erwin Schenk
Erwin Schenk20 jan. 2020 - 12:23

Beste Gefaald, ik citeer jou: "Omnivoren zoals mensendieren moeten dieren doden en eten, dat is een natuurlijke omnivoren-behoefte. Uitgangspunt is dus dat de mens vlees en vis MOET eten. Met dit uitgangspunt in gedachten kunnen we het er over hebben op welke manier dat moet gebeuren." Waarom MOET het? En van wie MOET het? En wat is een 'natuurlijke omnivoor-behoefte'? Zou het kunnen dat steeds meer inzien dat ze een KEUZE hebben? "Ik zie niet in hoe we 10 miljard mensen van vlees en vis gaan voorzien zonder industriële processen. Industriële processen zijn efficiënt en leggen het minst beslag op land en natuur. Extensieve voedselproductie is een typisch stedelijk romantisch ideaal, dat echter de complete aarde zal aantasten als het wordt ingevoerd voor 10 miljard mensen. Er is niet genoeg land" MOETEN we 10 miljard mensen van vlees en vis voorzien? En wie is 'we'? Ben je ervan op de hoogte dat 1 kilo rundvlees 15000 liter zoet water in beslag neemt en 25 kilo veevoer (soja/mais)? Wie zou die 25 kilo en 15000 liter nog meer kunnen eten/drinken?

johannn2
johannn220 jan. 2020 - 19:16

Gefaald, Omnivorisme is geen beperking, maar een uitbreiding van de mogelijkheden van voeding. We hebben meerdere keuzen. We kunnen het doen met alleen plantaardig voedsel. W.b. vlees eten: Ook onze voorouders waren niet altijd al in staat tot het doden van grote dieren. Later ontwikkelden ze betere jachttechnieken. Voor degenen die dat wel konden was er ook lang niet altijd vlees op tafel. Kijk naar de mensapen: ook dat zijn omnivoren. Maar ze doden zelden een grotere prooi. We zouden bijv. ook insecten kunnen eten. Maar ook dat is niet noodzakelijk. Jij stelt: " Tot die tijd gedragen wij ons gewoon als zoveel roofdieren en killen we onze prooien zo efficiënt mogelijk. " Eerst noem je ons omnivoren en nu ineens roofdieren? En we killen niet, we kopen bij de supermarkt. Ik weet niet zo gauw een ander 'groot roofdier' dat dat doet. En onze behoefte tot 'killen' is daarmee blijkbaar ook bevredigd. Je redenatie faalt hier keer op keer. .

johannn2
johannn220 jan. 2020 - 19:36

Gefaald, Nu je idefix aan alle kanten onderuit is gehaald kan ik je aanraden om je te gaan verdiepen in veganisme. Is een vruchtbaarder weg om te gaan. .

Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 16:54

Dood varken is heerlijk, mits goed klaargemaakt.

1 Reactie
johannn2
johannn219 jan. 2020 - 21:59

Gefaald, Ik stel voor dat je je klaarmaken privé houdt. .

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans19 jan. 2020 - 14:48

Stel dat wij morgen de varkensgriep krijgen. Dan houden ze het stil en laten ons gewoon doodgaan. Om vervolgens de boeren te compenseren en ons te negeren...Weg met deze belachelijke sector. Geef ze een zak geld,dat is toch het enige waar het om draait.

Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 12:43

Met dierenleed is niks mis, natuurlijk gezien. De halve voedselketen in de natuur bestaat uit jagen, martelen, onverdoofd slachten en eten van dieren. Ik zie niet in waarom de mens ineens tegen dierenleed zou moeten zijn. Tenzij de mens de natuur afwijst.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 jan. 2020 - 17:47

@ Gefaald Jij schrijft: Ik zie niet in waarom de mens ineens tegen dierenleed zou moeten zijn. Dat is het gevolg van jouw kortzichtigheid en niet het gevolg van de natuur.

johannn2
johannn219 jan. 2020 - 22:03

Gefaald, Dat is nog geen reden om het te cultiveren. Overigens, volgens jouw principe is er niets op tegen dat het jouzelf ook eens overkomt. .

johannn2
johannn219 jan. 2020 - 22:48

Gefaald, " [..] jagen, martelen, onverdoofd slachten en eten van dieren. Ik zie niet in waarom de mens ineens tegen dierenleed zou moeten zijn." En aangezien jij de mens als natuurlijk deel van die voedselketen ziet heb je er vast geen probleem mee als jijzelf gejaagd, gemarteld, onverdoofd geslacht en opgegeten wordt. Het is een bekend gegeven dat er mensen zijn die niets liever zouden doen dan aan jouw wensen in deze tegemoet te komen. .

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 jan. 2020 - 6:13

'Ik zie niet in waarom de mens ineens tegen dierenleed zou moeten zijn' Jij ziet wel meer dingen niet.

Erwin Schenk
Erwin Schenk20 jan. 2020 - 10:17

Beste Gefaald, wat is volgens jou dan 'natuur' in de vleesindustrie? Het kunstmatig insemineren? Het weg halen van jongen bij hun moeder? Onverdoofd castreren? Staartjes afknippen? Jarenlang als fokzeug op een klein stukje beton doorbrengen? In een megastal met oa luchtwassers gesitueerd in een landschap wat het best te omschrijven is als groene woestijn? Soja en mais uit de Amazone te eten krijgen? Uberhaupt; krachtvoer? Dan na 6 maanden in een vrachtwagen op reis (met alle gezondheidsproblemen van dien)? Met 35 graden soms? Geen eten/drinken? Uitgeladen worden; naar een verzamelplek gedreven worden? Verdoving middels pistool of vergassing? Vervolgens al dan niet levend in kokend heet water gedompeld worden? Door goedkope Poolse uitzendkrachten verder 'verwerkt' worden? Een klein deel dat 'schoon' en verpakt in de supermarkt beland zodat jij het kan kopen? Zeg het maar; wat is 'natuur' volgens jou? Of wacht jij gewoon af of er toevallig een varkens langs je huis komt gewandeld; die jou vervolgens met klauwen en tanden levend opeet?

Kriticos
Kriticos20 jan. 2020 - 12:12

Er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen dieren nodeloos te laten lijden. Bijvoorbeeld laten verdrinken in heet water vs een kogel door het hoofd terwijl ze nietsvermoedend aan het eten zijn.

Norsemen
Norsemen20 jan. 2020 - 12:19

Het verbaast hier toch niemand lijkt me dat Gefaald geen problemen met dierenleed heeft. We hebben het hier over iemand die zolang het maar niet de blanke Nederlander betreft al geen probleem met mensenleed heeft.

Marin Cielo
Marin Cielo19 jan. 2020 - 10:52

Er was eens die cda minister met zo' n grijze lok in haar haar, die moest ingrijpen bij een slachthuis in Groningen (meen ik), maar deed dat niet want belangen, want CDA, nu is die mevrouw iets met milieu in Rome....... Ik begrijp er niets van....

Andy JPL
Andy JPL19 jan. 2020 - 8:22

Dat de cijfers shockerend zijn, daar is niets tegen in te brengen. Echter van alle 209 slachthuizen in Nederland zijn er 19 beboet waarvan er 1 achter elkaar is beboet (11x). De rest lijkt incidenteel fouten te hebben gemaakt. (Gaat hier even niet om de pluimvee slachterijen. Er zijn 21 grote slachthuizen in Nederland waar ongeveer 90% van het vee wordt geslacht en daar lopen permanent inspecteurs rond. Er zijn ook al afspraken gemaakt daar camera's te hangen. Nu gaat het dus eigenlijk om 19 problemen op de slacht van ongeveer 17,5 miljoen dieren. Ik ben zelf van mening dat dit getal best wel 0 kan zijn, maar om nu te spreken van horrorpraktijken is wel erg overdreven. Het heeft dus niet veel zin meer inspecteurs in te zetten, maar het is wel belangrijk om strenger te handelen bij misstanden. Hogere boetes en er moet meer gedaan worden met de huidige rapporten. Natuurlijk moet het bedrijf wat 11 overtredingen heeft gedaan direct gesloten worden en de verantwoordelijken voor zware mishandelingen worden aangeklaagd.

jantje
jantje19 jan. 2020 - 0:23

In 1915 was mijn opa werkzaam in slagerijen in Ohio Cincinnati. En in Chicago. Daar werkte hij in vleesverwerkende fabrieken. Het stond hem daar niet langer aan omdat hij had gezien dat koeien daar zo'n beetje levend gevild werden. Als klein meisje, kleine potje met grote oren, hoorde ik hem er over vertellen .. En nu honderd jaar later in Nederland dezelfde misselijk makende toestanden.. In wat voor wereld leven wij?

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas19 jan. 2020 - 9:57

In een empathie loze wereld.

Baron von Kleef
Baron von Kleef19 jan. 2020 - 13:06

Enig idee wat een gedoe het is om een koe levend te villen? Laat staan koeien. In wat voor een wereld leef jij?

jantje
jantje20 jan. 2020 - 10:02

Baron von Kleef, ik leef in de huidige wereld. Heb je goed gelezen? Chicago 1915 toen mijn opa daar in een vleesfabriek werkte. Hij was toen 19 jaar.

Greendutch
Greendutch19 jan. 2020 - 0:07

ik kan me indenken dat mensen die dat werk doen afgestompt raken. mogelijk helpt een jaarlijkse bijscholing . al die camera's op straat zijn m.i. een zware inbreuk op mijn privacy . in criminele buurten of uitgaanscentra is dat misschien iets anders en omdat dit criminele activiteiten zijn dienen die hier te worden opgesteld ter controle door politie zodat die meteen in kan grijpen. minder of geen vlees eten, niet bij supers kopen maar bij vak-slager, en geen export naar china want daar gaat men nóg afschuwelijker met dieren om, helpt ook

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 23:15

Misschien moeten ze een keer een examen invoeren voor mensen die vlees eten, dat er uit bestaat dat ze eerst het beest moeten leren slachten dat ze willen eten: wil je in de toekomst kippen eten, dan moet je eerst een kip leren slachten enz. Plukken, schoonmaken en uitbenen kan later ook nog in in het lespakket worden opgenomen.

3 Reacties
Gandalf2
Gandalf219 jan. 2020 - 11:58

Volgens mij mag je niet meer zelf slachten. Mijn vader en zijn vader slachten nog zelf konijnen en kippen. Tegenwoordig mag dat niet meer. De dieren hadden een goed leven en eindigde in de pan. Persoonlijk denk ik dat die kippen en konijnen het beter hadden dan de kippen en konijnen van nu. Al denk ik dat er vroeger ook slachtingen mis gingen en de dieren verschrikkelijk eindigden.

Biokat
Biokat19 jan. 2020 - 22:10

Goed idee. En dan ook voortaan zelf je thee verbouwen in Azië en de geiten scheren voor je wollen sokken.

Katootje2
Katootje220 jan. 2020 - 8:24

Als het je wenselijk lijkt om de consumptie van thee en het gebruik van wol te verminderen, dan lijkt me dat een goed idee.

MountEverest
MountEverest18 jan. 2020 - 20:05

Ik eet vrijwel nooit varkensvlees. M.u.v. zijn de krabbetjes in de erwtensoep en af en toe een broodje gerookte ham (ardenner, coburger).

2 Reacties
Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 16:05

Geef ME een medaille.

MountEverest
MountEverest19 jan. 2020 - 19:19

@Paul Een medaille is ook weer niet nodig maar ik eet inderdaad weinig vlees. Vrijwel alleen als ik buiten de deur eet en dan meestal kip. Daarnaast eet ik regelmatig vis en schelpdieren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2020 - 13:13

De NVWA is een wassen neus! En het is niet het enige controlerende overheidsorgaan dat een wassen neus is gebleken.

Baron von Kleef
Baron von Kleef18 jan. 2020 - 12:57

Beste Erwin, je schrijft "De verspilling aan de voorkant van de productieketen is een stuk zorgelijker dan aan de achterkant en daar zijn ruimschoots cijfers over te vinden dus." Ik ben meer dan geïnteresseerd in die cijfers aan de achterkant,nog niet eens ten opzichte van de voorkant, mocht je deze hebben voor mij dan zou ik zeer erkentelijk zijn.

de Boer2
de Boer218 jan. 2020 - 12:32

Hoe zit het eigenlijk met het lijden van een mensenkind? Bijvoorbeeld eentje uit Bengalen? Is dat lot van een roze biggetje dat van zijn gezond niet af weet erger, dan dat van een kind met ongewassen voeten dat niet of maar heel kort naar school mag? De Boer weet best wat je gaat zeggen hoor. Dat zijn onvergelijkbare zaken. Krek zo, maar waarom wil je dan wel iets aan het lot van varkens verder verbeteren, maar laat je verbetering van de levensomstandigheden van vluchtelingen uit andere landen dan over aan anderen, als Tineke Ceelen?

5 Reacties
Wilma3
Wilma318 jan. 2020 - 13:50

'Is dat lot van een roze biggetje dat van zijn gezond niet af weet erger, dan dat van een kind met ongewassen voeten dat niet of maar heel kort naar school mag?' Beide zijn erg! Maar het één mag niet de reden zijn om het andere maar toe te laten. Hoe wij als mensen met dieren om gaan is vreselijk en kan allemaal zomaar. Wij plaatsen ons als mens altijd boven de dieren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2020 - 17:08

"onvergelijkbare zaken"", u zegt het zelf al.

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 23:04

Rechtse mensen zijn dol op valse dilemma's, omdat ze denken dat linkse mensen dan in de war raken met betrekking tot problemen waar rechtse mensen niets aan willen doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2020 - 5:52

de Boer zegt dat natuurlijk omdat de PvdD heeft gezegd dat ze er niet zijn/zitten voor mensen maar voor dieren. Iets gemist?

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 16:10

"Hoe zit het eigenlijk met het lijden van een mensenkind? Bijvoorbeeld eentje uit Bengalen?" Vreselijk, wat de Bengalen hun mensenkinderen aan doen. Daar blijft het niet bij in de wereld weet er bijvoorbeeld iemand hoe vreselijk het lijden van een mensenkind is in Waddinxveen? In Sofia???, de omstandigheden voor een kind in Montevideo schijnt ook schrijnend te zijn.

Ryan2
Ryan218 jan. 2020 - 12:09

Weet je wat het verschil is tussen mensen en dieren? Alleen mensen kunnen zich als beesten gedragen. Als je op het platteland op groeit krijg je het mee. Mensen die in de ter discussie staande sector werkzaam zijn, hebben bepaalde eigenschappen. Anders houdt je het niet vol. Natuurlijk zijn de meesten te goeder trouw. Maar er zijn ook wel degelijk excessen. Dat zijn de "beesten" met psychopathische neigingen. En zelden dat hier tegen opgetreden wordt. Bij vervoersbedrijven in de vee sector weet men er wel degelijk van, maar het is al lastig om aan personeel te komen die het werk wil doen. Drie keer raden wat je over houdt. Bij een varkenstransport zit dus het ergste varken meestal achter het stuur. Een ander feit is, dat varkens tamelijk intelligente dieren zijn. Het is moeilijk om daar mee om te gaan. PTSS ligt altijd op de loer. Als je alles weet, lust je geen vlees meer.

2 Reacties
Wilma3
Wilma318 jan. 2020 - 13:53

Nou ben er hard over aan het nadenken vegetariër te worden want al die verhalen over dierenleed houd me erg bezig. Of de helft van de week vlees eten zodat er minder dieren zo vreselijk mishandeld worden. Mensen die in die sector werken zien het vaak als handel en niet als levende wezens.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 16:12

Het is gewoon walgelijk wat die dieren wordt aangedaan.

P Haan
P Haan18 jan. 2020 - 7:43

De ophef wordt gebruikt om boeren uit te kopen in Nederland. Die zijn ondertussen zo moe van de framing dat ze er ook wel uit willen stappen, dus dat komt goed uit. De vraag wordt niet minder, en Oekraine neemt graag de productie voor zijn rekening. Tot zo ver geen problemen, de goeien hebben gewonnen en kunnen op naar het volgende dossier. Wat wel naar is, is dat de 'vrijgekomen' stikstof ruimte onmiddellijk ingenomen gaat worden door toename van de luchtvaart. Lelystad is een rampenplan, die een enorm gebied in het geluidsverderf gaat storten. En vliegen moeten we, anders komt dat vlees niet terug. En het BBQ seizoen komt er weer aan. Boeren uitkopen goede zaak, maar laat de afname stikstof dan ook staan. Ga niet harder rijden, meer vliegen of wat dan ook. Ga zorgvuldig om met de besparing, en houdt het uit de grijpgrage klauwen van lokale, regionale, landelijke en Europese bestuurders. Redelijk utopisch, misschien is het wijzer om wat dierenleed te accepteren voor het algemeen belang...

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 jan. 2020 - 11:24

@ P Haan Jij schrijft; Wat wel naar is, is dat de ‘vrijgekomen’ stikstof ruimte onmiddellijk ingenomen gaat worden door toename van de luchtvaart. Boeren 40% stikstof, luchtvaart 1 % stikstof.

johannn2
johannn218 jan. 2020 - 11:50

P Haan, Maar ik denk, dat de slachthuizen er geen behoefte aan hebben om eruit te stappen. En dit artikel gaat over hen. Over de gruwelijke, dieren en wet schendende wantoestanden in die slachthuizen en de - al vele, vele jaren - bestaande diep gewortelde, geïnstitutionaliseerde praktijk van een wegkijkende overheid. .

P Haan
P Haan18 jan. 2020 - 12:01

@DaanOuwens, Dat klopt, maar stikstof is het minste probleem van luchtvaart. In de krant te lezen dat Lelystad om die reden tegengehouden wordt; goede zaak. Elke reden is wat mij betreft een goede zaak.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jan. 2020 - 13:48

@ P Haan Jij schrijft: Dat klopt, maar stikstof is het minste probleem van luchtvaart. En jij schreef: Wat wel naar is, is dat de ‘vrijgekomen’ stikstof ruimte onmiddellijk ingenomen gaat worden door toename van de luchtvaart. Lijkt mij dat iedere reden voor jou goed genoeg is om ergens over te zeuren.

Wilma3
Wilma318 jan. 2020 - 13:54

Is een boer ook een slachter? Dat is nieuw voor mij.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 16:13

De ophef wordt gebruikt om boeren uit te kopen in Nederland. Barbaarse moordpartijen op dieren noem jij "ophef"?

MountEverest
MountEverest19 jan. 2020 - 19:21

@Paul Een dier is geen mens. Een mens kun je vermoorden, een dier alleen doden.

johannn2
johannn220 jan. 2020 - 10:13

MountEverest 19 januari 2020 at 20:21 Jij zegt: " Een dier is geen mens. Een mens kun je vermoorden, een dier alleen doden. " Ik zal eraan denken als ik je dood. .

Baron von Kleef
Baron von Kleef17 jan. 2020 - 23:29

Ik maak me meer zorgen over het percentage van de 22 miljoen geslachte varkens die uiteindelijk als product over de houdbaarheidsdatum zijn en in de afvalcontainer belanden. Zie daar maar eens cijfers over te vinden. Onvindbaar! Maar uit ervaring weet ik dat het schrikken gaat worden.

14 Reacties
Erwin Schenk
Erwin Schenk18 jan. 2020 - 9:14

Beste Baron, vlees/zuivel produceren is per definitie verspilling. Het gemiddelde gezamenlijke waterverbruik per kilo vlees is 8600 liter. 1 kilo rundvlees is 15000 liter water en 25 kilo voer (soja uit de Amazone). Door 1 dag geen vlees te eten bespaar je 1366 liter water en 2 kilo voer. 1 kilo vlees is 1600 km autorijden. (daar zit dus zuivel nog niet eens bij). En dan nog het feit dat we voer verbouwen in gebieden waar de lokale bevolking een tekort heeft aan water en voedsel. Geldt ook voor bloemen en bijvoorbeeld sperziebonen. De verspilling aan de voorkant van de productieketen is een stuk zorgelijker dan aan de achterkant en daar zijn ruimschoots cijfers over te vinden dus. We leven op te grote voet; ten koste dier, mens en milieu. Te wijten aan dat mondiaal top-down gedram van banken, LTO en visieloze politici die een mensenfantasie in stand houden.

johannn2
johannn218 jan. 2020 - 9:57

Kleef, Oftewel, het levende wezen en zijn lijden zal jou letterlijk en figuurlijk worst zijn. .

Baron von Kleef
Baron von Kleef18 jan. 2020 - 12:59

Beste Erwin, je schrijft “De verspilling aan de voorkant van de productieketen is een stuk zorgelijker dan aan de achterkant en daar zijn ruimschoots cijfers over te vinden dus.” Ik ben meer dan geïnteresseerd in die cijfers aan de achterkant,nog niet eens ten opzichte van de voorkant, mocht je deze hebben voor mij dan zou ik zeer erkentelijk zijn.

Baron von Kleef
Baron von Kleef18 jan. 2020 - 13:02

johannn, Dat maak jij ervan, mijn focus kan zich op meerdere terreinen profileren....

Gefaald
Gefaald18 jan. 2020 - 13:05

@johannn Elk dietr dat een ander dier eet doet niet aan dierenrechten. Mensen zijn ook maar gewoon dieren die vlees nodig hebben. Wij zijn immers omnivoren, biologisch gezien. En ja, dan moet je andere dieren gebruiken en dood maken. Zo is de natuur, en zo zijn dus ook wij. Alleen stadsmensen die totaal van de natuur losgezongen zijn vinden dat dieren niet mogen worden aangetast. Dat is nou echt het vermenselijken van de natuur. Ik heb daar geen respect voor.

Wilma3
Wilma318 jan. 2020 - 13:56

Inderdaad hoeveel van de geslachte dieren worden uiteindelijk niet eens geconsumeerd maar gaan in de kliko.En daar zijn ze dan zo een leuke dood voor gestorven.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander18 jan. 2020 - 16:34

@gefaald. Waar heb je dan wel respect voor? 'Alleen stadsmensen die totaal van de natuur losgezongen zijn vinden dat dieren niet mogen worden aangetast.' Weer zo'n typisch rechts calvinistische opmerking zonder onderbouwing. Hoe weet je dat nou? Ik ben bijvoorbeeld een plattelandsjongen en o.a. vegetariër. Ik werk met heel veel dieren en ook met koeien. Dus daar gaat je bewering al. Jou kennis is sterk verouderd en kennelijk maakt het je geen snars uit hoe medebewoners ongelijk aan jou worden behandeld. Er is met de huidige moderne wetenschap heel veel voor te zeggen om dieren met meer respect te behandelen. Dieren hebben hebben primaire en secondaire emoties en gevoel die niet veel afwijken van menselijke emoties. Frans de Waal een primatoloog heeft daar een mooi boek over geschreven; 'Mama's laatste omhelzing. Maar goed weet jij veel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2020 - 5:57

Dieren behoeven niet te lijden als jij dat niet wil! Dat lijden is nl. volkomen onnodig. Er zijn teveel mensen die er echter geen zier om geven als er maar grof geld aan verdiend wordt.

Gefaald
Gefaald19 jan. 2020 - 12:41

@Sjoerd Bonnema Dieren doen niet aan dierenrechten. Ook al hebben dieren gevoel, en lijden zij net als wij, toch worden ze bejaagd, gemarteld en gedood door andere dieren. Ik weet het, voor mensen lijkt dat erg naar, maar zo is de natuur wel degelijk: uitermate wreed. En van verdoving bij het slachten hebben de dieren ook nog nooit gehoord. Ik kijk naar ons voedsel zoals andere roofdieren doen : een prooi die dood moet.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 16:24

Gefaald "Ik kijk naar ons voedsel zoals andere roofdieren doen : een prooi die dood moet." Zo keek Hitler naar de Joden en de Amerikanen naar de indianen en de Blanken in de rest van de wereld naar de Zwarten. Welk dier moordt er op zo een barbaarse manier zoals de mens dat doet in een varkensconcentratiekamp zoals bijvoorbeeld in bijvoorbeeld Barneveld, gebeurd?

johannn2
johannn219 jan. 2020 - 22:06

Baron von Kleef 18 januari 2020 at 14:02 johannn, Jij stelt: " Dat maak jij ervan, mijn focus kan zich op meerdere terreinen profileren…." Laat ons daar eens van meegenieten dan. .

johannn2
johannn219 jan. 2020 - 22:34

Gefaald  18 januari 2020 at 14:05 Jij stelt: “ Alleen stadsmensen die totaal van de natuur losgezongen zijn vinden dat dieren niet mogen worden aangetast. Dat is nou echt het vermenselijken van de natuur. Ik heb daar geen respect voor. “ En: “Wij zijn immers omnivoren, biologisch gezien. En ja, dan moet je andere dieren gebruiken en dood maken. Zo is de natuur, en zo zijn dus ook wij. “ Ik begrijp uit jouw betoog, dat jij de andere kant van het verhaal, slachters en slachthuizen, als de niet-losgezongen “natuur” beschouwt. Right? Onze cultuur van fok- en slachtpraktijken is waarschijnlijk alleen voor jou vergelijkbaar met de natuur van dieren die jagen om te overleven. .

Gefaald
Gefaald20 jan. 2020 - 9:32

@johannn Nu wij het erover eens lijken te zijn dat het doden en eten van dieren een natuurlijke menselijke omnivoren-behoefte is kunnen we het er over hebben op welke manier dat nu gebeurt en gebeuren moet. Uitgangspunt is dus dat de mens vlees en vis MOET eten. Ik zie niet in hoe we 10 miljard mensen van vlees en vis gaan voorzien zonder industriële processen. Industriële processen zijn efficiënt en leggen het minst beslag op land en natuur. Extensieve voedselproductie is een typisch stedelijk romantisch ideaal, dat echter de complete aarde zal aantasten als het wordt ingevoerd voor 10 miljard mensen. Er is niet genoeg land ! OK, dus industriële productie is een vereiste. Dan kun je twee kanten op : de huidige bio-industrie, of kweekvlees en kweekvis. Kweekvlees wordt zonder dieren geproduceerd, in een fabriek (niet in een stal). Ik persoonlijk zie kweekvlees als de toekomst. Het is de meest efficiënte productiewijze, en neemt bovendien alle bezwaren van dierenactivisten weg. Naarmate de wereldbevolking groeit zal het businessmodel van kweekvlees steeds aantrekkelijker worden, en misschien ook wel steeds noodzakelijker. De technische ontwikkeling gaat hopelijk snel genoeg. Met wat ik er van gezien heb ben ik er eigenlijk wel optimistisch over. Tot die tijd gedragen wij ons gewoon als zoveel roofdieren en killen we onze prooien zo efficiënt mogelijk.

johannn2
johannn220 jan. 2020 - 19:27

Gefaald 20 januari 2020 at 10:32 Jij stelt: " Nu wij het erover eens lijken te zijn dat het doden en eten van dieren een natuurlijke menselijke omnivoren-behoefte is [..] " Dat volgt niet logisch uit mijn betoog. Wel heb Ik jouw gedachtegang volgend de inconsequentie ervan aangetoond. Ook daarin heb je gefaald. .

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal17 jan. 2020 - 22:19

Ik eet vrijwel dagelijks varkensvlees, want ik vind (varkens)vlees heel lekker, en ik ben dankbaar dat die mogelijkheid me geboden wordt. Ik vind dat onnodig lijden voorkomen moet worden, want da's gewoon fatsoenlijk, maar het lijden zal me hoogstwaarschijnlijk niet weerhouden van het eten van vlees. Mogelijk interesseert het me te weinig, waarschijnlijker heb ik teveel aandacht voor andere dingen. Dat mensen hier verontwaardigd of boos over zijn, interesseert me ook niet. Die verontwaardiging zie ik als vorm van decadentie, een houding van mensen die, zoals ik, de luxe hebben te kunnen kiezen wat ze eten. Maar die luxe is natuurlijk nooit vanzelfsprekend. Bij de eerstvolgende crisis is het weer ieder voor zich en survival of the fittest en hebben we het niet meer over moraal. Moraal is voor luxedieren. Zoals Midas Dekkers ooit al zei: "vegetariërs hebben gelijk, maar gelijk kun je niet eten".

8 Reacties
Marinus C.
Marinus C.18 jan. 2020 - 9:16

Er zijn ontelbare voorbeelden te vinden van mensen die zelfs in de meest wanhopige omstandigheden in staat waren tot altruïsme en ander goedmensengedrag. Dat betekent dus dat je niet 1 op 1 je eigen gebrek aan morele ontwikkeling op anderen kunt projecteren. Al heb ik er geen twijfel aan dat je vooral probeert je zelf goed te praten ipv iets te zeggen over hoe de menselijke natuur.

Jan Man
Jan Man18 jan. 2020 - 9:39

Aha een burger die fatsoen predikt, maar ondertussen is het ikke, ikke en ikke. En is het eten van vlees juist geen decadentie in een land waarin er zoveel fatsoenlijkere alternatieven zijn?

johannn2
johannn218 jan. 2020 - 9:54

Stuurman, Kortom: Dit is jouw bijdrage aan deze discussie, waarin je aangeeft dat je er geen behoefte aan hebt om over je bijdrage en überhaupt over het hele onderwerp te discussiëren. .

Bas Jacobs2
Bas Jacobs218 jan. 2020 - 12:45

Zoals je hebt kunnen zien kost het eten van vlees de samenleving een hoop: dierenleed, milieu en ook via de gezondheidszorg. Het lijkt me tijd dat we die kosten terug gaan vorderen via accijnzen op vlees: we richten de voedingsindustrie zo in dat gezonde, plantaardige producten goedkoop zijn, en dat mensen die graag vlees willen eten betalen voor het gebied waar de varkens vrij kunnen rondlopen, het uurloon voor de jager die ze in het wild mag vangen en alle transportkosten. Het hoeft je niets te interesseren, zolang je maar betaald voor wat je afneemt, cheapskate.

Wilma3
Wilma318 jan. 2020 - 14:07

Zolang mensen elke dag gewoon vlees eten geven ze in feite aan dat het ze worst zal wezen. Ik behoor hier helaas ook toe. Ik ban alle gedachten uit dat het vlees op mijn bord ooit een levend dier was. Het gaat me alleen steeds meer dwars zitten en ik ben mezelf er dus langzaam toe aan het zetten geen of minder vlees meer te gaan eten. Want gewoon doorgaan betekent eigenlijk dat ik hypocriet ben. Ik word misselijk van het idee dat varkens levend worden gekookt en dat we dat dus toelaten. Zolang we in deze hoeveelheden consumeren houden we dit in stand.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal18 jan. 2020 - 17:19

@Bas Jacobs, U scheldt mij uit voor 'cheapskate', maar waaruit blijkt dat ik niet bereid ben te betalen voor een anders geproduceerd stukje vlees, een wat voorbarige reactie, vindt u niet? Ik vind het prima om wat meer te moeten betalen voor vlees, van dieren waarvan onnodig lijden voorkomen is. Of iets de samenleving veel kost is nogal subjectief, afhankelijk van wat de heersende normen en waarden zijn. Zo vind ik dat sportblessures de samenleving veel kosten: in geld (in totaal) 1,5 miljard EURO/jaar (!), medewerkers zijn (langdurig) niet beschikbaar, grote belasting v.d. gezondheidszorg. Echter, sport is sinds (pakweg) de 2e helft v.d. 20e eeuw een norm voor een 'leuke en gezonde vrijetijdsbesteding, goed voor lichaam en karakterontwikkeling', of zoiets vaags (een beetje zoals religie). En dat is de reden dat het sporten niet extra belast, maar juist gestimuleerd wordt en dat sporters geen hogere zorgpremies betalen. Mijn grootouders, hardwerkende middenstanders en boeren met vrijwel geen vrije tijd, zouden het sporten waarschijnlijk als volstrekt onzinnige tijdverspilling beschouwd hebben. Anders dan een luidruchtige minderheid ons regelmatig wil doen geloven, wordt het eten van vlees (an sich) nog steeds als volstrekt acceptabel gezien door de meerderheid v.d. bevolking. Wel vertellen de meeste mensen, als dat hun gevraagd wordt, dat onnodig lijden (van dieren) voorkomen moet worden. Het is alleen niet duidelijk wat mensen ervoor over hebben om dat te bereiken. Normen en waarden zijn aan verandering onderhevig, maar het door u geschetste scenario zie ik niet snel realiteit worden. Eten is een primaire biologische behoefte en normen en waarden t.a.v. die behoeften veranderen niet zo snel. Zo was b.v. de Drooglegging, het alcoholverbod in de V.S. in de jaren 20 v.d. vorige eeuw, een volslagen fiasco en uiteindelijk niet vol te houden. Bij de, eerder door mij genoemde, crisis worden we simpelweg uit nóód gedwongen onze levenswijze (ingrijpend) aan te passen.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal18 jan. 2020 - 17:38

@Jan Man, Mogelijk verwart u fatsoen voor altruïsme?

MountEverest
MountEverest18 jan. 2020 - 20:18

De mens is een omnivoor, een wezen dat zowel planten als dieren eet. Daar is ons spijsverteringssysteem op afgestemd. Daarom is het eten van vlees niet verkeerd. Als iemand zelf geen vlees willen eten, is dat prima en zelfs navolgenswaardig, maar niemand heeft het recht om anderen zijn ideeën op te dringen. Vegetariërs vormen een kleine minderheid zo rond de 5%. Het aantal veganisten bedraagt minder dan 1%. De rest van de Nederlanders eet regelmatig vlees of vis. https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/hoeveel-vegetariers-zijn-er https://veganchallenge.nl/feiten-cijfers-hoeveel-veganisten-zijn-er-eigenlijk/ Vlees eten is dus prima, maar zoals als nu soms met dieren wordt omgegaan in de bio-industrie is niet acceptabel. Daar moet iets aan gedaan worden.

johannn2
johannn217 jan. 2020 - 19:37

Ik ken deze verhalen al uit de jaren '80, inclusief de intimidatie en het wegkijken. Toen al was het oud gegroeid gebruik. En ook toen al bleek het ondanks de aandacht toentertijd onaantastbaar. Het heeft er alle schijn van, dat het diep in de politieke en ambtelijke cultuur is ingebed. Juist om die reden is het bij uitstek iets zijn voor een parlementaire enquête. .

KM2
KM217 jan. 2020 - 18:36

Het NVWA is er primair voor de veiligheid van voeding en consumentenproducten. Dierenwelzijn is bijzaak voor het NVWA.

Erwin Schenk
Erwin Schenk17 jan. 2020 - 16:24

1,8 miljoen dieren per dag worden omgebracht; en dan zijn de 'waardeloze' mannetjes in productieketen zoals keukens en kalfjes nog niet eens meegerekend. Dit zijn geen incidenten, dit is legaal. Wordt toegestaan.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 19:21

Van de jaarlijks circa 1,5 miljoen kalveren die worden vetgemest in megastallen wordt ongeveer de helft geïmporteerd uit oa. Duitsland, België/Luxemburg en Ierland. Het vlees wordt geexporteerd. Ophouden met het rondslepen van kalfjes.

Erwin Schenk
Erwin Schenk17 jan. 2020 - 19:48

Hoi Danielle, dat is inderdaad wel de kern van dat zieke gewelddadige systeem. We importeren veevoer, exporteren varkens en blijven met de rotzooi zitten. En alles op basis van uitbuiting van alle betrokken landen, dieren en mensen. En een niet handhavende en visieloze overheid die zich al decennia klem heeft laten zetten door lobbyclub LTO, de zogenaamde markten en vrij recent de terroristen van FDF die actie voeren voor behoud van de eigen ketenen. Gelukkig hebben wij wel iedere dag de mogelijkheid om een moreel/ethische keuze te maken zonder geketend te worden door economische, culturele en sociale druk.

Jan Man
Jan Man17 jan. 2020 - 16:06

Er is wetenschappelijk nooit aangetoond dat varkens minder kunnen lijden dan mensen. Toch laten we deze praktijken in dit gave land van Rutte al jaren gebeuren en ziet het er niet naar uit dat dit in de toekomst aangepakt gaat worden door bv het plaatsen van camera’s die door onafhankelijke mensen bekeken kunnen worden. Er wordt teveel geld verdiend met het aan de laars lappen van dierenwelzijnregels door bepaalde mensen in de vleesindustrie, en genoeg politici pikken daar een graantje van mee door een oogje dicht te knijpen. Wat kun je dan nog doen om als burger niet medeverantwoordelijk te zijn? Vooral stoppen met vlees eten, maar ook niet meer op politiek partijen als het CDA en de VVD stoppen die de aanpak van dit gruwelijke dierenleed constant frustreren. https://www.dierenrecht.nl/sites/dierenrecht.nl/files/field/attachment/dierenrecht-analysestemgedragdierenwelzijnlandelijkepartijen.pdf

quatsch
quatsch17 jan. 2020 - 15:30

De betrouwbaarste maatstaf voor de beschaving bij een volk en een mens is, hoe zij de dieren beschouwen en behandelen.

Martinel
Martinel17 jan. 2020 - 15:09

Weerzinwekkend.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2020 - 14:07

Aan mijn mede-reageerders. Wie van jullie stopt er nu met varkensvlees te eten?

21 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman17 jan. 2020 - 15:39

Ik eet al meer dan 30 jaar geen varkensvlees.

Martinel
Martinel17 jan. 2020 - 15:40

Ik. Eet al jaren geen varkensvlees meer, sowieso bijna geen vlees meer. Vraag me wel overigens af wat het voor nut heeft, want dat varkensvlees wordt toch geëxporteerd naar China. Hoe hoog of laag je hier ook springt. Verdienmodellen gaan vóór dierenleed. Zoals tegenwoordig op bijna elk terrein. Ook mensen worden alleen nog afgemeten aan hun productie. Met cijfers en lijstjes waar de neoliberalen zo blij van worden...

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 17:01

vegetarier

vdbemt
vdbemt17 jan. 2020 - 17:29

Eet weinig vlees. Regelmatig vleesloos. Het vlees dat ik eet, is biologisch.

Erwin Schenk
Erwin Schenk17 jan. 2020 - 17:30

Vegan

Gefaald
Gefaald17 jan. 2020 - 17:31

Ik eet zeker af en toe varkensvlees. Ik denk maar zo, de wolven op de Veluwe laten de zwijnen veel erger lijden dan onze helden in het slachthuis. Dat gezeur over dierenleed vind ik eerlijk gezegd een typisch voorbeeld van de vreemde romantische gedachten van stadsmensen over de natuur. Eten en gegeten worden is keihard , heel wreed.

Erwin Schenk
Erwin Schenk17 jan. 2020 - 18:32

@ Gefaald. Allereerst; in tegenstelling tot wolven heb jij wel het vermogen tot een moreel/ethische keuze. Dan vraag ik mij af; wat is gezeur volgens jou? Dat varkens onverdoofd worden gecastreerd? Dat kippen de snavels worden afgeknipt? Dat kalfjes binnen 24 uur bij hun moeder worden weg gehaald zodat wij hun melk kunnen drinken en zij op een veevoeder dieet in een kist worden gegooid? Dat er jaarlijks 30 miljoen haantjes worden vergast/verhakseld? Dat stiertjes worden afgemaakt? Is dat misschien romantisch? En daarbij; wie slacht voor jou die varkens? Doe je dat zelf? Met je handen en tanden? Of besteed je dat uit aan goedkope Polen die op industriële wijze bij VION voor een baggerloon dit verschrikkelijke vervreemdende werk doen? Is dat romantisch? Hebben die bijna 700 miljoen in NL gefokte dieren die jaarlijks 'verwerkt' worden een keuze? Is dat romantisch? Het is een ziek en zeer gewelddadig systeem ten koste dier, mens en milieu.Een systeem gebaseerd op (mondiale) uitbuiting van dier, mens en milieu. Dus kom niet aub niet aan met stoere praatjes over wolven of romantiek.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 jan. 2020 - 18:36

'de wolven op de Veluwe laten de zwijnen veel erger lijden dan onze helden in het slachthuis.' Volkomen onzin! Er is geen enkel dier te vinden wat een ander dier geboren laat worden en laat opgroeien in een miniem kooitje, laat staan dat er een dier te vinden is dat een ander dier in kokend water zou gooien of vergassen. 'van de vreemde romantische gedachten van stadsmensen over de natuur. ' Alsof stadsmensen nooit in de natuur zouden komen. Iemand die met kulargumenten komt als dat dieren wreder zijn dan mensen, snapt zelf werkelijk geen bal van de natuur.

Gandalf2
Gandalf217 jan. 2020 - 18:38

@gefaald Het onnodig laten leiden van de dieren is niet goed te praten. Je kunt dieren snel en vrijwel pijnloos doden, dat de natuur wreed is, is geen excuus voor ons mensen om dat ook te zijn. Ik eet graag vlees, ook varkensvlees maar ik zie wel graag dat dit soort misstanden worden aangepakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 18:47

Opgegroeid op het platteland tussen de veeboeren.

Baron von Kleef
Baron von Kleef17 jan. 2020 - 19:45

Ik eet niet veel varkensvlees maar 22.000.000 slachtingen waarvan 12 met incidenten? Daar kunnen velen een puntje aan zuigen.

Erwin Schenk
Erwin Schenk17 jan. 2020 - 20:02

Hoi Baron van Kleef, bedenk wel dat het gaat om 12 geconstateerde incidenten. Gezien de minimale bezetting en slagkracht van de NVWA in combinatie met het ziekelijke tempo van de bedrijfsvoering van de slachterijen kan je er de vingers op natellen dat dit min of meer normale gang van zaken is. En bedenk daarbij dat er vervolgens ook gewoon niet gehandhaafd wordt. Het is een gewelddadig systeem gebaseerd op uitbuiting van alle betrokkenen. Jij hebt gelukkig wel een keuze.

Baron von Kleef
Baron von Kleef17 jan. 2020 - 21:55

Beste Erwin, je schrijft "Het is een gewelddadig systeem gebaseerd op uitbuiting van alle betrokkenen." Waar baseer je dit op? Heb je misschien zelf in deze branche gewerkt?

MountEverest
MountEverest17 jan. 2020 - 22:28

"een veevoeder dieet in een kist worden gegooid? " Dit klopt niet. Kistkalveren zijn al heel lang verboden. En kalveren worden de eerste maanden gevoerd met kalvermelk. Een moderne Nederlandse koe geeft veel meer melk dan een kalf nodig heeft. Dit is gewoon stemmingmakerij.

Andy JPL
Andy JPL18 jan. 2020 - 6:25

Ik haal mijn dierlijke producten bij lokale kleine boeren die de dieren laten slachten bij kleine slagerijen/slachterijen waar je ook mag kijken hoe er wordt omgegaan met de dieren als ze geslacht worden. Verder eet ik sowieso niet echt veel vlees omdat veel vlees eten niet nodig is.

Erwin Schenk
Erwin Schenk18 jan. 2020 - 8:44

Beste MountEverest, in de natuur blijft een kalf zes tot twaalf maanden bij zijn moeder. In de vee-industrie gaat het anders: daar wordt het kalf meestal direct na de geboorte weggehaald. Zijn allereerste weken brengt hij moederziel alleen door. Na een paar weken belandt hij met vier tot acht andere kalfjes in een kleine box. Daar heeft hij 1,8 vierkante meter voor zichzelf. De vloer van de box is te hard om lekker te liggen en te glad om te spelen. En de deur? Altijd gesloten. Stemmingmakerij?

Erwin Schenk
Erwin Schenk18 jan. 2020 - 8:57

Beste Baron van Kleef, onverdoofd castreren? Harde vloeren? Snavels afknippen? Kalfjes bij de moeder weg halen? Geen beweegruimte? In een vrachtwagen met 35 graden? Tijdens transport geen eten/drinken? De rabobank die meer eist? Het ecosysteem dat totaal verwoest wordt? Mannelijke kuikens in de hakselaar? Ik kan nog wel even doorgaan maar kort gezegd is het probleem dat iedereen elkaar gegijzeld houdt in een systeem van maximale productie en groei; dat kan niet anders dan dat iemand daarvoor betaald. En meestal zijn dat de dieren en de natuur en de spotgoedkope arbeidskrachten die het vieze en vervreemdende werk doen zodat er in de supermarkt een 'schoon' product ligt. Misstanden zijn geen incident; het is legaal. Het is gewelddadig, onderdrukkend en immoreel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2020 - 10:00

Wolven hebben ook een totaal ander consumptiepatroon dan de vleesetende mens. Ze gaan voor de gemakkelijkste prooi met het minste risico: de oude en zieke en de zwakke jonkies. Zeker geen (jong)volwassen zwijn, veel te gevaarlijk.

Baron von Kleef
Baron von Kleef18 jan. 2020 - 13:26

Beste Erwin, daar noem je nogal wat en het meeste kan/wil ik niet weerleggen, er zullen zeker zeer schrijnende gevallen bij zitten. Alleen zijn de cijfers die ik voor me heb niet schrijnend, allerminst zelfs. Ik was zo'n spotgoedkope arbeidskracht(lang geleden)(no pun intended) maar zo zagen we dat niet, integendeel, het was een levenswijze en we deden netjes ons werk, rotte appels heb je overal. De misstanden die je aangeeft, daar heb ik dus ook ervaring mee maar daar werd door de vakmensen op neergekeken en bij aanhoudende misstanden resoluut en hard op gereageerd.(!) Hetgene wat ons gegijzeld houdt is de supermarkt, alles onder één dak, lekker makkelijk, de consumptiemaatschappij en dit gaat nog veel verder uit de hand lopen, het wordt immers steeds drukker op de vierkante meter.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 jan. 2020 - 14:35

Ik krijg steenpuisten van varkensvlees, behalve soms spek blijf ik er vanaf, dat neemt niet weg dat ik varkens waardevolle dieren vind bij leven en welzijn.

Henk Tuinman
Henk Tuinman19 jan. 2020 - 18:12

Raymond, Minder in je neus peuteren en aan je kont krabben???? Terugkerende steenpuisten: furunculose De belangrijkste etiologische factor van terugkerende steenpuisten ofwel furunculose, is de bacterie Staphylococcus aureus, die volgens verschillende bronnen in 60-97% van de gevallen de boosdoener is. Het gaat hierbij om mensen die drager zijn van de stafylokokken-bacterie, die zich vaak ophouden in de neus en het gebied tussen de anus en het geslachtsdeel.

Jan37
Jan3717 jan. 2020 - 13:38

Ben ik het helemaal mee eens. Gaat nog steeds veel fout bij de slachthuizen Dus ik, koop zoveel mogelijk varkens boeten uit, zodat het uit het zich is. Verplaats alle varkens boeren, slachthuizen naar de Oekraïene, daar is tenminste een goeie en betrouwbare nvwa, die daar alles in de gaten houd . We eten tenslotte ook weer leg batterij eieren uit de Oekraïne, die stallen zijn hier jaren geleden gesloopt, naar de Oekraïene verplaatst en opgebouwd. Eet smakelijk allemaal

2 Reacties
Erwin Schenk
Erwin Schenk17 jan. 2020 - 17:29

Beste Jan, u hebt drie keer per dag de keuze wat u eet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 jan. 2020 - 19:01

'We eten tenslotte ook weer leg batterij eieren uit de Oekraïne' Jij misschien, ik niet. Je kan zelf kiezen wat je eet slimmerik.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander17 jan. 2020 - 12:37

Het lijkt erop dat economische belangen ook hier wederom boven dierenrechten gaan. Chinese regering -het land wordt duurzaam geplaagd door varkenspest- ook nog even te vriend houden. Mensenrechten, culturele genocide Tibetanenen Oeigoeren? Dat kunnen ze zich in het huidige kabinet even niet zo goed herinneren. Stille diplomatie heet dat. Zeker 500 varkensboeren willen zich laten uitkopen. Daar mag dan ook elders in het land wat mij betrefd geen intensieve varkenshouderij voor terugkomen.En niet snel weer de stikstofruimte opvullen met ik slimme 'ByPAS' regeling. Helaas is dat wel het mechanisme van onze economie van het nooit genoeg. En zo kabbelen we van het ene incident naar het andere. Van intensieve varkenshouderijen tot slachthuizen. Trieste keten. En dat te bedenken dat varkens, net als mensapen heel intelligente en emotionele dieren zijn die ook nog een behoorlijk oud kunnen worden. Wij mensen plaatsen ons graag op een voetstuk en hebben maar weinig oog voor nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en ander leven.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 16:37

De meeste dieren die worden opgegeten hebben een kort en miserabel leven. Vleesvarkens halen het jaar niet, fokzeugen worden na zo'n jaar of twee afgedankt.

Purper Floyd
Purper Floyd17 jan. 2020 - 12:21

De directeur van zo'n slachthuis langzaam onderdompelen in heet water en vragen hoe dat nou voelt. Wie weet helpt dat. En NVWA, waarom sluiten jullie zo'n bedrijf niet meteen bij de constatering van deze wantoestanden ?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 14:09

Omdat dan de export naar China gevaar loopt misschien?

Satya
Satya17 jan. 2020 - 12:03

Meer betalen voor een stukje vlees zal veel schelen.

5 Reacties
Salama.
Salama.17 jan. 2020 - 12:07

Dan hangt het er wel van af aan welke strijkstok in de productieketen het meeste blijft hangen. Ik vermoed bij de grootgrutters.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 13:02

Bij een snelheid 650 omgebrachte varkens per uur kan er veel mis gaan.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2020 - 14:05

@ DanielleDefoe Volgens mij gaat er niets 'mis'. Dit zijn 'normale' praktijken in slachthuizen. Daarbij worden deze toestanden gewoon bewust genegeerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2020 - 16:27

TomMeijer 17 januari 2020 at 15:05 ik ben dan ook van mening dat deze massaslachtingen moeten worden afgeschaft.

Paulus3
Paulus318 jan. 2020 - 6:27

Niet als de controle niemand sluit.

Henk Tuinman
Henk Tuinman17 jan. 2020 - 11:13

Inderdaad moet de NVWA eens gaan optreden. Slachterijen mogen de slachtlijn niet opstarten zolang de veterinair van de NVWA niet aanwezig is. Ook niet door file of iets dergelijks. Onbegrijpelijk dat de NVWA niet direct ingrijpt als een dier niet goed verdoofd is en het dier alsnog verdoofd voordat deze gedood wordt.

Phantom3
Phantom317 jan. 2020 - 11:10

En dan pretenderen we een ontwikkeld land te zijn.

Paul250371
Paul25037117 jan. 2020 - 10:56

Het is een grote schande. Het is een misdadige grote schande hoe deze beessies worden behandeld.

Andy JPL
Andy JPL17 jan. 2020 - 10:54

Het aantal inspecteurs verhogen als er niets gedaan wordt met de rapporten heeft natuurlijk geen zin. Misschien dat men gewoon iets met die rapporten moet doen

Ireta
Ireta17 jan. 2020 - 10:47

Ik weet niet wat hier precies speelt, maar ik vind het bijzonder opvallend dat een minister weigert meer inspecteurs te sturen, na het aantonen dat de overheid diens verplichte taak niet nakomt van het handhaven van minimale eisen voor slachthuizen. Dat kan een indicatie zijn dat er meer aan de hand is, met name bij de NVWA. Ik denk dat er nog dieper gegraven moet worden om te zien hoe en waarom de vork in de steel zit. Kan van alles zijn. Ik vraag me af, is een overheid die het Parijs-akkoord ondertekend en in een stikstof-crisis zit, gebaat bij een forse afname van vleesproductie en -consumptie? Vast niet waarschijnlijk, maar ik acht het ook niet onmogelijk.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt17 jan. 2020 - 11:59

"Ik weet niet wat hier precies speelt, maar ik vind het bijzonder opvallend dat een minister weigert meer inspecteurs te sturen, na het aantonen dat de overheid diens verplichte taak niet nakomt van het handhaven van minimale eisen voor slachthuizen." Daar kun je meerdere redenen bij bedenken. 1 - het kost geld. 2 - dan zou (net als met de PAS, net als voorheen met de Belastingdienst, etc. ) blijken dat de overheid inderdaad haar verplichtingen niet nakomt. Dat willen ze natuurlijk niet laten blijken. "Ik vraag me af, is een overheid die het Parijs-akkoord ondertekend (moet "ondertekent" zijn) en in een stikstof-crisis zit, gebaat bij een forse afname van vleesproductie en -consumptie? Vast niet waarschijnlijk, maar ik acht het ook niet onmogelijk." Onze overheid, met haar stikstofcrisis, het Parijsakkoord getekend hebbende, is JUIST gebaat bij een forse afname van de vleesproductie. Die vleesproductie is namelijk voor ruim 40% de oorzaak van de stikstofproblematiek.

west012
west01217 jan. 2020 - 10:45

Inderdaad, volstrekt onacceptabel. Eenmaal waarschuwen en dan zonder pardon sluiten.

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd17 jan. 2020 - 12:22

Niks waarschuwen, gelijk sluiten. Ieder weldenkend mens weet dat dit een hele brug te ver is.