Opwarming van de aarde is een feit, blijkt uit cijfers van zowel WMO als KNMI
Het eerste decennium van de 21e eeuw is het warmste sinds 1850, het jaar waarin werd begonnen met het bijhouden van de temperatuur. Dat heeft de WMO, het meteorologisch instituut van de VN, bekendgemaakt op de klimaattop in Kopenhagen.
Secretaris-generaal Jarraud zegt dat we zonder twijfel in een periode van opwarming zitten. Het jaar 2009 zal hoogstwaarschijnlijk het op vier na warmste jaar sinds 1850 worden. In sommige gebieden in Afrika en in een deel van Centraal-Azië is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur waarschijnlijk nooit hoger geweest dan nu, zegt de WMO. (Zie ook het Engelstalige persbericht.)
Over de opwarming van de aarde dook dit weekend ook een interessante tabel op bij Sargasso.nl. Een wetenschappelijk data-analist had voor dat weblog een grafiek samengesteld met KNMI-gegevens over de Nederlandse temperatuur sinds het jaar 1200. Deze grafiek bevestigt de zogenaamde ‘hockeystick’ die velen kennen uit Al Gore’s documentaire An Inconvenient Truth , waarbij duidelijk een snelle temperatuurstijging zichtbaar is aan het einde van de grafiek. De grafiek bij Sargasso, gebaseerd op Nederlandse cijfers van het KNMI, toont een vergelijkbare curse, oftewel ‘de Hollandse Hockeystick’:
Deze grafiek is samengesteld op basis van de beschikbare historische en recente gegevens (jaargemiddelden) van het KNMI. Sargasso concludeert: “Alle nog lopende (politieke) discussies ten spijt, de klimaatverandering is in Nederland in ieder geval heel duidelijk.”
In deze grafiek is de dikke zwarte lijn het lopende 11-jaars gemiddelde. De grijze banden staan voor de de zogeheten p-waarden of kanswaarden op basis van die 11-jarige trend. Die grijze banden geven aan hoe groot de kans is dat een temperatuurafwijking optreedt ten opzichte van het langjarige gemiddelde van 9 graden. De kans dat het huidige langjarige gemiddelde van ongeveer 10,5 graden per toeval optreedt, is dus kleiner dan eens in het miljoen jaar. En dat hebben we nu al een paar jaar achter elkaar. Het valt dus duidelijk buiten de natuurlijke variatie van de afgelopen 800 jaar.
Aangezien het bij de berekening gaat om jaargemiddelden, ontbreekt 2009 nog. Maar, zo schrijft Sargasso, als we even het gemiddeld van de decembermaanden van de afgelopen drie jaar gebruiken, dan komt het jaargemiddelde weer uit boven de 10,5 graden. Licht hoger dan 2008 dus.