Joop

Nog nooit vertoond: Regering Egypte sluit hele internet af

  •  
28-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
pre_300.jpg
Nieuwe 'dag van woede' op komst … Nobelprijswinnaar stap naar voren
Met een ongekend drastische maatregel heeft de Egyptische overheid naar verluidt internet-providers opgedragen alle internationale verbindingen te verbreken.
Slechts een enkele provider biedt nog toegang. De maatregel is volgens experts nog nooit eerder vertoond. Deskundigen van het internetmonitor-bedrijf  Renesys  zagen tot hun verbazing hoe vannacht in zeer korte alle Egyptische internet-adressen uit het internationale verkeer verdwenen (zie illustratie).
Vandaag, op de wekelijkse gebedsdag, organiseren meer dan dertig moskeeën nieuwe protesten tegen de regering.
Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei heeft zich opgeworpen als leider van een mogelijke overgangsregering. Hij keerde daarvoor terug naar Egypte, meldt de Belgische omroep VRT: 
Ze moeten begrijpen dat er verandering moet komen. Er is geen andere uitweg”, zei hij. “Als de mensen me willen om de overgangsperiode te leiden, dan zal ik hen niet teleurstellen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 7:02

Moebarak is zijn macht al feitelijk kwijt zo. Ik vrees dat hij niet de wijsheid heeft om dit in te zien.

Bernie2
Bernie228 jan. 2011 - 7:02

Doodsbange despoten nemen heftige besluiten. De digitale macht wordt blijkbaar gevreesd. Ik wens de betogers alle sterkte en hoop dat het leger 3x nadenkt voordat deze haar wapens op de eigen bevolking richt.

TheoJ2
TheoJ228 jan. 2011 - 7:02

[Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei heeft zich opgeworpen als leider van een mogelijke overgangsregering. ] Een dapper man. Ik hoop dat hij het overleeft.

contra
contra28 jan. 2011 - 7:02

Probleem is alleen dat als Mubarak het veld zou moeten ruimen en er een overgangsbestuur is ingesteld, de democratisch vervolgroute eindigt bij verkiezingen waarbij het (extreem rechtse) Moslim Broederschap de meest waarschijnlijke winnaar wordt. En wie moet daar in het 'vrije westen' dan blij van worden?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 7:02

28-01- wordt genoemd : ''De Vrijdags woede'', ''dag van woede'' was op 25 januari.

doeidoei
doeidoei28 jan. 2011 - 7:02

Ik kon Joop even niet bereiken. Ook een link met Egypte? In dit artikel staat hoe Egypte het internet heeft afgesloten. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8288163/How-Egypt-shut-down-the-internet.html

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 7:02

De revolutie is in volle gang in alle grote steden in Egypte en nu althans lijkt de politie de zaak ondanks alle geweld niet in de hand te hebben. Voor beelden: kijk naar de site van Al Jazeera Engels. Kairo geldt als de culturele hoofstad van de hele Arabische wereld. Dit is veel belangrijker dan de opstand in Tunesië, toch een beetje een uithoek. Als de opstand slaagt (Al Baradei de Nobelprijswinnaar zit met aanhangers in een stampvolle door de oproerpolitie beledigde moskee) dan gaat het gegarandeerd verder. Het Midden Oosten verandert. Dit is het grote nieuws van vandaag. Die 500 man in Tunduz zijn hierbij een minimaal zandkorreltje.

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 7:02

Live verslag is op http://english.aljazeera.net/watch_now/

x.x
x.x28 jan. 2011 - 7:02

Regering Egypte sluit hele internet af --------------------------------------------- De kop klopt niet. Anders had ik dit bericht niet kunnen plaatsen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 7:02

---[Anders had ik dit bericht niet kunnen plaatsen. ]--- Dat is wel heel erg slim

fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 7:02

De jongste ontwikkelingen bewijzen met terugwerkende kracht het gelijk voor George Double U Bush. Een belangrijk onderdeel van zijn n strategie destijds was als volgt : We werpen een Islamitisch regime omver, implementeren daar de democratie, dan volgt de rest van het Midden Oosten zelf. Et voila, Algerije, Tunesie, Syrie, Egypte. Als dominostenen donderen ze omver in hun drang naar democratie.

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ228 jan. 2011 - 7:02

[Als dominostenen donderen ze omver in hun drang naar democratie. ] Wensdenken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jan. 2011 - 7:02

We werpen een Islamitisch regime omver, implementeren daar de democratie, dan volgt de rest van het Midden Oosten zelf. Et voila... En waar is dan de democratie door de Amerikanen geïmplementeerd? Ik mag toch aannemen dat je hier niet Irak bedoelt. Daar zit een democratisch gekozen regime dat mag blijven zitten tot op de dag dat ze besluiten oliewinsten voor Irak te houden, en de consessies die de laatste 8 jaar zijn uitgegeven terug te draaien. Op de dag dat de Irakeze "democratie" dat doet, wordt Saddam II door de CIA in het zadel geholpen.

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 7:02

Dat de overheid het Internet afsluit is positief, het betekent dat de overheid toevlucht neemt tot nutteloze acties, en dat ze serieus wankelt. Zoiets kan nooit lang duren. Als de providers de nationale netwerken wel in de lucht houden, en dat zullen ze zeker doen, want anders stort naast het internationale bedrijfsleven ook het nationale bedrijfsleven in, dan heb je in notime een systeem van proxies die via satelliet of telefoon verbindingen op het netwerk zetten. Via de tam-tam (mass-mails) komen de IP-adressen bij de bevolking terecht, en via een slim systeem van duizenden proxies is het voor de overheid heel moeilijk om deze verbindingen te bestrijden. Een op de 4 Egyptenaren heeft zelf Internet thuis, en de rest heeft toegang tot Internet via publieke of commerciële internet-diensten. Tegen de tijd dat de overheid een strategie heeft kunnen ontwikkelen zal Internet het weer gewoon doen. De overheid zal het internationale Internet zelf wel weer snel in de lucht moeten brengen. Een land als Egypte kan niet zonder Internet zijn economie draaiend houden. Het land is voor zijn economie erg afhankelijk van buitenlandse contacten.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 7:02

Dat is al gestart en Rouane, kijk eens hier: een oproep aan computer nerds met instructies over hoe zij kunnen helpen de lijnen in Egypte open te houden: https://www.accessnow.org/proxy-cloud/page/join-the-cloud