Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog nooit vertoond: op beide polen smelt nu het ijs

  •  
20-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7658 keer bekeken
  •  
48034633442_81ef2b9c23_o

Ijsberg op Antarctica

© cc-foto: Daniel Enchev

Op Antarctica is iets abnormaals aan de gang. Het is er veel warmer dan anders. En dan praten we niet over een paar graden verschil. De afgelopen week lag de temperatuur bij weerstation Concordia ruim 40 graden boven het normale niveau. Niet dat het er warm is. Bij het poolstation Vostok waar enkele wetenschappers verblijven was het -17,7 graden, 15 graden warmer dan normaal. Dat is voor de tijd van het jaar, op de Zuidpool begint nu de herfst, ongekend hoog. Aan de kusten van het continent liep de temperatuur op tot 7 graden. Op het continent sneuvelt deze week het ene tempeartuurrecord na het andere. Meteorologen spreken van 'freak weather'.

Nu.nl schrijft: "Dagen zonder vrieskou doen zich soms voor, maar nog nooit na 22 februari", zegt Gaétan Heymes van de Franse meteorologische dienst Météo-France. Hij spreekt van "historisch milde" temperaturen, die tot 40 graden boven de seizoensgemiddelden liggen.

De warmte wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden rond het continent waardoor warme lucht naar binnen stroomt. Normaal gesproken wordt die lucht tegengehouden door een straalstroom die het gebied omgeeft maar die werkt nog niet goed. 

De verontrustende temperatuurstijging beperkt zich niet tot Antarctica.. Ook aan de andere kant van de wereld, op de Noordpool, is sprake van uitzonderlijk verschijnselen. Daar is het nu 30 graden warmer dan normaal. Het komt er op neer dat op beide polen het ijs aan het smelten is. Het zijn tegenovergestelde seizoenen. Het hoort niet dat beide polen op hetzelfde moment smelten, aldus een wetenschapper bij de Amerikaanse publieke omroep NPR. "Het is geen goed teken dat je dit soort dingen ziet gebeuren," zegt meteoroloog Matthew Lazzara.

cc-foto: Daniel Enchev

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.