Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog meer plastic flesjes tussen zwerfaval, statiegeld onvermijdelijk

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
plastic-bottles-115071_1920
Jaren van convenanten en mooie beloftes van het bedrijfsleven om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval terug te dringen, hebben niets uitgehaald. Vorig jaar werden er weer 7 procent meer zwerfflesjes aangetroffen dan in 2016 en 2017. Het aantal weggegooide blikjes nam met 16 procent toe.
Gelet op de nieuwe stijging lijkt de invoering van statiegeld op plastic flesjes nu onafwendbaar. Het kabinet had met de verpakkingsindustrie afgesproken om de hoeveelheid zwerfflesjes met 70 procent terug te dringen. Als dat niet zou lukken, wilde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) in het voorjaar van 2021 statiegeld invoeren voor kleine plastic flessen.
Tegenover het AD wil een woordvoerder van de staatssecretaris nog niet vooruitlopen op de invoering van het statiegeld. Ook is het nog onduidelijk of er statiegeld op blikjes komt, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Eerder toonde Van Veldhoven zich daar geen voorstander van.
Overigens dreigt er door de coronacrisis een nieuw zwerfafvalprobleem te ontstaan: plastic handschoenen en mondkapjes die worden weggegooid. De Zwerfinator probeert deze nieuwe vorm van milieuvervuiling nu in kaart te brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.