Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog een keer voor de media: wat is etnisch profileren

  •  
17-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
etnischprofileren
Je zou denken dat, na alle discussie over het fenomeen, inmiddels wel duidelijk mag zijn wat etnisch profileren is. Maar de verslaggeving van RTV Rijnmond vandaag maakt duidelijk dat er toch nog wat mensen zijn die het niet begrepen hebben:
"De politie heeft donderdag zestien mensen opgepakt tijdens een grote verkeerscontrole in Rotterdam. De aanhoudingen zijn vanwege witwassen, drugsbezit of rijden onder invloed. De controles waren op meerdere plekken in de stad. Er zijn ook enkele dure auto’s in beslag genomen, omdat de eigenaren niet goed konden uitleggen hoe ze aan het geld kwamen voor de wagens… De controles zijn de laatste tijd in opspraak geraakt nadat rapper Typhoon en Feyenoord-keeper Vermeer ook werden gecontroleerd en hun dure bolides."
Ehm, neen. Verkeerscontroles, waarbij de politie op een vast punt een fuik neerzet en alle passerende bestuurders onder de loep neemt, waarna besloten kan worden om opvallende auto’s aan de kant te zetten voor nadere controle, zijn niet hetzelfde als etnische profilering. Etnisch profileren wil zeggen dat mensen op basis van hun huidskleur of etnische achtergrond, staande worden gehouden door de politie. Dat betekent in de praktijk dat mensen van kleur regelmatig zo maar van de weg of de straat worden geplukt door de politie, op basis van de racistische aanname dat een donkere huidskleur gepaard gaat met crimineel gedrag. Dat valt onder discriminatie en is dan ook tegen de wet.
Dat er in het geval van de staande houding van Typhoon sprake was van etnisch profileren heeft de politie zelf direct toegegeven. Het zijn dus niet de verkeerscontroles die in opspraak zijn geraakt, maar de illegale praktijk van etnisch profileren door de politie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.