Joop

Nog jaren medicijntekorten door coronacrisis

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-04-02 om 08.22.12
De coronacrisis leidt niet alleen tot een actueel tekort aan medicijnen bij apotheken en op de intensive care. Nederland zal door de pandemie nog jaren last kunnen hebben van medicijntekorten. Dat zegt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in het tv-programma Zembla (BNNVARA) dat donderdagavond wordt uitgezonden.
Ongeveer tachtig procent van onze medicijnproducten komt uit China en India. Door de coronacrisis waren fabrieken in China wekenlang dicht en export uit India ligt momenteel geheel stil. Castelijns: “Afhankelijk van hoelang deze crisis duurt, gaan de tekorten exponentieel stijgen. Daar kunnen we jarenlang last van hebben.”
Meerdere deskundigen waarschuwen al jaren voor de afhankelijkheid van China en India. Ze maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen als er in de productieketen problemen ontstaan. Dat die zorgen terecht zijn, bleek in 2017. Als maatregel tegen luchtverontreiniging sloot China toen tijdelijk 1500 fabrieken, waarvan een kwart met medicijnen te maken had. Er ontstond direct een tekort aan medicijnen tegen tuberculose. Op aandringen van de WHO is de fabriek door de Chinezen toen weer geopend.
Door de coronacrisis is er nu opnieuw productie-uitval. En die zal volgens Castelijns nog lang nawerken. “De restcapaciteit om die productie-uitval op te vangen is maar beperkt. Niet alles wordt elke dag geproduceerd en bovendien zitten die productielijnen vaak vol. Met andere woorden: je moet eigenlijk overwerken om die vier maanden achterstand in te halen.”
IJzeren voorraad Juist om dit soort leveringsproblemen in de keten op te vangen, besloot toenmalig minister Bruins in 2018 dat er een extra voorraad van medicijnen zou worden aangelegd. Die kwam er uiteindelijk niet, door gesteggel over wie dat dan moest betalen. Volgens Castelijns zou het aanleggen van zo’n voorraad destijds zo’n 50 miljoen euro per jaar hebben gekost. “Eigenlijk maar een paar euro per inwoner van Nederland.” Maar als gevolg van de coronacrisis zal het volgens Castelijns nu veel meer gaan kosten om zo’n voorraad aan te leggen. “Ik denk een factor tien of factor honderd. Als wij nu op hele korte termijn die voorraad willen aanleggen, gaat dat gewoon niet lukken want door het coronavirus ligt een belangrijk deel van de wereld plat.”
Castelijns denkt dat er uiteindelijk zelfs mensen zouden kunnen sterven doordat er geen medicijnen meer zijn. “Dat zal ongetwijfeld zo zijn”, zegt hij. “Dat is zeker ernstig en dat is jammer want het had voor een deel voorkomen kunnen worden.” Het ministerie laat ons weten: ‘Er wordt gekeken hoe zo’n voorraad gerealiseerd, wettelijke verankerd en gemonitord kan worden. We verwachten in de zomer de Kamer hierover te informeren.”
Zembla: Medicijnmacht China tijden de coronacrisis is te zien op donderdag 2 april om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
cc-foto: piqsels
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2020 - 20:52

“Meerdere deskundigen waarschuwen al jaren voor de afhankelijkheid van China en India. Ze maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen als er in de productieketen problemen ontstaan.” Tijd om de produktie terug te halen, lijkt me wel zo veilig, ik las dat China zelf de beste mondkappen voor zich houdt en ons blij denkt te maken met een dooie mus door mindere productie als pr te misbruiken, stuur hun rommel terug, en volgens mij zitten we niet op hun zijde route te wachten, lijkt me niet gezond.

Audio
Audio2 apr. 2020 - 16:22

Ik had niet verwacht dat ik zo snel op zoveel punten gelijk zou krijgen: de doorgeschoten globalisering, de zwakte van de EU en de euro, de onhoudbaarheid van de Spaanse en Italiaanse schulden, het belang van de lidstaten, de kracht van het internet, het belang dan de vitale beroepen (doeners), het enorme belang van de agrarische sector, het belang van grenzen, het wijze financiële beleid van de kabinetten Rutte, de sobere verzorgingsstaat.

3 Reacties
Rode druppel
Rode druppel2 apr. 2020 - 17:40

Kortom, u bent een genie.

Polletje2
Polletje22 apr. 2020 - 21:09

Kijk eens aan, we hebben een "Very Stable Genius" in ons midden. Het wijze financiële beleid van de kabinetten Rutte en de sobere verzorgingsstaat zullen weliswaar resulteren in een aanzienlijk aantal doden extra, maar dat zijn waarschijnlijk vooral ouderen en bijstandstrekkers, dus dat is alleen maar goed voor de economie. En gezien de overproductie die de boeren nu hebben door het wegvallen van de export kunnen ze het best zonder subsidies af, dus dat is ook mooi meegenomen. Laat de markt zijn heilzame werk maar verrichten. Alleen jammer dat die doeners in de vitale beroepen in de toekomst waarschijnlijk 100% loonsverhoging zullen gaan eisen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2020 - 7:44

Polletje En de pensioenen!

Leontrotsky
Leontrotsky2 apr. 2020 - 14:00

Ik weet dat ik dit niet mag zeggen, want het hoort niet. Maar misschien zou het toch een oplossing zijn om heel mischien in de toekomst weer medicijnen in Nederland te produceren zoals vroeger heel normaal was? Ik weet het, het mag niet gezegd worden en bij deze mijn excuses voor wat ik hier zeg.

4 Reacties
Max6
Max62 apr. 2020 - 14:29

Hier produceren is het 'probleem' niet... zou wellicht best verstandig zijn. Probleem is dat ze dan ook nog steeds bijvoorbeeld in India geproduceerd worden... en dat de consument dan toch voor het goedkopere alternatief zal kiezen. En de consument is hier dan wellicht de zorgverzekeraar die kiest voor de goedkopere medicijnen (uit het buitenland) om niet de zorgpremie met 10 euro te hoeven verhogen... In Nederland produceren kan alleen als we allerlei handelsbarrières gaan opwerpen om producten uit het buitenland te weren (of duurder te maken). Voorraad is waarschijnlijk haalbaarder... alleen welke medicijnen zullen we nodig hebben voor de volgende noodsituatie?

erikbos
erikbos2 apr. 2020 - 15:39

Uiteraard kan dat, mits u bereidt bent om ook de hogere medicijnprijs te betalen. Maar daar begint het meestal te schuren. Mensen willen van alles maar als ze dan de bijbehorende rekening moeten betalen geven ze niet thuis of ze proberen die bij iemand anders over de schutting te gooien.

Martinel
Martinel2 apr. 2020 - 19:56

Waarom excuses? U heeft volkomen gelijk. Ik heb net Zembla (aanrader) gezien en de laatste medicijnfabriek Apotex geloof ik is net verkocht aan India. Met de mededeling van het ministerie, dat het een privaat bedrijf was en dus gaat het ministerie daar niet over. Het grote afschuiven dus en van nationalisatie heeft het blijkbaar nog nooit gehoord. Ook bij de onderhandelingen over voorraden aanleggen heeft datzelfde ministerie volledig gefaald. Leuk toch? Alles voor de volksgezondheid..............

gimli55
gimli553 apr. 2020 - 10:56

@ Max Er is gisteren voorgerekend dat er een marge van €0,25 op de generieke medicijnen van €2 a €3 zat, lijkt me geen onoverkomelijk probleem. Als de marktwerking niet was ingevoerd, had de politiek nog enige zeggenschap om dat te regelen. Kom maar met een doorrrekening waar jij die €10 euro vandaan hebt. Zo wie zo is de premie in de laatste jaren flink grstegen en is het eigen risico ingevoerd alsmede eigen bijdrage. Dus je beschrijft de gebeurtenissen van de laatste 10 jaar. Grotere voorraad is 5 jaar overgesproken door deze neoliberale partijen en er is niets geregeld. Iets met kalf en put volgens mij. Het is al jaren te weinig en te laat.

Pater
Pater2 apr. 2020 - 13:51

Voorraad lijkt me een prima idee, ik wist niet dat Bruins dat heeft geprobeerd, heeft-ie toch nog iets bíjna goed gedaan. Het is toch godgeklaagd dat een minister in het huidige stelsel hiervoor kennelijk de doorzettingsmacht mist. Productiecapaciteit opzetten lijkt me ook te kunnen. Pillen draaien of drankjes brouwen kan volautomatisch met een slimme lopende band, weinig menselijke arbeid bij nodig.

1 Reactie
Martinel
Martinel2 apr. 2020 - 20:00

Bruins heeft het geprobeerd ja, maar liet het verder op zijn beloop. Geen vuist op tafel zoals je misschien zou hebben verwacht in het belang van de volksgezondheid. Slappe hap dus met alle gevolgen vandien.

[verwijderd]
[verwijderd]2 apr. 2020 - 12:06

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 15:04

Die mensen met wratten etc. gaan er niet eens heen, die wachten nog even, bang om besmet te raken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 17:19

Zowel mijn huisarts en tandarts zijn thuis aan het werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2020 - 7:46

DanielleDefoe :)

tinus1969
tinus19692 apr. 2020 - 11:31

Om over na te denken: Ook zonder bezuinigingen in Nederland was dit gebeurd. Immers; China en India produceren goedkoper, en dus zullen fabrikanten hun productie daarheen verplaatsen, net zoals ze dat met bv textiel/kleding hebben gedaan. Door het Nederlandse prijsbeleid is een flink deel van de besparing door goedkopere productie niet bij aandeelhouders terechtgekomen (zoals in de vS), maar gebruikt om gezondheidzorg (ietsje) goedkoper te maken.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 15:08

Niet mee eens. Vroeger had iedere apotheek een behoorlijke voorraad. Nu kopen ze zo ongeveer in wat ze per direct weer uit kunnen geven een beetje extra voor de meest voorkomende zaken. Dan betalen ze geen opslag en kunnen met minder ruimte toe. Ik heb het hier zijn gebeuren. Daarnaast is het wel degelijk een gevolg van de goedkoopste medicijnen de generieke, die enkel in China en India nagemaakt worden met vaak ook nog vervuiling, soms waar je kanker van kunt krijgen. De overheid vergoedt enkel de goedkoopste generieke medicijnen nog. Het heeft dus alles met bezuinigingen te maken.

west012
west0122 apr. 2020 - 10:59

Bij rampenplannen (ook de ziekenhuizen hebben rampenplannen) hoort niet alleen een strategische olievoorraad maar nu duidelijk blijkt ook zaken als medicijnen, veiligheids- en beschermingsmiddelen, medische apparatuur, enz. 'Just in time' leveringen zijn prachtig als alles goed gaat maar gaat er ergens iets mis ontstaat er een groot probleem. Minister Bruins heeft geprobeerd farmaceuten en apothekers over te halen voorraden aan te houden, tot nu toe zonder duidelijk resultaat. Als les uit deze crisis wellicht een wettelijke voorschrift waarbij bedrijven verplicht worden voorraden aan te houden. Stel we krijgen ruzie met China, hoop het niet maar ondenkbaar is het ook niet. Ook eens nadenken over de wenselijkheid om belangrijke zaken waaronder medicijnen zelf te produceren (in EU verband) of tenminste de mogelijkheid hebben productie op korte termijn op te starten. In arboland gaat een poster rond met de tekst: "Denkt u dat veiligheid duur is? Probeer eens een ongeval...".

2 Reacties
Polletje2
Polletje22 apr. 2020 - 14:28

Bovendien moet er dringend een 3-daagse werkweek voor het zorgpersoneel worden ingevoerd, zodat het beroep een stuk aantrekkelijker wordt en je de zorgcapaciteit van de ene dag op de andere kunt verdubbelen in noodgevallen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 11:38

Het is de vraag of zorgpersoneel kan/wil rondkomen van 3 dagen in de week werken.

P Haan
P Haan2 apr. 2020 - 10:29

In NRC een vrij duidelijk stuk over de onderliggende oorzaken, het nut van een gezonde levensstijl. Enorme bedragen verdwijnen naar welvaartsziekten. De weg vooruit is niet grote voorraden aanleggen van pillen waarvan niemand weet of je ze nodig hebt, maar daadwerkelijk beleid gaan voeren en opleggen tegen ongezond leven. Als je niet ziek bent, heb je geen medicijnen nodig.

4 Reacties
Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 11:56

Ik denk dat dit de meest toondove reactie is die ik tot nu toe gelezen heb in verband met de COVID-19 pandemie.

Woeki Hypo
Woeki Hypo2 apr. 2020 - 12:10

P Haan, 2 april 2020 at 12:29, "In NRC een vrij duidelijk stuk over de onderliggende oorzaken, het nut van een gezonde levensstijl." Is het tegenwoordig dominante neoliberalisme (met globalisme) een gezonde levensstijl? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

quatsch
quatsch2 apr. 2020 - 12:32

#Als je niet ziek bent, heb je geen medicijnen nodig. # Nog beter is het om niet geboren te worden.

Polletje2
Polletje22 apr. 2020 - 14:25

Ik kreeg pas nog een plaatje opgestuurd waaruit bleek dat koriander HET middel is tegen het corona-virus. Eerst dacht men dat knoflook ook goed zou helpen, maar de ervaringen in Italië en Spanje hebben dat niet bevestigd. Er wordt momenteel ook druk geëxperimenteerd met quinoa.

TigressApril
TigressApril2 apr. 2020 - 8:51

Krijgen de nationalisten toch nog hun gelijk gefeliciteerd PVV/FvD/SP (laten we wel zijn SP richt zich op binnenlandse arbeiders zoals het hoort). En foei globalisten VVD/CDA/D66/GL/PVDA/CU/SGP. Wat wel zo zal zijn is dat door wereldwijde vraag de productie gewoon opgeschroefd wordt en we medicijnen die terugkomen na uitlevering niet langer weg zullen smijten. Uiteindelijk is zo'n crisis goed voor het hergebruik.

1 Reactie
Polletje2
Polletje22 apr. 2020 - 14:20

Ik denk niet ze bij de SP blij zijn als je ze in het kamp van de nationalisten plaatst. Ik heb ze nooit kunnen betrappen op die oranje-hysterie.

de Boer2
de Boer22 apr. 2020 - 8:43

Is er sprake van een complot? Zijn de farmaceuten weer bezig? Zijn de Chinezen weer de markt aan het manipuleren? Nemen we wel op tijd de voorzorg in acht? Pas toch op, straks zit je zonder paracetamol. Er komen gouden tijden aan voor de piskijkers, A. Vogel en de mevrouw die op de kermis uw frisse, gewassen hand leest draaien al overuren.

Break on through
Break on through2 apr. 2020 - 8:33

Goedkoop blijkt andermaal duurkoop. De eeuwige panische angst van rechts dat iets ook maar de schijn heeft dat het geld gaat kosten ten gunste van de gewone Nederlander speelt hen nu parten. Het is allang tijd dat we onze eigen medicijnen weer gaan produceren. Wellicht ligt hier een leuke en initiatief rijke kans voor onze Universiteiten. Leid de Europese farmaceuten van morgen op door nu grote schaal medicijnen te gaan produceren.

Kuifje3
Kuifje32 apr. 2020 - 8:33

Lang leve de marktwerking! Nu wordt alles goedkoper door de markt. Niet goedkoper, maar duurder. We hebben alles weggegeven. China maakt de medicijnen, Zwitserland gaat over de testsets en als we onderzoek doen dan gaan de resultaten naar de VS. Schandalig, maar waar helaas. We hadden een aantal hele mooie farmaceuten in ons land. Allemaal verkocht dankzij de markt. Bah.

Buitenstaander
Buitenstaander2 apr. 2020 - 8:11

Blijf vooral doemdenken ipv in oplossingen. .... Weet je wat wel 'grappig' is: In een normale tijd een IC uitbreiding realiseren kost, door allerlei procedures (en dus tijd is geld) toch gauw 1.5 tot 2 jaar, als het al lukt En nu.... binnen weken neemt men beslissingen, worden er knopen doorgehakt en kunnen dingen ineens procedureel wel in de versnelling. En dat zie ik bij meer overheidstaken in Coronatijd. Wellicht moeten we eens af van het feit dat we overgereguleerd zijn en eenieder zonodig overal z'n plasje over moet doen, omdat we zo'n mooi 'inspraaklandje' hebben gecreeerd.

2 Reacties
itsme3
itsme32 apr. 2020 - 11:03

Ik denk dat die nieuwe IC plekken aan hele andere standaarden voldoen dan de bestaande en dat ze na de crisis ook weer gewoon verdnijnen. Al is het maar omdat bijvoorbeeld de Chirurg zijn operatiekamer weer terug wil.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 12:05

Je hoeft de IC capaciteit helemaal niet uit te breiden, Je hoeft alleen maar voldoende IC bedden op voorraad te hebben. Dan hoefden we geen mensen aan het beademingsapparaat van de dierenarts te leggen en meerdere mensen aan één apparaat te koppelen en zo. Ik snap dat rechts in deze moeilijke tijden de gouden randjes wil blijven zien. Maar wellicht is het tijd om te accepteren dat het rechtse systeem bij de eerste hobbel onderuit ging, en nu alleen nog overeind staat vanwege een bootlading aan socialistische initiatieven.

quatsch
quatsch2 apr. 2020 - 8:04

Het wordt onderhand moeilijk een gebied te noemen waarin deze VVD regering niet heeft gefaald !

4 Reacties
Kuifje3
Kuifje32 apr. 2020 - 8:37

Met speciale dank aan Wim Kok die als mp dit alles in gang heeft gezet niet te vergeten. Ook JP Balkenende heeft zijn steentje bijgedragen. Nog steeds stemt ons volkje massaal op wat Baudet het kartel noemt. Het is een rare kwast, maar hier heeft hij toch echt wel een punt.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 12:08

@Kapje Baudet is rechtser dan Rutte, hij hitst enkel de bruikbare dommetjes op, om die tegen hun eigenbelang te laten stemmen. Het klassieke rechtse een-tweetje, zeg maar. Jij houdt ze dom, wij houden ze arm.

Polletje2
Polletje22 apr. 2020 - 14:16

Baudet is net als Wilders: ze hebben wel een punt, maar stellen de verkeerde oplossing voor.

Pater
Pater4 apr. 2020 - 14:06

@Kapje Als het zo'n ondoordringbaar kartel is, hoe kan het dan dat Wilders als gedoger zomaar een sturende rol had bij het kabinet Rutte ! ? Daarmee had hij het in een paar jaar verder geschopt dan SP en GL in hun hele bestaan !

Toon262
Toon2622 apr. 2020 - 7:05

Wie van ons panel van positivo's hier nog steeds meent dat de gezondheidszorg bij de kabinetten Rutte in de goede handen was en nog steeds is heeft echt een gaatje. Allemaal gevolg van de marktideologie terwijl deze cruciale onderdelen van de samenleving juist in handen zouden moeten zijn van ons collectief. Alleen vreselijk dat er eerst veel doden moeten vallen voordat dit besef gaat doordringen. Rutte zei gisteren nog dat de tijd van voor corona niet meer terugkomt. Als hij daarmee bedoelt dat hij wordt weggestemd en dat er plaats komt voor meer verantwoordelijkheidsbesef voor ons allen in plaats van de happy few dan hoop ik van harte dat hij gelijk krijgt. Ik vrees echter dat de rekening wordt neergelegd bij de hardwerkende middenklasse en de gewone man. En vooral die gewone man is degene die juist Rutte cs in het zadel houdt, onbegrijpelijk.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander2 apr. 2020 - 8:03

Welkom bij het gaatje dan. Wellicht beterdan al die wijsneuzen die of met de realiteit van vandaag het altijd vroeger beter wisten, of denken dat zaken oneindig niets kosten. Als een land als NL 100 miljard aan gezondsgheidszorg uitgeeft en we vinden dat daar nog wel een grote schep bovenop kan, maar niet uit hun eigen portemonnaie, dan zijn er meer mensen met een gaatje.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*2 apr. 2020 - 8:48

Dag. In vergelijking met veel landen, wordt het alsnog ontzettend goed geregeld in ons land tijdens deze zeer donkere periode van Covid-19. Bijna iedereen blijft binnen op dit moment en dat is juist de kracht van Nederland en alle Nederlanders. Als ik elke dag de cijfers vanuit landen zoals Italië, Spanje, de VS enz. zie, is het tot nu toe juist nog niet zo ernstig in Nederland wat betreft deze pandemie, in vergelijking met het huidige toestand bij deze landen en veel andere landen. Count out blessings, zal ik zeggen. Een fijne dag.

JanB2
JanB22 apr. 2020 - 10:18

@ Norm Maak daar maar de wijsheid van 10 jaar geleden van. Of nog langer. Werkelijk verbijsterend dat je zelf de wijsheid van vandaag ontkent. Je onderkent ook het feitelijke probleem niet. Dat is niet de prijs maar de regio van herkomst. Nederland is een land van pratjesmakers en bullshitbanen geworden. Productie is een vies woord want dat kan goedkoper elders. Dit zijn de gevolgen.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 12:16

@Gabriel Spanje en Italië zijn de twee ergst getroffen landen. De VS doet het (vooralsnog) beter dan ons. Net als de rest van de planeet trouwens, want wij staan momenteel in de top drie wat betreft COVID-Faallanden. Ik ben nu vooral aan het hopen dat we op tijd waren om de grootste klap in de Randstad te voorkomen. Dat is realistischer dan jezelf te feliciteren met de denkbeeldige prestaties van Rutte III.