Joop

Nog geen tweede prik gehad? Blijf je aan de maatregelen houden

  •  
09-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vaccinatie

© ROBIN UTRECHT

Een enkele vaccinatie biedt bij de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) minder bescherming tegen besmetting en ernstige gevolgen. Om die reden is het van het grootste belang om ook de tweede prik te halen, waarschuwen gezondheidsexperts wereldwijd. In afwachting van een tweede inenting blijft het verstandig om de anti-coronamaatregelen in acht te blijven nemen.
In het Verenigd Koninkrijk, waar de Delta-variant al enige tijd dominant is , tonen de ziekenhuiscijfers hoe belangrijk volledige vaccinatie is. Hoewel een prik al veel meer bescherming biedt dan geen vaccinatie, loop je veel minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen als je twee inentingen hebt gehad.
In het Verenigd Koninkrijk zit meer tijd tussen de eerste en tweede prik dan in andere landen, waaronder Nederland. Ondertussen hebben de Britten al wel versoepeld. Mogelijk verklaart dat onder meer waarom de Delta-variant daar wel voet aan de grond heeft gekregen, terwijl de mutatie in Nederland nog altijd weinig rondgaat.
Hier wordt minder dan een half procent van alle besmettingen veroorzaakt door de variant die voor het eerst werd vastgesteld in India. De afgelopen vier tot vijf weken is het percentage besmettingen met de Delta-variant bovendien stabiel gebleven.
In een Fins ziekenhuis leidde een uitbraak met de Delta-variant onlangs tot honderd besmettingsgevallen. Zeventien mensen overleden. Van hen hadden elf mensen een prik gehad, en waren er vier niet gevaccineerd.
Vanwege de besmettelijkheid kan de Delta-variant nog altijd voor uitbraken zorgen in populaties die niet of nauwelijks zijn ingeënt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kinderen, maar ook om gebieden waar de vaccinatiegraad achterblijft. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld plaatsen als Urk en wijken in grote steden waar veel migranten wonen.
Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft gebruik van het Pfizer-vaccin eind vorige maand goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Woeki Hypo
Woeki Hypo10 jun. 2021 - 16:11

Nog geen tweede prik gehad? Blijf je aan de maatregelen houden “In het Verenigd Koninkrijk, waar de Delta-variant al enige tijd dominant is, tonen de ziekenhuiscijfers hoe belangrijk volledige vaccinatie is.” Partiele waarheden en (zelf)censuur. Wordt hier geen partiele waarheid verteld? Met partiele waarheden (via o.a. censuur met repressie) kun je in een maatschappij geen problemen oplossen. Met deze partiele waarheden kun je ook geen morele of juridische oordelen vellen. Met partiele waarheden krijg je een tunnelvisie en kun je een “klassen” maatschappij krijgen. Vaccinatie en/of medicijnen. Hoe zouden deze (ziekenhuis) cijfers eruit zien, wanneer vroeg behandeling met (goedkope) medicijnen niet tegengewerkt zou worden of verboden zou zijn? Hoeveel schade heeft deze anti medicijn strategie inmiddels veroorzaakt? Geen wetenschap, maar politiek. Een enkel vaccinatie strategie met experimentele vaccins (en tegenwerking of verbod van medicijnen) is bij de huidige epidemie geen medische wetenschap, maar een politieke (of economische) agenda. Woeki Hypo.  

Mokker
Mokker10 jun. 2021 - 10:54

Dat er geen 100% bescherming bestaat was al bekend. Dat sommigen dat onacceptabel vinden lijkt me een totaal gebrek aan begrip voor medische zaken.

Juistem2
Juistem210 jun. 2021 - 6:30

Ik snap er nu echt niks meer van. Dus zelfs als je al 2 prikken hebt gehad is er een nieuwe variant waar je dan vatbaar voor bent? Met een prik-paspoort gaat dan de hele meute lekker als vanouds verdiend op vakantie en komen dan terug met een heel circus aan nieuwe corona varianten. Ik ben zeker geen expert maar ik zie het nut van vaccinaties op deze manier niet in. Tenzij ik aandelen heb in een vaccin bedrijf, dan juich ik uiteraard al deze varianten toe en wens ik iedereen een fijne reis met hun “vaccin paspoort”. Stop mij maar in dat ongevaccineerden kamp, dat klinkt met de dag veiliger :)

2 Reacties
Jozias2
Jozias210 jun. 2021 - 8:25

@Burgwood, Dat hangt er vanaf.er zijn berichten dat vaccins gewoon net zo goed beschermen tegen nieuwe varianten en berichten dat vaccins iets minder beschermen. Er zijn inmiddels duizenden varianten alleen het gaat in deze vooral om zorgelijkere varianten. Geen enkel vaccin beschermd 100% tegen welke variant dan ook. En ook als de bescherming iets lager is bij ene nieuwe variant. Je bent dan wel vatbaar en wordt misschien wel ziek. Het voorkomt wel ernstige ziekte, ziekenhuisopname en de dood. Dus het nut van vaccinatie is dat het de kans om te overleven veel groter maakt. Dat is op zich niet iets waar men bang voor hoeft te zijn. De griep komt elk jaar terug in een andere variant, de griepprik beschermd maar 60%. Veel mensen worden er even ziek van en een paar duizend mensen met een slechte gezondheid gaan er dood aan. Dat is maatschappelijk aanvaard.

ton14024
ton1402410 jun. 2021 - 8:54

Je wil nog gratis kost en inwoning ook?

JanB2
JanB29 jun. 2021 - 23:02

Het is overigens niet zo dat je na de 2e prik volledig safe zit. Met de 2e prik is de maximale effectiviteit bereikt die je, met de vaccins die 2 prikken vereisen, kunt halen. Je bent echter, ook dan, niet 100% immuun. Het blijft dus voorlopig uitkijken geblazen. Maar die 2e prik scheelt wel een slok op een borrel. Doen dus, wat mij betreft.

1 Reactie
ton14024
ton1402410 jun. 2021 - 8:58

´´Het blijft dus voorlopig uitkijken geblazen´´ Tot eind augustus toch, dan zou het over moeten zijn. De WHO en hopelijk de Jonge blijven wel alert.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander9 jun. 2021 - 20:24

Wanneer gaan we structureel iets doen aan de oorzaken van Covid, zoönose en vele andere virussen en ziekten in plaats van dit wel/niet vaccinatiegeneuzel van 15 miljoen virusdeskundigen. Van de vaccinatie voordringers- alle gevaccineerde in Nederland zijn dat- moeten we het niet hebben en de de viruswaanzinnigen, alias complotdenkers, alias klimaatontkenners, alias stikstofprobleemontkenners, alias antisemieten, racisten en ander tuig is kennelijk ook niet veel te verwachten. Maar ja zij krijgen wel veel speelruimte van brave angstige nationale navelstaarders die denken dat de wereld eindigt bij de Nederlandse grens en weigeren na te denken over oorzaak en gevolg.

1 Reactie
Daniel Blank
Daniel Blank10 jun. 2021 - 9:16

Gaan we ook structureel wat doen aan de eigen gezondheid? Suiker en vet tax? Strakker stimuleren om te sporten. Dus zowel virus voorkomen, vaccineren en structureel werken aan de gezondheid.

Greendutch
Greendutch9 jun. 2021 - 19:06

vanaf begin is gezegd dat alleen een volledige vaccinatie werkt en dat men na de evt. 2e prik nog eens 2 weken moet wachten voordat de bescherming werkt.

2 Reacties
Jozias2
Jozias29 jun. 2021 - 19:20

Dat is niet gezegd. Een eerste prik werkt ook maar alleen beperkter en na twee weken is het maximale effect bereikt. Na twee prikken en 13 dagen na de tweede ben je niet onbeschermd.

DvanDattum
DvanDattum9 jun. 2021 - 22:06

Ik volg de berichtgeving hierover vrij nauwkeurig. Volgens mij stellen sommige fabrikanten dat je na de eerste prik voor circa 80 procent beschermd ben. Na een aantal weken komt dan de tweede vaccinatie. Dat is een extra 'boost' voor je afweersysteem en al snel daarna ben je voor meer dan 90 procent beschermd. Dat geldt voor Pfizer en voor Moderna. Astra scoort iets minder. Uitzondering is het Janssen vaccin. Een enkele prik is voldoende, maar de bescherming is minder goed (circa 70 procent). Is trouwens nog altijd meer dat de jaarlijkse griepprik (60 procent).

EenMening
EenMening9 jun. 2021 - 18:03

Gisteren werden 237.102 prikken gezet, deze week zijn er 1,45 miljoen gepland. Binnen de EU nemen we nu de 11e plaats in, maar de verschillen met de nummers 5-10 zijn klein: 2,28 prikken per 100 inwoners (NL 64,02, DL 66,30). Het aantal ziekenhuisopnames (incusief IC) was gisteren 103 minder dan maandag.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 jun. 2021 - 17:21

En hoeveel ziekenhuisopnames bij mensen die covid gehad hebben? Vind het maar raar dat we nog steeds niet op anti-stoffen kunnen testen terwijl dat één van de pijlers is.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jun. 2021 - 18:46

inderdaad - zou ook voor verder onderzoek toch heel nuttig kunnen zijn ?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2021 - 7:45

Dat kan wel door gewoon bloed te prikken. Dit gebeurt ook voor onderzoek door het RIVM.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jun. 2021 - 16:17

ik vind het maar niks die griekse letters vroeger wist je gelijk welke het was overigens in suriname is het heel eng

4 Reacties
JanB2
JanB29 jun. 2021 - 23:05

MIjn idee. De meerwaarde van die griekse letters is beperkt. En dan druk ik me nog zacht uit. Dus wat mij betreft is het dus gewoon het Wuhan virus waarvan een oorspronkelijke, een europese, een britse en een indiase variant bestaan. Dat zogenaamd politiek correcte gedoe met allerhande toegiften aan lange tenen begint me de keel uit te hangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2021 - 7:46

Ik vind het niet stigmatiserend maar vond het juist duidelijk. Vreemde interpretatie van WHO.

Jozias2
Jozias210 jun. 2021 - 8:26

@Minoes, Alleen toen het China betrof werd het stigmatiserend ervaren. Bij de Spaanse en Britse variant was dat al weg.

ton14024
ton1402410 jun. 2021 - 9:10

Dat zeggen jullie nú. Over een paar jaar zou je er gek van worden.

Henri Zwols
Henri Zwols9 jun. 2021 - 15:00

> en ik pak geen openbaar vervoer Lees ik wachtend op de trein naar de inentinglocatie voor mijn eerste prik...

Leontrotsky
Leontrotsky9 jun. 2021 - 10:50

Dit artikel illustreert perfect de problemen die Nederland straks krijgt nadat de vaccinatiecampagne is afgelopen en iedereen de kans heeft gekregen zijn of haar prikkies te halen. Wat moeten we straks doen met de mensen die niet gevaccineerd zijn, wat gaat Nederland doen om gevaccineerden te beschermen tegen niet-gevaccineerden. Ik lees hierover veel te weinig. Dit probleem speelt op micro en macro niveau. In de hele samenleving speelt straks dit probleem maar ook op gezinsniveau (bijvoorbeeld één gezinslid dat nog thuis woont heeft zich niet laten vaccineren). Niet-gevaccineerden vormen straks een groot gevaar voor gevaccineerden, en we moeten nu al een discussie op gang brengen waarin in ieder geval de volgende onderwerpen belicht worden; 1) wat gaan we straks doen met de niet-gevaccineerden; 2) hoe beschermen we de gevaccineerden tegen de niet-gevaccineerden. Hierover moet een discussie op gang komen omdat we niet voor een voldongen feit moeten komen te staan eind juli als iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren, belangrijke vragen zullen moeten worden beantwoord en belangrijke maatregelen zullen moeten worden ingevoerd. Leuk is anderes maar we hebben geen keuze. Het is niet eerlijk om mensen die de opoffering hebben gebracht om zich te laten vaccineren om niet alleen zichzelf maar ook anderen + de samenleving en economie te beschermen en te behoeden voor nieuwe lockdowns, straks hun offer voor niets hebben gebracht omdat vanwege de niet-gevaccineerden weer een nieuwe corona pandemie is ontstaan.

16 Reacties
ton14024
ton140249 jun. 2021 - 11:47

1) Bedoel je wat we, god beware, anders omgaan met niet-gevaccineerden dan met gevaccineerden?

Leontrotsky
Leontrotsky9 jun. 2021 - 12:18

@ton Ik bedoel dat we een weg moeten vinden in het nieuwe normaal na de vaccinatiecampagne waarin gevaccineerden niet de dupe worden van mensen die zich niet hebben laten vaccineren. Er is straks een probleem dat mogen we niet ontkennen want dat is niet eerlijk naar de gevaccineerden toe, we moeten dus niet het hoofd in het zand steken maar dit probleem samen met de niet-gevaccineerden gaan oplossen. De overheid is hiervoor het instrument om deze oplossing(en) te gaan bedenken, formuleren en uitvoeren.

LHTJ
LHTJ9 jun. 2021 - 13:05

@Leon Als gevaccineerde hoef jij toch niet bang te zijn voor ongevaccineerde. Jij bent middels het vaccin immers voor 90% veilig toch? Mogelijk niet voor besmetting maar wel voor symptomen en klachten. Verder heb ik gezien je bijdragen hier niet bepaald het idee dat je je ieder weekend in een drukke kroeg, stadion of festival begeeft dus het zal beslist goedkomen met je. Iedereen is vrij te doen wat hij/zij wil, de communistische heilstaat die je bij ieder topic oppert gaat er niet komen beste man. gegroet een mede gevaccineerde die niet bang is voor de ongevaccineerde.

Thuiszitter
Thuiszitter9 jun. 2021 - 13:06

Van de 12.383 besmettingen in de VK : - belandden er 126 in het ziekenhuis - 83 van hen waren niet gevaccineerd - 28 hadden één vaccinatie - 3 ziekenhuisopnames hadden twee vaccinaties Blijf vooral paniek zaaien en onwaarheden verkondigen .

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2021 - 13:08

Als je op vakantie gaat dan weet je niet eens wie wel en wie niet gevaccineerd is. Ik zie de bui al hangen.

Robbie_B
Robbie_B9 jun. 2021 - 15:33

Leon, ik heb eigenlijk best medelijden met je. Al zo lang opgesloten thuis, te bang (gemaakt) om nog deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer, alleen om een virus dat al een lage mortaliteit kende en waar nu ook nog een vaccin tegen is. Je moet wel heel erg bang zijn en dat vind ik best zielig. Sterkte ermee; het komt heus allemaal wel goed en dan kun je weer het huus uit.

Gerygrr
Gerygrr9 jun. 2021 - 15:36

Ik voel groot ongemak in je reactie Leon. Zelf heb ik nare gevoelens bij de gedragingen en uitingen van de principiële weigeraars van dit vaccin. Degenen, die ik tegenkwam op minder dan anderhalve meter kwamen opzettelijk te dichtbij. Zij wensten mijn verzoek om op afstand te blijven niet te honoreren. Dat vindt ik het echte probleem. Zolang er niets is geregeld, geen vaccinatiepaspoorten verplicht zijn, zal ik niet vliegen, niet op vakantie of in omstandigheden waar ik gedwongen te dicht bij anderen kom. Je wil echt niet de immuunreactie variant niet meemaken. Je wil niet, dat juist de volgende mutaties ontstaan, die het immuunsysteem gaan ontwijken……

Gerygrr
Gerygrr9 jun. 2021 - 15:37

Vind ik….

Martin Wester
Martin Wester9 jun. 2021 - 16:16

Ik krijg vaak de rillingen van uw reacties. Onheilspellende zinnen als "Wat gaan we straks doen met de niet-gevaccineerden?". De samenleving die u voorstaat, gevuld met kampen met andersdenkenden, lijkt me echt verschrikkelijk. Godzijdank spreekt u namens weinigen (hoop ik).

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 jun. 2021 - 17:26

@Leon Die ongevaccineerden moeten de rest verplegen als blijkt dat op de lange termijn de ingebrachte chips rare bijwerkingen hebben, ons zenuwstelsel is aangetast, we allerlei vormen van orgaanfalen hebben en als duidelijk wordt dat de elite en de chinezen hebben samengewerkt om de wereldbevolking te onderwerpen aan de nieuwe wereldorde.

Gerygrr
Gerygrr9 jun. 2021 - 17:31

En nog een fout, een “niet” teveel! Overigens ben ik inmiddels gevaccineerd maar heb nog steeds last van de long covid variant na besmetting vorig jaar maart.

Jozias2
Jozias29 jun. 2021 - 17:46

“Wat moeten we straks doen met de mensen die niet gevaccineerd zijn, “ Is een terecht vraag, en ondanks dat sommige zich er ongemakkelijk bij voelen is dat wel de discussie die gevoerd moet worden. Mijn reactie zou zijn: helemaal niets. Vanaf het moment dat iedereen de kans heeft gehad de maatregelen in beginsel volledig loslaten. Uiteindelijk wordt iedereen immuun. Of door de ziekte door te maken of door vaccinatie. Dat is gewoon een proces wat doorgemaakt gaat worden. Wellicht ook met consequenties voor niet gevaccineerden. Niet aan de slag als leraar bijvoorbeeld. Maar waarom zou je de maatregelen in stand houden om een kleine deel van de bevolking tegen zichzelf te beschermen?

Ewout Pool
Ewout Pool9 jun. 2021 - 18:38

Ik denk dat totdat het virus volledig onder controle is je best van niet gevaccineerden kan verwachten (zeker als ze de kans hebben gehad) dat zij zich aan de maatregelen houden. Je maakt een keuze, en daar zitten consequenties aan.

LHTJ
LHTJ9 jun. 2021 - 18:41

Ik denk dat Leon achter zijn laptop zit te gniffelen om al deze reacties op zijn post. Klassiek gevalletje trollen, zo kan een mens toch niet echt zijn.

Grozny
Grozny9 jun. 2021 - 21:55

@ LHTJ De mensen die zich niet laten vaccineren vergroten de kans dat er een mutatie komt waar het vaccin niet tegen werkt.

Ik weet het wel
Ik weet het wel10 jun. 2021 - 10:25

@LHTJ Ik vraag me dat ook elke keer weer af en heb dat ook al eens beweert, maar als hij een trol is dan verdient hij toch veel lof, hij doet het dan wel erg goed. Ik denk zelf inmiddels dat zijn mening gewoon zover buiten het spectrum ligt en dat dit gewoon echt z’n mening is. Makkelijk is wel dat je niet de naam hoeft te zien, je weet blind dat het van hem komt. Ik zie het maar gewoon als vermakelijk.

Break on through
Break on through9 jun. 2021 - 10:22

Ik houd mijn hart vast. Nederland heeft net een versoepelingscampagne in gang gezet en iedereen is al weer druk doende om met de blik op oneindig op vakantie te gaan. Ik vraag me af hoeveel wat meebrengen bij thuiskomst.....

3 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank9 jun. 2021 - 10:33

Als het toch al in het land is. Ik denk dat een groot deel van de wereld zich eerder zorgen moet maken om Nederlanders, gezien de besmettingen in ons land de afgelopen maanden. Is een veelvoud van Duitsland en België.

LHTJ
LHTJ9 jun. 2021 - 13:06

wat heeft vakantie er in godsnaam mee te maken. Het lijkt me verstandiger dat we ons een beetje over de Europese stranden verspreiden dan nog een zomer buik tegen rug op de pier van Schevingen.

Break on through
Break on through9 jun. 2021 - 17:31

Dank voor jullie reacties. Ik vermoed ook dat Nederlanders maar zo eens een risicofactor kunnen vormen hoor. Onnadenkendheid troef natuurlijk, fun komt eerst en alles op de onderbuik... Via de luchtvaart kan een virus zich supersnel en super makkelijk van continent naar continent verplaatsen natuurlijk. Laat staan van Midden Europa naar Zuid Europa of vice versa... Man, man, man. Als ik alles uit moet leggen :)

r d h
r d h9 jun. 2021 - 9:51

Is het dan niet handig om zo snel mogelijk die tweede prik te zetten? Die drie aanbevolen weken ipv 5 of 6 weken later

DvanDattum
DvanDattum9 jun. 2021 - 9:13

Ben 65+ en heb al twee keer Pfizer gehad. Ik houd mij gewoon aan de maatregelen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Nog ruim een maand volhouden en dan kunnen we weer 'normaal' doen...

Daniel Blank
Daniel Blank9 jun. 2021 - 8:27

Richt je op het grootste probleem en dat is dus de groep die niet is ingeënt. Ook dit bericht is suggestief. Dus de gebieden met een lagere vaccinatiegraad. Gister kreeg ik de eer voor een prikkie in Utrecht. Daarbij was het opvallend dat de mensen die daar waren geen evenwichtige afspiegeling waren van de stad. Bovengemiddeld veel autochtonen (of migranten met een westerse achtergrond). De vraag voor de maatschappij, hoe gaan we om met de bewust niet geprikte? Gaan we daar het land straks op slot blijven gooien? Het is natuurlijk een vraag die eerder relevant was, hoe gaan we om met mensen die bewust een ongezonde levensstijl er op na houden?

3 Reacties
ton14024
ton140249 jun. 2021 - 10:54

Bij NU.nl was dat de vraag over de werksituatie. Hoe ga je om met bescherming op een plek waar je ´verplicht´ aanwezig bent. Je zou inenten willen verplichten, maar dat is not done. Ik denk dat regels onwerkbaar zijn. We moeten er samen uitkomen, afspreken dus.

Mokker
Mokker9 jun. 2021 - 11:29

Is bekend dat allochtonen de overheid minder vertrouwen en dus minder vaak een prikkie halen. Waren ook oververtegenwoordigd op de ICs, niet verbazingwekkend als je de regels niet volgt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2021 - 7:53

Zodra iemand verkouden is, dus bepaalde symptomen heeft, op afstand blijven.