Nóg een Lenteakkoord-afspraak door het putje
• 14-08-2012
• leestijd 1 minuten
Bij ontslag van een werknemer zou de werkgever zes maanden de WW-uitkering moeten betalen… VVD komt daar nu van terug… Ook SP faliekant tegen
Wanneer een werkgever een werknemer ontslaat moet deze de eerste zes maanden de WW-uitkering van de ontslagene betalen. Dat staat althans in het Lenteakkoord. De VVD, die naast CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het akkoord ondertekende, komt daar nu van terug en wil deze maatregel niet doorvoeren. Andere koploper in de peilingen, de SP, ziet ook liever niet dat de werkgever voor deze kosten opdraait.
De VVD en de SP zijn het met elkaar eens, alhoewel de motieven en alternatieven verschillen. Zo wil de VVD de ondernemers niet onnodig belasten en legt de partij de verantwoordelijkheid om een nieuwe baan te vinden bij de ontslagen werknemer. Om deze werknemer ‘tot haast te manen’ wil de partij dan ook de duur van de WW bekorten naar drie maanden. Wel wordt de hoogte van de WW de eerste drie maanden verhoogd.
De SP wil absoluut niet tornen aan de hoogte en de duur van de WW-uitkering. Wanneer bedrijven verplicht worden 6 maanden de WW-uitkering van een ontslagene te betalen bevordert dit het aannemen van meer mensen op basis van tijdelijke contracten, aldus de SP.
Hoewel de PvdA het Lenteakkoord niet ondertekende, steunt de partij het voorstel wel. Het zou een model van de toekomst zijn waarin werkgevers en -nemers gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen.
Trouw: Ontslagene staat er alleen voor