Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog een laatste keer over corona

  •  
21-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
quarantaine
Korte column: Als je uitwijkt om de anderhalvemeterregel te respecteren of een mondkapje draagt word je behandeld als de bewoner van een melaatsenkolonie
Schiet mij maar dood. De beste oplossing om het virus te stoppen lijkt me. Dan hoef ik ook niet meer kranten vol theorieën, feiten, meningen en complotten over het virus, de economie, doden, statistieken en de batterij politici die er een “visie” over hebben te lezen. Ik erger me dood aan de Nederlanders die ons dieper in de ellende storten.
Gisteren was de laatste dag van mijn quarantaine. Ik reisde vanuit een oranje gebied in Spanje naar een rood gebied (Rotterdam Rijnmond) en ik mocht dus 10 dagen nergens heen. In het Spaanse dorp waar ik vandaan kwam, dragen ze binnen én buiten mondkapjes, is roken en schreeuwen verboden. In elke winkel, café of ander openbaar gebouw ben je verplicht je handen te desinfecteren met naar Pernis stinkende, chemische, plakkerige troep. 150 centimeter is een minimum draaicirkel die je in acht moet nemen. Dat alles in een levensgevaarlijk oranje dorp waar de besmettingen sinds augustus zijn verdubbeld. Namelijk van één besmetting naar twee, op een inwoneraantal van 5000. Maar toch ging ik in quarantaine.
Hier in Nederland is er in de afgelopen maanden bij beide van mijn naaste buren en nog een buurman drie deuren verder, corona geconstateerd. Twee collega’s kregen het. Niemand draagt mondkapjes in Rotterdam. Er zijn feestjes in achtertuinen van studenten die luidkeels schreeuwend op elkaars schoot zitten. Als je uitwijkt om de anderhalvemeterregel te respecteren of een mondkapje draagt word je behandeld als de bewoner van een melaatsenkolonie. De mores is nu ‘het valt allemaal wel mee’, ‘de overheid betuttelt’ of ‘het is allemaal een complot’.
We waren er bijna vanaf. Zonder al te veel regels en inspanning lukte het om in drie maanden de corona te stabiliseren. Door gezond verstand van iedereen en zorg voor elkaar waren we bijna uit de shit. En nu doet iedereen maar wat.
Ik ging in quarantaine hoewel dat – toevallig in mijn geval – eigenlijk nergens op sloeg. Maar het is nu eenmaal zo dat we de zaken niet meer individueel kunnen bekijken. Dat als we niet weer opgesloten willen worden we bepaalde regels moeten stellen en respecteren.
We weten inmiddels wel dat de kans dat je Corona krijgt van iets aanraken nihil is. Of tien corona-patiënten moeten twintig minuten tegen een deurkruk gaan staan hoesten waarna jij hem een paar keer stevig beetpakt en vervolgens je vingers minimaal 20 seconden grondig aflikt. We weten ook dat de buitenlucht, ventilatie, afstand houden en vaak je handen wassen de kans op besmetting heel erg klein maken en als we daarentegen met z’n allen in een kerk of studentenhuis gaan halelujeren de kans om besmet te raken juist heel groot is. We weten dat we zwakke bejaarden niet in tehuizen moeten opsluiten met een gesloten ventilatiesysteem. En we weten dat we de mensen in de zorg moeten beschermen, monitoren, van beschermend materiaal voorzien en (voorrang geven bij) laten testen.
Maar waarom surfen we dan nu op het begin van de tweede golf? Schiet mij maar dood, ik weet het niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Gerygrr
Gerygrr21 sep. 2020 - 15:27

Misschien is het probleem wel het onzichtbare virus. Men wordt ongezien, ongemerkt besmet. Er werd niet genoeg getest, er zijn verdwijnende antistoffen. Ik ken inmiddels meer mensen, die toch corona hebben doorgemaakt zonder positief getest te zijn. De langdurige gevolgen voor mensen, die thuis een cytokinestorm hebben doorstaan en niet werden gezien, niet worden geloofd moeten eerst aantoonbaar aan corona gelinkt gaan worden in plaats van aan de overige oorzaken.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2020 - 6:11

Mijn vriendin was half februari, begin maart, doodziek, 3 weken bedlegerig geweest, knapte maar niet op. Het was begonnen met een oogontsteking waarbij druppels en antibiotica-zalf maar niet hielpen. Vervolgens zogenaamde griep en direct daarop aansluitend meer dan een week zogenaamd flinke buikgriep. Heeft nog steeds een zeer gebrekkige conditie, pijn in haar benen en hoofdpijn Ik heb destijds al gezegd dat de diagnose's van de huisarts niet konden kloppen, ik het zeer vreemd vond. Daarna steeds volgehouden dat ze corona-besmetting had gehad toen symptomen steeds meer naar buiten kwamen. Een bloedtest werd lange tijd geweigerd. In Augustus kreeg ze dan eindelijk alsnog haar bloedtest, had nog steeds redelijk wat antistoffen in haar bloed. Dus ja, covid19 gehad. Haar fietsvriend, 54 jaar, is er aan overleden. Moet je weten dat ze in het begin nog gewoon naar de praktijk van de huisarts moest komen en de huisarts later nog een paar keer onbeschermd bij haar is geweest. Zij bleek de eerste patiënt te zijn geweest in zijn praktijk volgens hem. Had ze niet zo aangedrongen op een bloedtest had ze het niet geweten en ook haar huisarts niet.

Gerygrr
Gerygrr23 sep. 2020 - 12:01

@Minoes, Bij mij een vergelijkbaar verhaal. De besmetting begon met een heftige gordelroos (sluimerend waterpokkenvirus) en de huisarts kreeg ik niet te zien. Ik slikte paracetamol en kreeg ernstige pijn achter de schouder, slik maar 5 paracetamol per dag.... 6 weken braaf geslikt Daarna buikpijn, braken, diarree, geen hulp van huisarts, niet bereikbaar. Na 4 dagen op bed alleen, geen hulp, alleen maagpijn, heftige hartkloppingen watten in de hersenen en soort van hoofdtrillen, 6 kilo lichter, nauwelijks lopend naar een onderzoek. Uiteindelijk uit bloedonderzoek bleek verhhogde infectiewaarden en virale leverontsteking. Atypische corona dus, zogenaamd mild verloop. Had dus ook een frozen shoulder, werk met fysiotherapeut aan herstel, nu half jaar later. In het zwembad weer proberen mijn baantjes te zwemmen. Moet voortijdig stoppen en kom bij het aankleden met twee jonge meiden te spreken, zij vertelden min of meer hetzelfde verhaal. Niet gezien als patiënt wel twee dagen ziekenhuis met longembolie......

adriek
adriek21 sep. 2020 - 15:00

Spanje: ruim 14000 coronabesmettingen en ruim 600 doden per miljoen inwoners. Nederland: minder dan 6000 besmettingen, 366 doden per miljoen inwoners.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber21 sep. 2020 - 16:25

Ja en?!

OlavM
OlavM21 sep. 2020 - 14:58

[De mores is nu ‘het valt allemaal wel mee’, ‘de overheid betuttelt’ of ‘het is allemaal een complot’.] Inderdaad een om zich heen grijpend virus dat algemene debiliteit veroorzaakt. Helemaal met de schrijver eens.

Fons Burger
Fons Burger21 sep. 2020 - 14:42

Geen boot, geen vliegtuig wel een Tesla traveling slow...

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 16:57

Volgens Elon Musk rijdt hij zelfs over water, als jouw geloof maar sterk genoeg is.

Ellen Schoof
Ellen Schoof21 sep. 2020 - 14:29

Ja, iedere keer dat mensen niet uitkijken voelt het alsof ze geen barst geven om het leven van een dierbare met risico - of jou als je tot de risicogroep behoort. De quarantaine lijkt nu eerder een manier om auteur te beschermen dan om ons te beschermen na zijn reis .... Ik draag zodra ik ergens naar binnen ga of als er iemand komt al een mondkapje. En zal dat ook doen als ik buiten ergens kom waar het druk is. Hopelijk gaan meer mensen dat doen. Want waarom zou het nu in Duitsland beter gaan dan hier??

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber21 sep. 2020 - 16:25

Gaat het in Duitsland echt beter?

Willem D2
Willem D221 sep. 2020 - 11:55

Fons, Als je met de zeilboot vertrekt vanuit je Spaanse tweede huis, ben je toch al bijna 10 dagen onderweg voordat je in Rotterdam aankomt, waarom moet je dan nog in Quarantaine? Of ben je voor deze ene keer met zo n goedkope vliegmaatschappij gekomen?

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2020 - 13:37

Die Willem D, scherp, maar vooral jaloers. Vergeet niet dat Fons ook een tesla heeft Willem. Ja naast zijn boot.

Willem D2
Willem D221 sep. 2020 - 20:26

Hoi, Niet jaloers hoor. Ik heb altijd respect voor mensen die dankzij hun talenten en lef succesvol zijn. Ze mogen van mij ook enorm genieten van 2e of 3e huizen. Van Tesla's en / of Ferrari's mogen ze van genieten en ook best mee pronken als ze dat een goed gevoel geeft. Ga alleen niet anderen voorschrijven wat je zelf niet doet. Een betere wereld begint bij jezelf.

Marinus Calamari
Marinus Calamari22 sep. 2020 - 10:08

@WillemD Dit artikel gaat niet over het klimaat dan wel het milieu, dus ik weet niet hoe je erbij komt dat er iets voorgeschreven wordt wat dat betreft. Nu ja, dat is een beetje een leugen natuurlijk, 75% van de "argumentatie" op rechts bestaat uit "whataboutism" hoewel zelfs dat meestal beter on-topic is dat wat jij hier etaleert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2020 - 11:24

Om het in een woord samen te vatten; Populariteit.

GoudenBergen
GoudenBergen21 sep. 2020 - 11:18

Het is vooral een probleem van de grote(re) steden. Op het platteland zijn heel weinig besmettingen. Dat gold in maart trouwens ook voor de de Noordelijke provincies en Zeeland.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen21 sep. 2020 - 11:19

Een tijdelijk lockdown voor de 4 grote steden lijkt me een goed begin. En dan vooral focussen op studenten.

adriek
adriek21 sep. 2020 - 15:03

De focus op studenten is een slecht idee. Gewoon veertien dagen totale lockdown voor elke veiligheidsregio waar corona flink de kop op steekt. Dat klinkt erg, dat is het ook, maar acht maanden op halve kracht doormodderen blijkt niet te werken. De Chinezen hebben het virus met deze rigoreuze maatregel eronder en alles draait daar weer normaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2020 - 6:22

Alsof Brabant geen platteland kent!

ton14024
ton1402421 sep. 2020 - 11:05

Economie, economie, economie, niks testen, testen, testen.

LBNB
LBNB21 sep. 2020 - 10:39

[Dat alles in een levensgevaarlijk oranje dorp waar de besmettingen sinds augustus zijn verdubbeld. Namelijk van één besmetting naar twee, op een inwoneraantal van 5000. Maar toch ging ik in quarantaine. Hier in Nederland is er in de afgelopen maanden bij beide van mijn naaste buren en nog een buurman drie deuren verder, corona geconstateerd. Twee collega’s kregen het.] En toch doen we het beter in Nederland dan in streng Spanje. Er is geen bewijs dat strenge maatregelen werken. Enkel in het begin had dit geholpen zoals Azië heeft gedaan. Hier zullen we er mee moeten leven, kwetsbaren moeten zich beschermen en de rest moet gewoon sociaal blijven doen zodat de gezonde mensen het krijgen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 sep. 2020 - 10:27

Omdat Rutte vakantie belangrijker vond dan mensenlevens.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 10:20

R.I.P. Fons Burger

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2020 - 6:22

(:

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 sep. 2020 - 7:31

:)

Appel2
Appel221 sep. 2020 - 10:19

"Nog een laatste keer over corona" We houden je er aan.