Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Noem mij geen huisneger

  •  
26-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
6959912922_ee20293810
Hoe ervaringsdeskundigen van racisme zelf dader worden
‘Je bent een huisneger’, ‘huis-Hindoestaan’ of ‘coon’! Een paar van de woorden die ik de laatste tijd naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. En ik niet alleen: Humberto Tan is een Bounty, een “neger”. Heb je een kleur? Liggen je roots in Suriname? En sta je niet 100 procent achter de keuze van Sylvana of durf je kritische vragen te stellen? Dan ben je de witte man aan het vermaken, naar zijn mond aan het praten. Of zelfs erger, dan heb je de kant gekozen van alle racisten op de ‘Ik zwaai Sylvana uit op 6 december’-pagina. Er lijkt geen tussenweg meer mogelijk. Ja, ik maak me zorgen!
Systeem Al jarenlang vraag ik aandacht voor racisme en discriminatie. Het gaat mij om het systeem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan etnische profilering, stage, werk, onderwijs, media en modebeeld. Al van kinds af aan heeft dit onderwerp mijn aandacht, omdat ik zie dat vele denkbeelden uiteenlopen als het gaat over dit onderwerp.
Vele mensen die het zelf niet meemaken hebben geen idee hoe het is als je het wel meemaakt. Kunnen deze mensen er wat aan doen dat ze geen idee hebben? NEE! Daarom besloot ik om ervaringen, informatie en emoties over dit onderwerp te delen. Om te binden en niet om te verdelen! Om ogen te openen, zodat we daarna een dialoog aan kunnen gaan. Ik ben nooit iemand geweest die schopt om gehoord te worden. Ik ben altijd een voorstander geweest van het op tafel leggen van alle kaarten zodat we daarna ook echt in een dialoog kunnen gaan met elkaar. Het kunnen oplossen. Stappen zetten, al zijn het kleine, als we maar in beweging komen samen. Hand in hand.
Onderdoor Ik heb niet alleen zelf veel racisme en discriminatie meegemaakt. Ik heb ook mijn zoon als klein kind er bijna aanonder door zien gaan. Toen mijn zoon als kind zei:  “Mama, ik wil niet meer leven als ik niet wit kan zijn”, besloot ik me volledig in te gaan zetten voor een andere samenleving.
Mijn zoon was depressief, hij heeft maanden in onze kamer geslapen omdat ik bang was dat hij zichzelf wat aan zou doen. Ik huil niet snel, maar ik heb wanhopig huilend gebeld met mijn pleegmoeder. Het voelde als pure onmacht dat ik zijn probleem niet op kon lossen. Hij was bedreigd vanwege zijn huidskleur met een mes en kreeg bijna dagelijks te maken met opmerkingen vanwege zijn kleur. Niet alleen op school, ook op straat, bij voetbal, zelfs in de winkel. Toen hij zes jaar oud was liep hij met zijn vader in de winkel. Een volwassen man vond het nodig om in het bijzijn van onze zoon te vragen aan mijn vriend (die overigens wit is) “Wat moet je met zo’n zwart kind?”. Al deze ervaringen bij elkaar zijn traumatisch voor een kind. Het is dus begrijpelijk dat ik als moeder hier iets aan wilde doen.
Uitsluiten Ik kwam in kringen terecht waar ik gelijkgestemden trof. Lotgenoten, ook mensen die zich graag in wilden zetten voor dit probleem. Ik heb daarbij niemand willen uitsluiten. Er ontstond echter een groep die in mijn ogen steeds extremer werd met alle focus alleen op eigen leed. En die groep ging vanuit hun slachtofferschap zelf labelen. “Witte mensen moeten zwijgen.” Ik denk dat ze eigenlijk bedoelden: “Luister naar me alstublieft, ik heb geleden.”
Ook zag ik hen witte mensen op Facebook aanvallen. “Jij bent wit en per definitie een racist, want alle witte mensen zijn racisten.” Dat deed bij mij een belletje rinkelen. Dit zijn mensen die willen helemaal niet samen, hand in hand, stapjes maken!
Om een lang verhaal korter te maken: ik heb een mening over het filmpje dat DENK heeft gemaakt over de Armeense genocide- kwestie in de Tweede Kamer. Ik heb ook een mening over de Koerden-kwestie in Turkije. Ik heb een mening over vluchtelingen, hoe wij en Turkije daar mee omgaan. Net zoals ik een mening heb over racisme en discriminatie in dit land. Ik vecht tegen ELKE vorm van onderdrukking.
Verrader Ik heb een inhoudelijke mening, ik gebruik geen scheldwoorden en geen racistische taal! Laat het nou net mensen zijn die aandacht vragen voor racisme en discriminatie die mij nu een ‘verrader’ noemen. Die blijkbaar op basis van waar mijn ouders geboren zijn en mijn huidskleur me in een hokje plaatsen. Ook Nederlanders van Turkse afkomst vonden het nodig om berichten naar me te schrijven als “Sterf af trut”.
Dit gedrag is dus niet alleen voorbehouden aan de PVV-stemmer en ‘de witte man’. Nee, dit gebeurt door alle etnische groepen en door alle lagen van de samenleving.
Het waren geen witte PVV-stemmers die me uitgescholden voor huisneger, huis-Hindoestaan, coon of zelfs voor iemand die slijmt bij de witte man. Omdat ik het goed kan vinden met sommige mensen ongeacht hun huidskleur. Ja, ook mensen die wit zijn. Toen een deel van de PVV-stemmers me vertelde dat ze op de PVV stemmen omdat ze op willen komen voor zichzelf en niet vanwege de islamagenda, waar ze het eigenlijk niet mee eens zijn, snapte ik hier niks van. Hoe kan je andere mensen slachtoffer laten worden omdat jezelf slachtoffer bent? Hoe kan je vanuit je slachtofferschap dader worden? Ik snapte dit niet. Net zo min als dat ik begrijp hoe ervaringsdeskundigen van racisme en discriminatie nu zelf dader zijn geworden en slachtoffers maken.
Polariseren Je kan niet strijden voor gelijkwaardigheid als je zelf onderscheid maakt! Benoem de problemen binnen het systeem, maar vergeet het grote plaatje niet! ‘Verbeter de wereld’ begint bij ons allemaal. Wij zijn allemaal in staat om te polariseren, vooroordelen te hebben, uit te sluiten en te discrimineren. Zullen we allemaal weer even tot 10 tellen voordat we onze grote mond openzetten? En dan diep ademhalen en werken aan een SAMENleving?
Oh en mijn zoon? Die is een stabiele prachtige jongeman geworden, die vriendschappen heeft met mensen in alle kleuren en maten. Het kan dus wel!

Meer over:

opinie, leven, racisme, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 mei 2016 - 5:32

[Je kan niet strijden voor gelijkwaardigheid als je zelf onderscheid maakt! Benoem de problemen binnen het systeem, maar vergeet het grote plaatje niet! ‘Verbeter de wereld’ begint bij ons allemaal.] Dit is precies de tegenstelling die de 'systeemdenkers' parten speelt. De auteur geeft overtuigend aan dat het systeem hier niet de schuld heeft maar het individu, zwart en wit. Dat IS nu juist het grotere plaatje, niet het systeem, dat is het kleine plaatje. je verschuilen achter systemen is het meest handige wat mensen doen, lekker anoniem, lekker groot, daar kan je lekker op los gaan. De kern ligt altijd bij individuen. Zij zijn het die er voor zorgen dat in jouw zaak geen racistisch deurbeleid is, individuen zorgen er voor dat ze hun eigen racisme naar blanke Nederlanders kunnen zien. Individuen zijn het die zorgen voor stageplaatsen voor migrantenkinderen. Individuen zijn het die systemen veranderen. Dus hoe meer individuen binnen een groep hun verantwoordelijkheid nemen en zich uitspreken des te groter is de kans dat 'het systeem' verandert. Niet andersom.

BingoGrubb
BingoGrubb27 mei 2016 - 9:52

ik heb een pgb kindje ze heeft down en heeft een hele donkere nuchtere moeder. vorige jaar waren wij samen naar de intocht van sinterklaas. de moeder heeft geen problemen met zwarte piet. haar dochtertje hadden wilde graag ias pietje verkleed. toen we dus lang een groep anti pieten liepen riching de in toch kreeg die moeder echt vreselijke dingen naar haar hoofd geslingerd. ze was een bounty een huis slaaf en weet ik wat niet. echt mijn bek viel open van verbazing. de moeder zij tegen mij dat ik me er niks van moest aantrekken. want zelf verklaarde slachtoffer zijn de mislukkelingen van de maatschappij. ze is overigens een hele succes vollen vrouw met een eigen bedrijf

1 Reactie
DenStaelenGeneraal
DenStaelenGeneraal11 feb. 2018 - 21:38

Fake News. Dit soort verhalen waren er ook over ObamaCare. Zogenaamd gebeurden de vreselijkste dingen agv ObamaCare. Die mensen konden OF nooit gevonden worden OF er werd aangetoond dat ze ontzettend aan het liegen waren.....

Harba Lorifa
Harba Lorifa27 mei 2016 - 3:04

Goed stuk. Deze mevrouw is een engel.

Donutz
Donutz26 mei 2016 - 20:59

Kijk hier ben ik het nu helemaal mee eens. Samen moeten we het doen, wees positief, spreek anderen aan, deel ervaringen, hou spiegels voor, maar zie je eigen visie niet als dé werkelijkheid, we hebben alle ons tekortkomingen en ieder mens generaliseert weleens, of maakt een opmerking die niet verkeerd bedoeld is maar een ander wel pijn doet. Agree to disagree. Het aller belangrijkste is om in het goede van mensen te geloven. De uitwassen in diverse fronten halen natuurlijk makkelijker de krant, als het ergens goed mis gaat dan is dat nieuws, als iemand een stevige/polariserende mening heeft zet dat in praatprogramma's 'beter' af dan twee genuanceerde sprekers die alleen op details het niet met elkaar eens zijn. Een Geert Wilders vs Quincy Gario is meer spektakel, meer kijkers (??). Overigens gebruik ik liever de term 'blanken' , daar mensen met een lichte huidskleur toch een divers pigment hebben. Mensen met roots in Europa en rondom de middellandse zee zijn alle blank, het pigment wisselt iets maar is zeker niet wit. Eigenlijk vind ik de term 'neger' ook genuanceerder, beter passen bij de diverse pigmenten van donkerder mensen. Maar die term lijkt een meerderheid van 'hen' (brrr ik hou niet van labels of wijzen) niet fijn dus dan gebruiken we maar de term die de voorkeur heeft (dat is nu 'zwart' , morgen misschien weer wat anders). En eigenlijk is huidskleur niet relevant, in de praktijk zijn er wel voorbeelden, teveel, van mensen die op het kleurtje letten maar een normaal mensen denkt niet in huidskleuren, of geslacht, of ... noem maar op. Ons brein kan misschien niet geheel het labellen van dingen en mensen ontwijken maar als we ons bewijst zijn van dit weten we ook dat we geen eigenschappen op basis van zo'n label (of dat nu pigment of wat dan ook is) mogen toewijzen aan een individu. Zie het individu, en werk samen aan een mooiere, positieve wereld. Er zal veel ellende en onrechtvaardigheid blijven maar alle kleine beetjes om ons korte bestaan hier samen er beter op te maken voor ons allen, maakt het alles waard. :)

1 Reactie
DenStaelenGeneraal
DenStaelenGeneraal11 feb. 2018 - 21:39

"wit" en "zwart" zijn neutralere termen. "blank" is pretentieus.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik226 mei 2016 - 17:41

Dit betoog behoeft geen krans: het is gaaf genoeg en staat zijn mannetje. Maar zal het zoden aan de dijk zetten? Lelieblank Nederland wrijft zich vergenoegd in de handen en roept: 'zie je wel, hunnie ook!' En stopt zelfvoldaan en tevree zijn hoofd weer in het zand.

Minoes2
Minoes226 mei 2016 - 17:37

Bedankt!

Nick Ros
Nick Ros26 mei 2016 - 16:45

Het wordt met de dag gekker in dit land. Nu blijkt dat mijn idool Humberto Tan een kokosvulling is. Aan de binnenkant een witte Humberto ? No Panic Mr. Tan

cockpol
cockpol26 mei 2016 - 16:29

De mensen die jou uitscholden voor huisneger, zijn de mensen die onderscheid willen op raciale basis. Zij streven naar positieve discriminatie. Zij willen dus een streepje voor hebben op de autochtonen, en voordelen krijgen. Zij willen niet beoordeeld worden op de inhoud van hun karakter, maar op basis van hun afkomst of huidskleur. Omgekeerde discriminatie dus.

Frank Ho
Frank Ho26 mei 2016 - 16:14

Ben het eens dat we allemaal tot tien moeten tellen alvorens een grote mond op te zetten. Ben het ook eens dat we niet moeten discrimineren en ook - die vind ik mooi - dat racisme in wezen een universeel karakter heeft, dus eigenlijk niet gebonden is aan ras, daarmee a-raciaal is. Toch vind ik dat je iemand een Oom Tom moet kunnen noemen, niet om uit te schelden, maar om aan te geven hoe 'iemand' zijn/haar etniciteit misbruikt om hogerop te komen in de dominante groep, in onze samenleving vaak de witte groep. De groep die blind is voor het eigen institutionele racisme. Ik heb de term 'Oom Tom' wel toegepast bij Hirsi Ali en bij Aboetaleb (Marokkaanse versie) inclusief de redenen waarom. Wat volgens mij scherp moet worden bewaakt, is dat 'vrijheid van meningsuiting' gekoppeld blijft aan argumenten. Mensen met invloed die zelf hoog van de toren blazen, zoals Hirsi Ali en Ebru Umar, moeten weerwoord kunnen krijgen, zonder schelden en op de inhoud gericht, maar daarbij moeten we niet te ver gaan door met washandjes de ander de oren te willen gaan wassen. Inhoud, substantie en zeggingskracht, daarover moet het gaan. Huisneger of Oom Tom zijn niet louter een scheldwoorden, maar hebben een duidelijke betekenis die argumentaties kunnen verhelderen. Typeringen kunnen worden misbruikt, dat geldt voor alles. Maar ook misbruik van schuldgevoelens en taboeïsering door het pleasen van de dominerende klasse ten koste van de gediscrimineerde groep (ook als achterstelling daaraan ten grondslag ligt) moet met het vrije woord kunnen worden aangesproken.

4 Reacties
cockpol
cockpol26 mei 2016 - 20:57

@ Frank Ho, Gebrek aan inhoud, substantie en zeggingskracht kan je volgens mij niet aan Hirsi Ali toeschrijven. Haar betoog is rationeel. Ze is helemaal geen Oom Tom. Zelf je verstand en rede gebruiken is niet de Oom Tom uithangen. Oom Tom was een brave sul, Hirsi Ali is een moedige verstandige vrouw, en ik heb plaatsvervangende schaamte dat Nederland zo laf handelde tegenover haar. Foei, Nederland.

Frank Ho
Frank Ho27 mei 2016 - 12:31

@Cockpol Hirsi Ali heeft haar rationaliteit in steeds toenemende mate ten dienste laten staan van de angst en onderbuikgevoelens van het blanke establishment. Hieronder reageer ik met een eerder betoog van mijn hand over exact dit onderwerp: Hirsi Ali, warlord of vrouwelijke oom Tom? In haar tijd bij PvdA's Wiardi Beckman Stichting hoorde ik voor het eerst van haar. Ik was snel onder de indruk, zoals velen. Heb de indruk dat ze vooral bij de mannelijke Amsterdamse 'grachtengordel intelligentsia' veel ingekakte idealen wist te revitaliseren, van links tot rechts, met een mooie scherpe en agressieve stijl. Met die stijl en aanpak wist ze heel wat columns op toonaangevende podia in haar voordeel te trekken. Ze deed mij denken aan een vrouwelijke warlord, eigenlijk het tegenovergestelde van een oom Tom. Maar na elke botsing bewoog ze meer richting establishment, blank rechts, meer richting macht. Oké, dat kon toeval zijn, maar de combinatie van haar afkomst en het te hulp schieten van de heersende macht met haar eigen levensverhaal, steeds radicaler, al dan niet mooier/erger gemaakt dan het was, leverde beide parijen veel winst/publiciteit op. Dat bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Toen eenmaal dat gedonder met haar gelegenheidsvriendin Rita Verdonk ging spelen, had ze haar keuze voor Amerika allang gemaakt. Hoe je in godesnaam in betrekkelijk korte tijd de switch maakt van de multicultureel vriendelijke Wiardi Beckman Stichting naar mensen als Verdonk, was mij toch al een raadsel. Maar bij elke wisseling van de rekwisieten stond de neus van Hirsi Ali steevast in de richting van de harde macht. Van de rechtse VVD verkaste ze naar de VS waar ze kon kiezen uit denktanks van diverse politieke stroming. Met haar keuze voor de American Enterprise Institute [AEI] toonde ze naar mijn smaak ondubbelzinnig haar ware gezicht. Telkens gebruikte Hirsi Ali mensen en organisaties om zichzelf een weg naar die macht toe te bereiden. Figuurlijk ging ze daarbij, mijns inziens, absoluut over lijken. Door haar internationale koers werd haar islamkritische houding voor elke islamofoob in de wereld een klinkende bevestiging voor hun gelijk. En Hirsi Ali schurkte steeds opzichtiger tegen de allermachtigsten. Zij gebruikten haar en vice versa, waarbij Hirsi Ali haar volledige achtergrond en cultuur als wisselgeld gebruikt heeft. De AEI is een bolwerk van neoconservatieve Amerikanen die behoren tot het schuim der aarde. Een rechtse elite die de architecten heeft geleverd voor de War on Terror. Een groep die miljoenen moslims over de kling heeft gejaagd met een niets ontziende jacht naar mondiale overheersing op militair en economisch gebied, gedreven door het oogmerk om greep te krijgen op de grootste oliereserves in de wereld. In onderstaand filmpje uit 2007, "On The Map with Avi Lewis (echtgenoot van Naomi Klein) - Ayaan Hirsi Ali & Islamophobia", valt goed te zien hoe ongelooflijk ondeskundig Hirsi Ali feitelijk is bij het verdedigen van haar islamofobe standpunten zodra ze zich begeeft in een kritische omgeving. http://www.dailymotion.com/video/xzxo95_on-the-map-with-avi-lewis-ayaan-hirsi-ali-islamophobia_news Mijn kwalificatie van een oom Tom is dus gebaseerd op Hirsi Ali's rijzende ster door een constante keuze voor het witte establishment, maar dan ook tot in het absurde doorgetrokken, namelijk het Amerikaanse centrum van de macht onder George W. Bush, terwijl onder zijn regime een ongekende genocide wordt gepleegd op moslims in het Midden-Oosten. Plus een culturele genocide op moslims wereldwijd. Ironie: deze terreur door Amerika en bondgenoten is verantwoordelijk voor een explosieve stijging van terreurgroeperingen die onder de noemer van Islam, met grote donaties van Amerika's Arabische bondgenoten, een tegenkracht vormen in de War on Terror. Wat Hirsi Ali zegde voor te staan heeft steeds een omgekeerd effect gehad.

Lozerech
Lozerech27 mei 2016 - 20:09

"Huisneger of Oom Tom zijn niet louter een scheldwoorden, maar hebben een duidelijke betekenis die argumentaties kunnen verhelderen." Zo lust ik er nog wel een paar. Ik zou zeggen: probeer je argumentaties voortaan eens zonder scheldwoorden te verhelderen? Moet kunnen, toch? Sterker nog, dat dwingt je om ècht een argumentatie te geven, in plaats van enkel een etiket op iemand te plakken.

Frank Ho
Frank Ho28 mei 2016 - 11:21

@Lozerech Mensen die hun anti-racisme-houding religieus maken kun je eindeloos argumenten voorleggen voor een anti-racisme-houding die wat minder moreel/superieur van aard is, die dichter bij de werkelijkheid staat, maar ze zullen altijd blijven zoeken waar ze een ander kunnen beleren. Het enige dat ze bereiken is het verharden van stellingnames.

Flipje Tiel
Flipje Tiel26 mei 2016 - 16:12

Tussen de hamer en het aambeeld is de moeilijkste positie. Aan de ene kant de hersenloze racisten die zich de beschermers van Nederland wanen, aan de andere kant de hersenloze racisten die zich Black Panther revolutionaire wanen.

GeachteLezer
GeachteLezer26 mei 2016 - 15:11

Mooi dit. We hebben eindelijk weer eens iets essentieels om ons druk over te maken. Iets inhoudelijks en wezenlijks. Eindelijk eens iets dat NIET oppervlakkig is, geen incidenten journalistiek, geen opgeklopte controverses. Nee iets onversneden maatschappelijk relevants. Ik vind "racisme" een behoorlijk belangrijk onderwerp. Discussie erover is goed, want discussie betekent interactie, en interactie betekent integratie. In elk geval betekent discussie en zelf ruzie: Geen segregatie, geen wegkijken, ontkennen, negeren. Al is negeren een woord dat... Oeps. ;-)

Flipje Tiel
Flipje Tiel26 mei 2016 - 14:24

Ik denk niet dat Sylvana of Denk (of Gario of Bergman) een maatschappelijk probleem willen oplossen, zij hebben er alle belang bij dat dit probleem in stand gehouden wordt. En ook hier zijn veel reageerders die liever klagen dat de maatschappij hen niet accepteert, dan enige moeite te doen om iets aan die maatschappij bij te dragen.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 15:29

U mag denken wat u wilt, Flipje en waarschijnlijk zullen de mensen die u beschrijft bestaan.

DeKist
DeKist26 mei 2016 - 16:06

@ Zandbergen, Je reageert héél, héél veel. Overdreven veel. Kun je op zijn minst proberen een beetje te bezuinigen op dit soort overbodige teksten? BVD

GeachteLezer
GeachteLezer26 mei 2016 - 16:51

Deels zal je gelijk hebben, zeikerds heb je in alle soorten en maten. Echter ik denk dat je werkelijk onderschat hoeveel bagger donkere Nederlanders over zich heen krijgen. Je weet het niet totdat je het zelf meemaakt. Hoe vaak maak je als witte autochtone Hollander mee dat je puur om je uiterlijk afgesnauwd wordt, dat mensen je raar aankijken of expres niet aankijken, je het gevoel geven er niet bij te horen? Het komt zoooo ontzettend veel voor, dat het op gegeven moment normaal wordt het langs je af te laten glijden. Je zal wel moeten, anders heb je geen leven. Maar feitelijk is het kwetsend, raakt het je en maakt het je klein. Boos, gefrustreerd en meer fraais. .. Ik behoor zelf tot het gemankeerde ras, de boze witte man, maar desondanks kan ik het mij voorstellen, hoewel uiteraard nooit helemaal als helper whitey, als witte onderdrukker en nazaat van een slavendrijver, als man zonder "authority" op het onderwerp, want dat laatste is (overigens geheel terecht en zonder ironie) voorbehouden aan de donkere Hollanders. . Ik vrees dat wij het, als witte bevoorrechten, maar moeten aannemen dat er een discussie nodig is. Niet om schuld te bekennen of andere onzin, maar om te kunnen begrijpen waar het probleem ligt. Je kunt het op voorhand afdoen als aanstellerij, maar dat doet onrecht aan de zaak. Uiteraard zijn er de beroepsslachtoffers, zij die leven op het door anderen aangedane onrecht, maar dat zijn de zeikerds. ook ziojn de zeikerds zij die andere donkere Hollanders bijzetten als "bounty", als Uncle Tom en meer stompzinnigs. Ook die sukkels zien niet in dat ze de donkere versie zijn van de PPV er. Zij liggen qua gevoel dichtbij hun roomblanke opponenten. Ik neem hen niet serieus. . Waar je wel iets aan hebt: Ruzie maken over dit onderwerp met de Sylvanas, met de Otzu's en Knotzu's van DENK, met anti-zwartepieters, met herstelbetalingseisers voor de slavernij, voor Rawagede, voor executies op Java. Met de Molukkers, Surinamers. Daaruit ontstaat wrijving en controverse, met uiteindelijk meer begrip voor elkaars standpunten. En ja zeker, wij "blanken" wat inmiddels een verboden woord is, mogelijk zelfs terecht, mogen best een serieus oor hebben voor de dagelijkse pot ellende die anderen meemaken.

insignia
insignia26 mei 2016 - 13:26

"Echte Liefde kent geen Kleur" dat is voor mij helemaal duidelijk. Jammer dat jouw zoon zich dat zo aantrekt. Zelf merk k dat inderdaad niet, in de sportvereniging welke ik als mijn tweede familie beschouw, merk ik daar weinig van. Natuurlijk een heel kleine steekproef maar ik ben er zeker van dat bij aanwijsbaar racisme er opgetreden wordt, net zo als ik verwacht dat overal waar zich racisme afspeelt er door de burgers opgetreden wordt.

Yolo2
Yolo226 mei 2016 - 13:08

Zeer goed en genuanceerd stuk. Ik denk dat sinds de tweede wereldoorlog nederland nog niet zo verdeeld is als nu het geval is. Er moet opgebouwd worden en niet afgebroken.

2 Reacties
Yolo2
Yolo226 mei 2016 - 13:09

Verdeeld is geweest*

SvenHoek
SvenHoek26 mei 2016 - 18:03

Nee hoor. Men is niet gewend om het gezeur van alle Nederlanders te horen wat uitvergroot wordt. Voorheen hoorde je alleen buren en collega's/studenten in je omgeving wat klagen. Nu wordt iedere online opmerking neergezet als de mening van heel Nederland. Zucht.

Patrick Faas
Patrick Faas26 mei 2016 - 13:03

Schokkende voorbeelden van extreem racisme en daarom grote complimenten aan de wijze Biharie dat het haar gelukt is zelf niet generaliserend te gaan terughaten.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2016 - 12:56

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 15:31

Er bestaat in het dagelijks leven ook nog leven naast het werk, heer Vleghel.

DeKist
DeKist26 mei 2016 - 17:48

Gerrit, Ik kan me niet eens voorstellen dat je tijd hebt voor een parttimebaantje met al dat gepost hier op joop ;)

Anastase Prudhomme
Anastase Prudhomme26 mei 2016 - 12:16

Ach, we maken het weer eens mee, zo'n epoche. Zo'n periode in een interbellum waarin het 'bellum' wordt voorbereid. Zo'n tijd waarin alles op losse schroeven staat, waarin rassenwaan welig tiert en al die andere atavismen waarvan we in humanere, meer verlichte tijden walgen. De wereld bereidt zich voor op de definitieve kladderadatsch en het Armageddon. De stem van de rede is verstomd. Het wachten is op de eerste donderslag.

1 Reactie
NooT2
NooT226 mei 2016 - 12:53

Ja Grietje, geen periode voor brave Hendriken...

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2016 - 11:48

Ik denk inderdaad dat er veel mensen zijn die niet meer hand in hand stapjes willen maken. Er zijn mensen die het geloof in de geleidelijke weg niet meer hebben en confrontatie zoeken. Ik begrijp dat wel omdat wij met elkaar nog niet zo opgeschoten zijn op die weg van de geleidelijkheid. In dit onderzoek van het SCP lees je dat Hindoestaanse jongeren in Den Haag 50% meer kans maken afgewezen te worden op een baan en Marokkaanse 80%. http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2015/Op_afkomst_afgewezen Het is niet alleen dat deze discriminatie er gewoon is. Het is ook dat deze discriminatie ondanks alle goed onderzochte feiten wordt ontkend. En dat maakt dat er mensen zijn zoals Sylvana Simons die harder en meer confronterend stelling nemen. Vanuit sociaal economisch perspectief vind ik het zelfs nog ernstiger. Doordat wij een samenleving zijn die groepen op een zijspoor zet laten wij menselijk kapitaal verkommeren. Mensen met hersens en de wil iets te bereiken worden buiten de samenleving gehouden. Dat is een enorme kapitaalsvernietiging en bijkomend gevolg is dat bijvoorbeeld onder de Marokkaanse groep veel jongeren zijn die gevoelig worden voor de boodschap van de radicale islam. Ik vind dat als je stelling neemt tegen racisme dat je je eigen geloofwaardigheid in gaat leveren als je anderen gaat veroordelen op huidskleur. Maar ik denk ook dat de weg van samen kleine stapjes zetten niets gaat opleveren. Wij zullen echt naar een doorbraak in de huidige patstelling moeten streven.

11 Reacties
Apropos
Apropos26 mei 2016 - 12:13

Dit hele verhaal geld ook voor ouderen, laagopgeleiden of mensen uit een armer milieu. Ben je boven de 50 of laagopgeleid? Dan maak je 100% meer kans om afgewezen te worden voor een baan, terwijl je nog 17 jaar zou willen werken. Discriminatie treft dus niet alleen allochtonen, maar is een maatschappij breed probleem. Met dit hokjesdenken komen we niet verder.

Okke2
Okke226 mei 2016 - 12:14

Ik heb zelf in een ver verleden ook wel eens wat sollicitatie gesprekken gevoerd met onder andere wat Marokkaanse jongens, hun afkomst was niet zozeer de reden om ze af te wijzen, wat wel de reden was was het feit dat ze (allemaal!) de hele tijd hun jas aanhielden (wil je soms liever naar huis?) en aantoonbaar hadden gelogen over hun (minimale) kwalificaties. Uiteindelijk is toen die baan naar een Chinese jongen gegaan, niet vanwege zn afkomst, maar het was gewoon de beste. (netjes gekleed, sprak ABN, schreef foutloos en had de juiste kwalificaties en meer). Ondertussen zit hij nu geloof ik al weer 11 jaar bij ons. Is dit nu die discriminatie waar jij het over hebt?, of verkommerd menselijk kapitaal?

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:19

Kom op Okke. U meent toch niet serieus dat u vindt dat er iemand is, die "ja" zal antwoorden? Natuurlijk is dat geen discriminatie. Afgezien van het feit dat u denkt van iemand die de jas aanhoudt, dat die "dus" niet geïnteresseerd is in - en geschikt voor? - een baan en gauw naar huis wil, valt er weinig af te dingen op de manier waarop u mensen aanneemt. Maar.... dat neemt niet weg dat iemand er wel eens anders over kan denken. En de vraag is dan, wat u met zo'n gegeven doet. En of u in staat bent om dergelijke meningen los te zien van politieke kleur of afkomst of geaardheid of religie en of u dat terug kunt brengen naar op zichzelfstaande mensen.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2016 - 13:33

@ Okke Jouw opmerking: Is dit nu die discriminatie waar jij het over hebt?, of verkommerd menselijk kapitaal? Nee. Want uit het onderzoek blijkt dat deze jongeren niet eens uitgenodigd worden terwijl zij dezelfde of betere kwalificaties hebben. En dat wordt niet weerlegd door jouw eenmalige ervaring van 11 jaar geleden.

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 mei 2016 - 13:40

Zandb Natuurlijk is dat wel discriminatie. Zoals ik en anderen je al vaak geprobeerd hebben bij te brengen betekent het niets anders dan onderscheid maken. Okke maakte onderscheid iemand die een slechte attitude leek te hebben en iemand die dat niet toonde. Waarom blijf je het verschijnsel "onderscheid maken" en dat iedereen dat doet met van alles en iedereen puur als iets onacceptabels bestempelen?

Bram Emanuel
Bram Emanuel26 mei 2016 - 14:32

In die studie zijn Chinese Nederlanders zijn weer eens niet meegenomen. Waarom? Omdat dan het gemiddelde uitwijst dat er geen algemene discriminatie van allochtonen is, zoals Okke ook al aanstipte. En dat kan natuurlijk niet.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2016 - 15:03

@ Peterrr Je schrijft. Dat is een verschil waar je niet omheen kunt. Maar dat rechtvaardigt toch niet om zo hard stelling te nemen. Dat rechtvaardig nu net wel om stelling te nemen. Het verklaart namelijk waarom Marokkanen 2 maal vaker werkloos zijn dan blanken en waarom hindoestanen 1,5 maal. Het is wel verstandig deze cijfers goed tot je door te laten dringen. Jij denkt dat een Marokkaan slechts 5 maal hoeft te solliciteren voordat hij een baan heeft. Dit soort cijfers betekenen dat hij misschien wel noot een baan heeft. dat jij liever hoort dat er eigenlijk niets aan de hand is weet ik.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 15:28

Moeder Pietje: als u nu nog niet weet dat ik - en niet alleen ik - met "discriminatie" in die zin bedoel zoals de wet die verbiedt, dan helpt er echt geen lieve Moeder Pietje meer aan. Als u de enige wilt zijn die bedacht heeft dat discriminatie betekent onderscheid maken en nooit strafbaar is, dan gaat u uw gang maar. Bram: Okke stipt helemaal geen Chinezen aan. Hij heeft het over willekeurige mensen die hij niet aanneemt als ze de jas aanhouden maar vooral als ze liegen over hun cv. Welke kleur, afkomst, geaardheid enz. enz. dat soort mensen heeft, doet er niet toe.

Bram Emanuel
Bram Emanuel26 mei 2016 - 16:23

@ Zandb U snapt toch wel dat de resultaten van selectiebeleid zoals Okke beschrijft ook in die studie terechtkomt en dan wordt gezien als racisme, ook al is dat het niet. En dat is ook mijn punt.

erikbos
erikbos26 mei 2016 - 17:17

"Het is ook dat deze discriminatie ondanks alle goed onderzochte feiten wordt ontkend" Ieder weldenkend persoon weet dat het voorkomt, blijkt uit onderzoeken van regeringsrapporten. Ook Rutte geeft het gewoon toe, komt alleen niet met een goede oplossing. Die ontkenning die u noemt zie ik niet zo. " Want uit het onderzoek blijkt dat deze jongeren niet eens uitgenodigd worden terwijl zij dezelfde of betere kwalificaties hebben. " Lees het onderzoek even wat beter, als ze betere kwalificaties hebben of laten blijken dat ze goed geïntegreerd zijn verdwijnt de discriminatie' . Uit het rapport pagina 56 par.6.3: " Er wordt geen discriminatie vastgesteld van sollicitanten die aangeven in hoge mate in de Nederlandse samenleving geïntegreerd te zijn"

DaanOuwens
DaanOuwens27 mei 2016 - 4:06

@ Peterrr Ik denk dat de weg die Sunita Bihari wil bewandelen succesvoller is. De weg van Sunita heeft geen enkel esultaat opgeleverd. En zal dat ook nooit doen. De enige manier om iets aan de achterstand positie te doen is werkgevers te dwingen mensen in gelijke situaties gelijk te behandelen. Overigens die wettelijke verplichting is er al. Alleen in de praktijk komt er weinig van terecht. De overheid moet dus gaan handhaven wat afgesproken is. Moet ik dus begrijpen dat jij de ongelijkheid ten kosten van alles in stand wil houden?

Okke2
Okke226 mei 2016 - 11:47

Fijn om ook deze kant eens te horen op deze site. Ik verbaas me altijd over het vermeende racisme en onmogelijkheden om iets van je leven te maken vanwege institutioneel racisme en meer van dat etc. Wanneer dan succesvolle voorbeelden (Aboutaleb, Marcouch, Umar) de revue passeren die het tegendeel bewijzen tellen deze niet want dit zijn verraders, racisten zionisten etc. Ik weet dat er tussen de twee werelden nog heel wat gradaties liggen. Maar fijn om dat ook hier eens te lezen.

Zephyr2
Zephyr226 mei 2016 - 11:46

Sunita, ik ben ("witte") adoptie vader van 2 afro kinderen. Mijn vrouw is ook "wit". Met mijn kinderen interessant gesprek gehad over de ophef rondom Sylvana. Beide zijn puberleeftijd. Sylvana was voor hen een onbekende VIP. Ook wisten ze niets van DENK. Wel kregen ze wat mee over de ophef. Goed gesprek gehad. Mijn kinderen hebben nauwelijks racistisch te noemen negatieve ervaringen gehad tot nu toe. Als er als eens iets voorviel was het meer in de categorie "gebruikelijke" puber conflict waarbij huidskleur meegenomen werd in het over en weer schelden. Meestal worden ze juist positief bejegend om hun huidskleur. Dat is het Nederland waarin ik leef. Ons gezin is het bewijs dat echte liefde geen kleur kent.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:21

Zephyr: Wat moet/mag een gezin dan concluderen dat hele andere ervaringen opgedaan heeft? Dat wel te maken heeft gehad met discriminatie? Is dat dat dan niet het Nederland waarin u leeft?

Zephyr2
Zephyr227 mei 2016 - 7:40

Nee hoor, ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat het niet alleen maar kommer en kwel is in Nederland. Misschien is mijn ervaring een uitzondering op de regel, maar ik vond dat een positieve ervaring ook gehoord moet en mag worden.

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 8:20

Okay; duidelijk.

Dunya2
Dunya226 mei 2016 - 11:45

Vervelend wat jou overkomen is. "En dan diep ademhalen en werken aan een SAMENleving?" Wie kan daarmee oneens zijn. Het ligt genuanceerd. Als minderheid ben je kwetsbaarder dan de meerderheid. En als je ziet dat iemand met ook een buitenlands achtergrond mee doet met een meerderheid, die niet genuanceerd zijn mening geeft, voelt dat bij sommigen aan als verraad en bedreigend. Wat ik bij PVV-aanhang zie is toch een ongenuanceerd beeld dat gecreerd wordt van buitenlanders en veel beledingen en dreigementen aan het adres van buitenlanders. Hun waarden en normen zijn hoger dan die van moslims. Ze doen voorkomen dat zij de mening vertolken van het Nederlandse volk, buitenlanders moeten vertrekken naar hun eigen land als ze het anders willen, assimimilatie wordt geeist en ja, als je hen gelijk geeft en aan mee doet, hoe moet je het dan kwalificeren?

D'Holbach
D'Holbach26 mei 2016 - 11:42

Dank, eindelijk iemand die laat zien dat uitsluiten van anderen onder alle "kleurtjes" voorkomt. Alleen samen komen we er uit en buitensluiten heeft nog nooit gewerkt.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:24

Prima, D'Holbach: Ook ik sluit me aan. Ik wil wel graag van uw weten waarom u meent dat dit verhaal "eindelijk" eens iets anders vertelt, dat bv een Sylvana Simons doet.

D'Holbach
D'Holbach26 mei 2016 - 13:58

Waarde Zandb. Ondanks dat ik besloten had niet meer op u te reageren doe ik dat toch maar, niemand is volmaakt ;) Sylvana heeft zich buiten de orde geplaatst door "geen mening" te hebben over de Armeense genocide en zich in te laten met een groep waar een van de voorlieden maar al te graag voor een zaal staat waar vrouwen gescheiden moeten zitten van mannen. Dat is geen verbinding en insluiten maar afstoten en buitensluiten.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 15:42

Dank voor uw heldere uiteenzetting. Als een van de voorlieden van Denk wil dat mannen en vrouwen gescheiden zitten, dan zie ik dat niet zo één twee drie in de politieke partij Denk terug. Mocht dat wel zo zijn, dan geef ik u groot gelijk. Anders vind ik het wel wat overdreven: Zichzelf buiten de orde plaatsen! Die Armeense genocide, daar til ik niet zo zwaar aan. Ik vind het erg dat zoiets gebeurd is en voor mij is veel belangrijker dat er verantwoordelijkheid gedragen wordt en dat de misdaden erkend worden dan dat we al dan niet moeten vaststellen of het een genocide was. Of heeft "het erkennen van een genocide" juridische gevolgen?

D'Holbach
D'Holbach26 mei 2016 - 16:07

Het evement vindt hier plaats: http://www.theaterzuidplein.nl/mobile/productie/welkom-ramadan-show/ Bij deze bijeenkomst wordt een gedeelte van de zaal afgeschut waar de vrouwen plaats moeten nemen. Dit soort scheiding der seksen is in mijn ogen even walgelijk als alle andere vormen van uitsluiting. Verder vind ik dat als je op komt voor het ene recht dat je ook op moet komen voor het andere recht, selectief verontwaardigd zijn is hypocriet en daarmee plaats je je buiten de orde.

bob b.
bob b.26 mei 2016 - 11:42

Menselijk verhaal, uit het leven gegrepen. Het vervelende is dat polariseren soms helpt om de standpunten scherp en duidelijk te krijgen. Maar daarna moet je naar elkaar toe gaan werken en dat gebeurt niet. Vooral Faceboek is daar debet aan. Het zijn afzonderlijke, eigen kanalen waar gelijkgestemden elkaar anoniem vinden en om daar een wedstrijdje verplassen te beginnen. Er is geen middenveld waar de wedstrijd gespeeld wordt of een gezamenlijke arena waar ze elkaar de kop kunnen inslaan. Iedereen vecht tegen een virtuele vijand die nooit verslagen wordt of zich overgeeft. Dus blijven de kampen gescheiden, zeker aan de flanken. En de haat en het onbegrip groeit. Vroeger hadden we schandpalen, nu Facebook. Beschaving is er ver te zoeken.

MarinusCalamari
MarinusCalamari26 mei 2016 - 11:41

Ik denk dat het probleem is dat veel, zo niet de meeste mensen op intellectueel niveau niet racistisch zijn, maar op een meer emotioneel niveau wel degelijk. En als dat het geval is, kun je maar beter in goed contact zijn met je innerlijke racist, anders ga je waarschijnlijk met hetzelfde gemak je eigen racisme rationaliseren om je innerlijke spanning op te heffen. Ik zie dat ook inderdaad heel vaak gebeuren in anti-racisme kringen waar mensen er ook gewoon racistische denkbeelden op na houden. Overigens moet ik er wel bij zeggen dan anti-blank racisme in deze maatschappij een meer academisch gegeven is, aangezien blanken er in de praktijk vrijwel geen hinder ondervinden van.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2016 - 13:38

@ MarinusCalamari Ik zie dat ook inderdaad heel vaak gebeuren in anti-racisme kringen waar mensen er ook gewoon racistische denkbeelden op na houden. Dus anti racisten zijn voor jou bijna allemaal racisten? Toch een erg merkwaardige uitspraak zonder ook maar enige onderbouwing.

MarinusCalamari
MarinusCalamari26 mei 2016 - 19:10

@DaanOuwens Je verdraait mijn woorden, dus als je het niet erg vindt ga ik niet op je onzin in, ok? Kom maar terug als je op een volwassen en eerlijke manier op mijn schrijfsel kan reageren.

il viaggiatore
il viaggiatore26 mei 2016 - 11:29

Amen. Nu maakt mij het niet uit dat de leden van DenkNL een andere mening hebben. Het is soms goed om een ander geluid te laten horen. Zolang ze maar geen cliëntelisme eisen. Het is eventjes nodig, maar hopelijk wint de ratio het weer in NL.

5 Reacties
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 13:26

Harry, Noem mij een politieke partij die niet gebaseerd is op "cliëntelisme".

il viaggiatore
il viaggiatore26 mei 2016 - 13:59

DenkNL verlangt vooral van leden van andere politieke partijen met eenzelfde culturele achtergrond dat zij zich conformeren aan de standpunten van DenkNL. Dat is een kwalijke zaak, want daarmee zeggen ze. Je bent een Turkse Nederlander, en wij vertellen wel wat goed voor U is. U heeft een andere mening? Dan bent u een huis-allochtoon die kunstjes opvoert voor de witte man. Misschien moet U het stuk nog eens doorlezen zodat U mijn reactie ook begrijpt.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 15:49

Harry; Afgezien van de idee dat elke politieke partij altijd verwacht, dat je de uitgangspunten onderschrijft, ben ik benieuwd waar u de uitgangspunten die u noemt vandaan tovert. Dat zijn niet de uitgangspunten die beschreven staan.

il viaggiatore
il viaggiatore26 mei 2016 - 16:51

Wellicht heeft u een beetje moeite met de strekking van het artikel. Ik zal het eventjes citeren voor U. [" ‘Je bent een huisneger’, ‘huis-Hindoestaan’ of ‘coon’! Een paar van de woorden die ik de laatste tijd naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. En ik niet alleen: Humberto Tan is een Bounty, een “neger”. Heb je een kleur? Liggen je roots in Suriname? En sta je niet 100 procent achter de keuze van Sylvana of durf je kritische vragen te stellen? Dan ben je de witte man aan het vermaken, naar zijn mond aan het praten. Of zelfs erger, dan heb je de kant gekozen van alle racisten op de ‘Ik zwaai Sylvana uit op 6 december’-pagina. Er lijkt geen tussenweg meer mogelijk. Ja, ik maak me zorgen!"] Het kan ook zijn dat uw virtuele wereld niet verder reikt dan de Joop. Heb ik geen problemen mee, maar het zorgt ervoor dat U zich begeeft in een echokamer. Maar goed, begeef je er eens buiten zou ik zeggen. - Dhr. Kuzu noemt CDA lid Dave Ensberg een chocoprince omdat hij een andere mening heeft. - VVD-er Malik Azmani, een excuus allochtoon. Dit tijdens een debat over immigratie. In plaats van hem met politieke standpunten aan te pakken, wordt Dhr. M. Azmani meteen aangevallen op zijn culturele achtergrond in plaats van inhoudelijk. Nouja, lijkt me duidelijk toch? Humberto Tan die zoals al aangehaald is, voor bounty wordt uitgemaakt door sommigen omdat hij wel een donker uiterlijk heeft maar zich gedraagt naar de ongeschreven regels van de mainstream witte media en zich daarbij schijnbaar prettig voelt. Of het niet als een belemmering ziet. Natuurlijk zie ik ook wel de contradictie met mijn eigen gedrag met wat Mw. Biharie schrijft. Ik zet de heren Kuzu en Oztürk ook weg als ex-excuus allochtonen van de PvdA.

Zandb
Zandb27 mei 2016 - 8:41

Beste Harry: Ik begrijp wat u bedoelt.