Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOC*NSF wil meldplicht misbruik sportbesturen

  •  
15-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FALLBACK
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 sporters met seksueel overschrijdend gedag te maken heeft gehad. Bij 1 op de 24 gevallen ging het om aanranding of verkrachting. In driekwart van de gevallen gaat het om jongeren onder de zestien jaar.
Om dit tegen te gaan wil sportkoepel NOC*NSF een meldplicht instellen voor sportbesturen. Die zouden voortaan verplicht misbruikgevallen moeten melden. Dit gebeurde tot nu toe te weinig, vindt de koepelorganisatie. Ook wordt meer budget vrij gemaakt om het voornemen handen en voeten te geven. Hiertoe wordt ruim zes ton opzij gelegd.
Vooral topsporters blijken vaak slachtoffer. Uit het rapport van de Commissie De Vries, die onderzoek deed naar misbruik binnen de sport, kwam al naar voren dat sporters uit deze categorie hun trainers vaker zien dan hun ouders: “Wie jarenlang in zo’n bubbel leeft, met alle daaraan verbonden spanningen en emoties, loopt het risico dat de intensieve relatie met een begeleider zich in een ongewenste richting ontwikkelt.”
Ploeggenoten of medesporters zijn de grootste dadergroep, gevolgd door een bekende volwassene. In 20 procent van de gevallen was een coach of trainer de pleger. Bij de (jonge) slachtoffers lopen sporters met een beperking, LHBTQ’ers en sporters met een migratieachtergrond het meest risico op misbruik.
Wereldwijd lijken sportbonden eindelijk prioriteit te geven aan het probleem. In Engeland alleen al worden 328 voetbalclubs onderzocht. Ruim 700 vermeende slachtoffers van 276 verdachte daders kwamen met hun verhaal na de start van Operatie Hydrant , een groot onderzoek naar niet-recent seksueel misbruik.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.