Joop

Nobelprijswinnaar en VN-leider Kofi Annan overleden

  •  
18-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8740985162_a7e038fc29_k
Kofi Annan, de Ghanese diplomaat die van 1997 tot en met 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties was, is overleden. Annan overleed vanmorgen op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Zwitserland, na een kort ziekbed. Dat meldt Al-Jazeera.
Annan won samen met de VN – waar hij sinds 1962 werkzaam was – de Nobelprijs voor de Vrede in 2001. In 2016 leidde hij nog een VN-onderzoeksmissie die het lot van Rohingya in Myanmar onderzocht. Hij was de oprichter, voorzitter en naamgever van een stichting ter bevordering van mensenrechten, duurzaam bestuur, vrede en stabiliteit. Daarnaast was hij voorzitter van The Elders, een organisatie van wereldleiders en andere prominente personen die helpen bij het oplossen van globale problemen (bijvoorbeeld de Aids-crisis) die werd opgericht door Nelson Mandela.
Cc-foto: ITU Pictures
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Hiltermann
Hiltermann19 aug. 2018 - 8:59

Kofi Annan had de beste bedoelingen. Hij heeft een serieuze poging ondernomen de bureaucratie bij de VN op te ruimen. Dat is een taaie strijd die slechts gedeeltelijk is geslaagd. Het toont aan dat de VN al heel lang niet meer de organisatie is die veel landen voor ogen stond na WW II. Te groot, te log en vooral krachteloos door het vetorecht dat door Rusland en China wordt misbruikt.

Satya
Satya18 aug. 2018 - 20:16

Ik heb een hele andere kijk op de nalatenschap van kofi Annan. Ik hoop dat deze reactie dan wel mag. Door niks door te laten doen jullie de slachtoffers van een genocide die voorkomen had kunnen worden en waar mijn familie bij om is gekomen te kort. Het is gewoon niet terecht dat daar niet veel meer aandacht voor is. Hij is niet schuldig maar zijn inschattingsfout was kolossaal en gewoon een wanprestatie, die 800.000 mensen het leven koste. Het overlijden van een mens zal nooit enig gevoel van veugde bij ons oproepen. Het overlijden van kofi Annan doet heel veel tranen vloeien door de herinnering aan verschrikking en horror die zich heeft afgespeeld in Rwanda. Mijn moeder is met haar familie de hele dag bezig met de herinnering aan hun zus en haar familie die is vermoord. Mijn neef is op deze dag bezig met zijn ouderlijk gezin in gedachten dat hij nooit goed genoeg heeft gekend. Nogmaals het is niet zijn schuld alleen als hij in het nieuws was is dit iets wat bij ons in de familie gebeurt. Ik heb mijn tante en haar gezin nooit gekend op 1 neef na. Bij het nieuws over zijn overlijden was dit was deze geschiedenis het 1e wat in mijn hoofd opkwam. Dit verdriet mag toch ook benoemd worden? Helemaal niet respectloos maar een realiteit voor ons. De man heeft ook mooie dingen nagelaten. Dit ook.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens19 aug. 2018 - 1:02

Volkomen terechte kanttekening Satya! In Rwanda heeft hij gewoon geblunderd, al was dat vóór zijn periode als secretaris-generaal. Hij had de Rwandese regering kunnen laten ontwapenen, maar weigerde de VN -missie opdracht te geven om de betreffende wapenarsenalen in beslag te nemen. Of de daaropvolgende genocide één op één aan hem te vetwijten valt is vraag twee, maar een grote impact had dit wel.

OlavM
OlavM19 aug. 2018 - 18:42

@ Satya: Helemaal met Eric Minnens eens dat je terecht ook deze kant benoemt. En dat het in een periode speelde dat Anan nog geen secretaris-generaal was. Hij heeft naderhand wel zijn fouten erkend en ervan geleerd, door veranderingen aan te brengen in de structuur en cultuur van de VN.

Satya
Satya19 aug. 2018 - 21:22

Eric Minnens/Olav m Dank voor jullie reactie. Bij dit onderwerp waardeer ik dat, een erkenning van leed. Ik heb vaak, misschien onterecht, het gevoel dat deze geschiedenis gebagatelliseerd wordt.

OlavM
OlavM18 aug. 2018 - 14:48

Een bijzonder charismatische, verbindende de man, die ik het meest indrukwekkend heb gevonden van alle secretarissen-generaal van de VN. Een problematische organisatie, waarvoor iemand zeer bijzondere gaven moet hebben om die goed te kunnen leiden. Het stemt weemoedig, omdat we mensen van dit kaliber op het huidige wereldtoneel node missen.

Bernie2
Bernie218 aug. 2018 - 13:33

De wereld- en zeker de VN zal met het heengaan van Kofi een krachtig geluid en een innemende man met een visie missen. Een diplomaat bovendien zoals we die vandaag nauwelijks nog op het wereldtoneel zien. Hopelijk wordt zijn erfenis opgepakt en weer verder uitgewerkt..

Bouwman2
Bouwman218 aug. 2018 - 12:08

Met Annan is er weer een stuk van de betere wereld afgebrokkeld. En dat is het scheiden pijnlijk en het gemis groot en rest me enkel de dankbaarheid.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker18 aug. 2018 - 11:55

Met huidige leiders zoals Trump en Erdogan denk je met weemoed terug aan verbindende personen zoals Koffi Annan. Een groot verlies voor de wereld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 aug. 2018 - 11:00

Getrouwd met een Zweedse advocaat en in 2001 ook op voettocht geweest in de Noorse bergen van Finse naar Østerbø. Naar verluidt was hij onder de indruk van het bestaan van zelfbedieningshutten. Die zijn inderdaad heel bijzonder.

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 aug. 2018 - 10:38

Mensen met visie worden steeds minder helaas, met de huidige populistische leiders vraag il.me af of er ooit zo een persoon als Kofi Annan zullen opstaan. Mijn hoop is gevestigd op Malalla.