Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Nobelprijs Literatuur voor Mario Vargas Llosa

  •  
07-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mario_300.jpg
Peruaan schept 'scherpe beelden van individueel verzet, opstand en verlies'
De 74-jarige Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa is de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Hij is onder meer auteur van Het Groene Huis (1966).
Mario Vargas Llosa is ook uitgesproken politiek actief. In 1990 was hij als rechtse liberaal kandidaat voor het Peruaanse presidentschap. Hij verloor onverwacht van de later wegens corruptie vervolgde Fujimori.
De schrijver is een fel criticus van linkse auteurs als Gabriël Garcia Marquez.
NRC Handelsblad schrijft:
Romans en politieke ideologieën zijn allebei verzinsels, vindt Vargas Llosa, die in 1990 presidentskandidaat in zijn geboorteland Peru was; alleen komen romans daar rond voor uit. En zeker Vargas’ vroege romans, die met behulp van (post)modernistische technieken als stream of consciousness en meervoudig perspectief commentaar leveren op de totalitaire tendensen in de Zuid-Amerikaanse samenleving en politiek.
cc-foto: mtkr

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat7 okt. 2010 - 11:21

Sorry Harry maar Mario had het wel verdiend hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2010 - 11:21

Eindelijk de ultieme roem en eer voor deze inspirerende schrijver.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH7 okt. 2010 - 11:21

Welk boek kunt U adviseren?

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 okt. 2010 - 11:21

De oorlog aan het einde van de wereld. Dat is een op ware feiten gebaseerd verhaal rond de oorlog van Canudos in de jaren negentig van de negentiende eeuw toen de Braziliaanse autoriteiten en het leger het moesten opnemen tegen tegen Antonio de Raadgever, die in het binnenland een mystieke gemeenschap had gesticht van arme boeren en dagloners, die de officiële overheid als zondig beschouwde. Prachtig boek en in veel opzichten zeer actueel. Er is nog een boek over Canudos, geschreven door een ooggetuige, de journalist Euclides da Cunha. Het heet Os Serto~es, en geldt als het meest magistrale werk uit de Braziliaanse liteatuur, echt een dijk van een boek dat niet zomaar vast te pinnen valt in genres als literaire reportage, roman enzovoorts. August Willemsen heeft het prachtig vertaald. Titel: de Binnenlanden. Ik zou zeggen: haal allebei in huis.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH7 okt. 2010 - 11:21

Dank voor de titel.