Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nobelprijs in gevaar door #MeToo-schandaal

  •  
11-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8262993391_67b73e8227_k
Het Zweedse Nobelcomité heeft grote moeite om de boel bij elkaar te houden, nadat een echtgenoot van een van de leden werd beschuldigd van seksueel misbruik. Drie van de achttien leden stapten op nadat bekend werd dat de man van dichteres Katarina Frostenson, getrouwd met de Fransman Jean-Claude Arnault, door 18 vrouwen beschuldigd werd van aanranding of verkrachting.
Een stemming om Frostenson uit het comité te zetten haalde het niet, waarna drie leden uit protest opstapten. Iets dat technisch echter niet mogelijk lijkt want volgens de statuten uit 1786 worden comité-leden voor het leven benoemd. Aangezien alle leden aanwezig moeten zijn bij het toekennen van de jaarlijkse Nobelprijzen, en voor het leven benoemde leden niet zomaar vervangen kunnen worden, dreigt de prestigieuze prijs in het geding te komen.
Koning Carl Gustaf van Zweden heeft ingegrepen en overweegt de statuten aan te passen. Hij heeft de leden opgedragen hun verantwoordelijkheid te nemen en de conflicten binnen het comité op te lossen. In een persverklaring zegt hij:
De problemen die binnen de Zweedse Academie zijn ontstaan zijn zeer ongelukkig en brengen ernstige schade toe aan het belangrijke werk van de Academie. Voor de leden van het Nobelcomité moet de verantwoordelijkheid voor het instituut altijd op de eerste plaats staan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 apr. 2018 - 10:23

Als ik het goed begrepen heb gaat het niet alleen om het gedrag van de man van die dichteres maar ook om zo iets als belangenverstrengeling "The inquiry did conclude that secrecy rules on Nobel Prize deliberations had been broken on numerous occasions. In addition, by awarding financial support to the cultural club, it noted, the academy was, in effect, awarding one of its members, Ms. Frostenson." Ze wordt kennelijk door een aantal collega-bestuurders met recht en reden gezien als de rotte appel in het hun gezelschap. Dan is het jij eruit of ik eruit.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2018 - 16:24

Klopt. Volgens het persbericht van Svenska Akademien in november, waren er twee kwesties. Als haar man zich met haar medeweten bezig zou hebben gehouden met het beinvloeden van werk van de Akademie, zoals het toekennen van prijzen en beurzen, is dat een prima reden om haar er uit te gooien.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes212 apr. 2018 - 6:56

Dus als ik mijn buurvrouw lastig val, dan moet mijn vrouw haar werk opgeven? Heb ik dat goed begrepen? Zo ja, mag zij dan vragen waarom? Zo neen, waar gaat dit stukje dan over?

Joop Schouten
Joop Schouten12 apr. 2018 - 6:42

Ik vraag me altijd af wat het nut is van deze prijs anders dan legitimering van een onveiligere wereld.

Eric Minnens
Eric Minnens12 apr. 2018 - 0:33

Wat heeft Katarina Frostenson fout gedaan? Zij heeft samen met haar man een bedrijf, genaamd Forum Jean Claude Arnaud HB, dat o.a. wordt gefinancierd door de Zweedse Academie (met 126.000 kr per jaar). Diezelfde academie kent dus ook de Nobelprijs toe, mede op advies van deze Katarina. Bovendien schijnt Jean Claude zich met name misdragen te hebben (seksueel misbruik) op het kantoor van genoemde academie. Lees alles in Wikipedia onder het lemma Jean Claude Arnaud, klik onderaan het scherm wel even op de vertaling naar het Nederlands (indien nodig).

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2018 - 8:35

Volgens een persbericht heeft Svenska Akademien die financiele ondersteuning per 23 november 2017 gestaakt. Maar daar wordt nadrukkelijk alleen over de man (Jean-Claude Arnault ) gesproken. Behalve de ongewenste intimiteiten kan er ook ongeoorloofde inmemging zijn geweest in de zaken van Svenska Akademien, zoals het toekennen van stependia prijzen en dat soort werk. http://www.svenskaakademien.se/press/pressmeddelande-fran-svenska-akademien-0

Eric Minnens
Eric Minnens13 apr. 2018 - 19:15

@Danielle, We weten er het fijne niet van, maar Katarina lijkt mij in een wespennest te zitten, waarin van haar verlangd wordt zich of solidair te verklaren met haar echtgenoot, of met de academie. Wellicht omdat zij zich niet duidelijk uitspreekt, stapten enkele comité-leden op. (Maar ik speculeer nu.)

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 apr. 2018 - 20:19

Eens met BGB, wat een onbegrijpelijke zin Als het zo is dat het Nobelcomite de vrouw van een MeTooer uit het comite wil zetten dan lijkt mij dat de volstrekt verkeerde boodschap geven. Volwassenen zijn verantwoordelijk voor zichzelf en niet risicoaansprakelijk voor hun wederhelft. Voor Danielle: is het nu ook zinvol te vermelden dat de man van Franse afkomst is?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2018 - 22:28

Ach hij is in Frankrijk geboren en heeft daar nog een band mee.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 apr. 2018 - 13:24

heeft daar nog een band mee is dit niet het punt? Uit de opmerking 'Fransman' kun je helemaal niet afleiden of hij daar geboren is, en of hij er nog een band mee heeft. Maar mensen verbinden er wel van alles aan. Het is ook niet of zich overal voorstelt als 'Fransman' maar een journalist / columnist die vindt dat dit relevante info is in een MeToo stukje.

msj_meijerink
msj_meijerink11 apr. 2018 - 19:44

Peace brothers!

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)11 apr. 2018 - 16:53

" Drie van de achttien leden stapten op nadat bekend werd dat de man van dichteres Katarina Frostenson, getrouwd met de Fransman Jean-Claude Arnault, door 18 vrouwen beschuldigd werd van aanranding of verkrachting." De man van de dichteres die is getrouwd met Jean-Claude Arnault. Was het niet makkelijker om gewoon te zeggen dat Jean-Claude Arnault beschuldigd werd? Ik moest die zin 3 keer lezen.

3 Reacties
Mostafa
Mostafa11 apr. 2018 - 17:58

Een optie voor die ambtenaren daar. Laat een stuk of 15 opblaaspoppen uit Amsterdam in een lege ''noodruimte'' hangen. Als een ambtenaar een stijf krijgt tijdens zijn dienst mag hij naar die ruimte lopen en maar pompen tot hij een lange neus en oren van krijgt en dan weer veilig terug naar zijn plek. Op deze manier voelen alle vrouwelijke collega's veilig. Hihihihi..

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2018 - 21:10

Jean-Claude Arnault is geen ambtenaar, maar een Frans-Zweedse fotograaf die directeur is van een cultuurclub in Parijs. Het is niet onmogelijk dat hij de Zweedse belastingwet heeft overtreden. Maar wat heeft Amsterdam daar mee te maken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2018 - 22:29

"cultuurclub in Parijs" dat moet zijn Stockholm.

Mostafa
Mostafa11 apr. 2018 - 15:38

Nobel-grijs ! Wat heeft de wereld geleerd van Mandela, de winnaar van Nobelprijs voor Vrede ?!

2 Reacties
punt2
punt211 apr. 2018 - 17:50

vertel eens?

Henk van Rossum
Henk van Rossum12 apr. 2018 - 10:48

Wat dacht je van de vredesprijs voor Obama? De man die niet één dag geen oorlog heeft gevoerd tijdens zijn ambt.

Vliet2
Vliet211 apr. 2018 - 15:29

Wat een hysterie van die drie. Wie moet er daarna uit het comité? Degene wiens achterneef een grap over homo's heeft gemaakt? Ze hebben bovendien de principes van de rechtstaat niet begrepen.

Hiltermann
Hiltermann11 apr. 2018 - 15:07

De man van Katarina Frostenson, lid van het Nobel comité, wordt beschuldigt van aanranding en verkrachting van vrouwen en dan moet zijn vrouw opstappen uit het comité? Dat heeft veel weg van een opvatting uit het jaar 1786, het jaar waarin de statuten van het Nobel comité werden vastgesteld.

BingoGrubb
BingoGrubb11 apr. 2018 - 15:02

dit is dus de reden dat het oplossen schroeven staat. en niet eens de nobelprijs voor de vrede?

Emanuel Lasker
Emanuel Lasker11 apr. 2018 - 14:27

Als de echtgeno(o)t(e)van een bestuur o.i.d. van een organisatie, instelling, of bedrijf verdacht wordt van grensoverschrijdend seksueel gedrag o.i.d. gepleegd in een geheel andere eigen werkomgeving dan is het toch zo dat dit uitsluitend de verdachte en diens organisatie, instelling, of bedrijf aangaat?

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 apr. 2018 - 14:24

Zorgwekkend, inderdaad - maar omdat elk nadeel zijn voordeel heb, en ook omdat je het pas gaat zien als je het doorhebt, zie ik hier een gouden kans om een nieuw begin te maken met het Nobel-circus. Een op handen zijnde hervorming van dit systeem zou pas als afgerond beschouwd kunnen worden, wanneer via diplomatieke druk op hooggeplaatste personen de Nobelprijs voor Economie van het lijstje afgevoerd zal zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Prijs_van_de_Zweedse_Rijksbank_voor_economie Die Peter Nobel, die ziet dat goed: https://www.thelocal.se/20120102/2173

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2018 - 17:13

Wat heeft Katarina Frostenson in uw ogen misdaan?

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 apr. 2018 - 19:45

@ Danielle - niets. Ik bedoelde te zeggen: de chaos en de ophef zijn zorgwekkend. En ik, als rasoptimist, zie dan altijd stippen aan de horizon, lichtpuntjes die ons een juiste koers kunnen bieden. Waarbij ik aanteken, in acht genomen de rol van de vrouw in deze merkwaardige tijden, dat zij dan wel geen instemmende en goedkeurende houding ten aanzien van het gedrag van haar echtgenoot aangenomen dient te hebben. Is dit tot je genoegen?

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 apr. 2018 - 14:13

Vraag me af hoe laag de moraal is gezet als een seksueel overdraagbare actie de nobel voor vrede in gevaar brengt maar een etnische zuivering niet. Had toch echt verwacht dat het zou gaan om Ang Sung bij het lezen van de titel, maar me mond viel echt open dat ik de tekst begon te lezen. Als zo een man al die comité kan komen ben ik dan echt benieuwd hoe ze die winaars toetsen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 apr. 2018 - 17:07

U leest niet goed. Het gaat niet om de de vredesprijs. Die wordt uitgedeeld door een Noors comité. Het betreft de Nobelprijs voor literatuur en niet die man zit in het comité maar zijn vrouw.

Verwijdert
Verwijdert11 apr. 2018 - 17:12

Appi Mohamud 11 april 2018 at 16:13 "Als zo een man al die comité kan komen ben ik dan echt benieuwd hoe ze die winaars toetsen." Man zit niet in het comité. Is een echtgenoot van een van de leden.

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 apr. 2018 - 20:27

Daniel, Ruud. Mijn denk voor het verhelderen, dan klinkt het toch minder erg dan gedacht.

Tom Meijer
Tom Meijer11 apr. 2018 - 14:11

niet zo nobel.