Joop

No Deal-powerplay kost Johnson zijn meerderheid in het parlement

  •  
03-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
johnsonoeps
De Conservative regering van Boris Johnson is zojuist haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijtgeraakt tijdens een Brexit-debat. Philip Lee stak tijdens een toespraak van premier Boris Johnson over naar de andere kant van het Lagerhuis om plaats de nemen bij de Liberal Democrats, die uitgesproken voorstander zijn van Remain.
Parlementariërs hebben dinsdag een spoeddebat aangevraagd over een wetsvoorstel dat een No Deal-Brexit onmogelijk moet maken. NRC schrijft:
"Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt premier Boris Johnson gedwongen drie maanden uitstel te vragen als er op 19 oktober nog geen door het parlement goedgekeurde Brexit-deal ligt. Lagerhuis-voorzitter John Bercow besluit later op de dag of hij toestemming geeft voor het aangevraagde debat over dit wetsvoorstel."
Johnson dreigde gisteren al om Conservative parlementsleden die voor het wetsvoorstel stemmen te ontzetelen. Diverse Tories hebben al aangegeven dat niet van plan te zijn. Volgens Britse media wil Johnson nieuwe verkiezingen uitschrijven als het wetsvoorstel wordt aangenomen, daarvoor heeft hij echter een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft al gezegd daar niet mee akkoord te gaan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

madbako
madbako4 sep. 2019 - 15:46

@MarcoG 4 september 2019 at 11:42 madbako dat wil hij dus wel maar om een tussentijdse verkiezing te houden moet 2/3 van het parlement voor zijn. Dan rest hem, als hij zijn zin niet krijgt, alleen nog gewoon weer verhuizen

Kuifje3
Kuifje34 sep. 2019 - 12:42

Er is voor geen enkele variant om de EU wel of niet te verlaten een meerderheid te vinden. Nieuwe verkiezingen zouden wel eens uitkomst kunnen bieden. Ieder potentieel parlementslid moet dan klip en klaar aangeven waar hij staat in deze discussie. Voor Corbeyn speelt mee dat hij bijzonder impopulair is, maar voor BoJo is de opkomst van de Brexitparty misschien heel vervelend binnen de regels van het kiesstelsel van het VK. Het zou overigens ook zomaar kunnen dat de EU een nieuw uitstel niet zal accepteren. In dat geval is er zomaar een No-Deal terwijl de meerderheid in het Britse parlement dat nou juist niet wil in deze samenstelling. Het zijn spannende en interessante tijden voor de neutrale toeschouwer.

MarcoG
MarcoG4 sep. 2019 - 9:42

madbako dat wil hij dus wel maar om een tussentijdse verkiezing te houden moet 2/3 van het parlement voor zijn.

MountEverest
MountEverest4 sep. 2019 - 7:27

Al kent het VK geen geschreven grondwet, toch zijn er wel degelijk checks and balances. Johnson probeerde het Parlement aan de kant te zetten door het reces te verlengen en dat mocht volgens jurisprudentie van lang geleden. Het Parlement accepteerde dat niet en stemde voor een motie die een No-Deal Brexit blokkeert. Deze motie moet wel voor maandag in een wet zijn omgezet. Nu begint het steekspel om het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Ik raad iedereen aan de debatten live te volgen (bijv. via The Guardian). Order... order...

madbako
madbako4 sep. 2019 - 7:00

@Saltlake 3 september 2019 at 19:04 “Labour-leider Jeremy Corbyn heeft al gezegd daar niet mee akkoord te gaan.” Jeremy weet dat als Boris nieuwe verkiezingen krijgt hij de schade die May opliep door haar extreme voorstellen vlak voor haar verkiezingen, mogelijk zal herstellen Als dat allemaal zo duidelijk is, waarom laat Boris dan geen nieuwe verkiezingen houden.

Luneau
Luneau4 sep. 2019 - 7:00

Ondertussen proberen enkele pro BoJo leden van het Hogerhuis (welke een meerderheid anti no deal Brexit heeft) om met amendement tijd te rekken, zodat evt wetgeving uit het Lagerhuis niet op tijd behandeld kan worden. https://twitter.com/nicholaswatt/status/1168963456848076800?s=19

madbako
madbako4 sep. 2019 - 6:58

Order, order, order....ORDER https://www.youtube.com/watch?v=6rRBLegvo5w

Oranje2
Oranje24 sep. 2019 - 5:46

Het lijkt er op dat het parlement in meerderheid tegen een no deal Brexit is. Er is zelfs al een initiatiefwetsvoorstel voor in de maak. De hele Brexit problematiek is ontaard in een pure machtsstrijd die niets meer te maken heeft met behoorlijk bestuur. Dreigementen van Johnson om leden van de conservatieve partij die tegen zijn beleid stemmen hun zetel af te pakken maken dat overduidelijk.

wegmetons
wegmetons3 sep. 2019 - 21:03

Bijzondere puinhoop maken ze er daar van, als je toch niet wist dat dit bloedserieus was dan dacht je toch dat het een nieuwe cabaretvoorstelling was?

Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 20:54

Het lijkt me dat wanneer je een beetje afstand neemt van deze chaos, duidelijk is dat de enige juiste weg nieuwe algemene verkiezingen zouden zijn, -ongeacht of de conservatieven, labour of de dems die zouden winnen. Juist op die manier kan de bevolking zich opnieuw -mede- voor of tegen de brexit uitspreken, zonder tot een simplistisch ja of nee gedwongen te zijn. Eerst werd gesteld dat Johnson de democratie aan zijn laars zou lappen (waar ik het mee eens ben), maar nu wordt gemompeld dat labour/Corbyn die verkiezingen niet zouden willen, uit angst die te verliezen. In het geval van een patstelling zou dat natuurlijk eveneens geen democratische houding zijn. Het is de hoogste tijd dat iedereen -welhaast gedwongen- met de billen bloot gaat om dan de beslissing in handen van de bevolking te leggen en iedereen die dat probeert te blokkeren om zijn eigen wensen voorrang te geven maakt zich schuldig aan ondemocratische machtspolitiek. Dan, op zulke momenten, zou het nuttig zijn als de bevolking een referendum zou kunnen afdwingen om niet het slachtoffer te worden van persoonlijke belangen en partijpolitiek. Natuurlijk werkt het zo niet, maar ik wil maar zeggen....

Juppé🎗
Juppé🎗3 sep. 2019 - 20:32

Welke extreme voorstellen van May?…Welke porno?……Ze heeft alleen heel reeele en gematigde voorstellen gedaan

DaanOuwens
DaanOuwens3 sep. 2019 - 20:28

Ik heb wat flitsen van de discussie op TV en de actualiteiten rubrieken gezien. Wat ik zie is dat er geen enkele inhoudelijke discussie meer plaats vindt. De standpunten liggen inhoudelijk vast. Dat wat gebeurd is dat de steun voor Johnson afkalft. Dat zit hij zelf ook wel een daarom probeert hij het parlement buiten spel te zetten. Mensen verlaten zijn kamp en ruilen dat in voor de tegenstanders. Maar van een uitwisseling met als optie een mogelijk compromis is geen sprake. Die variant is onmogelijk. Ik denk dat men in het VK niet meer in staat is de tegenstellingen te overbruggen. Dat kan vooral Johnson verweten worden. Het is wel leuk voor een deel van de samenleving dat hij een duidelijk standpunt inneemt, zij zien dat graag, maar het polariseert de discussie en het verscheurt het land. De opstelling van Corbyn helpt ook niet echt maar hij verscherpt de tegenstellingen in ieder geval niet in deze extreme mate. Dit gebeuren, wat de uitkomst ook zal zijn, vernietigt de cohesie in de samenleving van het VK, het is nogal merkwaardig dat maar heel weinig mensen zich dat realiseren.

[verwijderd]
[verwijderd]3 sep. 2019 - 19:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 21:17

Ja, het kan vriezen en het kan dooien, dat zijn we wel met elkaar eens. Alleen is het natuurlijk wel zo, dat wanneer ik hoop dat het gaat vriezen, jij dan hoopt dat het gaat dooien en omgekeerd. Als je dat maar niet uit het oog verliest.

Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 21:26

En zolang je maar in gedachten houdt dat je mening niet zo bijzonder is en al helemaal niet dat hij doordachter of relevanter is dan die van anderen natuurlijk.

Juppé🎗
Juppé🎗3 sep. 2019 - 18:58

Prima, ik hoop dat velen hem volgen, zowel van Tories als Labour. op naar een coalitie van Libdems en Green in dit feodale land. Dat kiessysteem moet anders.

5 Reacties
MG1968
MG19683 sep. 2019 - 19:29

Vind het vreemd dat er zo weinig deze stap nemen en deze staatsgreep 'gelaten' ondergaan.

Juppé🎗
Juppé🎗3 sep. 2019 - 20:25

«  MG1968 3 september 2019 at 21:29 Vind het vreemd dat er zo weinig deze stap nemen en deze staatsgreep ‘gelaten’ ondergaan......gelaten doe je als burger....als MP ben je medeplichtig.

Imperialist
Imperialist4 sep. 2019 - 1:39

Als het kiessysteem anders was geweest, had Ukip van Farage heel veel zetels gehad. Typisch voor veel reageerders hier trouwens: als de uitkomst van de verkiezingen ongewenst is, moet het systeem veranderd worden. Zag je ook bij de winst van Trump. Ik las laatst zelfs, weet niet welk dwaallicht dat was, dat het UK onder curatele gesteld moet worden (was niet ironisch bedoeld) dus er zijn meer manieren om de democratie de gewenste richting in te leiden.

madbako
madbako4 sep. 2019 - 13:04

@Imperialist 4 september 2019 at 03:39 Als het kiessysteem anders was geweest, had Ukip van Farage heel veel zetels gehad. Als de hond niet gescheten had, had hij de haas gevangen

MG1968
MG19684 sep. 2019 - 15:08

@juppe "als MP ben je medeplichtig" Zeker.

Bert de Vries
Bert de Vries3 sep. 2019 - 18:12

Een exit leidt tot enorme problemen en een remain doet dat ook. Eigenlijk is het hele exit-proces een pleidooi tegen de parlementaire democratie, omdat hier duidelijk wordt dat die te kwetsbaar is. Met name doordat een regering soms parlementaire meerderheden kunnen negeren. En voor de duidelijkheid: ook in ons land is dat het geval.

3 Reacties
Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 20:57

If voting really changed anything, governments would make it illegal.

MountEverest
MountEverest4 sep. 2019 - 10:59

@Katootje I totally agree. Maar is dat altijd zo slecht? Niet alle verandering is een verbetering. Dat zag je bij de referendumwet en ook bij het afschaffen van de basisbeurs. Op beide is men inmiddels teruggekomen.

Katootje2
Katootje24 sep. 2019 - 17:29

MountEverest - Niet alle verandering is een verbetering, dus kunnen we verandering maar beter geheel verbieden, is dat wat je wilt zeggen? Of bedoel je dat die gang van zaken een bewijs is voor de wijsheid van onze regering en aantoont dat je de bevolking maar beter buitenspel kunt zetten? Ook niet? Wat dan wel?

Ryan2
Ryan23 sep. 2019 - 17:02

Prima ontwikkeling. Een man is in staat om de dictatuur te voorkomen die BoJo voor ogen had, door het opschorten van het parlement.

MountEverest
MountEverest3 sep. 2019 - 16:34

De Engelse politie was na de Iron Lady nogal saai maar sinds Boris is aangetreden is er weer wat reuring in Westminster.

4 Reacties
MountEverest
MountEverest3 sep. 2019 - 16:34

Orderrr, Orderrr

MountEverest
MountEverest3 sep. 2019 - 16:34

politie = politiek

Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 21:05

MountEverest : "politie = politiek" Bedoel je nu dat je dat wil corrigeren? Waarom? Het was toch prima zoals het er stond? - https://www.youtube.com/watch?v=BUt0dZXPFoU Ev'rywhere I hear the sound of marching charging feet, boy. 'Cause summer's here and the time is right for fighting in the street, boy. (...) Hey think the time is right for a palace revolution. But where I live the game to play is compromise solution.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 sep. 2019 - 5:43

'is er weer wat reuring in Westminster.' Alleen beetje lullig dat een heel land (66 miljoen mensen) aan de chronische incompetentie van sukkel BoJo en zijn partijgenoten is overgeleverd.

Phil2
Phil23 sep. 2019 - 15:58

Ah, Wiegel momentje voor Philip Lee. Ingewikkeld hoor, maar never a dull moment daar in het Lagerhuis.

2 Reacties
Phil2
Phil23 sep. 2019 - 17:50

Ik zag / hoorde net op de BBC een YouGov pollster zeggen dat NU verkiezingen houden, een nog duidelijker nederlaag voor Labour zal betekenen. Britten prefereren Johnson verre boven Corbyn. Vandaar dat Labour inzet van een No-Deal Brexit eerst van de tafel, erna verkiezingen. Daarbij gokken ze er op genoeg Tories mee te krijgen. Maar die riskeren weer op hun beurt door Johnson kaltgesteld te worden.

Juppé🎗
Juppé🎗3 sep. 2019 - 20:41

Alle Britten die ik ken willen geen Keuze tussen Johnson en Corbyn, waarom zou je je die keuze op laten dringen. Twee idioten....