Joop

No-deal-brexit brengt import cruciale medicijnen in gevaar

  •  
06-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicines_tablets_capsules_health_pharmacy_prescription_medication_drug-1215588.jpg!d
Een no-deal-brexit kan desastreuse gevolgen hebben voor de levering van zo’n vijftig cruciale medicijnen. Dat heeft minister Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer geschreven, zo meldt de NOS. Om welke medicijnen het gaat, wordt niet bekendgemaakt.
Nu een brexit zonder handelsakkoord met de Europese Unie steeds dichterbij komt, is gecontroleerd welke gevolgen dat heeft voor de ruim 2700 producten die vanuit Groot-Brittannië worden geïmporteerd. Daaronder vallen ook medicijnen en hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld pacemakers. Wanneer er een no-deal plaatsvindt, kunnen die producten niet zonder meer worden verkocht in de Europese Unie. De meeste soorten medicijnen kunnen elders in Europa worden ingekocht, maar voor een deel is de EU aangewezen op Groot-Brittannië. Hierbij gaat het in zeker vijftig gevallen om geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen.
Om welke middelen het gaat, is niet bekend. Dit om bezorgdheid en hamsteren te voorkomen. Ook wordt er gevreesd voor speculatie waardoor de prijzen van de geneesmiddelen omhooggaan. Volgens minister Bruins worden apothekers en groothandels wel op de hoogte gesteld, zodat zij tijdig op zoek kunnen naar een alternatief.
cc-foto: Pxhere
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 feb. 2019 - 14:24

Ik ben er vast van overtuigd dat onze minister-president daar in samenwerking met de farmaceutische industrie wel een oplosing voor zal weten te vinden.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann8 feb. 2019 - 23:17

Ik bespeur een ondertoon die een ietwat andere strekking doet vermoeden dan de letterlijke inhoud van dit postje. Mark Rutte gaat helemaal niets oplossen. Dat is een enorme overschatting van zijn capaciteiten. Medicamenten zonder goedkeuringscertificaat mogen niet in de EU geïmporteerd worden. Het beperkte aantal geneesmiddelen dat uniek in het VK gefabriceerd wordt mag na de Brexit pas weer geïmporteerd worden wanneer voor die middelen certificaten zijn afgegeven. De EMA medewerkers zitten nog tussen de verhuisdozen, die goedkeuringen zullen nog wel even op zich laten wachten. Intussen kunnen de patiënten uitwijken naar asperientjes. Die zijn volop verkrijgbaar.

madbako
madbako7 feb. 2019 - 11:12

GB zal toch niet het enige land zijn dat medicijnen verkoopt? Koop je ze gewoon waar anders. Kom op Bruins, denk eens na

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 feb. 2019 - 10:10

'Om welke middelen het gaat, is niet bekend. Dit om bezorgdheid en hamsteren te voorkomen.' Bezorgdheid en hamsteren zullen juist vaker voorkomen dan wanneer dit gewoon bekend was gemaakt. Ook patienten die niet afhankelijk zijn van een van die middelen waar het om gaat maken zich nu immers zorgen.

Hiltermann
Hiltermann6 feb. 2019 - 21:39

Hoe is het mogelijk dat de lidstaten zoveel macht uit handen hebben gegeven aan types zoals Drucker? In de hele EU is geen gram democratische invloed te vinden. De EC bepaalt de koers zonder dat daarbij sprake is van enige invloed van het Europese parlement.

3 Reacties
Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar7 feb. 2019 - 10:18

De Europese Raad bepaalt op de achtergrond eigenlijk de koers. De Commissie voert uit wat de nationale regeringsleiders en ministers onder leiding van Tusk in de achterkamertjes afspreken.

Hiltermann
Hiltermann8 feb. 2019 - 22:31

Applonia, Het zit toch echt iets anders. De EC komt met voorstellen die in regelgeving worden omgezet. Die regelgeving gaat naar de lidstaten waar de effecten van die regelgeving worden omgezet in wetgeving van die lidstaten. De regeringsleiders mogen nog wel aangeven of ze de EU regelgeving willen invoeren. Het EU parlement en de nationale parlementen komen er niet aan te pas. Ziehier het democratische gehalte van de EU op besluiten die 500 miljoen inwoners van de EU aangaan.

Luneau
Luneau9 feb. 2019 - 8:36

Pfft, wat een onzin weer. Heeft u zich überhaupt ooit wel verdiept in het besluitvormingsproces van de EU? Of verspreidt u met opzet foutieve informatie? Het Europees Parlement heeft zeker wel zeggenschap, zie bijv de onlangs aangenomen Magnitsky wet, dus door Nederlandse europarlementariërs is geïnitieerd. En elke EU wet moet ook goedgekeurd worden door de nationale parlementen. https://www.eumonitor.eu/9353000/1/j9vvik7m1c3gyxp/vg9tssega1vj

Bert de Vries
Bert de Vries6 feb. 2019 - 21:16

Zie de uitstekende reactie van Linksaf op 8 februari 2018 om 18:12. Eenvoud en waarheid gaan vaak hand in hand. De EU hoeft maar met de vingers te knippen en de dodelijke dreiging voor EU-burgers is van de baan. Tenzij Tusk prioriteit blijft geven aan de hellevaart van de Brexiteers.

5 Reacties
Robbels
Robbels7 feb. 2019 - 9:30

Dit soort waanideeen ontkennen de werkelijkheid waarin zaken juridisch en wetmatig op een ordentelijke manier regelen, afspreken en vastleggen gewoonweg enorm veel tijd kost.

Klaas Punt
Klaas Punt7 feb. 2019 - 18:22

Bert, ben ik de enige die zich ergert aan het fanatisme waarmee de papierschuivers en bonentellers zich verzetten tegen de normale menselijke acties bij het afscheid van de Engelsen. Geef ze een hand, zorg dat de handel normaal doorgaat tot er echt een reden gevonden wordt om die stop te zetten maar als vandaag een mud aardappelen de grens over mag dan zou dat in elk redelijk geval ook morgen moeten kunnen.

PakePulmoed
PakePulmoed7 feb. 2019 - 19:52

Klaas Punt, heb je ook zo’n hartverwarmende oplossing voor Noord-Ierland en de chloorkip? Kom op, brexit is brexit en dat is/blijkt gewoon geen goed idee.

Klaas Punt
Klaas Punt8 feb. 2019 - 9:37

Noord-Ierland: waarom zouden de Ieren dat niet zelf kunnen oplossen? Als de IRA in de hand gehouden wordt tenminste. Chloorkip, weet ik niets van, ik eet geen kip als ik het vermijden kan. Nog meer schokkende zaken die uitstijgen boven zelfstandigheid, vrijheid?

Luneau
Luneau9 feb. 2019 - 8:42

Klaas Punt, die chloorkippen zijn anders een reden om de handel met het VK te gaan controleren bij de grens. Zodra het VK niet meer in de EU zit, mogen ze nl alles importeren wat ze willen, ook al zijn het chloorkippen en andere kwalitatief inferieure producten. Door de grens open te laten, kunnen die producten ook op onze markt terechtkomen en zijn daarmee een gevaar voor de volksgezondheid en voor de economische positie van bedrijven in de EU. Dat de Britten zelfstandig en vrij willen zijn, prima, maar dat betekent gewoon dat ze niet zomaar elk moment van de dag bij papa en mama mogen binnenvallen en daar de koelkast mogen leegeten.

punt2
punt26 feb. 2019 - 20:07

Een prachtig bewijs van het onvermogen van de EU of is het pure onwil? Deze problemen worden veroorzaakt door de EU juist om te voorkomen dat er ook maar één positief verhaal naar buiten komt. Een prachtig voorbeeld van de ondemocratische macht van de EU.

1 Reactie
Luneau
Luneau9 feb. 2019 - 8:45

Nee, deze problemen worden veroorzaakt doordat het VK een keuze heeft gemaakt om niet langer samen te werken onder de bestaande verdragen. Als u uw baan opzegt, dan hoeft u ook geen salaris en toegang tot het bedrijf te verwachten en uw werkgever hoeft geen arbeid van u te verwachten.

Klaas Punt
Klaas Punt6 feb. 2019 - 18:50

Kom nou toch. Vandaag koop je een engels product, past goed, mooi zo. Morgen zou ik dat product niet meer mogen kopen want?... Die EU vindt dat niet goed. Nou ik vind die EU niet goed.

7 Reacties
JanDuine2
JanDuine26 feb. 2019 - 19:53

Probeer je eerst eens in een onderwerp te verdiepen, voordat je dergelijke onzin verkondigt! O nee... feiten, daar gaat het Klaas Punthoofd in zijn anti EU gemoed helemaal niet om.

Klaas Punt
Klaas Punt6 feb. 2019 - 20:34

Waarom zou ik mij verder moeten verdiepen in iets wat zonneklaar is? De enige reden waarom ik mij oroduct uit Engeland dat ik gisteren nog kocht nu niet kan kopen is onwil van die EU getrouwen. De Nederlanders zijn dezelfde, de Engelsen zijn dezelfde. O de papieren zijn niet in orde want die EU heeft ruzie met de Engelsen. Nou ja.... Een beetje stom om te schelden met een naam verbastering. Niveau.....

Robbels
Robbels7 feb. 2019 - 9:34

@ Klaas Punt Producten die de EU inkomen moeten inderdaad voldoen aan EU wet- en regelgeving. Iets waar in een no-Deal scenario het VK niet meer onder valt en ook niet meer aan hoeft te voldoen als niet langer onderdeel van de single market. Wat wilt u dan? Dat producten en diensten die niet aan de geldende wet- en regelgeving voldoen gewoon de markt op mogen? Waar hebben we dan uberhaupt wet- en regelgeving voor nodig?

Klaas Punt
Klaas Punt7 feb. 2019 - 11:18

Ik wil dat producten die voldoen aan de Nederlandse regelgeving op de Nederlandse markt mogen. Daarnaasr wil ik dat Polen of Bulgarije zelf mag beslissen of ze Hollandse tomaten willen of niet. En ik mag er toch vanuit gaan dat de regels niet van de een op andere dag wijzigen? We hebben wetten en regels nodig om te voorkomen dat zich ongewenste situaties voor de bewoners voordoen. Maar zoals gezegd, noch de bewoners, noch de producten wijzigen van de ene dag op de andere. Als in Engeland over 3 jaar een product ontwikkeld wordt dat die EU niet zit zitten, een nieuwe stins bijv. dan pas gaat die wet- en regelgeving spelen. Al het andere is bureaucratie in ver doorgevoerde vorm.

Robbels
Robbels7 feb. 2019 - 12:14

@ Klaas Punt Dank voor uw antwoord 'Ik wil dat producten die voldoen aan de Nederlandse regelgeving op de Nederlandse markt mogen.' - Het probleem is dat na 29 maart er aan de VK kant geen overeenkomst meer bestaat die vaststelt dat VK producten aan de NL regelgeving voldoet. Dat is de harde realiteit van een no-deal Brexit. De garanties en verantwoordelijkheden die nu bestaan onder gedeelde EU jurisdictie bestaan dan niet meer voor het VK. 'Daarnaasr wil ik dat Polen of Bulgarije zelf mag beslissen of ze Hollandse tomaten willen of niet.' - Dat kan ook. Het land van herkomst staat volgens EU regelgeving verplicht vermeld op de verpakkingen. Men kan besluiten om geen Hollandse tomaten te kopen. 'En ik mag er toch vanuit gaan dat de regels niet van de een op andere dag wijzigen?' - Bij een no-deal Brexit dus wel. De geldende EU-breed afgesproken regelgeving is dan niet meer geldig. Na 29 Maart is het wat het VK betreft niet eenduidig welke regelgeving rechtsgeldig is. 'Maar zoals gezegd, noch de bewoners, noch de producten wijzigen van de ene dag op de andere.' - Dat klopt. Maar de afgegeven garanties mbt die producten wijzigen wel! Twee opties: geen overeenkomst betekent geen handel. Een overeenkomst betekend handel. Daarnaast is er wel degelijk na een no-deal Brexit vanaf dag 0 de praktische mogelijkheid dat VK producten niet meer voldoen aan de EU/NL eisen. Er is niets meer dat dat namelijk garandeerd. 'Als in Engeland over 3 jaar een product ontwikkeld wordt dat die EU niet zit zitten, een nieuwe stins bijv. dan pas gaat die wet- en regelgeving spelen. Al het andere is bureaucratie in ver doorgevoerde vorm.' - Dat vind u. Een belangrijk Brexit argument was de vrijheid van het VK om de eigen regels vast te stellen. Het VK heeft twee mogelijkheden. Men neemt de huidige EU regelgeving onverkort over (dan zijn het niet de eigen regels) of men laat het gaan (no-deal Brexit). Andere smaken zijn er niet.

Piet de Geus
Piet de Geus7 feb. 2019 - 13:15

"Waarom zou ik mij verder moeten verdiepen" Omdat je jezelf anders keer op keer voor aap zet. "in iets wat zonneklaar is" Omdat de kern van de zaak je kennelijk ontgaat. Er zijn regels voor het toelaten van geneesmiddelen. In de EU regelen we gezamenlijk. Stapt een land eruit dan gelden door dat land afgegeven machtigingen niet meer en moet dat opnieuw geregeld worden. Dat mag in lekenogen pure bureaucratie lijken maar aan die toelatingsprocedures zitten nogal wat zaken vast, zoals juridische verantwoordelijkheid als er iets mis gaat. Die dekking vervalt met het vertrek van de Britten, dus de facto ga je dan geneesmiddelen verspreiden waarvan de risico's niet gedekt zijn.

Klaas Punt
Klaas Punt7 feb. 2019 - 14:13

Piet, bedankt voor de informatie.

cnpp.nl
cnpp.nl6 feb. 2019 - 17:12

Het ligt iets genuanceerder uiteraard. Na een Brexit is er voor een deel van de medicijnen geen goedkeuring meer van de EU. Nu is die er wel. Het probleem kan dus ook opgelost worden door een duurbetaalde EU ambtenaar een aantal paraafjes te laten zetten. Immers, nu zijn ze verkrijgbaar en veilig (vlgs de EU) maar dat zou veranderen door een Brexit? Mij lijkt het dat de EU het makkelijk op kan lossen, kunnen ze gelijk laten zien dat ze begaan zijn met het lot van hun (zieke) inwoners ;)

4 Reacties
madbako
madbako7 feb. 2019 - 11:10

Of je koopt ze waaranders.

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2019 - 16:36

@ Linksaf Jij schrijft: Mij lijkt het dat de EU het makkelijk op kan lossen, kunnen ze gelijk laten zien dat ze begaan zijn met het lot van hun (zieke) inwoners Dat doet de EU ook door de import van dergelijke medicijnen niet zonder meer goed te keuren. Die paraafjes van die duurbetaalde EU ambtenaar garanderen immers dat de producent zich zal verplichten tot het leveren van een medicijn dat voldoet een de voorwaarden die de EU stelt en waarvan de artsen in de EU weten dat aan die voorwaarden wordt voldaan. Nu en over een aantal maanden of jaren. Dus de EU is begaan met het lot van zieke bewoners. Jij daarentegen blijkbaar helemaal niet. Of de medicijnen die zieke Nederlanders daadwerkelijk helpen is niet iets waar jij wakker van zal liggen.

cnpp.nl
cnpp.nl8 feb. 2019 - 11:57

@DaanOuwens "Dus de EU is begaan met het lot van zieke bewoners. Jij daarentegen blijkbaar helemaal niet. Of de medicijnen die zieke Nederlanders daadwerkelijk helpen is niet iets waar jij wakker van zal liggen." Wow, zo verblind dat je aannames doet waar je niet over kunt oordelen? Ik kan je vertellen dat ik al, sinds 2012, een dagelijks gebruiker ben van een van de medicijnen die uit GB komen, Als chromnisch hart- en vaatziektepatient kan ik helaas niet zonder. Na een CVA was mijn leven vooorbij maar gelukkig is er medicatie die ervoor kunnen zorgen dat ik nog enigzins normaal kan functioneren. "Dat doet de EU ook door de import van dergelijke medicijnen niet zonder meer goed te keuren. Die paraafjes van die duurbetaalde EU ambtenaar garanderen immers dat de producent zich zal verplichten tot het leveren van een medicijn dat voldoet een de voorwaarden die de EU stelt en waarvan de artsen in de EU weten dat aan die voorwaarden wordt voldaan." Lezen is een vak blijkt maar weer. De betreffende medicijnen zijn nu volop verkrijgbaar en goedgekeurd door de EU. Die goedkeuring vervalt zodra de Brexit een feit is. Heeft dus helemaal niets van doen met 'veiligheid' maar is puur pesten. Immers, nu goedkeuring maar na Brexit illegaal? Dat gaat er bij mij niet in, ik ben overigens nu al gedwongen geswitched van medicatie vanwege een tekort.

Luneau
Luneau9 feb. 2019 - 9:13

Linksaf, dat heeft wel met de veiligheid te maken. Na een no deal Brexit kan en mag het VK zomaar de samenstelling en dosering van werkzame componenten van jouw medicatie veranderen. Als er niet via de EU controle op is, kan dat dodelijke slachtoffers tot gevolg hebben.

Karingin
Karingin6 feb. 2019 - 16:03

Ik dacht dat wij zo goed voorbereid waren? Waarom is er van die pacemakers geen voorraad aangelegd? Het is niet of die dingen bederven...

5 Reacties
DePisang
DePisang6 feb. 2019 - 17:22

Maak je niet bezorgd Karingin, allemaal EU elite bangmakerij. Als het in het straatje van EU elite te pas komt (omdat er bijvoorbeeld een medicijn nodig is voor een naaste) dan is de import met kerende post geregeld. In alle andere gevallen kan het lastig worden maar daar is ook een oplossing voor: verkiezingen.

Kotenelli
Kotenelli6 feb. 2019 - 17:45

Omdat die dingen verschrikkelijk duur zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus6 feb. 2019 - 18:21

"Het is niet of die dingen bederven…" Hetzelfde geldt voor pc's, smartphones en noem maar op. Toch verouderen ze.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar7 feb. 2019 - 10:22

DePisang, Welke verkieziengen bedoel je precies? Toch niet die voor het Europees Parlement, want het zijn onze nationale regeringsleiders die in de Europese Raad het Europese beleid bepalen. Als het EP macht had, werd er alleen nog in Brussel vergaderd en niet meer in Straatsburg, maar de natiestaat Frankrijk houdt dat in haar uppie tegen. Overigens, is er een reden dat je telkens van die nationaal-socialistische retoriek uit met om de paar woorden 'elite' of 'profiteurs'? Ik zie je niet, maar ik kan het schuim op de lippen bij wijze van spreken bij je aanraken.

Hiltermann
Hiltermann9 feb. 2019 - 11:51

Het woord democratie is in Brussel onbekend. Misschien toch niet helemaal. Toen de EU werd opgezet is er heel sluw om iedere vorm van democratie heen gemanoeuvreerd. We stellen een EU parlement in maar dat mag vooral geen invloed hebben op de besluitvorming. We geven het wel de naam parlement, dat is een prachtige afleiding. Duurt minstens tien jaar voor ze dat doorhebben. Voorstellen voor nieuwe EU regelgeving gaan wel naar de lidstaten maar niet naar de parlementen. De ministers mogen die regels omzetten in nationale wetgeving. Vooral geen inspraak, dat is alleen maar lastig. Zo worden 500 miljoen EU burgers geregeerd door een handjevol politici in Brussel onder leiding van een naargeestig mannetje uit Luxemburg. De kers op de taart is de Frans Duitse samenwerking. De alpinopetdragers doen een 1-2tje met les Boches en koken zo belangrijke besluiten voor. De droom van iedere politicus. Democratie is iets voor de Grieken, die hebben het uitgevonden.