Joop

Nixwit: Britse regering onderzoekt economische gevolgen Brexit niet

  •  
06-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
david davis
Ten overstaan van verbijsterde politici heeft de Britse minister voor Brexit David Davis verklaard dat de regering geen flauw idee heeft van de economische gevolgen van de uittreding uit de EU. De voorzitter van de commissie die zich over de Brexit buigt wilde van de minister weten of er onderzoek is gedaan naar de gevolgen. Nee, antwoordde David Davis, Geen enkel.
Hilary Benn asks, "So the government hasn't undertaken any impact assessments for the implications on leaving the EU for different sectors of the British economy?" David Davis – No. pic.twitter.com/6j0GMDL0m5
— Robert (@RobDunsmore) 6 december 2017

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Hilterman
Hilterman7 dec. 2017 - 9:39

Belangrijke mededeling van Brits minister: There is no deal untill all aspects are agreed upon.

Phil2
Phil27 dec. 2017 - 8:22

Dat is het hele merkwaardige aan "grotere verbanden", organisaties, instituties etc. Zij mogen fouten maken, verkeerde inschattingen, geen inschattingen... daar waar het individu zo op zijn of haar tellen moet passen "bezint voor ge begint". Go figure. Zoiets van: als we er allemaal bij zijn betrokken, in dit geval het Brexit bootje, is niemand individueel verantwoordelijk. Voer voor politicologen.

Libertain
Libertain7 dec. 2017 - 8:15

De Franse onderhandelaar voor Brexit Michel Barnier is letterlijk ontstelt geraakt van de onkunde, gebrek aan voorbereiding, gebrek aan professionaliteit, gebrek aan kennis van zaken bij de Britse onderhandelaars. Ze zitten daar alsof ze op een schoolreisje zijn en weten echt niet wat ze staat te wachten. Deze situatie grenst aan het schandalige wat op Theresa May is gaan reflecteren omdat deze meid weet niet eens waar ze aan mee begonnen is. Op dit moment zit ze bijvoorbeeld in de ijzeren nekklem van de Britse protegees van Nord-Ierland.

Archie Bunker
Archie Bunker7 dec. 2017 - 6:08

Is er ooit wel eens kritisch onderzoek gedaan naar wat de economische gevolgen zullen zijn als we "in de euro" blijven?

3 Reacties
#RU486
#RU4867 dec. 2017 - 9:37

Dat onderzoek is empirisch en duurt al bijna 18 jaar. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het goed gaat met dat 'in de euro' blijven.

Robert Follon
Robert Follon7 dec. 2017 - 9:42

Dat wordt ieder kwartaal opnieuw onderzocht, dat heet een CPB-raming (en het CBS controleert die op zijn beurt weer).

theoswg
theoswg7 dec. 2017 - 10:08

Houdt u zich aan het onderwerp , het VK zit niet "in de euro" mocht u dat gemist hebben. Wat u doet is een typisch voorbeeld van "whatboutism" , zie het college van John Oliver , het gaat wel over Trump , maar het is een algemeen verschijnsel geworden : https://www.youtube.com/watch?v=1ZAPwfrtAFY (vanaf min 6:00)

Hilterman
Hilterman7 dec. 2017 - 4:43

Waarom niet de vele voordelen van uittreding benoemd? Het gaat de Britten toch om de voordelen: geen gedwongen toelating van Polen en andere werknemers die voor lage lonen aan de slag willen? Dat gaat zeker lukken na de Brexit. De nadelen zijn ook bekend: daling van de waarde van het GBP, export daling. Duurdere import. De welvaart in Engeland zal fors afnemen. Typisch angst gedrag van een politicus die om de hete brij heen draait. Er komen geen verdragen door incompetentie van May cs.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt7 dec. 2017 - 9:34

?.daling van het Britse Pond. dat is een klassieke manier om de export te bevorderen. Nu was het pond natuurlijk al vrij van de Euro maar toch denk ik dat je niet zonder meer mag zeggen dat de export van de UK zal dalen. Tijdens de EU extra belemmeringen opwerpt maar ja of dat verstandig is vanuit Nederlands standpunt, dat is maar zeer de vraag.

Klaas Punt
Klaas Punt7 dec. 2017 - 10:36

..tijdens.. moet zijn tenzij

Hilterman
Hilterman17 dec. 2017 - 22:57

In theorie heb je gelijk: een goedkoper pond bevordert de export. Er is nog wel een tweede voorwaarde, je moet wel iets aan te bieden hebben om te exporteren. Dat wordt lastiger. Japanse autofabrikanten zullen hun vestigingen in het VK verplaatsen naar EU lidstaten. Belangrijke EU instellingen die nu nog in het VK gevestigd zijn verhuizen naar Amsterdam en andere EU centra. De leegloop is al begonnen zonder dat de Engelsen beseffen wat de gevolgen zijn. Er is in het VK zelfs nog geen onderzoek gedaan naar de economische gevolgen voor het VK van de Brexit. Onvoorstelbaar dat de regering May nog steeds geen benul heeft van de gevolgen voor het VK.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet37 dec. 2017 - 4:11

Dat soort dingen met je gewoon overlaten aan de markt.

koffieleut2
koffieleut26 dec. 2017 - 21:58

Kan ook niet, ligt helemaal aan de opstelling van de EU. Gunnen ze de burgers welvaart, of zijn ze bang dat de brexit een succes wordt. Het zal dat laatste wel zijn, iets wat GB niet kan zeggen natuurlijk.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 dec. 2017 - 6:13

Leut En dan is het logisch dat je voor een Brexit stemt, als je zo afhankelijk bent van de EU bent, dat die je kan maken of breken.........

Perezoso
Perezoso6 dec. 2017 - 20:47

Die onderzoeken liggen er, en die liegen er niet om. Openbaar maken zou de regering-May wel eens de kop kunnen kosten, en dus liegt Davis dat ie barst.

msj_meijerink
msj_meijerink6 dec. 2017 - 20:16

Gewoon: lachend en joelend in de golven verdwijnen. Jolly good!

Jan de Kort
Jan de Kort6 dec. 2017 - 19:37

Wat een incompetentie. Het failliet van de Britse politiek, meer kan ik er niet van maken... Maar eigenlijk prima dat dit gebeurt. Het wordt tijd dat mensen wakker worden en het huidige politieke stelsel met al haar (vooral) neo-liberale misconcepties ten gronde gaat, liever vandaag dan morgen. Duimen dus...

frankie48
frankie486 dec. 2017 - 19:16

Nou de Britse werkgeversorganisatie CBI zal daar toch wel onderzoek naar laten verrichten, zoals VNO-NCW dat hier ook meermalen met wisselende uitkomsten heeft geprobeerd! http://www.cbi.org.uk/

1 Reactie
frankie48
frankie486 dec. 2017 - 19:38

En wie iets verder kijkt, ziet ook welke prioriteitspunten er worden opgesomd door de Britse werkgeversorganisatie, en bij een risico-inventarisatie zijn exact dezelfde prioriteitspunten waar bedrijfsleven en politiek in Nederland tegen aan kunnen gaan lopen door VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt.

Wittemuis
Wittemuis6 dec. 2017 - 18:13

Geleuf er niks van dat men geen berekeningen en onderzoeken hebben gepleegd .

H.Witte
H.Witte6 dec. 2017 - 18:02

Meer en meer lijkt het erop dat we politiek niet aan politici over moeten laten.

2 Reacties
Edwin8
Edwin86 dec. 2017 - 20:31

Die snap ik niet helemaal. Volgens mij hebben we juist wel weer meer politici nodig in plaats van het huidige bestuurder/manager typetje wat nergens verstand van heeft.

H.Witte
H.Witte8 dec. 2017 - 12:17

cynisch bedoeld, mijn beste.

Sjeisbroochem
Sjeisbroochem6 dec. 2017 - 17:57

Triest. Tijd voor een nieuw referendum zodat de Britten hun fout kunnen herstellen.Tenminste, als dat inmiddelsniet is afgeschaft zoals sommige D66 politici hier willen.

wilenbert
wilenbert6 dec. 2017 - 17:45

hij zegt ook exact waarom er geen hearing is, het is allemaal verspilde moeite, daar de gebruikte modellen er altijd naast zitten, dus een voorspellende waarde van nul hebben.

2 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud6 dec. 2017 - 19:25

Een operatie loopt ook niet altijd zo als het hoort, zullen we voortaan maar links laten om de gevolgen van zo een operatie aan de patient te vertellen? Het is niet aan de politicy om te bepalen of zo een onderzoek nut heeft of niet, het is een plicht om eerst iets te onderzoekn voor je die stap zet. In nederland noemen we dat CPB en is elk politicus verplicht voor econimische haalbaarheid te toetsen.

adriek
adriek6 dec. 2017 - 20:20

Voor de Brexit zijn geen modellen, en een dergelijke ingreep past in geen enkel bestaand model. In zoverre heb je gelijk: de voorspellende waarde zal beperkt zijn. Toch lijkt het nuttig om tevoren wat onderzoekjes te (laten) doen naar allerlei gevolgen in de praktijk. Kleinigheidjes zoals in Londengevestigde europese instituten, expats van beide kanten, grenzen met bevriende naties en ga zo maar door. De economische gevolgen zijn niet te berekenen, gevolgen voor de burgers zijn vaak wel redelijk in te schatten.

[verwijderd]
[verwijderd]6 dec. 2017 - 16:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper6 dec. 2017 - 18:12

Die malloot heeft, zoals u in het filmpje kunt zien, zelf de moeite niet genomen om de economische gevolgen van Brexit te laten onderzoeken. Wat heeft de EU - vals of niet - daar mee te maken? Met gecertificeerde nonvaleurs als David Davis en Boris Johnson heeft het VK de EU helemaal niet nodig om hen te naaien. Dat kunnen ze uitstekend zelf af.

Martin108
Martin1086 dec. 2017 - 16:35

Dus die zit daar al maanden te onderhandelen in Brussel terwijl hij geen flauw idee heeft wat de impact van die onderhandelingen is voor z'n land. Je mag toch hopen dat ie meteen z'n biezen mag pakken.

3 Reacties
Orange Floyd
Orange Floyd6 dec. 2017 - 18:14

Niemand kan weten of de gevolgen negatief zijn, dat moet allemaal nog blijken. Voorspellingen zijn altijd gebaseerd op aannames dus bijna per definitie niet realistisch.

Zandb
Zandb7 dec. 2017 - 6:19

Orange Wil je onderhandelen, dan is het toch wel handig je een idee te vormen van waar je het over hebt. Dat onderzoek van wat nog moet plaatsvinden per definitie geen werkelijkheid is, dat lijkt me een open deur maar geen reden om niet te onderzoeken.

ton14024
ton140247 dec. 2017 - 10:57

O.F. ´´bijna per definitie niet realistisch´´ Misschien moet je even uitleggen, wat je wil zeggen.

Jan Modaal2
Jan Modaal26 dec. 2017 - 16:02

Heel verstandig om wat dat betreft niet teveel info te delen met 'verbijsterde' EU profiteurs die nog steeds proberen de Brexit keuze van de Britse arbeider te dwarsbomen.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 dec. 2017 - 6:21

Jan Zou het dan niet nòg slimmer zijn om te zeggen, dat je wel onderzoek hebt gedaan maar dat je de resultaten daarvan voor jezelf houdt?

Jan Modaal2
Jan Modaal27 dec. 2017 - 10:34

Nee, vergeet niet dat Britse EU profiteurs nog met 1 rancuneus been in Brussel staan. Dat is ook de reden dat ze blijven vissen naar informatie om een democratisch gemaakte keuze blijven aanvechten. Dus ook niet bekend maken dat je onafgebroken onderzoek doet naar een ''harde'' Brexit. Dreigen met een harde Brexit is slechte onderhandelingstactiek. Vroeg genoeg als je dat in 1 klap bekend maakt als EU profiteurs in Brussel over een paar jaar denken dat ze de 50 miljard ''compensatie'' voor de investeringen die de Britten als nettobetaler in de EU hebben gedaan zo goed als zeker in hun diepe zakken hebben zitten. https://fd.nl/economie-politiek/1229823/britten-en-eu-akkoord-over-brexit-betaling

Joop Schouten
Joop Schouten6 dec. 2017 - 15:32

'Regeren is vooruitzien.' ... Zegt men. Het is dat Davis het zegt, anders zou je het niet geloven. Wat een zooitje is het daar. Arme, arme Britten.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2017 - 16:21

@ Joop Schouten Jij schrijft; Wat een zooitje is het daar. Arme, arme Britten. Wel nee. Ik snap dat best. Waarom zouden ze iets onderzoeken wat een vaststaand feit is. Het VK gaat uit de EU. De meerderheid van de bevolking wil het. Er is niemand die ook maar enige belangstelling heeft voor de uitkomst van een dergelijk onderzoek. Dus waarom zou je het dan doen? Dat het VK en ook wij stevige negatieve gevolgen gaan ervaren lijkt mij nogal waarschijnlijk. Maar je zal met een dergelijk argumenten niemand overtuigen. Hier niet, daar niet. Dus doe vooral geen enkele poging. Persoonlijk vind ik dit nogal grappig. Het volk heeft gesproken en het volk heeft iets doms gezegd. En toch moet iedereen luisteren. Dat is toch ontzettend grappig.

ton14024
ton140246 dec. 2017 - 17:21

Als je weet dat er een lijk in de kast ligt, doe je de deur .... open!

Appie Mohamud
Appie Mohamud6 dec. 2017 - 17:29

Dat komt omdat de Britten nog niet het gevoel hebbe dat ze de EU zullen verlaten. Maar wij de expats uit europa voelen wel degelijk de eerste gevolgen van de Brexit, het is mij nog niet overkomen maar schijnt dat een paar europese burgers al hun burgerschap in engeland kwijt zijn, ze hoeven het land nog niet uit maar word nu al voorbereiding in gestoken om deze groep na de Brexit zo snel mogelijk uit het land te krijgen. https://www.theguardian.com/politics/2016/dec/28/dutch-woman-with-two-british-children-told-to-leave-uk-after-24-years http://www.dailymail.co.uk/news/article-4328390/EU-citizens-UK-anxiously-seek-security-Brexit.html Deels ben ik blij met dat naive houding van de Britten, door dezd gestuntel hebben wij de expats meer kans om hier te blijven werken en hoeven we onze familie niet achter te laten, maar de angst is er altijd dat ze zullen roepen dat iedereen weer terug moet.

ton14024
ton140247 dec. 2017 - 10:46

Daan ´´Er is niemand die ook maar enige belangstelling heeft voor de uitkomst van een dergelijk onderzoek.´´ Jij niet misschien, ik wel.