Joop

Nina Brink achter nieuwe opiniesite Mootz

  •    •  
06-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
nina_300_02.jpg
Update: Groenhuijsen reageert ... Opiniemakers geschokt, haken af
Voormalig Washington correspondent Charles Groenhuijsen heeft tegenover opiniemakers verzwegen dat zijn deze maand te lanceren website Mootz mede-eigendom is van het omstreden zakenduo Pieter Storms en Nina Brink. Hun betrokkenheid wordt onthuld door Parool-columnist Max Pam.
Mootz moet volgens eigen zeggen een onafhankelijke opiniesite worden.
Hierop krijgen honderden van naam en faam bekende Nederlanders de mogelijkheid van zich te doen spreken. Het initiatief is enthousiast ontvangen door onder andere prominenten als Hans van Baalen, Boris Dittrich, Guusje ter Horst, Leo Beenhakker en inmiddels ruim honderd andere potentiële opinieleiders.
Een steekproef onder reeds bekende deelnemers levert geschokte reacties op als verteld wordt dat Brink en Storms aandeelhouder zijn. “Ik val even stil,” zegt Henk Krol geschrokken. De hoofdredacteur van de Gaykrant reageerde op een uitnodiging om mee te doen. Hij prijkt met de quote ‘Wat een eer!’ op de site. Nu ligt dat anders. “Ik wil weten hoe dit zit.” Of hij nog mee wil doen? “Je hoort dat denk ik wel aan m’n reactie wat het antwoord is.”
Esther Mirjam Sent, hoogleraar Economie en PvdA senator, reageert al even onthutst. Ze noemt het zorgwekkend en zegt dat van medewerking nu geen sprake meer kan zijn. Het lijkt haar onwaarschijnlijk dat Brink geen invloed uitoefent op de inhoud van de site.
Ook anderen laten weten zich terug te trekken. Een enkeling heeft zelfs al zijn naam laten verwijderen.
De betrokkenheid van Brink en Storms werd onthuld door Parool-columnist Max Pam. “Mootz heeft naast Groenhuijsen de volgende aandeelhouders: Frank Kloppert (uitgever), René Oosterman (oud-directeur RTL), Nina Storms (ondernemer) en Pieter Storms (journalist/TV-maker).” Hij oordeelt snoeihard:
Wat de dames en heren, opinieleiders van Mootz voor ogen staat, is mij niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat je je reputatie te grabbel gooit als je gaat twitteren voor het echtpaar Brink-Storms. Een betere manier om jezelf als opinieleider belachelijk te maken, bestaat er niet.
Volgens de Kamer van Koophandel is de naam Mootz Newscloud eigendom van TriDutch BV te Breda. Die BV is op zijn beurt weer eigendom van een bedrijf op Curacao. Bestuurder is Pieter Storms.
Update 11 oktober 00:02
Joop vroeg Mootz donderdag om een reactie. In een e-mail laat Charles Groenhuijsen nu weten:
Nina heeft in Mootz geen zakelijke rol en/of belangen. Zij is een gewaardeerd mede-initiatiefnemer en we maken graag gebruik van haar internet-expertise. Zij heeft noch aandelen noch redactionele zeggenschap. Mootz krijgt een constructie waarbij een stichting de baas is over de site.
Zonder Nina en Pieter: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

freaky33
freaky336 okt. 2011 - 15:23

Nog zo'n rechts populistisch bolwerk als geenstijl er bij? Zit ik niet op te wachten.

ArnoldVonk
ArnoldVonk6 okt. 2011 - 15:23

Al bekend met Opiniestukken.com? Daar wordt geen onderscheid gemaakt tussen "gewone" auteurs en "bekende Opinieleiders". Ook gaan "belangwekkende opinies" daar niet verloren in een "maalstroom van nutteloze tweets". Het is evenmin rechts of links of al dan niet dubieus gefinancierd.

kingfishererik
kingfishererik6 okt. 2011 - 15:23

" Leo Beenhakker en inmiddels ruim honderd andere potentiële opinieleiders."..................

Yegussa
Yegussa6 okt. 2011 - 15:23

Nou Charles Groenhuijsen, dat heb je echt goed aangepakt...

JanJansen17
JanJansen176 okt. 2011 - 15:23

Nou zo'n verrassing is het ook weer niet; onlangs bij de aankondiging heeft Charles Groenhuizen de namen van Nina Brinks en Pieter Storms genoemd. Helaas weet ik niet meer welk tv programma, dacht wel; " Dit is gewaagd ", maar ook geen enkele reactie in de media vernomen. Tot nu dan...

Yegussa
Yegussa6 okt. 2011 - 15:23

Heb ik het bij verkeerde eind als ik zeg dat Charles Groenhuijsen een journalistieke doodzonde heeft begaan door dat te verzwijgen?

rgeurtsen
rgeurtsen6 okt. 2011 - 15:23

Ben ik nou gek? Dit is toch al een paar dagen bekend?

JoopSchouten
JoopSchouten6 okt. 2011 - 15:23

Soort zoekt soort.

MadPride
MadPride6 okt. 2011 - 15:23

Goh, een opinie-website heeft financiers... Echt schokkend vind ik dit verhaal nou echt niet. Alle mensen, die zich nu afwenden van het initiatief lijken me ook wel enig boter op hun hoofd te hebben. Het is namelijk ook met het geld van Brink en Storms zeer wel mogelijk een "onafhankelijke opiniesite", of iets wat daarvoor door kan gaan, te runnen, lijkt me.

jan2b
jan2b6 okt. 2011 - 15:23

Pardon??? `Hans van Balen, Leo Beenhakker,Guusje Ter Horst ..`opinion-leaders`???? La me niet lachen...... Van Balen een foute jeugd en vertegenwoordiger van `Europa-light`, Beenhakker gek op geld, Ter Horst uiterst schimmigepraktijken....... tip voor Goenhuizen: Holleder komt bninnenkort vrij ......

ErnsTT2
ErnsTT26 okt. 2011 - 15:23

De Thee Partij... Grappig om te zien hoe aan lager wal geraakte BNners telkens weer proberen de mensen voor de gek te houden :-)

opmerker
opmerker6 okt. 2011 - 15:23

Jammer als het niet doorgaat. Tegengestelde meningen bvorderen het debat en mogelijk verbeterde inzichten.

Mindfulness
Mindfulness6 okt. 2011 - 15:23

Wat is nu het resultaat van al deze ongelooflijke intelligente opmerkingen? Gaan Nina en Storms hun geld terugtrekken? Lopen al de BN'ers weg? Nee, dus. En weer is er een dag geleefd, toch. Energie verspild voor wat?

JanJansen9
JanJansen96 okt. 2011 - 15:23

Alles waar de naam van Storm Nina opduikt stinkt vreselijk naar 'vult u zelf maar in'. Voorts zitten we niet te wachten op de mening van de kudde bekende mensen. Het wordt tijd dat gewone mensen hun mening prominent gaan ventileren naar analogie van occupy.

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel6 okt. 2011 - 15:23

Zal Mootz eventueel een succes worden? Niet per se volgens mij. Links Nederland heeft al Joop.nl Vara, De Volkskrant, enz.. Rechts Nederland heeft al Elsevier, De Telegraaf enz.

JandeBoer2
JandeBoer26 okt. 2011 - 15:23

Groenhuijzen: "we maken graag gebruik van haar internet-expertise" Oei, dat belooft niet veel goeds; World Online was ook zo'n internet-iets.

L.Brusselman
L.Brusselman6 okt. 2011 - 15:23

Over het algemeen haak ik tegenwoordig al af als het woord "bekende" in de zin voorkomt.

arieroos
arieroos6 okt. 2011 - 15:23

Hm ... Op zich spreekt het initiatief me wel aan. Als je kijkt naar de mensen die ze hebben benaderd, dan worden alle politieke stromingen wel zo'n beetje vertegenwoordigd. Het verdient een kans, wat mij betreft. Als blijkt dat Storms of Brink er een propagandaplatform van maken, kunnen de auteurs alsnog stoppen.

1 Reactie
ErikDoes
ErikDoes6 okt. 2011 - 15:23

Ben ik met je eens. Ik vond het er wel aardig uitzien en was / ben wel benieuwd. Ik vind Groenhuijsen wel te pruimen in het algemeen. Maar van Storms en Brink moet ik weinig hebben.

BATikker
BATikker6 okt. 2011 - 15:23

Waarom zou Henk Krol niet willen schrijven voor een site die gefinancieerd is door o.a. Storms en Brink? Heb ik gemist dat ze de homo-gemeenschap iets vreselijks hebben aangedaan?

1 Reactie
ElChe
ElChe6 okt. 2011 - 15:23

Brink is het ultieme voorbeeld van iemand die zich scrupuleus en ongelimiteerd verrijkt heeft over de rug van anderen. Een voorbeeld waardoor de financiele wereld nu in de problemen zit waarvoor de belastingbetaler kan opdraaien.

EpiktKtistec
EpiktKtistec6 okt. 2011 - 15:23

Vorige week nog kreeg hier, zeer terecht, Martin Bosma van de PVV, een smalend onthaal omdat deze kamervragen stelde over de zijns inziens mogelijke beïnvloeding van de NRC door grootaandeelhouder Derk Sauer, die algemeen bekend staat als SP-symphatisant. Hij kreeg daarop geestige antwoorden van de hem niet serieus nemende minister Bijsterveld, en iedereen lachte hem terecht uit, ik ook. Nu er precies hetzelfde aan de hand is met grootaandeelhouders die niet worden verdacht van linkse signatuur presteert dezelfde redactie hier om de rollen om te draaien en zelf dus een Bosmaatje te plegen. Ik lach om u en beweer nooit weer, zoals Fransisco van Jole onlangs deed dat slechts de opiniekolom, links op de site, politiek gekleurd is, en dus het redactionele middenkatern, altijd journalistiek onderbouwd en dus ongekleurd en afgewogen is.

3 Reacties
ElChe
ElChe6 okt. 2011 - 15:23

"Ik lach om u" Lachen is gezond. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Ik lach ook wel eens om uw mening.

arieroos
arieroos6 okt. 2011 - 15:23

[Ik lach om u en beweer nooit weer, zoals Fransisco van Jole onlangs deed dat slechts de opiniekolom, links op de site, politiek gekleurd is, en dus het redactionele middenkatern, altijd journalistiek onderbouwd en dus ongekleurd en afgewogen is.] Hoezo niet ? Dit artikel doet niets anders, dan het weergeven van reacties van mensen. Het is een zuiver nieuwsartikel, geen opinieartikel.

HanzChristian
HanzChristian6 okt. 2011 - 15:23

TIP: als je dan toch nodig appels met peren wil vergelijken; begin dan met de zin: 'Het is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, maar...' Dan heb je je tenminste een beetje ingedekt voor de stompzinnigheid in je tu quoque.

Emery
Emery6 okt. 2011 - 15:23

Ik zie het probleem van de opniemakers niet. Waarom wel publiceren op een webside die gefinancieerd wordt met publiek geld, en waarom niet op een site die wordt gefinancierd met privegeld? Ik zou zeggen: dames en heren "opiniemakers" doe de proof of the pudding. Er is vast wel een aanknopingpunt te vinden tussen de financiele crisis en world online.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT26 okt. 2011 - 15:23

Ehm volgens mij is al dat geld dat Nina Brink van het publiek gestolen heeft in haar belastingontduikwedstrijd en handel met voorkennis en beursmanipulaties ook gewoon Publiek Geld dat eigenlijk in de schatkist had moeten belanden. EN voor die honderden miljoenen, kan Joop denkelijk tot het einde der tijden draaien...

HanzChristian
HanzChristian6 okt. 2011 - 15:23

Volgens Sp!ts is GeenStijl de glorieuze ontdekker van de Brink/Storms-achtergrond : http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/10/opiniemakers-rennen-weg-bij-nieuwe-site En dat terwijl Joop.nl en Max Pam zo nauwgezet in de gaten worden gehouden.

1 Reactie
Lucyfer
Lucyfer6 okt. 2011 - 15:23

Ja, dat is helemaal om te gillen!