Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nilüfer Gündogan doet aangifte tegen FvD'er Van Meijeren om fascistische geweldsoproep

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4668 keer bekeken
  •  
ANP-451235209

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan (ex-Volt) doet dinsdag aangifte tegen de extreemrechtse FvD-parlementariër Gideon van Meijeren wegens opruiing en aanzetten tot geweld. Dat meldt het Parool. Van Meijeren had tijdens een bijeenkomst een uiteenzetting gegeven van wanneer het volgens hem geoorloofd is dat burgers geweld plegen tegen de staat. Volgens strafrechtadvocaten heeft de aangifte goede kans van slagen.

Van Meijeren stak zijn geweldsfantasie af tijdens het door FvD georganiseerde “Boeren Forum” op 2 juli, het filmpje wordt sinds dit weekend gedeeld op de kanalen van de partij. Vanaf het podium zegt Van Meijeren onder andere dat het ‘van belang is om te realiseren is dat het ook niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld’. Volgens de FvD’er hebben de boeren het wetboek aan hun zijde wanneer ze geweld gebruiken tegen ambtenaren die het stikstofbesluit uitvoeren. 

Het filmpje leverde op sociale media al direct de nodige weerstand op, onder meer van een politieagent uit Haarlemmermeer die zich afvroeg: ‘Begrijp ik het goed dat de heer Van Meijeren het volk oproept zich te bewapenen tegen de politie?’ Verschillende strafrechtadvocaten laten aan het Parool weten dat het goed is als het OM zich over de uitspraken van Van Meijeren buigt. ‘Dit mannetje is van een griezelige karikatuur veranderd in een gevaar,’ zegt advocaat Job Knoester bijvoorbeeld. 

Op Twitter liet Gündoğan al weten de uitspraken van Van Meijeren ‘aangiftewaardig’ te vinden. Inmiddels is ze met een team juristen bezig om de aangifte af te handelen. ‘Onze rechtsstaat staat door dit soort rechtsextremistische en populistische types hevig onder druk. Het wordt tijd dat we daar collectief tegen optreden,’ aldus Gündoğan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.