Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nijpend tekort aan medicijnen Griekenland blijft toenemen

  •  
05-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
medicijnen_02.jpg
Leveranciers leveren liever aan andere landen dan aan Griekenland uit angst niet betaald te worden
In Griekenland is een nijpend tekort aan medicijnen. Zelfs de meest essentiële zijn slecht tot niet beschikbaar. Dat meldt onder meer dagblad Trouw. Oorzaak is niet alleen de financiële crisis, maar ook het overheidsbeleid.
Griekse medicijnen behoren tot de goedkoopste van Europa. Dit komt doordat de overheid geld vrijmaakt in de vorm van subsidies om ervoor te zorgen dat medicijnen voor iedere Griek beschikbaar zijn. Dat pakt nu verkeerd uit.
Groothandelaren kopen de medicijnen in Griekenland namelijk goedkoop op en verkopen ze vervolgens – legaal – met winst in andere Europese landen. De groothandelaren doen bovendien liever zaken met andere landen dan met de eigen apothekers en ziekenhuizen om dat zij bijvoorbeeld vaak te weinig geld hebben om meteen te kunnen betalen.
Kopstukken uit de farmaceutische industrie verklaren:
De Griekse overheid neemt niet de juiste maatregelen om de medicijntekorten tegen te gaan. De Griekse overheid probeert nu  de export van medicijnen tegen te gaan door boetes uit te delen en door exportverboden in te stellen […] Maar het beste zou zijn als de overheid zijn subsidiebeleid aanpast aan de gangbare Europese richtlijnen, waarbij de meest gebruikte medicijnen goedkoop zijn, maar nieuwe medicijnen wat duurder. Als de Griekse prijzen dichter bij het Europese gemiddelde komen te liggen, wordt het voor groothandelaren minder lucratief om de medicijnen in het buitenland te verkopen.”
Ook in Nederland kunnen patiënten steeds vaker niet aan medicijnen komen doordat deze van de markt verdwijnen of tijdelijk niet meer beschikbaar zijn. Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel is verdwenen is sinds 2004 verdubbeld.
Eerder werd al duidelijk dat in Griekenland een groot tekort aan medicijnen was ontstaan. Meer dan tweehonderd medicijnen, waaronder antibiotica, antipsychotica en anesthesie-middelen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

adriek
adriek5 aug. 2013 - 13:32

"doordat de overheid geld vrijmaakt in de vorm van subsidies om ervoor te zorgen dat medicijnen voor iedere Griek beschikbaar zijn" Hebben ze er niet aan gedacht om de Griekse Mens die medicijnen te geven die hij nodig heeft, in plaats van subsidie aan graaiende tussenhandelaren met het idee dat de medicijnen dan goedkoper worden? Wat een krankzinnig systeem (of gewoon een corrupt systeem waar vriendjes elkaar subsidies toespelen)?

Grozny
Grozny5 aug. 2013 - 13:32

Het is dat de overheid startups van biotechbedrijven zo onmogelijk maakt met alle regels. De overheid heeft er juist voor gezorgd dat alleen grote farmaceutische bedrijven het kunnen overleven in de huidige markt. Met als gevolg de big pharma mergers de afgelopen jaren. Het ontwikkelen van medicijnen duurt te lang en is veel te duur geworden door de overheid. De overheid heeft er misschien voor gezorgd dat sommige slechte medicijnen niet op de markt zijn gekomen, maar de overheid heeft er ook voor gezorgd dat een heleboel goede medicijnen juist niet op de markt zijn gekomen. En nee laten we aub niet de Nederlandse overheid medicijnen laten ontwikkelen. Onze overheid kan haar huidige zaken niet eens fatsoenlijk regelen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 13:32

Kopstukken uit de farmaceutische industrie zien natuurlijk hun lucratieve omzet teruglopen in landen anders dan Griekenland. Dat is niet de bedoeling dus tijd om naar beneden te trappen op de Grieken. En wie kopen die Griekse medicijnen waar in Griekenland een schreeuwend tekort aan is? Dezelfde soort lamstralen die Griekenland in de eerste plaats veel te veel geld geleend hebben. In Nederland gaan we dezelfde kant op met zogenaamde marktwerking in de zorg. Met hoge eigen risico's van PvdA elite moeten er hier ook al veel mensen afzien van (tijdige) medische hulp.

1 Reactie
boeie
boeie5 aug. 2013 - 13:32

Dus omdat in griekenland overheids subsidie op medicijnen problemen geeft omdat het daardoor te goedkoop wordt, gaat het eigen risico in de zorg in Nederland hetzelfde hier veroorzaken.... Ik mis de logica volledig..