Joop

Nijhuis geeft tenminste eerlijk toe dat witte mannen keihard valsspelen

  •    •  
09-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4758079826_5a056fe4a2_b
Vrouwen mogen inmiddels best een beetje leuk meedoen, als we onze plaats maar kennen
We wisten het natuurlijk wel. Dat dat gelul over ‘alleen de beste mensen’ willen en dat er ‘simpelweg niet genoeg goede vrouwelijke kandidaten’ bestaan, ontzettende lulsmoezen zijn om maar vooral niets te hoeven veranderen. Zodra er namelijk voor het eerst ooit een vrouwelijke meerderheid in een Raad van Bestuur dreigt, worden de doelpalen verschoven en gaat het ineens om het heilige evenwicht. En dat terwijl vrouwen overal – zeker in Nederland – nog zwaar ondervertegenwoordigd zijn in de boardrooms. Terwijl de overgrote meerderheid van mannen in de Raad van Commissarissen bij hetzelfde bedrijf (7 tegen 2) niet genoemd wordt.
Dat we eens per maand onze chronische buikkrampen noodgedwongen wegeten met chocola (als je een vrouw bent hoort pijn er nu eenmaal bij in het leven, aldus de medische wetenschap) laat onverlet dat we inmiddels hogeropgeleid zijn dan mannen, en harder uit de startblokken knallen met onze carrières. We moeten wel, want zodra we boven de dertig komen worden we aan alle kanten ingehaald door middelmatige mannen.
Stank voor dank Inderdaad, een groot deel van ons mist in die periode een aantal maanden werk omdat er zo nodig een kind moet komen. Alleen heeft niemand ons ooit gevraagd of wij de biologische verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de mensheid wel willen. Stellen kiezen voor kinderen, maar je partner vragen of hij misschien de volgende wil dragen zit er niet in. Als een gezin stichten zou kunnen zonder de martelgang die zwangerschap en bevalling heet, bijvoorbeeld met behulp van een ooievaar, dan wisten we het wel. Dat onze carrières schade oplopen door het nemen van die verantwoordelijkheid lijkt dus misschien heel logisch, maar voelt als een straf. Als stank voor dank.
Vrouwen die de bevoorrechte positie genieten om met behulp van heel veel geld en sociale ondersteuning hun plek op de ladder terug te kunnen veroveren, moeten vervolgens lijdzaam toezien hoe de ene na de andere middelmatige witte man doodleuk de lift pakt en dus eerder boven is.
Meerdere Je zal bijvoorbeeld Sigrid Kaag maar zijn en ondergeschikt worden gemaakt aan een Halbe Zijlstra, die in geen enkel opzicht kan tippen aan jouw kennis of ervaring. Om als hij al van de troon is geflikkerd voor hij hem goed en wel heeft bestegen van de premier te horen dat hij graag ‘net zo iemand als Halbe’ wil om opnieuw jouw meerdere te zijn. En daarna Stef ‘vrouwen brengen een zekere irrationaliteit met zich mee’ Blok door je strot geduwd te krijgen. De man die geen gezichten kan onthouden en reizen haat. Sta je dan, met je zes talen, internationale ervaring en natuurlijke overwicht.
Vrouwen mogen inmiddels best een beetje leuk meedoen. We mogen symbolisch op de tweede positie van de kieslijst, als we onze plaats maar kennen. Achter de man. Kijk wat er gebeurt als een vrouw serieus probeert president van de Verenigde Staten te worden. Mensen, ook vrouwen, waren zo zwaar in shock van die brutaliteit dat ze spontaan een debiele, hatelijke kleptocraat in het zadel hielpen.
Ambitieloos Nee, het ligt niet aan de luie of ambitieloze vrouw. Natuurlijk bestaat ze, maar zij zijn niet met meer dan luie of ambitieloze mannen. Ze struikelen alleen nogal minder vaak in functies waar ze compleet ongeschikt voor zijn, omdat ze toevallig ooit een biertje hebben gedaan op de sociëteit met Roderick en net iets te hard lachten om zijn stomme grap.
Want dat is waar al dat verzet tegen quota vandaan komt. Natuurlijk wil men de welvaart en macht niet delen, maar daarnaast bestaat er een gegronde angst dat als witte machtige mannen omsingeld zijn door gekwalificeerde mensen van alle genders en achtergronden, dat ze ineens moeten gaan bewijzen dat ze hun positie en beloning waard zijn. Dat ze afgerekend zullen worden op incompetentie en luiheid, dat ze zich kortom, zelf ook eens echt zullen moeten invechten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

ErikDien
ErikDien19 mrt. 2018 - 12:26

Een quota heeft geen zin. Heel vaak werken vrouwen minder omdat ze er zelf voor kiezen. Dat is nu. Toekomstige werkende vrouwen zullen steeds meer fulltime gaan werken. Je zal zien dat het van zelf recht gestrokken wordt. Er komen steeds meer vrouwen van de hoge scholen af en van de universiteit. Heb geduld. Feministen hebben dat niet. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Binnen 10 jaar zal de verhouding steeds meer in de richting van de vrouw doorslaan.

Bachstra
Bachstra18 mrt. 2018 - 11:08

Mevrouw Kaag is van D66 en de minister van Buitenlandse zaken is van de VVD. Het gaat dus niet om een man vrouw dingetje maar gewoon om politiek.

Carbonarius
Carbonarius12 mrt. 2018 - 11:17

Kleine nuance, ik tel 5 mannen en 3 vrouwen in de RvC van Schiphol? Of mis ik iets? https://www.schiphol.nl/nl/schiphol-group/pagina/raad-van-commissarissen/

CharlesdeValois
CharlesdeValois10 mrt. 2018 - 19:18

Je zal maar een feministische vrouw zijn die door hard werken door het glazen plafond heeft weten door te dringen en dan door een andere vrouw dmv. misselijkmakende achterklap en smerige trucjes in een negatief daglicht gezet worden. Dan denk je toch even, wat maakt genderneutraal nou eigenlijk uit.

2 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 12:09

@ CharlesdeValois: Die door jou beschreven feministische vrouw zal, als ze intelligent is (en dat mogen we in zo'n geval wel aannemen), maar wat blij zijn als (ook) andere vrouwen een strijd voeren, die het voor vrouwen in het algemeen minder noodzakelijk zal maken überhaupt door een "glazen plafond" te moeten breken. "Misselijkmakende achterklap en smerige trucjes" zal ze niet ontdekken, zoals kennelijk wel een wat paranoïde en rancuneus overkomende man als jij.

CharlesdeValois
CharlesdeValois12 mrt. 2018 - 13:12

Dat is nogal een beschuldiging. Heb jij je ooit verdiept. Maar wat de essentie is wat er staat is dat soldariteit het kan afleggen tegen samenzwering.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2018 - 16:12

De directie en topmanagement van Schiphol bestaat uit 12 mannen en 8 vrouwen. Allemaal wit, en misschien 1 persoon met niet-Nederlandse roots (aan de achternamen te zien). Nijhuis moet zich ongelukkig hebben gevoeld met die onbalans, maar heeft er zich gelukkig doorheen geworsteld.

2 Reacties
Davy ????
Davy ????10 mrt. 2018 - 20:48

@stokkickhuysen Wat probeer je hiermee te zeggen? En wat heeft het feit dat die mensen "wit" zijn ermee te maken?

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2018 - 17:42

De man geeft aan dat hij op zoek is naar balans. Mijn vraag is "welke balans': hij ontbreekt nu op allerlei manieren, waarom wel een balans zoeken als dat leidt tot het profiel 'man' en zeer waarschijnlijk 'wit'? Ah zegt Deef: waarom wit, dat heeft hij helemaal niet gezegd? Deef, omdat de ballenbak waarin Nijhuis wil graaien vol zit met witte ballen en maar heel weinig gekleurde ballen.

harryrobinson
harryrobinson10 mrt. 2018 - 16:05

'Vrouwen mogen inmiddels best een beetje leuk meedoen. We mogen symbolisch op de tweede positie van de kieslijst, als we onze plaats maar kennen. Achter de man. Kijk wat er gebeurt als een vrouw serieus probeert president van de Verenigde Staten te worden.' De democraten verloren de verkiezingen omdat Hillary Clinton de slechtst mogelijke kandidaat was. Corrupt, in opspraak, schandaal na schandaal. En dat terwijl er in de vorm van Bernie Sanders een veel betere kandidaat in de gelederen was, maar het moest en zou een vrouw worden. 'Dat ze afgerekend zullen worden op incompetentie en luiheid, dat ze zich kortom, zelf ook eens echt zullen moeten invechten.' Dit is wel erg generaliserend. Vanwaar deze woede naar 'witte mannen'. Ik ben man, wit, dus ik ben automatisch fout?

4 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 12:01

@ harryrobinson: [Dit is wel erg generaliserend. Vanwaar deze woede naar ‘witte mannen’. Ik ben man, wit, dus ik ben automatisch fout?] Vanwaar die op hun tenen getrapte manen, die niet begrijpen dat de in dit artikel besproken kwestie over een maatschappelijke situatie en collectiviteit gaat, en niet over elk individu afzonderlijk. Een beetje abstraheren van het eigen ik blijkt steeds weer voor velen moeilijk te zijn.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 12:02

Herstel in eerste regel: "manen" moet zijn: mannen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2018 - 6:44

Olav Dan moet je mij eens uitleggen wat in dit geval het verschil is tussen 'abstraheren en profileren.'

harryrobinson
harryrobinson14 mrt. 2018 - 22:45

@OlavM en daar gaan we dus de mist in. Deze hele 'maatschappelijke situatie en collectiviteit' is zijn eigen leven gaan leiden. Deze 'maatschappelijke situatie en collectiviteit' is de mening van een kleine groep, geprojecteerd als zijnde een maatschappelijk probleem. Nou volgens mij valt dat nog wel mee. Het zijn de kleine groepjes schreeuwers op social media die het debat bepalen.

quatsch
quatsch10 mrt. 2018 - 10:20

#We moeten wel, want zodra we boven de dertig komen worden we aan alle kanten ingehaald door middelmatige mannen.# Witte vrouwen hebben dus meer talent dan blanke mannen. Dat is me nogal een stelling!

2 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 11:57

@ Quatsch: [Witte vrouwen hebben dus meer talent dan blanke mannen. Dat is me nogal een stelling!] Ja, hè? Eeuwenlang is het omgekeerde het geval geweest, maar dat is natuurlijk vanzelfsprekend. :) Overigens beweert de schrijfster totaal niet wat je zegt. Voor straf het artikel nog eens lezen, met je volle verstand erbij. :)

simpson_jr
simpson_jr11 mrt. 2018 - 15:27

@OlavM, Lees jij het intro dan ook totdat je begrijpt dat ze hiermee een zeer groot deel van de "witte" mannen over 1 kam scheert?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 mrt. 2018 - 21:44

Doen niet-blanke mannen het beter dan blanken zo vraag ik me af. Zo niet dan had het gewoon over mannen in het algemeen moeten gaan. Zo ja dan was enige onderbouwing wel zo aardig geweest. En staat het vast dat Rutte geen enkele VVD-vrouw heeft benaderd om Zijlstra op te volgen en dat die vervolgens heeft bedankt voor de eer?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2018 - 16:12

Zijn er genoeg niet-witte mannen in de verschillende raden van bestuur / topmanagement om dit te onderzoeken?

shrew
shrew9 mrt. 2018 - 17:36

De raad van bestuur bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. Het zijn deze mannen én deze vrouwen die hiervoor kiezen. Die vrouwen hebben dus ook de voorkeur voor een balans in mannen en vrouwen. Of denkt de schrijfster dat die twee vrouwen niks te zeggen hebben. Daar maar voor de show zitten. Nogal beledigend artikel voor vrouwen dit.

Smit3
Smit39 mrt. 2018 - 17:07

Wat een flutstuk met een nog slechtere kop. Dus omdat Nijhuis een man is die iets zegt dat mevrouw niet bevalt zijn opeens alle mannen valsspelers? En zoals al aangehaald: wat heeft zijn huidskleur ermee te maken? Het wordt steeds gekker hier

2 Reacties
Buzzer
Buzzer10 mrt. 2018 - 6:13

Polariseren heet dat.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 11:53

@ Smit en Buzzer: Onbegrip heet dat. De in dit artikel besproken kwestie gaat over een maatschappelijke situatie en collectiviteit, en niet over een afzonderlijk individueel geval. Schiphol is alleen een "aanhakingspunt". Het punt van huidskleur begrijp ik wel. Het artikel gaat inderdaad niet over racisme. "Witte man" is erin geslopen vanwege het feit, dat in onze samenleving het voor het overgrote deel witte hetero-mannen zijn, die macht uitoefenen. De ervaring van "intersectionalitet".

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2018 - 16:14

Aardige column, maar ik begrijp totaal niet wat blank er mee te maken heeft. Het gaat volgens mij over de houding van mannen t.o.v. vrouwen. Dat heeft helemaal niets van doen met blank. Dat drukt dus meteen een stempel op heel de column, want wat doe jij beter dan, of moet ik zeggen 'anders'.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mrt. 2018 - 22:05

Het lijkt mij niet uitgesloten dat "niet-witte" mannen geen haar beter zijn.

Joop den Uil
Joop den Uil9 mrt. 2018 - 16:14

het hele stuk gaat over de gender verdeling, maar dan toch met de aanduiding van ''witte mannen'' ; is dat nu een synoniem geworden voor stropdas-mannen ?

koffieleut2
koffieleut29 mrt. 2018 - 15:24

Alleen heeft niemand ons ooit gevraagd of wij de biologische verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de mensheid wel willen. Nu, dan wordt je toch niet zwanger, erg Als je dat besluit niet kunt maken voor je carrière, of je kan niet regelen dat kinderen goed onderkomen hebben terwijl je aan het werk bent, dan welkom bij de grote groep die gewoon een cao heeft. Ik heb een paar jaar gelden een topper van een manager gehad, een vrouw. Eenieder was erg onder de indruk van haar kunnen inzet kennis, niet omdat het een vrouw was, maar als manager. Ik denk niet dat ze snel overtroffen zal worden door een man. Maar, het was geen vrouw als zijnde vrouw. Het was een manager die rustig 80 uur in de week maakte, geen kinderen, geen partner enz. alles voor het werk. Nu zit ze in een hogere positie bij een ander bedrijf in het buitenland, haar carrière gaat dus gestaag door. Een combinatie van kwaliteit, inzet en "opoffering"verloochent zich niet. Ik heb hoor overigs nooit horen klagen over ongelijkheid of zo, denk dat ze daar geen tijd voor had.

1 Reactie
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 11:44

@ koffieleut: Het verschil is, dat mannen in de regel niet hoeven te kiezen tussen een carrière of een gezin, maar zich beide kunnen veroorloven. Omdat ze iemand thuis hebben (gewoonlijk een vrouw) die de meeste dagelijkse gezinstaken op zich neemt. Wel komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat beide partners een carrière kunnen nastreven, maar dat kost dan meestal wel veel financiële offers, moeite en stress.

Peterrr3
Peterrr39 mrt. 2018 - 14:34

Beetje raar om de handelwijze van een select groepje mannen te projecteren op alle 'witte mannen'... Wat wil je hiermee bereiken? De gasten waarom het gaat lachen er alleen maar om en trekken zich nergens wat van aan. De rest van de mannen (zeg maar 95% van hen) die ook niet zomaar verder komen krijgen nu ook nog eens schop na voor gedrag waar ze niets mee te maken hebben.

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2018 - 18:30

Peet, Ik ben ook een witte man. Er moet nu gewoon even doorgetrapt worden. De hele 'veranderen gaat vanzelf' benadering werkt niet

Davy ????
Davy ????9 mrt. 2018 - 20:17

@stokkickhuysen Er is de afgelopen jaren heel veel veranderd voor vrouwen en voor de mensheid in zijn algemeen. Dat veranderen heeft gewoon tijd nodig, vanwaar die haast?

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2018 - 1:22

@deef omdat er een einde is aan een mensenleven ?

Davy ????
Davy ????10 mrt. 2018 - 7:53

@stokkickhuysen Sommige dingen duren wat langer dan dat een mensenleven lang is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 mrt. 2018 - 16:08

@Deef Ja maar als je nu leeft en nu gebeuren er dingen waar je nu last van hebt dan moet je dat nu veranderen, dan moet je niet gaan zitten wachten. Heel verstandig.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 11:38

@ Davy: [.....vanwaar die haast?] Dit is nogal lachwekkend gezien de al zeer lange geschiedenis van de vrouwenemancipatiebeweging. Roep je dit ook over de activisten van b.v. "Metoo" en "Black Lives Matter"?

simpson_jr
simpson_jr9 mrt. 2018 - 14:25

He Joyce, ik ben Bart, blank, wit of hoe je het ook wil noemen, ik ben tevens man wat blijkbaar genoeg is om te concluderen dat ik keihard valsspeler ben. Nu wil ik mijn fouten graag herstellen/voorkomen, zou je aan kunnen geven waar ik de mist ingegaan ben? Of is het hebben van een witte piemeltje reden genoeg?

3 Reacties
simpson_jr
simpson_jr9 mrt. 2018 - 15:10

Ik snap trouwens best dat stront gooien kan opluchten en haast noodzakelijk kan zijn. Lucht het echter niet veel harder op als je enkel de juiste goed raakt?

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 11:34

@ Bart Derks: Al weer zo'n individuele, verongelijkte, op z'n tenen of in dit geval pik getrapte man, die niet begrijpt dat de in dit artikel besproken kwestie over een maatschappelijke situatie en collectiviteit gaat, en niet over elk individu afzonderlijk. Een beetje abstraheren van het eigen ik blijkt steeds weer voor velen moeilijk te zijn.

simpson_jr
simpson_jr11 mrt. 2018 - 15:18

@OlavM, ik zou eerder gaan voor iemand die emancipatie een warm hart toe draagt en het lef heeft om onterechte discriminatie aan te kaarten, waar het ook voorkomt. Opzich heeft dat weinig met mij persoonlijk te maken, ik voldoe (net als velen) echter aan twee van de twee voorwaarden door mijn witte piemeltje en kan net zo goed mezelf als voorbeeld nemen. Vooroordelen naar vrouwen zie ik niet zitten, maar dat wil niet zeggen dat ik vooroordelen naar mannen acceptabel vind.

Vliet2
Vliet29 mrt. 2018 - 13:28

Dus omdat Nijhuis een lul is deugen mannen niet? Op die manier kan ik alles aantonen wat ik wil.

1 Reactie
JStokx
JStokx9 mrt. 2018 - 15:10

Net zoals Rita Verdonk heeft aangetoond dat alle witte vrouwen niet deugen.

msj_meijerink
msj_meijerink9 mrt. 2018 - 12:50

Is dit valsspelen?

Davy ????
Davy ????9 mrt. 2018 - 12:49

Joyce, ik vind dat je hele column is gebaseerd op een verkeerde veronderstelling, als ik het stuk van de Volkskrant lees, lees ik heel wat anders namelijk. Het bestuur bestaat nu uit 4 mensen, 2 mannen en 2 vrouwen, ze willen graag die balans behouden, er gaat 1 man weg en ze willen graag dat er een man voor terug komt. Voordat Nijhuis er was bestond het bestuur uit 4 mannen, hij heeft ervoor gezorgd dat er nu 2 vrouwen in het bestuur zitten, ze hebben toendertijd bewust alleen voor vrouwen gezocht om die plekken op te vullen. Het verwijt dat mannen geen kinderen kunnen krijgen en dat een straf voor vrouwen noemen vind ik ook wat overdreven, het feit dat ik als man nooit datzelfde gevoel kan hebben als een vrouw wat het is om een leven te maken, noem ik een straf. Ik neem op een andere manier mijn verantwoordelijkheid door voor mijn vrouw en kind te zorgen. Ik ben nog steeds van mening dat vrouwen anders zijn dan mannen en daardoor andere keuzen maken dan mannen, niet allemaal natuurlijk maar veel wel. En dat is niet erg, het is juist mooi dat in een land als nederland vrouwen die keuze hebben. In zijn zat landen waar vrouwen die luxe niet hebben. "Kijk wat er gebeurt als een vrouw serieus probeert president van de Verenigde Staten te worden." Clinton was gewoon een slechte kandidaat, die heel erg speelde op identiteitspolitiek en ervan uitging dat alle vrouwen wel op haar zouden stemmen omdat zij een vrouw is. Het feit dat ze in de running was voor president zegt toch ook al iets, het gaat echt wel een keer gebeuren, dit soort dingen hebben gewoon tijd nodig, vanwaar ineens die haast? Zo'n quota vind ik een dwang regel waar je niets mee opschiet, zeker als dat is gebaseerd op gender of huidskleur, en waarom dan geen quota op andere bedrijfstakken? Ik zou persoonlijk meer mannelijke leraren zien op basisscholen, maar ik zou mannen nooit dwingen, er zijn ook andere manieren om het misschien interessanter te maken voor mannen op basisscholen te werken, zoals dat in andere bedrijfstakken ook interessanter is te maken voor vrouwen, maar uiteindelijk moeten mensen zelf die vrijheid hebben om die keuze te maken. P.s. waarom in de titel "witte" mannen, dat vind ik een beetje suggestief en onnodig, en zorgt ervoor dat je column in mijn ogen de verkeerde lading meekrijgt.

2 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 11:28

@ Davy: De column is niet "gebaseerd op een verkeerde veronderstelling", want het gaat niet uitsluitend om Schiphol zelf, en bovendien bestrijdt de schrijfster de argumentatie als zodanig: "evenwicht" wordt ineens gebruikt als mannen in de minderheid (dreigen te) geraken, en in het overgrote deel van de gevallen, waarin dus mannen in de meerderheid zijn, worden gewoontegetrouw argumenten als "competentie" gebruikt, en zouden op grond daarvan de vrouwen minder vertegenwoordigd zijn. (Zoals Rutte ook doet met z'n kabinet). [Ik ben nog steeds van mening dat vrouwen anders zijn dan mannen en daardoor andere keuzen maken dan mannen.....] Als het om arbeid en beroepen gaat is het vrijwel uitsluitend een kwestie van cultureel overgeleverde, traditionele rollenpatronen. Nederland doet het heel slecht in vergelijking met de meeste Europese landen. [Het feit dat ze (Hillary Clinton, OM) in de running was voor president zegt toch ook al iets, het gaat echt wel een keer gebeuren, dit soort dingen hebben gewoon tijd nodig, vanwaar ineens die haast?] "Ineens die haast"? Is dit ene frap? Weet je dan niet, hoe lang de vrouwenemancipatiestrijd al gaande is? En dat alleen successen worden geboekt, als op bepaalde momenten stevige acties worden gevoerd? [Zo’n quota vind ik een dwang regel waar je niets mee opschiet,.....] Juist met behulp van quota kan verandering op gang worden gebracht. Zo is er bewust voor gekozen in het bestuur van Schiphol twee vrouwen te benoemen! En hoe kom je erbij dat een quotum een "dwangmaatregel" (sic!) zou zijn? Zoiets doet uiteraard totaal niets af aan de individuele vrijheid van mannen en vrouwen om wel of niet voor bepaalde beroepen te kiezen.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 12:35

herstel: "Is dit ene frap" moet zijn: Is dit een grap?

Berend5
Berend59 mrt. 2018 - 12:08

Heel herkenbaar dilemma wat hier wordt beschreven, waar ik zelf ook vaak tegen aan loop. Alleen ben ik een man, een witte nog wel! Dus ik zal me wel vergissen.

Meta  Foor
Meta Foor9 mrt. 2018 - 12:06

Nijhuis is meer grijs dan wit zou ik zo zeggen ; ik vind 60-40 % een heel goede score, als ik eea vergelijk met andere -typische mannen- bedrijven in Nederland.

DeZieligeZebra
DeZieligeZebra9 mrt. 2018 - 11:37

Nijhuis heeft zeker ongelijk. De benoeming van de beste mensen op de juiste positie is en moet belangrijker zijn dan diversiteit, evenwicht enz enz. Maar wat heeft dat met blank (en NB geen wit) zijn te maken?

noMan2
noMan29 mrt. 2018 - 11:20

Mannen zijn op deze gebieden gewoon veel te emotioneel om goede overwegingen te maken. Rationeel gezien slaat het namelijk helemaal nergens op als je denkt dat 3 vrouwen en 2 mannen onbalans is, maar 3 mannen en vrouwen balans is. Deze man is gewoon schijt bang!

1 Reactie
marcelhermus
marcelhermus9 mrt. 2018 - 16:26

of vrouwen in de vorm van mevrouw Jorritsma ontberen de basale vaardigheid rekenen, aangezien het 2 om 2 is. Of ze ontberen de vaardigheid begrijpelijk lezen. In ieder geval succes met uw beschuldigingen.

Verwijdert
Verwijdert9 mrt. 2018 - 10:58

"Zodra er namelijk voor het eerst ooit een vrouwelijke meerderheid in een Raad van Bestuur dreigt, worden de doelpalen verschoven en gaat het ineens om het heilige evenwicht." Is dat juist niet precies wat men al een tijd hier op Joop wilt? Een quota 50/50 man/vrouw. Voor context: "De opvolger van Schiphol-CEO Jos Nijhuis wordt sowieso een man. Anders raakt volgens het bedrijf de balans in de vierkoppige raad van bestuur zoek. Dit vertelt topman Jos Nijhuis in een vrijdag gepubliceerd interview met de Volkskrant. De praktijk is niet ongewoon bij Schiphol. Eerder sloot de luchthaven, om de balans in stand te houden, ook mannen uit bij de zoektocht naar een financiële directeur."

2 Reacties
Davy ????
Davy ????9 mrt. 2018 - 17:01

@Ruud Vanberge Mensen lezen het artikel niet maar hebben er vervolgens wel een me mening over, die ze baseren op de verkeerde info. Die lezen alleen "nieuwe baas schiphol wordt een man" en zijn vervolgens verontwaardigd. Gelukkig zijn er mensen zoals jij die het wel lezen en aankaarten.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 10:52

@ Ruud Vanberge: Je begrijpt de argumentatie niet. Natuurlijk pleit de schrijfster ook voor een evenwichtige verdeling. Ze constateert alleen, dat degenen die tevoren traditioneel niet hiervoor pleitten, net zoals in dit geval ineens het argument van "evenwicht" van stal halen, als een meerderheid van vrouwen "dreigt". (Wat natuurlijk in specifieke gevallen kan gebeuren als mensen louter op competenties worden gekozen).

Opa2
Opa29 mrt. 2018 - 10:44

hij denkt dat de nummers wel gecompenseerd worden door de scheve aantallen van stewardessen

2 Reacties
Davy ????
Davy ????9 mrt. 2018 - 17:02

Goed punt!

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 10:45

@ Opa: Zeker lange tijd niet gevlogen, want er zijn steeds meer mannelijke collega's. Overigens is emancipatie gaande, en met recht, waar het gaat om beroepen die traditioneel aan vrouwen werden toegewezen. (Denk b.v. aan de zorgsector).

Arend Wortel
Arend Wortel9 mrt. 2018 - 10:42

["Nijhuis geeft tenminste eerlijk toe dat witte mannen keihard valsspelen"] Volledig eens met 95% van het stuk, maar waarom moet dat "witte" er nou in vredesnaam weer bijgehaald worden? Dat heeft er nu toch niets mee te maken? Zijn er aanwijzingen dat "niet-witte" mannen in sterkere mate open staan voor meer vrouwen in topfuncties? Moeten we nu werkelijk overal een rassenkwestie van maken?

2 Reacties
JStokx
JStokx9 mrt. 2018 - 15:09

Als 'wit' niet wordt gebruikt is het discriminerend.

Davy ????
Davy ????9 mrt. 2018 - 20:22

@Arend Wortel Vond het ook raar, zeker omdat hier vaak wordt gezegd dat er een identiteitskwestie van maken fout is, maar blijkbaar alleen als rechts het zegt.

Andreas J
Andreas J9 mrt. 2018 - 10:19

Ja vrouwen hebben nog enorm veel in te halen. Ze hebben in al die eeuwen nog niet als kanonnenvoer mogen dienen en de stratenmaaksters zijn enorm onder vertegenwoordigd. Net zoals de havenmedewerksters en de visters. Oh... wacht dat zijn waarschijnlijk niet de baantjes waar u op doelt? U bent wel jaloers op al die mijners die rond hun 50ste doodgingen van het werk? Die mannen die altijd met asbest moesten werken? Of wilt u echt alleen maar de krenten uit de pap. Vergist us zich nu maar niet, als u gelijkheid wilt, dan moet u er ook achter komen waarom mannen gemiddeld eerder dood gaan. Dan mag u er ook wel achterkomen dat mannen vaak meer te maken hebben met andere soorten pijn dan de bevalling en geen rust of begrip krijgen hiervoor. Gelijkheid betekent ook meteen in het geval van Schiphol, dat het zo veel als mogelijk een weerspiegeling dient te zijn van het bedrijf. Niet het voortrekken van vrouwen en dat doen zij keurig.. Maar voor u blijkbaar niet goed genoeg. Streef voor gelijkheid in alle gevallen mevrouw en niet alleen de leuke krenten uit de pap. Verwacht anders niet dat u het recht heeft om dan nog serieus genomen te worden.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 mrt. 2018 - 14:40

Aanvullend. Ik heb dat hier al wel eens vaker aangehaald. Kijk je naar vrijwillige bestuurders bij sportclubs. Dan zie je ook een enorme oververtegenwoordiging van mannen. Zij pakken blijkbaar wel hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om onbezoldigd tijd en energie te stoppen in een dergelijke onbezoldigde functie. Bij veel verenigingen is er een tekort aan bestuurders, dus het argument dat vrouwen uitgesloten worden gaat niet op. Waarom roept de auteur vrouwen niet op om zich voor deze bestuursfuncties beschikbaar te stellen?

datkanbest
datkanbest9 mrt. 2018 - 14:42

Hoezo inhalen, hoezo willen vrouwen de krenten uit de pap. Ga eens in de zorg werken zou ik zeggen of wordt prostituee; al dan niet vrijwillig.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 10:42

@ Andresa J e.a.: Pfff! Wat een kortzichtige reacties. Alsof de schrijfster zou pleiten voor uitbuiting van arbeiders of slechte werkomstandigheden. Jullie begrijpen er helemaal niets van. Moeten wij jullie nu wél serieus nemen? Een lange geschiedenis van uitbuiting van werkers en een traditionele rolverdeling -welke nog steeds miet afgesloten is- als "argument" gebruiken voor de huidige tijd en toekomst is op z'n zachtst gezegd "een beetje dom".

JStokx
JStokx9 mrt. 2018 - 10:06

Dus eerst is de wens 50/50 en nu moeten het meer vrouwen zijn? Beetje hypocriet. Je geeft ze een vinger...

2 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 10:32

@ JStokx: [Beetje hypocriet. Je geeft ze een vinger… ] Een hypocriete verdraaiing of totaal onbegrip van wat de schrijfster zegt. "Zodra er namelijk voor het eerst ooit een vrouwelijke meerderheid .....dreigt, worden de doelpalen verschoven en gaat het ineens om het heilige evenwicht" betekent natuurlijk iets heel anders, nl.: het valse argument van dit "evenwicht " wordt alleen gebruikt als vrouwen een meerderheid (dreigen te) krijgen, en niet voor bijna alle gevallen waarin mannen een meerderheid hebben. De schrijfster pleit terecht voor opheffing van de barrières voor vrouwen. Als in een bepaald geval op grond van competenties vrouwen een meerderheid hebben, is dat gerechtvaardigd. De huidige meerderheden van mannen is niet louter op basis van competenties, zo betoogt de schrijfster geheel overeenkomstig de werkelijkheid.

OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 12:28

Herstel een-na-laatste regel: "De huidige meerderheden van mannen is....." moet zijn: De........zijn.....

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers9 mrt. 2018 - 9:57

Dus "dat witte mannen keihard valsspelen" is iets wat "eerlijk" toegegeven zou moeten worden? Iets zoals dat anderen stellen dat je moet toegeven dat "negers" minder arbeidsethos hebben of dommer zijn? Volgens mij is het enige wat er in beide gevallen toegegeven moet worden is dat degenen die zulks beweren racisten zijn.

1 Reactie
OlavM
OlavM11 mrt. 2018 - 10:14

@ Nano Zeegers: [......wat er in beide gevallen toegegeven moet worden is dat degenen die zulks beweren racisten zijn.] Merkwaardige begripsverwarring: seksisme is bepaald niet hetzelfde als racisme.