Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Nigel Farage wil discriminatie legaliseren

  •  
12-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
farararage300
Discrimineren op afkomst of ras moet volgens Farage mogelijk worden voor werkgevers, maar Ukip noemt hij 'kleurenblind'
De Britse voorman van anti-EU en anti-immigratiepartij Ukip heeft weer eens iets doms gezegd. Tijdens de opnames voor een Channel 4-documentaire getiteld ‘Things We Won’t Say About Race That are True’ liet Nigel Farage zich ontvallen dat anti-discriminatiewetten zouden moeten worden afgeschaft.
Volgens Farage waren wetten die als doel hebben racisme en discriminatie (op de arbeidsmarkt) te voorkomen ‘ 40 jaar geleden misschien nodig ‘, maar nu niet meer. Als het aan hem ligt zou ‘veel’ van de huidige wetgeving op dat gebied dan ook worden geschrapt, omdat mensen tegenwoordig ‘kleurenblind’ zouden zijn. Volgens Farage zouden werkgevers in staat moeten worden gesteld om bijvoorbeeld Poolse werknemers te discrimineren ten gunste van Britse. In het interview met Trevor Phillips, voormalig voorzitter van de ‘equality and human rights commission’ waarschuwde Farage daarnaast voor moslimimmigranten die niet willen integreren:
Mensen zien een vijfde colonne in ons land leven, die ons haten en ons willen vermoorden.
Zijn opmerkingen zorgde voor grote verontwaardiging bij de leiders van zowel de Tories, Labour als de LibDems. David Cameron beschuldigde Farage van aandachttrekkerij en Ed Miliband noemde de uitspraken ‘verkeerd en gevaarlijk’.
Update : Inmiddels ontkent Farage met zijn uitspraken op ras te hebben gedoeld. Wat hem betreft wordt er gediscrimineerd op nationaliteit.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

RoBru
RoBru12 mrt. 2015 - 15:04

Mee eens, om verschillende redenen: - vrijheid van meningsuiting, vrijheid van gedachten - discriminatie verbieden maakt het misschien taboe, of zelfs strafbaar, maar verandert de overtuiging van mensen niet of nauwelijks - antidiscriminatieregelgeving zou slechts moeten gelden voor de overheid: alle mensen (of burgers, of onderdanen) zijn gelijk voor de wet (verticale werking van mensenrechten, geen horizontale). Als werkgever neem ik aan wie ik wil, als café-eigenaar laat ik toe wie ik wil, als man vrij ik met wie ik wil, als consument doe ik mijn boodschappen waar ik dat wil. Dat mag best discriminatie genoemd worden, en dat mag ook luidruchtig afgekeurd worden, maar strafbaarstelling is onzin. Andersom geredeneerd: in een café waar geen moslims of homo's of gehandicapten worden toegelaten worden kom ik liever niet: dan 'stem ik met mijn voeten'. Als de overheid hier ingrijpt heb ik geen kans te ervaren hoe eng de uitbater is

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2015 - 15:04

Nederland heeft primeur in dit soort ondemocratische geleuter hoor, alleen Nederlanders zien niets meer of willen niets meer zien. Fortuyn wilde het artikel 1 van de Grondwet die discriminatie verbiedt afschaffen en wilders denkt ook het zelfde erover. Dus, wat voor raars roept deze kip dan ?!! Is Nederland nu in eens zeer geschrokken door zulke racistische uitspraak?? Hi hi hi ...

TruusBeek
TruusBeek12 mrt. 2015 - 15:04

Was vorig jaar enige dagen in Bradford. Een vreselijke stad met een vreselijke sfeer. Ja en dan is een opmerking over een vijfde colonne niet geheel vreemd. Ginger bedankt voor je duiding.

omaoeverloos
omaoeverloos12 mrt. 2015 - 15:04

Het is toch logisch dat werkgevers zelf mogen bepalen wie ze in dienst nemen? Straks mogen we niet eens meer zelf bepalen met welke partner we het bed delen. Iedereen discrimineert er dagelijks vrolijk op los.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 mrt. 2015 - 15:04

Heel wat Nederlandse ondernemers prefereren juist niet-Nederlandse werknemers omdat die harder zouden werken (en omdat hun rechten makkelijker geschonden kunnen worden...). Zou dat in GB ook zo zijn? En zou Farage zich dan bewust zijn van deze uitwerking van zijn nieuwe wetje? Democratisch denken is duurzaam doordenken.

TruusBeek
TruusBeek12 mrt. 2015 - 15:04

Johny deJong, vr 13 maart 2015 02:24 Je hebt gelijk daardoor komt discriminatie in Oostduitsland mindervaak voor. De oude garde heeft daar nog een degelijke linkse opvoeding gehad. Vluchtelingen voelen zich om die redenen ook in de Rusland en Witrusland aanmerkelijk beter thuis.

zweistein
zweistein12 mrt. 2015 - 15:04

Farage wilde, na de Europese verkiezingen, niet met de PVV samenwerken vanwege het anti-islam-standpunt van deze partij. Dat zou nu dus, gezien Farage's opmerking ober de "vijfde colonne", over moeten zijn. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/23/vorming-fractie-wilders-in-europees-parlement-mislukt/

Sardar2
Sardar212 mrt. 2015 - 15:04

In ieder geval veel eerlijker dan "onze" Wilders, dan weet men tegen wie praat!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2015 - 15:04

Met andere woorden, liever een dappere racist dan een slappe roestige haattoeter ?!

Rootman
Rootman12 mrt. 2015 - 15:04

Ik heb nog liever foute opa le Pen dan deze gladde kwal. Hopelijk staat er ooit een fatsoenlijke linkse Eurocritische partij op daar...

1 Reactie
MasterBeertje
MasterBeertje12 mrt. 2015 - 15:04

De laatste maanden heb ik deze man eens gevolgd en zijn toespraken beluisterd. Deze man wil niets anders dan Engeland binnen de EU houden maar met behoud van de soevereiniteit van zijn land. Hij wil de grenzen van Engeland beschermen door de stroom van asylzoekers te regulieren. Hij wil de grenzen van Engeland zelf controleren zonder inmenging van de EU. Hij wil de geldstroom naar de EU stopzetten omdat hij dat zinloos vindt. Hij laat steeds weer horen dat de leiders in het Europese parlement niet zijn gekozen en dat het daarom een dictatorisch systeem is. Hij wenst geen EU volkslied en hij wenst ook geen Europavlag. Hij wil een samenwerking tussen de landen van Europa waar land ieder zijn eigen soevereiniteit, zijn eigen wetten en zijn eigen grenzen behoud. Het belangrijkste is dat hij ook de Nederlandse politiek te kijk zet door steeds weer te hameren op het feit dat de Nederlandse bevolking samen met anderen tegen de Europese grondwet heeft gestemd maar dat de politiek dat aan de laars lapte. Schijt aan de bevolking wij maken de dienst uit, wij roven de staatskas en de bevolking moet zelf maar zien hoe ze klaar komt, moeten ze hebben gedacht. Ik zou wel eens willen weten hoe de uitslag zou luiden als men nu voor of tegen Europa zou stemmen. -1- Ik stem voor een verenigd Europa waar ieder land zijn soevereiniteit houdt? Of -2- Ik stem voor een verenigd Europa als één land zoals nu wordt na gestreefd? In Engeland zijn op 3 mei landelijke verkiezingen, de huidige regeringspartij van Cameron heeft beloofd als zij winnen komt een referendum over het lidmaatschap van de EU. Dat hadden jaren de tijd voor, maar dat gebruiken ze nu als stemmentrekker omdat ze weten dat de meerderheid tegen is. Nigel Farage van UKIP is geen racistische partij, geen rechts-radikale partij, maar simpel weg een nationalistische partij die uitsluitend opkomt voor de inwoners van Engeland. Het zou goed zijn eens te luisteren naar Farage voordat Nederlanders die zich in de maling hebben laten nemen door de Nederlandse regering een mening vormen. Wat een zielig volk moet je zijn als je in meerderheid ergens tegen bent en toch met je lurven in het verderf, bij de naam banken, wordt gestort.

Armagaddon
Armagaddon12 mrt. 2015 - 15:04

>>> Kan het echte niet idioter...?? >>> Zoals het strafbaar stellen van onzinnige voorstellen, die rechts tegen de vrijheid en democratie in druisen...??

1 Reactie
Haastig
Haastig12 mrt. 2015 - 15:04

Op zich vind ik dat er terughoudender mag worden omgaan met "verbod op discriminatie" bij werkgevers. Simpelweg omdat er nu op juridische wijze ook gediscrimineerd wordt: - als niet-katholiek kan het lastig worden om in een steng katholieke instelling te werken: geloof mag discrimineren - als islamitische school mag je een lesbienne weigeren als docent: geloof mag discrimineren. - voorkeursbehandeling t.o.v. vrouwen en etnische minderheden= discriminatie tegen de blanke mannen die ook solliciteren. - voorkeursbehandeling t.o.v. mannen in organisaties waar mannen ver in de minderheid zijn is verboden = vanwege het niet consequent uitvoeren van voorkeursbeleid ook discriminatie tegen mannen. - het toestaan dat mannelijke docenten weigeren meisjes de hand te schudden is discriminatie jegens meisjes. - gelovigen zijn van mening dat zij gediscrimineerd worden als ze ontslagen worden wegens het niet schudden van handen meisjes. - je mag als Nederlandse luchtvaart maatschappij geen eisen stellen aan de Nederlandse taalvaardigheid van baliepersoneel (wat apart is als het verder niet gaat om huidskleur, sekse, geloof etc), terwijl dat een repré functie is, een visitekaartje. -Je mag wel als Turkse luchtvaartmaatschappij vragen (in Nederland) mensen met een Turkse nationaliteit. -Ik heb zeer sterk vermoeden dat je niet een blanke biker met hells angels jasje hoeft aan te nemen als receptioniste wegens "niet repre" -je mag niet iemand weigeren die zeer islamitisch gekleed is. Ik vind dat bedrijven meer zelf zouden moeten mogen beslissen over wie ze willen aannemen. Maar discriminatie bestaat al, vaak bekrachtigd door de rechter - selectief . Volgens mij kan je anti-discriminatie proberen te stimuleren, maar bedrijven moeten zelf kunnen bepalen wie in het team past. Als ze slim zijn is het een doorsnede van de maatschappij: man-vrouw, donker-blank, hetero-homo. Volgens mij geven bijna alle onderzoeken aan dat een gemengd bedrijf vaak succesvoller is, dan heel homogene bedrijven.

GingerTed
GingerTed12 mrt. 2015 - 15:04

"Discrimineren op afkomst of ras moet volgens Farage mogelijk worden voor werkgevers" Dat wat hij bedoelde ging over nationaliteit, niet afkomst of ras. Hij vond dat een werkgever er de voorkeur aan zou moeten kunnen geven een Brit boven een Pool te willen aannemen terwijl volgens de EU-regels een Pool of Roemeen zich gelijkberechtigd met een Brit Mag aanbieden. Met de opening van de grenzen tussen EU-landen is er een grote stroom arbeidsmigranten naar het VK gekomen. De volgens Farage vooral verouderde anti-discriminatiewetgeving die gericht is tegen racistische en op afkomst gerichte discriminatie zorgt er nu voor dat Britse werknemers in het gedrang komen. Niet alleen de blanke maar ook Britten van Indiase, Pakistaanse, en andere oorsprong. Niet voor niets zijn veel Britten, zeker ook niet-blanke het met Farage eens. Trouwens is het ook in Nederland toenemend zo dat veel Turkse (zij vooral) en andere niet-blanke Nederlanders zorg hebben over concurrentie op de onderkant van de arbeidsmarkt door nieuwe arbeidszoekenden uit het buitenland. Alleen is er in het VK een veel grotere serieuze instroom in vergelijking met Nederland uit met name nieuwere EU-landen. Voor wat betreft een toenemend orthodoxer deel van de al aanwezige moslims heeft Farage ook gewoon gelijk. Hij heeft het dan niet over de gewone participerende moslims. Wel wil hij ook een afname van de stroom nieuwkomers uit moslimlanden. Ook op die beide (!) punten geven behalve veel blanke Britten ook veel al langer aanwezige Britten uit India, Pakistan, maar ook moslims met een oorsprong uit diverse landen hem gelijk. Zij identificeren zich als vaak al generaties aanwezige Britten zeker niet met de nog steeds doorgaande stroom uit de islamitische wereld van mensen met vaak zeer achtergebleven niet-westerse opvattingen. Ook in Nederland zien steeds meer hier al generaties wonende moslims die instroom van nieuwe moslims met meestal een grote mentale afstand tot de westerse maatschappij dat.

3 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose12 mrt. 2015 - 15:04

Originele interpretatie maar je slaat volgens mij de plank mis. - Vroeger (40 jaar geleden) waren dit soort wetten nodig maar nu niet meer volgens Farrage. Dat is een verwijzing naar discriminatie op etnische afkomst en niet naar nationaliteit. - Er wordt gesproken over "kleurenblind". Dat is een directe verwijzing naar etnische afkomst en niet een verwijzing naar nationaliteit.

bEngel2
bEngel212 mrt. 2015 - 15:04

Ik was vandaag bij mijn Turkse kapper (2e generatie). Zijn inmiddels overleden vader heeft zijn ballen uit de broek gewerkt in de Rotterdamse haven. Hij maakt zich grote zorgen over de instroom van de nieuwe medelanders die weinig zin hebben om zich aan de Nederlandse wet te houden en het vertikken om hun handen uit de mouwen te steken. en dat waren zijn woorden. Niet de mijne. Ik merkte op dat veel bootvluchtelingen 5000 tot 8000 euro betalen om in Europa te komen en dat ik mij afvroeg of ze dat geld niet beter hadden kunnen gebruiken om een zaakje te beginnen in hun eigen land. De meeste Europeanen hebben niet eens zoveel geld om te besteden. We zijn het wel vaker 100% eens met elkaar

johanw2
johanw212 mrt. 2015 - 15:04

"Hij vond dat een werkgever er de voorkeur aan zou moeten kunnen geven een Brit boven een Pool te willen aannemen terwijl volgens de EU-regels een Pool of Roemeen zich gelijkberechtigd met een Brit Mag aanbieden." Hmmm, en mag dat omgekeerd ook? Want daar zal het in de praktijk eerder op neer komen. Ik herinner me eens dat ik in m'n studententijd als vakantiewerk bij een boer geinformeerd heb naar aspergesteken. De eerste vraag was of ik Pools sprak. Huh, nee, maar is dat nodig om asperges te steken? Nou, blijkbaar wel.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2015 - 15:04

Intelligente vent. Verder laat ik me niet gek maken door dat afschilderen als racist.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja12 mrt. 2015 - 15:04

maar ja, iemand discrimineren op afkomst is toch echt raciale discriminatie. Iemand die dat doet is dus een racist.

JodeJo
JodeJo12 mrt. 2015 - 15:04

Ik ben blij dat rechts in de UK ervoor durft uit te komen dat ze discriminatoir zijn, want daarop berust toch immers het hele rechtse denken!

1 Reactie
zweistein
zweistein12 mrt. 2015 - 15:04

Rechts denken houdt in dat men de menselijke instincten de vrije loop laat. Het linkse denken doet aan maakbaarheid, en daaronder valt ook antidiscriminatie: Het is iets kunstmatigs.

TruusBeek
TruusBeek12 mrt. 2015 - 15:04

Nicolaas G, vr 13 maart 2015 09:06 "Ik werk met iemand van Afrikaanse origine die een tijd in Rusland heeft gewoond. Ik kan veel uit zijn woorden halen, maar dat hij daar liever zat dan hier in ieder geval niet. Racisme in Oost Europa is bijna beschermd cultuurgoed. Neem je er nota van Johny deJong

1 Reactie
JodeJo
JodeJo12 mrt. 2015 - 15:04

Als je dan al wilt reageren, doe dat dan op de juiste manier door de link "Reageer op ..." aan te klikken. De mensen die discussies volgen zullen je dankbaar zijn.