Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kinderpsychiaters luiden noodklok bij Nieuwsuur: 'Wij kunnen ons werk niet meer doen'

  •  
07-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kinderen met een ernstige psychische ziekte, moeten vaak veel te lang wachten op behandeling. De wachttijd kan zelfs bij ernstige gevallen oplopen tot een jaar. Dit komt, volgens veel kinderpsychiaters door het overhevelen van psychiatrische zorg naar gemeenten. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie.
Schrijnend
De zorgverleners moeten afspraken maken met 388 verschillende gemeenten, die allemaal hun eigen regels hebben. In de praktijk betekent dit dat er zelfs wachttijden zijn voor crisisopnames, waarbij de zorgvraag acuut is en patiënten onmiddellijk geholpen zouden moeten worden. Er zijn te weinig plekken in de crisisdiensten om mensen op te vangen, maar ook te weinig plekken om patiënten naar door te verwijzen voor geschikte langdurige opvang.
Sommige instellingen zijn daarentegen helemaal gestopt met het behandelen van jongeren, omdat er teveel bureaucratische rompslomp was om nog goede zorg te kunnen verlenen. Zo vertelt Bianca Theelen van eetstoornis kliniek Human Concern: ‘Het is echt schrijnend om te zien, Maar we zijn helaas niet in staat om nu onder deze condities de behandeling te bieden die ze eigenlijk wel keihard nodig hebben.’
Bureaucratie en bezuinigingen
De decentralisatie van de zorg, is ook nog eens gepaard gegaan met een enorme bezuinigingsslag. Op de GGZ is wel met dertig procent bezuinigd, terwijl er een grote administratieve belasting bij kwam. Om te kunnen blijven functioneren moesten er administratoren aangenomen worden, terwijl behandelaars, therapeuten, psychologen en psychiaters op straat komen te staan.
Volgens Hilmar Backer, kinder- en jeugdpsychiater, hebben gemeenten zelf onvoldoende kennis en ervaring van de zorgverlening en willen zich ook nog wel eens inhoudelijk met de behandeling van patiënten gaan bemoeien. ‘Het is onmogelijk geworden om de behandeling te bieden, die we zouden willen bieden. Ook doorplaatsing naar andere instanties is onmogelijk, omdat daar vergelijkbare problematiek speelt’ aldus Backer.
Schuld van het gezin zelf
Staatssecretaris van Rijn zegt zich niet te kunnen herkennen in het negatieve beeld dat door de enquete naar voren komt.
‘Als ik kijk naar het geld dat we uitgeven aan de GGZ geven we meer geld uit dan omringende landen. Nederland is een van de koplopers. Twee is, het is zo belangrijk om als er een probleem met een kind is niet alleen maar te kijken of er een GGZ-vraagstuk is, maar ook te kijken hoe het met het gezin zit. Is er een opvoedingsprobleem? Hoe zit het met school?’
Verder wordt er in de kamer vooral gekeken naar de budgetten en hoe die beter per gemeente verdeeld kunnen worden.
Hilmar Backer snapt niet waarom er alleen maar over gesproken wordt. ‘Er is geen kinderpsychiater die denkt dat we dit met een paar miljoen extra op kunnen lossen. Het probleem is veel structureler’. Volgens Backer moet beleid gewijzigd worden waardoor er weer landelijke regie is over de kinderpsychiatrie. ‘Je hebt ook niet in iedere gemeente andere verkeersregels en andere verkeersborden.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

omaoeverloos
omaoeverloos9 jun. 2017 - 10:27

Bijna niemand in Nederland vond het een goed idee om dit bij de gemeenten neer te leggen, maar het is toch doorgedrukt door regering en parlementen, hoezo democratie? Als er een onderwerp was waar en bindend referendum over had moeten komen was het dit wel.

José
José9 jun. 2017 - 8:32

Uit de enquête komt duidelijk naar voren hoezeer de Kinder- en Jeugdpsychiatrie verzwakt en ondermijnd is. Het is op het misdadige af! https://www.nvvp.net/cms/streambin.aspx?documentid=14160

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2017 - 12:29

Goede link.. Mijn reactie; En niet enkel zij....Daarnaast heb ik heel grote bedenkingen bij de privacy van cliënten als je ziet met welke en hoeveel mensen dossiers gedeeld worden en met welk gemak. En inderdaad bij de deskundigheid en niet te vergeten' onafhankelijkheid' van de wijkteams en niet te vergeten de vele datalekken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jun. 2017 - 12:52

@ José en Minoes - dank, en ik ben het met jullie eens (hoe zou het anders kunnen?). Trouwens: het is niet op het misdadige af, het ís misdadig. Als het allemaal 'binnen de grenzen van de wet' geschiedde, dan klopt er geen ruk van die wet. (Vanochtend bedacht ik, toen ik op de fiets zat, hoeveel ellende, chaos, verdriet, ziekte en dood rechtse politiek in de voorbije 30 jaar over mensen overal ter wereld gebracht heeft. Hoewel ik er weet van had, uiteraard, schrok ik toch nog van de lijst. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat mensen op hun eigen onderdrukkers en moordenaars stemmen? Ja, moordenaars. Of je nu aan de Irak-oorlog denkt, de dalende levensverwachting bij Amerikanen in de arme staten (door zelfmoord, verslaving, ziekte - 'death by despair', heet dat onder medici), of aan gezinnen in Nederland, Duitsland, en andere landen, die in permanente angst, wanhoop, en financiële schulden moeten leven; of aan al die werklozen overal, die elke hoop hebben laten varen - we worden geregeerd door criminele elementen, lieden die nooit thuis geven als er om verantwoording gevraagd wordt. Altijd diezelfde onpersoonlijke, lege, machinaal opererende karakters, of je nu aan Rutte, Hoogervorst, Linschoten, Zijlstra, Blok, Klijnsma, Balkenende, Donner, of die tientallen andere kleine 'Schreibtischtäter' denkt. Steeds 'herkennen zij zichzelf niet in dit beeld', en hebben ze het goede gedaan, 'met de kennis van toen'. Wie denken ze wel dat ze zijn? En wie denken ze dat wij zijn? Hun speelgoed?

José
José9 jun. 2017 - 13:04

Over het ontstellende gebrek aan privacy had De Groene laatst een artikel: https://www.groene.nl/artikel/wij-weten-alles-van-u Leuk trouwens dat je er weer bent; ik had je al gemist!

José
José9 jun. 2017 - 15:05

Hallo Minoes en Cliff, Met een kleine wijziging hier en daar zal menig zorgprofessional dit liedje mee kunnen en willen zingen: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=O3jlNu-q_r8

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jun. 2017 - 16:25

@ José (17:05u) - prachtige link! (Overigens zou wat mij betreft juist dit bericht op Joop 2.000+ reacties verdienen, omdat het zo schandalig is allemaal, zo harteloos.)

Pater
Pater9 jun. 2017 - 1:07

Die Hilmar Backer heeft groot gelijk: zorg moet overal in NL aan dezelfde voorwaarden voldoen en op basis van gelijke criteria worden gegeven. Dat blijkt nu sterk bij de GGZ, maar voor ouderen- en thuiszorg geldt natuurlijk hetzelfde. Dat sprookje over decentralisatie is gevaarlijke onzin van een kabinet dat enorm wilde bezuinigen, Van Rijn en zijn PvdA voorop.

johannn2
johannn28 jun. 2017 - 14:41

Het overhevelen van de zorg naar de gemeenten, een onversneden bezuinigingsoperatie waarbij direct ook het de begroting rigoureus werd ingekrompen, blijkt nu duidelijk een rechtstreekse bezuiniging op de gezondheid van mensen te zijn. De verantwoordelijke rijksoverheid heeft nooit ook maar een póging gedaan om aan te tonen, dat de beoogde verandering ook echt mogelijk is. Ook die verantwoordelijkheid heeft ze gedelegeerd naar de gemeenten. Het resultaat: een jungle van regels en administratieve verplichtingen, die van gemeente op gemeente incompatibel zijn. Maar de rijksoverheid kán de eindverantwoordelijkheid helemaal niet delegeren. Die blijft hoe dan ook bij henzelf liggen. Die rijksoverheid moet dan ook ter verantwoording worden geroepen hiervoor, voor lichtzinnigheid van dit beleid, deze daad en dit resultaat ervan. .

2 Reacties
johannn2
johannn28 jun. 2017 - 14:45

Parlementaire enquête !! .

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2017 - 11:16

En niet te vergeten, de enorme rechtsongelijkheid die is ontstaan, waardoor je nauwelijks nog je recht kunt halen. Want wat is dat nog, waaraan wordt dat nog getoetst?

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 9:34

De reactie van Rijn is alleszeggend: Het bedrag dat aan de GGZ wordt besteed, en een vergelijking met ons omringende landen, die factoren zijn irrelevant. (1) dat bedrag - hoeveel daarvan gaat verloren aan het waterhoofd van de bureaucratie? Ik weet van insiders dat dat niet simpelweg 'veel te veel', het is schrikbarend en Kafkaësk (dit laatste epitheton wordt vaak misbruikt, maar hier past het perfect). De reageerders vóór mij noemden dit ook al. Ook is er vaak een sfeer van angst in de GGZ, door de immer dreigende hervormings- en ontslagrondes. Je collega is je concurrent, en dat is in de zorg fataal - rust is voor iedereen het allerbelangrijkste. Mensen die misstanden signaleren krijgen de neiging om daarover te zwijgen. Eerlijkheid wordt niet langer gewaardeerd; onderdanigheid des te meer. Grote frustratie is het gevolg. (2) vergelijkingen met het buitenland zijn onzinnig. Al helemaal als je dat met louter geldbedragen doet; de systemen zijn daar anders, en de cultuur van samenleven ook al (vlak dit laatste nooit uit!). (3) het verleggen van een probleem naar het gezin is laf en schandalig. Geef de ouders maar weer de schuld; iedereen is helemaal voor zijn eigen pech verantwoordelijk; eigenlijk zijn jullie een familie van losers, als ik het goed bekijk. ------- Mensen, ons geduld had al heel lang op moeten zijn met dit gedrocht, dat opgetuigd is door de mannen van het marktgeloof. De Dans om het Gouden Kalf moet ophouden. De diagnose over onze samenleving kan alleen maar vernietigend zijn: bejaarde mensen en kinderen met verdriet en nood worden geslachtofferd. Ze zijn 'niet produktief'. Ziedaar de logica van de ontketende markten. (Dank aan de collega-reageerders voor hun ondubbelzinnige teksten.)

Don Quichote
Don Quichote8 jun. 2017 - 8:19

Quote: "Staatssecretaris van Rijn zegt zich niet te kunnen herkennen in het negatieve beeld dat door de enquete naar voren komt." Dit zegt helaas alles! Als er nou één persoon de laatste vier jaar er alles aan heeft gedaan om de eerstelijns GGZ om zeep te helpen is het deze persoon wel , als er nou één persoon is die de ouderenzorg vakkundig naar de filistijnen heeft geholpen is het deze man. De verpleeghuiszorg, de zorginstellingen, de thuiszorg en noem maar op.... er zijn smerig rokende puinhopen waar de werknemers nog met man ( voornamelijk vrouw) en macht werken om nog enige zorg te kunnen bieden.... door het absolute wanbeleid van deze man. De overheveling naar de gemeenten heeft een wachtlijstproblematiek opgeleverd van misdadige proportie, het drama met de PGB's ! loopt jaren na invoering nog steeds niet goed. En het is niet zo dat er niet gewaarschuwd werd, het is niet zo dat werkelijke deskundigen niet schreeuwden dat het niet kon, dat het niet goed kwam dat er enorme problemen zouden ontstaan. Maar toch bleef deze man doorzetten, en totaal verkeerde beslissingen nemen. Ooit hadden we "de puinhopen van Paars" , maar nu de slachtvelden van van Rijn. Er is werkelijk niets op te noemen wat deze man goed heeft gedaan voor de zorg. Zoveel onkunde verdient eigenlijk een 4 jaarlijkse prijs : "de natte luier van van Rijn"

10 Reacties
Don Quichote
Don Quichote8 jun. 2017 - 8:21

en, mocht u opmerken dat ik misschien boos ben... dat ben ik ook, woedend zelfs.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 9:56

Ik ook, Don - over de rug van kinderen in nood je gelijk willen halen: dat is afstotelijk en onacceptabel.

Don Quichote
Don Quichote8 jun. 2017 - 12:17

Beste Cliff, mijn kinderen mogen al jaren gebruik van de GGZ voor jongeren, dus jouw opmerking is bijzonder opgepast en kwetsend. Ik heb gevraagd of jouw opmerking kon worden weggehaald met deze onderbouwing, daar ik eigenlijk mijn persoonlijke levensomstandigheden en van mijn gezin hierbuiten wil laten. Maar jouw opmerking is dermate kwetsend voor mij dat ik toch moet reageren.

Martin108
Martin1088 jun. 2017 - 12:54

Politici, managers en andere bestuurders die de woorden "ik herken mij er niet in" bezigen zouden sowieso terplekke ontslagen moeten worden. Zo'n nietszeggende dooddoener.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 14:38

Don - er is sprake van een betreurenswaardig misverstand. Ik ben het met jouw hartekreet eens, namelijk. Ik richtte mijn woorden dan ook helemaal niet aan jou, maar sprak over de staatssecretaris; die maakt na alle mede door hem aangerichte schade er met een vingerwijzing naar anderen af. Dat bedoelde ik met: over de rug van kinderen (door hem ernstig in de kou gezet) toch nog je eigen schuld aan deze misstanden ontlopen. Ik had niet gedacht dat mijn woorden zo verkeerd geïnterpreteerd konden worden, anders had ik ze nooit zo geschreven. Over jouw persoonlijke omstandigheden wist ik niets. Ik hoop dat het hiermee rechtgezet is.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 14:40

(maakt zich na alle... er met... van af)

Don Quichote
Don Quichote8 jun. 2017 - 15:36

Cliff, oprecht dank voor de verheldering!

Windowjan
Windowjan8 jun. 2017 - 17:51

Don Vito, ''Cliff, oprecht dank voor de verheldering!'' Dat is goed om te horen. Ik hoop dat Cliff/Frank zijn ''helderziendheid'' eens vergeet. Nogmaals, Don, heel sterk van je.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 17:58

@ Don Vito - en ook van mij oprechte dank voor je snelle antwoord; en aan Joop voor het alert zijn op mijn correctie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2017 - 3:11

"Ik herken me er niet in' is sinds Donner en Balkenende een gevleugelde uitspraak die je overal op kunt plakken. Een uitspraak waardoor je nooit enige verantwoordelijkheid meent te moeten afleggen en overal zonder kleerscheuren meent onderuit te kunnen komen, nee onderuit komt........ Als je je er niet in herkent dan is er echter iets goed mis met de perceptie, de kennis en het absorberend, analytisch vermogen, je kennis van de maatschappij zoals die functioneert..... Dat krijg je als je in een ivoren toren zit en blijft zitten. Blijf zitten waar je zit en verroer je vooral niet dan val je er ook niet af......... Er is iets goed mis met de gemeentelijke deskundigheid op alle terreinen van de zorg en hulpverlening...het is een aanfluiting en heeft uitermate grote consequenties voor burgers.. Alle wettelijke verplichtingen om aan waarheidsvinding te doen zouden buiten de hulpverlening ook moeten gelden voor ministers. Maar zoals dat in de hulpverlening niet werkt ondanks wettelijke besluiten en herhaalde aandacht in de Kamer, werkt het ook in de landelijke politiek niet en niet in de gemeentelijke ambtenarij als alles afgeschermd wordt. Zo ontstaan Kafkaiaanse toestanden op ieder vlak en in dit geval ook de hulpverlening en groeit het uit tot een groot gezwel.........

mjansen2
mjansen28 jun. 2017 - 7:34

Ik verwacht van een democratisch gekozen regering dat ze "regeren". D.w.z. zorg dragen voor diensten met publiek belang. Niet alles overdragen en delegeren aan commerciele en andere partijen waardoor de lijnen en verantwoordelijkheden en prioriteiten ergens anders komen te liggen dan bij het dienstbaar en toegankelijk zijn van de dienst voor de bevolking. Ook onze "vrijiwilligers" in de gemeenteraden zijn niet in staat om een en ander te controleren, daar is toch een Tweede kamer voor!! Als er niet gezorgd kan worden voor behoorlijk onderwijs( waarbij niet de gebouwen en de cijfertjes voorop staan), ouders alletwee fulltime moeten werken om alle lasten te kunnen betalen en toegankelijke kwalititief goede kinderopvang, dan is het logisch dat er extra druk komt te liggen op jeugdzorg. Maar draag dan ook de consequenties van het gekozen beleid en zeur niet over de gestegen kosten van de gezondheidszorg.

Riedel2
Riedel28 jun. 2017 - 7:12

Maakt er maar van, bij alle instellingen die jeugd en hun gezin ondersteunen. Er zitten managers die het hebben over targets terwijl je met levens te maken hebt, ziekelijk. Altijd maar weer om de 4 jaar na het stemmen gaat de boel op de schop, weer nieuwe plannen en reorganisaties, dat werkt niet. Er zijn onderwerpen die boven politiek partijen stijgen en hun ideologie!

Martin108
Martin1088 jun. 2017 - 6:09

Den Haag: Jullie moeten gewoon efficiënter werken!

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon8 jun. 2017 - 5:18

Dit is net zo een fiasco als de decentralisatie van het PGB, de WMO en de jeugdzorg. Onder het mom van de zorg dichter bij de burger brengen en een integrale aanpak wordt er fors bezuinigd en taken bij gemeenten neergelegd die hier veelal niet voor zijn geequipeerd. Met had de financiering van de geestelijke gezondheidszorg bij de zorgverzekeraars moeten laten, was prima geregeld. Ik hoor van mensen uit het veld dat ze zelfs noodgedwongen patienten voor eigen rekening helpen, dit vind ik onbestaanbaar.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jun. 2017 - 4:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje58 jun. 2017 - 8:55

praten kost niks en je stelt er wat aan doen lekker mee uit dus verdien je geld zal wellicht de gedachte zijn.