Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwsuur over Italiaanse deal met mensensmokkelaars

  •  
06-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
In Nieuwsuur is er aandacht voor de onthulling dat Italië in het geheim een deal maakte met Libische mensensmokkelaars om migranten en vluchtelingen tegen te houden en op te sluiten in kampen. De gewapende militia die met de Italianen samenwerkt, staat bekend als de al-Dabashi familie. Twee broers van die familie runnen echter Brigade 48, een van de grootste smokkeloperaties in Libië.
Er zijn meerdere rapporten gepubliceerd waarin de verschrikkelijke behandeling van mensen in deze detentiecentra gedocumenteerd zijn. Van martelingen en seksueel geweld, tot aan slavernij.
Desalniettemin vraagt Nieuwsuur zich hardop af of deze gewapende milities niet misschien toch een goede oplossing zouden zijn voor de migratiecrisis in Europa. Ze gingen daarover in gesprek met Mark Micallef, een onderzoeksjournalist in Malta gespecialiseerd in migratie van Libië naar Italië.
Macallef ontkent ten sterkste dat deze samenwerking met gewapende milities een ‘oplossing’ is. ‘Nee’ zegt Macallef, om twee redenen.
"Ten eerste steun ik mensenrechten. En dit kun je op geen enkele manier verkopen als een overwinning voor de mensenrechten. Dat is het niet. De boodschap is er een van straffeloosheid voor mensen die tot de kern behoren van de instabiliteit in Libië en die zich schuldig maken aan grof misbruik, niet alleen van de migranten, maar ook van de Libische bevolking."
De tweede reden waarom Macallef deze Italiaanse ondersteuning van gewapende milities op geen enkele manier een goed idee te noemen is, formuleert hij als volgt:
"De tweede reden heeft te maken met de stabiliteit van Libië. Als je de milities kunt demobiliseren, en op kunt nemen in een nationale veiligheidsstructuur, dat zou nog één ding zijn. Maar dat is niet wat er hier gebeurt. Wat er hier aan de hand is, is dat er geld gesluisd wordt naar milities die precies zo blijven bestaan en gewoon hun gang blijven gaan. Dit is niet bevorderlijk, niet goed voor Libië op de middellange, of lange termijn."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.