Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tunahan Kuzu in Nieuwsuur langs de DENK-lat gelegd

  •  
28-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Dinsdag was DENK-voorman Tunahan Kuzu te gast in het tv-programma Nieuwsuur, waar hij door Mariëlle Tweebeeke aan de tand werd gevoeld over wat zijn partij met Nederland wil.
DENK staat er onder meer bekend om Kamerleden met een migrantenachtergrond in de Kamer te filmen om zo de stemwijze vast te leggen. Volgens DENK verloochent een aantal Kamerleden de eigen achtergrond. Ook Kamervoorzitter Khadija Arib kreeg in het verleden de volle laag van de partij. Tweebeeke zette de stemgedragingen van Kuzu op een rij en toetste ze aan de hand van het DENK-verkiezingsprogramma. De conclusie: niet alleen toen Kuzu nog onderdeel uitmaakte van de PvdA, maar ook nu hij samen met DENK-collega Özturk nog zetelt in de Kamer, stemt hij lang niet altijd volgens het DENK-program.
Tweebeeke ondervraagt Kuzu ook over zijn uitlatingen over de werkwijze van artsen, die volgens Kuzu de stekker bij zieke migranten er sneller uit zouden trekken. De politicus probeerde in de uitzending uitleg te geven over zijn uitlatingen: het is nooit zijn bedoeling geweest artsen ervan te betichten opzettelijk migranten te benadelen, zegt Kuzu. Vanwege een taalbarrière zouden er problemen zijn, meent hij. Ziekenhuizen zouden volgens Kuzu meer rekening moeten houden met culturele verschillen.
In NRC Handelsblad schrijft Maria Bakker, Oncologisch verpleegkundige, een open brief aan Kuzu waarin ze uitlegt hoe goed het juist geregeld is in Nederland. Er wordt juist rekening gehouden met de culturele verschillen. Behalve de artsen doet Kuzu volgens haar ook de familieleden tekort. Ze schrijft onder meer:
"Het klopt dat de ‘eerste generatie allochtonen’ zelden (goed) Nederlands spreekt, maar dat is een stuk minder lastig dan het klinkt. Want in de islamitische cultuur wordt uitermate goed voor zieke familieleden gezorgd en dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat de zieke altijd wordt vergezeld door een perfect Nederlands sprekende tweede of derde generatie allochtoon. Deze ‘tolk’ is er de hele dag in de vorm van (meestal) een dochter of kleindochter. Voor familiegesprekken hoeven geen agenda’s te worden getrokken, de familie is altijd beschikbaar."
Denk strijdt tegen #discriminatie maar de partij spreekt Kamerleden juist aan op hun afkomst. pic.twitter.com/8GcDAcPQ9o
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 28 februari 2017
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

LisanneW
LisanneW1 mrt. 2017 - 19:34

Mariëlle Tweebeeke had scherpere vervolg vragen moeten stellen, de glibberige griezel Kuzu was veel te lang aan het woord zonder antwoord op de vragen te geven. Dat doet hij namelijk altijd: https://www.youtube.com/watch?v=Xr_N_71W01k Het is een grote schande dat een tweede kamer lid opkomt voor Turkse belangen in plaats van Nederlandse. Volgens mij is dat zelfs een schending van de eed die kamer leden hebben afgelegd. Dus per direct uit de tweede kamer verwijderen!

3 Reacties
Minoes2
Minoes22 mrt. 2017 - 4:58

Gek, mijn perceptie was geheel anders. In ieder antwoord dat hij wilde geven, werd hij wel tienmaal onderbroken, waardoor er geen antwoord normaal geformuleerd kon worden. Houd me ten goede, ik ben beslist geen fan van Denk maar wel van mensen laten uitpraten, dat je een antwoord 'krijgen' accepteert ( niet qua inhoud) als je een vraag stelt, daar geen onderscheid in te maken, afhankelijk van je eigen visie als interviewer. Dat gebeurt nu aan de lopende band. Men wil eigenlijk geen antwoord op de vraag maar zo graag het eigen gelijk bevestigd zien als interviewer dat je mensen niet meer de ruimte geeft überhaupt tot een antwoord te komen. Dat vind ik kwalijk. Na het antwoord kun je immers zelf als interviewer weer daarop inhaken. Het is me te hijgerig.

Minoes2
Minoes22 mrt. 2017 - 4:59

daar geen onderscheid in te maken afhankelijk van je eigen visie als interviewer. Komma moet weg.

LisanneW
LisanneW2 mrt. 2017 - 21:51

Hij werd onderbroken omdat hij zoals altijd de vragen niet concreet beantwoord, maar ze verdraait en omdat hij rookgordijnen opwerpt. Mariëlle Tweebeeke wilde onder tijdsdruk een lijstje vragen afwerken, waardoor de scherpte op de immer wazige en verdraaide antwoorden ontbrak.

Amsterdammer3
Amsterdammer31 mrt. 2017 - 18:07

wat een engerd die kuzu

1 Reactie
Libertain
Libertain2 mrt. 2017 - 9:22

Indien hij zijn haar blondeert, wordt hij lieverdje?

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen1 mrt. 2017 - 15:40

Triest eigenlijk dat je 50 jaar in een land verblijft en dan niet eens de moeite neemt om de taal te leren. Hoeveel heb je dan heb je dan in je leven laten liggen? Hoe wil je je kinderen dan een goede start geven in een maatschappij terwijl je zelf niet meedoet? In plaats 'wij' de racistische Nederlanders er op aan te kijken mag deze generatie eens diep zelf in hun hart kijken waar ze het hebben laten liggen. Maar dat is meestal niet bij deze cultuur aan de orde, zelfreflectie. En de generatie politici (PvdA) die het niet eens nodig vonden om deze burgers bij de maatschappij te betrekken. Stemvee was belangrijker.

3 Reacties
adriek
adriek1 mrt. 2017 - 21:46

Ga eens kijken in de enclaves in Spanje. Probeer daar eens wat sociale gesprekjes in het Spaans aan te gaan met de Nederlandse, Duitse en Engelse pensionada's. Ook daar is de beheersing van de lokale taal nihil, net als de kennis van de lokale politiek en gebruiken. Ze importeren hun eigen frietkramen, dokters, fysiotherapeuten, thuiszorgers. Alleen de tuinman en de schoonmaakster mogen Spaans want goedkoper zijn.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz1 mrt. 2017 - 22:25

@AdrieK wat een zwak tegenargument. Alsof je pensionados kunt vergelijken met gastarbeiders die al vanaf hun 20ste in Nederland wonen. Van mensen die op hun 65ste emigreren mag je niet verwachten dat ze nog vloeiend de lokale taal gaan leren. Punt is dat die gastarbeiders van toen altijd hebben gedacht aan terugkeren, maar uiteindelijk kwam van uitstel afstel. Daarom is de oudere generatie grotendeels op het moederland gericht gebleven en hun vaak kinderen ook. Nu zijn we vier generaties verder en nog steeds gaat het maar langzaam. Dat kostte bij de Surinamers en Antillianen veel minder tijd. Waarom de Turkse en Marokkaanse migranten meer blijven plakken aan hun roots heeft mogelijk toch veel te maken met de andere moraal en religie.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen1 mrt. 2017 - 22:53

Meester! Zij doen het ook! Het verschil is dat die pensionado's al oud zijn en er geen 50 jaar meer gaan wonen. Ze hoeven niet meer mee te doen.

Don D
Don D1 mrt. 2017 - 14:50

Deze conservatieve Turk laat goed zien dat we de Armeense genocide van 1915 nog eens heel goed moeten bestuderen. Wat is daar precies gebeurd? Hoe kan het dat een Islamitische buitenlandse natie de originele christelijke bewoners van Anatolie hebben vernietigd? Gaan de Turken dit trucje herhalen hier in NL? Laten wij dit gebeuren voor onze ogen?

Kepler
Kepler1 mrt. 2017 - 12:12

Net zo gevaarlijk als Wilders.

2 Reacties
Libertain
Libertain1 mrt. 2017 - 15:17

Aperte onzin. Kuzu/DENK heeft nooit opgeroepen tot het willekeurig verwijdering van mensen uit Nederland. nooit opgeroepen tot knieschotjes, nooit een ander geloof als fascistisch bestempelt, is nooit veroordeeld zonder straf. Je leeft in een bizar eigen wereld.

Thuru
Thuru1 mrt. 2017 - 20:08

Gevaarlijker zelfs. De wolf in Schaaps kleding.

Libertain
Libertain1 mrt. 2017 - 11:47

Marielle Tweebeeke heeft het interview goed voorbereid, stelt heldere vragen waarop de Nederlandse politicus Kuzu zeer inhoudelijke antwoorden biedt. Daarbij komt verbazingwekkend over dat mevrouw Tweebeeke schijnt helemaal niet op de hoogte te zijn dat in Nederland de stem van de bezorgde burgers aangehoord moet worden. Daar heeft de stichting PVV met hulp van VVD jarenlang aan getimmerd om op ultrarechtse populistische wijze aan de ultrarechtse bezorgde burgers stemgeluid te geven. Talloze rechtse politici hebben ons aangesproken dat we die geluiden moesten aanhoren. In dit interview geeft de Nederlandse politicus Kuzu aan de stem van de onderdrukte minderheid van allochtone bezorgde burgers in het openbaar te willen laten horen. Dit is de bedoeling van zijn uiting over de euthanasie van allochtonen. De bezorgde allochtone burgers willen dat dit allemaal gezegd mag worden, zonder dat ze over piemels in de richting van de artsen moeten gaan roepen. Het zit niet in hun cultuur om dit te doen. Ze hebben respect voor de artsengilde. De heer Kuze geeft tegen mevrouw Tweebeeke aan het voorbeeld hoe moet het beschaafde dialoog met bezorgde burgers op een goede manier blijven doorgaan. Voorbeeldig.

4 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz1 mrt. 2017 - 12:16

"In dit interview geeft de Nederlandse politicus Kuzu aan de stem van de onderdrukte minderheid van allochtone bezorgde burgers in het openbaar te willen laten horen." Populisme! Alsof allochtonen hier stelselmatig onderdrukt worden. Wat een slachtofferverhaal. Zo wordt het nooit wat.

Libertain
Libertain1 mrt. 2017 - 15:15

("Zo wordt het nooit wat") Inderdaad, zolang Wilders en consorten de tweedeling van de maatschappij vergroten zal het nooit wat worden. Het is al jaren aan de gang.

Uilestek
Uilestek1 mrt. 2017 - 17:22

Waarom zou DENK/Kuzu eigenlijk die filmpjes maken van het stemgedrag van kamerleden met een Turks of Marokkaanse achtergrond? Wat wil Kuzu bereiken? Afvalligheid aantonen? Of dat er dan "knieschotjes" gegeven worden of erger nog? Of wil Kuzu gewoon slechts verbinding zoeken?

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz1 mrt. 2017 - 22:10

@libertain, nee inderdaad, Wilders helpt ook flink mee. Echter, het slachtoffer gaan uithangen en afvalligen die geen slachtoffer willen spelen aan de schandpaal nagelen zoals Kuzu doet helpt allochtonen sowieso niet vooruit. Wat een ziek gedoe van Kuzu, alsof je geen echte allochtoon bent als je niet gedwee wilt meestemmen met de huilende (grijze) wolven in het bos. Alles aan deze man ademt onoprechtheid en opportunisme. Even afgezien van zijn verborgen agenda.

msj_meijerink
msj_meijerink1 mrt. 2017 - 11:11

Het is meer 'verwijdering' dan 'verbinding' in 's mans eigen DENKbeelden. Ik vrees voor een kortsluiting in zijn denkraam.

ko2
ko21 mrt. 2017 - 9:56

Discriminatie natuurlijk is het er. Maar hoeveel Nederlanders werken er in en kebabzaak bijvoorbeeld.

2 Reacties
Mostafa
Mostafa1 mrt. 2017 - 11:48

Nederlanders werken toch niet ?!

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz1 mrt. 2017 - 12:23

Nauwelijks. Zie dit onthullende onderzoek. Het aannamebeleid en het geklaag over achterstelling bij sollicitaties is extreem eenzijdig. Allochtonen nemen nagenoeg geen autochtone werknemers aan, terwijl volop geklaagd wordt over autochtone werkgevers. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/23/kan-henk-ook-in-de-shishalounge-werken-1614464-a641958 Wat mij vaker opvalt aan allochtone agenda in het algemeen is de eenzijdigheid in belangenvertegenwoordiging. Het gaat altijd uitsluiten om behartiging van de belangen van de eigen groep, te weten andere allochtonen, maar zelden om belangen voor alle Nederlanders. Dat stoort me in de discussie, dat men kennelijk kwel wil meedoen, maar uitsluitend om de eigen belangen veilig te stellen. Wat komt de politiek actieve, maatschappelijk betrokken allochtoon eigenlijk brengen voor alle Nederlanders? Ik zie het wel gebeuren (Marcouch, Aboutaleb, Arib, Dibi) maar er is een tendens om vooral over eigen vermeende achterstelling te praten. Zie Sylvana, zie Kuzu.

Mostafa
Mostafa1 mrt. 2017 - 8:31

Ik zie het CDA in Denk. Sommigen vergelijken Denk met PVV en dat is lachwekkend, lege argumenten en bezopen vergelijking. Denk valt niemand lastig en houd netjes aan de Grondwet en het artikel 1, terwijl ex- verdachte van haat zaaien wilders elk keer vrolijk en met gerust hart het artikel 1 zwaar verkracht. Ik ga niet op Denk stemmen, maar denk even na voor dat u Denk van alles en nog wat beschuldigd. zet uw hersenen in uw hoofd. Na het denken is nadenken het gezonde verstand is!

2 Reacties
Josef K
Josef K1 mrt. 2017 - 11:10

Denk valt niemand lastig? Wat dacht je van artsen en de intimidatie van allochtone kamerleden?

Mostafa
Mostafa1 mrt. 2017 - 13:18

Leuk.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon1 mrt. 2017 - 8:12

Complimenten voor Marielle Tweebeeke. Ik heb haar nog niet eerder zo doortastend en scherp iemand zien interviewen. Zij legde op een ingetogen en subtiele wijze het hypocriete en dubieuze opereren van DENK bloot. Duidelijk werd dat deze partij niet uit is op het stimuleren van verbinding maar juist op antagonistische wijze gevoelens van onvrede bij Nederlanders met een migratie-achtergrond probeert aan te wakkeren en te versterken, het verdienmodel van DENK.

Libertain
Libertain1 mrt. 2017 - 7:58

("De partij DENK wil de discriminatie in Nederland uitbannen. Maar de manier waarop de partij politiek bedrijft valt niet bij iedereen in goede aarde") Wat de journaliste hier wellicht onbewust aangeeft is dat in wezen het voornemen van DENK om discriminatie uit Nederland te doen uitbannen valt niet in goede aarde, tenminste bij de voorvechters van discriminatie als PVV, SGP en VVD. Het gaat dus niet om de manier waarop, hoewel de poging is om zo voor te stellen - de ongemanierde wilders en consorten worden al jaren door dezelfde journalisten toegejuicht en op handen gedragen - het doel wordt helemaal niet accepteert. Gelijkheid en daadwerkelijk toepassen van Artikel1 zijn doorn in het oog van de ultrarechtse establishment.

3 Reacties
Libertain
Libertain1 mrt. 2017 - 8:00

- voorvechters voor discriminatie als PVV, SGP en VVD. - DENK wordt niet geaccepteerd

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 mrt. 2017 - 10:26

[...het voornemen van DENK om discriminatie uit Nederland te doen uitbannen...] Ja ja, maar wel zonder haast, eerst alle nakomelingen van uit Turkije gevluchtte Armeniers het land uitkegelen of...

Minoes2
Minoes21 mrt. 2017 - 15:07

Het zou haar wel sieren iemand uit te laten praten.

JohnVKR
JohnVKR1 mrt. 2017 - 1:16

Het zou goed zijn als Rutte en de andere lijsttrekkers net zo scherp door Nieuwsuur worden ondervraagd als Kuzu en Krol. Maar ik vrees dat dit niet gaat gebeuren. Overigens pareerde Kuzu uitstekend. Tweebeeke was zeer scherp, maar ze kreeg Kuzu er niet onder. Dat hij bij de PvdA anders moest stemmen dan hij wilde (en de kiezers had toegezegd), was nu juist de reden dat hij de PvdA heeft verlaten. Dat is het tegenovergestelde van hypocriet. Anders dan de PvdA'ers die bleven zitten, doet deze beslissing juist recht aan de inzet die je je kiezers hebt beloofd. En aan het slot was Kuzu zeer scherp. Want als volksvertegenwoordiger is het gewoon zijn plicht de geluiden uit de samenleving serieus te nemen. Maar als er geen bewijzen zijn, mag je volgens sommigen die geluiden blijkbaar niet in het debat gebruiken. Ik vind dat een vreemde redenering. Hij had het misschien genuanceerder moeten doen, maar hij moet die geluiden nu juist laten horen om af te dwingen dat er een onderzoek plaatsvindt.

5 Reacties
Django3
Django31 mrt. 2017 - 8:27

U heeft blijkbaar een ander Nieuwsuur gezien dan ik. Ik vond Kuzu ontwijkend, smalend en hypocriet. Teflon wordt vaak als bijnaam voor Rutte gebruikt maar Kevlar lijkt mij een goeie voor Kuzu. Het spervuur vanTweebeeke leek hem dan ook niet in het minst te raken. Ten eerste zijn inconsistentie: Nederland en Nederlanders verwijten allochtonen immer te blijven zien als Turken, Marokkanen etc, terwijl hij tegelijkertijd mensen als Arib verwijt hun allochtone afkomst te verlochenen als zij afwijkend stemgedrag vertonen. Wie blijft er nu eigenlijk Nederlandse burgers tot in de eeuwigheid als allochtonen zien, vraag ik me dan af? Ten tweede het polariseren. Hierbij kwam Kuzu niet verder dan een jijbak richting Rutte en Samsom en zwamde vervolgens weer ontwijkend om het verwijt heen. Ook het verwijt dat hij de gehele medische wereld wegzet als prutsers die enkel afgaan op knipogen als communicatiemiddel wuifde hij luchtig weg met een "ik bedoelde hiermee niet alle artsen". Aha, maar bewijs voor zijn stelling heeft hij nog steeds niet geleverd en ook nu bleef hij dat schuldig. Ook het filmpje waarin 2 Nederlanders van allochtone afkomst hem verweten racisme te exploiteren en te polariseren werd -wederom- door Kuzu inhoudelijk ontweken. Ten derde zijn inconsequente stemgedrag en gedraai. Dat kon hij allemaal verklaren en da's ook wel logisch, de mens van vandaag is tenslotte niet de mens van 5 jaar geleden. Maar verwijt een ander dan ook niet veranderde inzichten en meningen te hebben. Bij zichzelf noemt hij het voortschrijdend inzicht, bij anderen noemt hij het inconsequent en hypocriet gedraai. En zo ging het de hele uitzending maar door. Ik vond het persoonlijk tenenkrommend en ik zag hier man die anderen gedrag en stellingnames verwijt, die hij zichzelf zeer ruimhartig toestaat. Iemand die onder het mom van signaleren en benoemen nog meer gif in de maarschappij spuit en als een soort Anti-Wilders nog meer de verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar wil opzetten voor eigen politieke gewin

Josef K
Josef K1 mrt. 2017 - 9:08

'Want als volksvertegenwoordiger is het gewoon zijn plicht de geluiden uit de samenleving serieus te nemen. Maar als er geen bewijzen zijn, mag je volgens sommigen die geluiden blijkbaar niet in het debat gebruiken. Ik vind dat een vreemde redenering' Geldt dat ook voor Wilders?

groeneveld1
groeneveld11 mrt. 2017 - 9:43

Dan doet Wilders het volgens jou uitstekend die de geluiden uit de samenleving gebruikt in het debat @johnVKR

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon1 mrt. 2017 - 10:20

@ Django 09.27 "Ten eerste zijn inconsistentie: Nederland en Nederlanders verwijten allochtonen immer te blijven zien als Turken, Marokkanen etc, terwijl hij tegelijkertijd mensen als Arib verwijt hun allochtone afkomst te verlochenen als zij afwijkend stemgedrag vertonen." Zeer rake constatering!

kindval
kindval1 mrt. 2017 - 18:03

Django +1

blues boy
blues boy1 mrt. 2017 - 0:04

https://mir-s3-cdn-cf.behance.net/project_modules/max_1200/e5e3df34115348.5832dd0cc30b4.jpg Kuzu is de Turkse Wilders.

3 Reacties
Alleen feiten
Alleen feiten1 mrt. 2017 - 9:15

Kuzu is Kuzu en geen Wilders. Wilders is een racist en fascist. Kuzu is een held dat hem bestrijd. Dat is dus iets wat de grote partijen nalaten. Kuzu vecht voor gelijke rechten, wilders pleit juist voor ongelijke rechten. Hoe kan je deze twee mensen nou met elkaar vergelijken? Op basis waarvan?

Josef K
Josef K1 mrt. 2017 - 11:12

Beetje opletten, 'alleen feiten'.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz1 mrt. 2017 - 12:26

Kuzu is geen held. Hij bestrijdt vuur met vuur, niet met water. Kuzu is de Turkse Wilders.

Jhonathan
Jhonathan28 feb. 2017 - 22:18

DENK en PVV. Van die dingen waar we beter van zouden worden als ze er niet zijn.

1 Reactie
Liempt
Liempt1 mrt. 2017 - 6:20

Och het houdt de mens wakker zullen we maar zeggen, maar over het algemeen ben ik het eens met je stelling. Voeg daar trouwens dan ook Artikel1 aan toe.