Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuws voor de BBB: het is ook zielig!

  •  
27-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19847 keer bekeken
  •  
ANP-409960779

Empathie is een eigenschap die lang alleen aan de mens werd toegekend.

Caroline van der Plas wil graag regeren met de PVV. Ze stelt hier echter een voorwaarde aan, de PVV moet stoppen met het steunen van moties die boeren dwarszitten. Van der Plas zegt in het NRC afgelopen zaterdag dat ‘ze soms stemmen alleen omdat Dion Graus het zielig vindt voor de kippen’. Ik heb nieuws voor de BBB: het is ook zielig!

De BBB heeft een aantal kernwaarden geformuleerd die in hun verkiezingsprogramma worden uitgewerkt. Een daarvan is meten = weten. ‘We stellen feiten en metingen boven modellen (…)’. Nou, dan ontkomt de partij er niet aan de feiten in de veehouderij te onderkennen en objectief vast te stellen dat de manier waarop de dieren gehouden worden inderdaad erg zielig is.

In een onderzoek onder 51.000 vleeskuikens in Nederland bleek dat slechts 2,2% van de kuikens géén problemen hadden bij het lopen.⁠ Dat wil zeggen dat bijna alle kuikens in de reguliere veehouderij in meer of mindere mate kreupel lopen en hier pijn bij ondervinden. Dit zijn 38 miljoen dieren⁠ met pijn, veroorzaakt door de manier van fokken. Dat is een feit en dat is zielig.

De leghennen zijn niet minder zielig. Bijna alle dieren hebben aan het eind van de hun productieve leven een breuk in hun borstbeen, mede veroorzaakt door de onnatuurlijke hoeveelheid eieren die ze moeten leggen. Onderzoek toont aan de dat de dieren tot drie weken na een breuk depressieachtige verschijnselen vertonen. De oorzaak hiervan is de pijn van de breuk. Dat is een feit en dat is zielig.

Kippen herkennen individuen en hebben hun voorkeuren voor bepaalde dieren en hun afkeer van anderen. Ze sluiten vriendschappen en rouwen als een vriend doodgaat of verdwijnt. Ze praten tegen hun kuikens, al voordat deze uit het ei gekropen zijn. Ze tonen onrust en lijken ontdaan als hun kuiken stress of pijn ervaart. Hun hartslag stijgt als ze hun kind in een ongewenste situatie zien. Wetenschappers beschouwen dit het ultieme bewijs voor de aanwezigheid van empathie.⁠

Empathie is een eigenschap die lang alleen aan de mens werd toegekend. Alleen de mens zou slim genoeg zijn om zich te kunnen inleven in de ander. Maar terwijl uit meer en meer onderzoek blijkt dat ook andere dieren empathisch zijn en zich bekommeren om hoe anderen zich voelen, is de mens haar empathisch vermogen steeds beperkter en eenzijdiger in gaan zetten. De BBB bewijst dit met haar uitspraak des te meer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Pagadder
Pagadder28 nov. 2023 - 22:14

Ik vind het ook zielig hoe de meeste mensen in NL wonen en leven. In grote steden boven op elkaar en dan gek opkijken dat er zoveel agressie is en zoveel luchtwegproblemen. Maar als je t deze mensen vraagt, ervaren ze dat helemaal niet zo. Ze zijn heel tevreden met hun leefomgeving. Zou dat met dieren ook niet zo zijn? Ik weet t wel zeker.

Biertje2
Biertje228 nov. 2023 - 7:11

Het zijn vooral christenen en andere gelovigen, die vinden, dat dieren een door god aan de mensen gegeven biologische machines zijn, zonder persoonlijkheid of gevoel en dat de mens daar mee mag doen wat ie wil. Net als slaven vroeger, die de gelovige als een godsgeschenk beschouwde.

3 Reacties
Zandb
Zandb28 nov. 2023 - 9:36

Biertje Dat staat nergens, in geen geloofgeschrift, dat dieren geen persoonlijkheid of gevoel hebben en dat de mens met dieren mag doen wat die wil. Dat er mensen zouden zijn die wat er wel staat, zo willen opvatten als u zegt dat ze doen, dat kan. Maar dat is iets heel anders. Uw tweede generalisatie maakt de eerste belachelijk. U spreekt van vroeger. Blijkbaar is zo'n opvatting dan wee -, in tegenstelling tot de eerste? - wel van afhankelijk van hoe je dat uitlegt?

annevelinck
annevelinck28 nov. 2023 - 12:43

Ja dat doen de wolven ook met schapen 😁

adriek
adriek28 nov. 2023 - 18:11

Het zal er niet letterlijk in staan maar werd wel decennialang van de kansel gepredikt. De Mensch is de hoeder van de aarde met alles er op (of woorden van gelijke strekking).

Eric Minnens
Eric Minnens28 nov. 2023 - 6:39

BBB is absoluut geen BB. https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191013_04661269 Die houden we erin: HET IS OOK ZIELIG!

Dubbeldier
Dubbeldier27 nov. 2023 - 19:55

Ja nou kijk, nu is de cirkel rond. Gaan we lekker? Die kip met breuk legt gewoon nog de eitjes. Dus het zal wel goed zijn. Als je zo krek kiek kan je nog gien geit houwen.

2 Reacties
gerryj
gerryj27 nov. 2023 - 22:32

Walgelijke reactie. Die kip heeft dan geen pijn?

Zandb
Zandb28 nov. 2023 - 9:38

Dubble U doet of die kip een keuze heeft.

guy yacobi
guy yacobi27 nov. 2023 - 16:34

de mens is helemaal geen empathisch wezen, zie hoe de mensheid al eeuwenlang de dieren behandeld en de laatste eeuw zelf bruutweg mishandeld door die massale opsluiting in hokken en later die brute wijze van slachten als je empathisch bent, zie je ook de empathie bij een ander levend wezen de wetenschap heeft lang geleden intellectueel en religieus besloten dat dieren hele lage wezens zijn in de natuurlijke orde en niet empathisch zijn naar elkaar of naar anderen en mensen hebben empathie bij dieren weggezet als slecht 'instinct"

Antipopu
Antipopu27 nov. 2023 - 16:04

Wat mankeert die mensen toch dat zij het lijden van dieren niet kunnen zien.

1 Reactie
adriek
adriek28 nov. 2023 - 18:56

U bedoelt: niet *willen* zien, tich?

EUpiet
EUpiet27 nov. 2023 - 15:41

Goed stuk! Het is inderdaad een grof schandaal hoe er omgegaan wordt met dieren in Nederland en de rest van de wereld. Voor mij is het onvoorstelbaar wat mensen de levende wezens naast hen op deze planeet aandoen en iedere dag weer breekt je hart over zoveel wreedheid. Ik kan genieten van blije mensen in mijn omgeving maar net zo goed van blije dieren. In het wild of als huisdier.

Karingin
Karingin27 nov. 2023 - 15:40

Mja, vdPlas pretendeert op te komen voor alle boeren, maar in feite is ze gewoon een verlengstuk van de agro-industrie. De talloze eco- of biologische boeren hebben nix aan die miep

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2023 - 16:03

Als de BBB plannen doorgaan leggen boeren stuk voor stuk het loodje. Advies van Thomas Oudman: trap er niet in. https://decorrespondent.nl/14555/als-bbb-haar-stikstofplannen-doorduwt-zullen-de-meeste-boeren-verdwijnen/d7c69f45-49b9-0381-1717-4f9c87a97edd

Karingin
Karingin27 nov. 2023 - 17:17

Dank Daan!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 nov. 2023 - 15:35

Tussen alle artikelen over de PVV eindelijk weer eens een artikel over waar modern links mee bezig is.

7 Reacties
LaBou
LaBou 27 nov. 2023 - 17:07

De zonsverduistering slaat weer eens toe.

BrotherV
BrotherV27 nov. 2023 - 17:21

Het zal jou een rotzorg zijn neem ik aan? We hebben wel vaker gezien dat rechts niet echt over een empathisch vermogen beschikt.

Mardya
Mardya27 nov. 2023 - 19:43

"Werkende dieren hebben recht op een veilige leef- en werkomgeving, vrije tijd en pensioen. Zwangerschap- én ouderschapsverlof is eveneens een thema." Bron: https://www.vakbondvoordieren.nl/ Tsja...

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 nov. 2023 - 20:22

@BrotherV, ik geef helemaal mijn mening niet over het onderwerp, maar je hebt weer lekker over links en rechts kunnen lullen, wat dat ook moge betekenen. Ik zou zeggen, plaats artikelen over echte mensen problemen, en je kunt als links weer groeien.

IkBenPetraEnIkBenErVoorJou
IkBenPetraEnIkBenErVoorJou28 nov. 2023 - 6:19

Huh? Je geeft je mening niet over het onderwerp zeg je …. Nee je koppelt dierenwelzijn aan ‘modern’ (whatever that may be..) links en verwijt Bro V weer lekker over links en rechts te kunnen lullen. Babylonische wartaal?

BrotherV
BrotherV28 nov. 2023 - 8:26

Sunshine, in goede rechtse traditie mis je weer iedere vorm van logica en ga je lekker los vanuit de onderbuik los tegen links.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 nov. 2023 - 8:44

@Petra, er zijn er wel meer die dergelijke teksten niet (willen) begrijpen, en vervolgens verbaasd zijn dat hun voormalige stemmers nu bij de PVV zitten.

Jan Man
Jan Man27 nov. 2023 - 15:33

De PVV heeft in zijn verkiezingsprogramma staan dat ze dierenmishandeling keihard aan willen pakken. De BBB is opgericht door Big Agro. Voor Big Agro is dierenmishandeling een verdienmodel, hoe minder geld uitgegeven aan dierenwelzijn, hoe meer geld er over blijft voor de agromultimiljonairs. Dat gaat wrijving geven: https://www.pvv.nl/nieuws/geert-wilders/10476-dierenmishandeling-in-slachthuizen-is-pure-smeerlapperij.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2023 - 15:31

Dierenleed interesseert de politieke tak van de agro-industrie geen ene moer. Dat is toch geen nieuws?

Biertje2
Biertje227 nov. 2023 - 15:16

BBB ziet dierenfokken als een chemisch proces: voer er in, wat elektriciteit, water, antibiotica enzo erbij en het product wordt gemaakt. Hoeveel kippen leven eigenlijk nog, als ze in kokend water belanden en hun veren geplukt worden, Door fouten in de slachtmachines? was dat niet 8%? kent u die cijfers?

Ter Havested
Ter Havested27 nov. 2023 - 15:01

En als die kippen dan eindelijk naar de slacht mogen, worden ze levend gehaakt (in hun nek) en de plukmachine ingeflikkerd. Tenminste, zo was het in de jaren 80.

1 Reactie
hartpine
hartpine27 nov. 2023 - 21:02

Dat is al lang niet meer zo