Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe ziekte ontdekt bij zeevogels die wordt veroorzaakt door plastic

  •  
04-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2407 keer bekeken
  •  
7825968422_3f8d23b5c7_k

© cc-foto: Bo Eide

Plasticose wordt de nieuwe ziekte genoemd die wetenschappers hebben ontdekt bij zeevogels. De vogels kampen met beschadigde ingewanden als gevolg van de consumptie van plastic. Het is voor het eerst dat een ziekte wordt ontdekt die louter door plastic wordt veroorzaakt. Doordat de milieuvervuiling met plastic zo enorm is, doet de ziekte zich voor bij vogels van allerlei pluimage en op alle leeftijden, schrijft The Guardian

Wetenschappers onderzochten aan de Australische kust de hoeveelheden plastic in relatie tot de aanwezigheid van littekens op de kliermaag, het eerste deel van de maag bij vogels dat zich aan het einde van de slokdarm bevindt. Ze stelden vast dat hoe meer plastic een vogel binnenkrijgt hoe meer littekens er waren. Die littekens kunnen er toe leiden dat de klier van de kliermaag niet meer functioneert. De vogels worden daardoor bevattelijker voor ziektes, infecties en hun spijsverteringsvermogen wordt aangetast.

De littekens ontstaan omdat het eten van kleine stukken plastic leidt tot ontstekingen in de maag. Doordat dit steeds opnieuw gebeurt vormt zich littekenweefsel dat het functioneren van de organen hindert. Aan het uiterlijk van de vogels is niet te zien dat ze ziek zijn.

cc-foto: Bo Eide 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Leman
Leman7 mrt. 2023 - 8:53

Hoe komen we van dat plastic af? De politiek doet er eigenlijk niets aan terwijl de burger heel graag wil meewerken om het probleem op te lossen. Wereldwijd zien we bijna geen initiatieven om het gebruik van plastic terug te dringen of te voorkomen dat het in de natuur terecht komt. Om er moedeloos van te worden. Ik zet de zak met plasticafval altijd netjes bij de weg in de hoop dat het opnieuw gebruikt wordt of in ieder geval niet geëxporteerd naar een land die het dan weer in de natuur dumpt. Kan de overheid mij garanderen dat mijn verzamelde plastic op de juiste wijze wordt verwerkt? En dan nog al die winkels met hun in plastic verpakte artikelen. Het wordt steeds erger.