Joop

Nieuwe wetgeving rondom sekswerk is juist schadelijk voor sekswerkers

  •  
12-02-2023
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
1845 keer bekeken
  •  
ANP-428794658

Het idee dat jij met je naam, BSN-nummer, ras, beroep en seksuele voorkeur op een nationale lijst zou komen zou je gelijk al een angstig gevoel moeten geven.

Het kabinet werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving over sekswerk. Het gaat om twee nieuwe wetten: de Wet Gemeentelijk Toezicht Seksbedrijven en de Wet Regulering Sekswerk. Met deze wetten zou het kabinet de veiligheid van sekswerkers willen vergroten. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar er is een groep mensen die daar anders over denkt: sekswerkers. Niet onterecht, want de kans is erg groot dat deze wetten veel meer kwaad dan goed gaan doen.

De nieuwe wetten

De Wet Gemeentelijke Toezicht Seksbedrijven, of kortweg de WGTS, geeft gemeentes de mogelijkheid om sekswerkers te registreren. Dit lijkt vooral te dienen als een fundering voor de Wet Regulering Sekswerk.

Deze Wet Regulering Sekswerk, kortweg de WRS genoemd, verandert ingrijpend hoe en onder welke voorwaarden sekswerkers hun werk mogen doen. De grootste verandering is een vergunningsplicht. Met de WRS moet iedereen die als sekswerker wil werken eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Krijg je deze vergunning niet, dan mag je niet werken.

Dat is ingrijpend voor sekswerkers zelf, maar ook voor hun klanten en andere mensen die met hen werken. De WRS maakt hen namelijk allemaal potentieel strafbaar. Maakt een klant gebruik van de diensten van een onvergunde sekswerker, dan moet de klant deze sekswerker binnen 24 uur aangeven bij de gemeente. Doet de klant dit niet, dan krijgt die een geldboete van duizenden euro’s of een jaar cel. Mensen die betaalde diensten verlenen aan een onvergunde sekswerker (zoals bordeelhouders en raameigenaren, maar bijvoorbeeld ook potentieel boekhouders en chauffeurs) kunnen tot twee jaar cel krijgen.

De bedoeling zou zijn om met deze wetten sekswerk veiliger te maken. Volgens voorstanders zouden gemeentes hiermee beter toezicht kunnen houden en misstanden beter kunnen opsporen. Maar het is zeer de vraag of dat klopt. Sterker nog, de kans is groot dat deze wetten sekswerk juist onveiliger gaan maken.

Met je naam op een lijst

Eerst die WGTS. Deze geeft gemeentes dus de mogelijkheid om sekswerkers te registeren. Daarbij worden natuurlijk zaken als hun naam, BSN-nummer, beroep en seksuele activiteiten vastgelegd, en volgens de WGTS mogen ook ras, afkomst, seksuele voorkeur en gezondheidsinformatie expliciet worden geregistreerd. De WRS bouwt hierop voort door een landelijk register met sekswerkers te maken. Met andere woorden: er zou één grote lijst komen met de namen en gevoelige persoonsgegevens van alle sekswerkers in Nederland. Elke sekswerker die onder de WRS een vergunning aanvraagt – zelfs als die vergunning wordt geweigerd – zou op deze lijst worden gezet.

Het idee dat jij met je naam, BSN-nummer, ras, beroep en seksuele voorkeur op een nationale lijst zou komen zou je gelijk al een angstig gevoel moeten geven. Maar voor sekswerkers zitten hier al helemaal risico’s aan. Sekswerkers krijgen helaas nog steeds veel te maken met stigmatisering en negatieve behandeling. Door veel mensen, maar ook bijvoorbeeld door banken, hypotheekverstrekkers en (controlerende) overheidsinstanties.

Eén datalek of één ambtenaar die de data verkeerd aanwend en talloze sekswerkers kunnen allerlei risico’s lopen. We weten allemaal hoe incapabel de overheid is als het om IT gaat. Dat ze structureel data gebruiken om onschuldige burgers verdacht te maken is ook geen geheim. Ook nu gebeurt dat nog. En wie weet wat derden met zulke informatie kunnen doen. Afpersing en doxxing liggen om de hoek. Zo’n lijst is een heel riskant idee. Er is een reden dat we privacyregels hebben. Waarom zouden die voor sekswerkers opeens niet meer gelden?

Vergunningsplicht

Die vergunningen zijn ook problematisch. De gemeente gaat die afgeven, dus de gemeente kan dat ook weigeren. Volgens de wet mag de gemeente dit doen als zij vermoeden dat de sekswerker werkt onder dwang, of als de gemeente “oordeelt dat de aanvrager niet voldoende zelfredzaam is”. Maar wat houdt dat in? Wanneer is iemand zelfredzaam? Hoe kan een ambtenaar dit beoordelen - zeker in een gestigmatiseerde beroepsgroep als dit? Een grote groep mensen gelooft nog steeds heilig dat iemand die sekswerk doet überhaupt niet zelfredzaam kan zijn.

De voorwaarden om zo’n vergunning te krijgen zijn niet duidelijk. De definitie van “zelfredzaam zijn” kan heel ver worden opgerekt. De kans is dus groot dat veel sekswerkers die vergunning om wat voor reden dan ook gewoon niet krijgen. Dan mogen zij dus hun werk niet meer doen. Dit kan er juist toe leiden dat veel sekswerkers de illegaliteit in zullen worden geduwd. Ook zonder vergunning moeten ze ten slotte wel gewoon geld verdienen. Dit maakt hen juist kwetsbaarder, en duwt hen juist verder uit het zicht.

En dit is er vanuitgaande dat sekswerkers überhaupt een vergunning gaan aanvragen. Want als je dat doet sta je dus automatisch met naam en toenaam op die nationale lijst, ongeacht of je een vergunning krijgt of niet. Ik zou het je niet kwalijk nemen als je met dat vooruitzicht huiverig bent.

Strafbaarstelling

En dan die strafbaarstellingen. Bedrijven en ondernemers weigeren nu vaak al te werken met sekswerkers. Door hen op deze manier een celstraf boven het hoofd te hangen wordt de kans alleen maar groter dat zij sekswerkers verder gaan uitsluiten. Zelfs al heeft een sekswerker wel een vergunning, met hen werken lijkt dan alsnog een heel groot risico voor de ondernemer. Zo wordt fatsoenlijk werken voor sekswerkers nog moeilijker.

Voor het klantenbestand zal dit ook niet goed zijn. Ja, tussen de mensen die sekswerkers bezoeken zitten rotte appels, maar het merendeel zijn goede, normale mensen. Maar een regel als dit zal juist die mensen afschrikken om nog te gaan. Stel dat je als klant iets over het hoofd ziet en een jaar in de cel belandt. Hierdoor krijgen de rotte appels meer ruimte en sekswerkers juist minder ruimte om nee te zeggen.

Iedereen met verstand ervan is tegen

Vind je het gek dat sekswerkers tegen zijn? Al deze zaken worden al tijden door sekswerkers aangekaart, en sekswerkers en organisaties voeren ook al lang actie tegen deze wetten. Onder andere PIC Amsterdam, PROUD, SWAD, Soa Aids Nederland, Red Insight, SekswerkExpertise, SAVE, Humanitas en veel meer organisaties hebben zich uitgesproken tegen de WRS. Een goede vuistregel: als je een wet maakt om een groep mensen beter te beschermen, en die groep mensen gaat vervolgens actie voeren tegen die wet, dan is er meestal iets niet helemaal goed aan die wet.

En ze zijn niet alleen: ook de Autoriteit Persoonsgegevens en zelfs de Raad van State zijn kritisch op het wetsvoorstel. Zij voorspellen ook dat de vergunningsplicht juist een averechts effect zal hebben en meer sekswerkers de illegaliteit in zal duwen.

We kunnen dit ook gewoon zien als we naar andere landen kijken. In Duitsland is een soortgelijk systeem ingevoerd, en daar hebben 83% van de sekswerkers die voorheen legaal werkten zich niet geregistreerd. Zij deden voorheen gewoon hun werk, maar zijn nu dus buiten beeld geraakt.

Vergelijk dat met Nieuw-Zeeland. Daar is sekswerk volledig gedecriminaliseerd. Het wordt daar behandeld als elk ander beroep. Dat betekent dat sekswerkers dezelfde rechten hebben als elke andere werkende, hun werk op dezelfde manier kunnen doen en er ook bijvoorbeeld officiële vakbonden kunnen worden opgericht. Dit heeft een enorm positief effect gehad. Sekswerkers hebben een veel sterkere positie, kunnen hun werk veiliger doen, en geweld en uitbuiting zijn enorm afgenomen. In België is dit systeem vorig jaar ook doorgevoerd. Maar toch houdt Nederland vast aan een systeem dat de veiligheid van sekswerkers juist verder zal schaden.

Neem sekswerkers serieus

Dus sekswerkers zijn tegen, adviesorganen zijn tegen, en in het buitenland werkt het niet. Maar toch blijft het kabinet koppig op de huidige WRS inzetten. Ondanks het verzet vanuit hen om wie het gaat, wordt deze wet vol schadelijke maatregelen er gewoon doorgedrukt. Ik weet niet of de overheid gewoon niet luistert, te koppig is of dat het hen echt niets uitmaakt, maar deze wetten zijn een grote fout. Het lijkt gewoon alsof de overheid sekswerk vooral wil onderdrukken, ongeacht wat dat voor sekswerkers betekent.

Als de overheid sekswerkers echt wil helpen, dan moeten ze serieus gaan luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Zij weten zelf het beste wat gedaan kan worden om hun werk veiliger te maken. Velen van hen hebben zich al talloze keren uitgesproken op sociale media, in programma’s, in kranten, bij protesten, bij gemeentes en ga maar door. Luister naar hun ervaringen en neem ze serieus.

De nieuwe wetten zijn nu open voor consultatie, wat betekent dat burgers op de wetsvoorstellen kunnen reageren. Veel sekswerkers en organisaties hebben al bezwaar ingediend. Ik zal dat ook doen, en in mijn reactie zal ik de overheid oproepen om te luisteren naar sekswerkers. Het is bizar dat om zoiets simpels gevraagd moet worden, maar blijkbaar is het nodig.

Neem sekswerkers serieus en behandel hen met respect. Er moet nog veel gebeuren, maar laten we in ieder geval beginnen met de WRS en de WGTS in de prullenbak te gooien. Hun werk is niet illegaal. Behandel ze dan ook niet als criminelen. Sekswerk is werk!

Bekijk de wetsvoorstellen en reageer hier:

Veel organisaties voor en door sekswerkers zetten zich al lange tijd in voor de rechten van sekswerkers. Ik heb voor dit stuk mijn best gedaan om me zo goed mogelijk door hun werk te laten informeren. Bekijk voor meer informatie vooral ook de websites van een aantal van hen:

Meer over:

opinie, sekswerkers
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2023 - 16:27

Ik kan me helemaal niets voorstellen bij sekswerk, figuurlijk dan. Ik vind het alles te maken hebben met het objectiveren van een vrouw, heb er helemaal niets mee.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2023 - 12:22

Dat seks ooit normaal werk zal worden is een illusie. De overheid heeft hier m.i. geen taak. Niet faciliteren niet reguleren.

Dr love
Dr love13 feb. 2023 - 16:24

@baloom Bijzondere stijl van reageren hanteer je. Daar ben je volledig vrij in natuurlijk.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 feb. 2023 - 20:57

Ik ben bijzonder

Grijs gebied
Grijs gebied13 feb. 2023 - 12:57

"De grootste verandering is een vergunningsplicht. " Dat lijkt me toch prima. Wanneer ik als ZZP'er aan de slag wil, moet ik me ook registreren en waar nodig een vergunning aanvragen. De branche is gewoon tegen, omdat er nu veel illegale mensen werkzaam zijn en er in veel gevallen geen belasting wordt betaalt. Dat heeft niets met serieus nemen te maken. U pleit voor ene uitzonderingssituatie voor sekswerkers. Dan neem je ze juist niet serieus.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat13 feb. 2023 - 19:10

Om als ZZP IT'er aan de slag te gaan is inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende. Als elektricien zul je mogelijk een vakdiploma moeten overleggen. Ik zie de noodzaak niet om van sexwerkers een proeve van bekwaamheid te eisen.

Brutus de tweede
Brutus de tweede13 feb. 2023 - 12:39

Wat maakt het nu uit of de situatie beter of slechter wordt. De mensen achter de nieuwe wet hebben hun zakken immers maar weer goed gevuld met allerlei onzin . En vervolgens zijn er weer horde mensen die weer goed geld verdienen met het controleren van deze nieuwe regels .

Kira68
Kira6813 feb. 2023 - 6:44

Nog meer vrouwen in de problemen dankzij weer een papieren tijger regel waar niemand baat buj heeft. Ondanks een hoop bezwaren gaan de heiligen, beter wetende t weer gewoon door duwen. En over een paar jr is de situatie erger. Zoals bv met de soc huurwoningen die 30 jr geleden voor een appel en een ei naar buitenlandse beleggers is gegaan.

Ewout Pool
Ewout Pool13 feb. 2023 - 6:13

Als mensen vrijwillig kiezen voor sekswerk is er niet zoveel tegen, behalve het feit dat niemand zijn eigen dochter dit graag ziet doen. Het probleem zit mijne insziens ergens anders: In de seksindustrie werken erg veel buitenlandse vrouwen, waarvan je twijfels kan hebben of ze het wel vrijwillig doen, ook al zeggen ze bij controle van wel. Daarnaast is er het probleem van licht verstandelijk beperkten, die door een loverboy-achtige “vriend” gemanipuleerd kunnen worden om sekswerk te gaan doen. Om deze redenen zou ik niet snel gebruik maken van sekswerk; Ik wil geen vrouwen verkrachten.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 feb. 2023 - 12:05

Ik sta er hetzelfde in als Ewout. Sommige vrouwen die sekswerk doen, zijn slachtoffer van loverboys. Maar als je zo'n vrouw zou bezoeken, weet je dat niet. Als het op basis is van vrijwilligheid, is het iets anders. Maar, je weet dus nooit of het daadwerkelijk vrijwillig gebeurt. Het blijft een gok. Ze zal het je niet vertellen. Ik wil daar niets mee te maken hebben. Daarnaast heb ik liever dat een vrouw seks met mij wilt, in plaats van dat ik haar moet betalen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 feb. 2023 - 20:48

Wat ik altijd heb met dat sekswerk, of prostitutie, of hoe je het ook wilt noemen Stel dat ik nu naar een sekswerkster ga. En ik heb seks met haar. Dan zou het kunnen, dat ze dat walgelijk vind. Omdat ze mij niet opwindend vind. Die kans is bij niet zo groot natuurlijk, maar het kan in theorie wel. Goed, zoiets wil je toch niet. Je wilt toch niet met iemand seks hebben, die jou niet wilt? Of ligt dat nou aan mij? Ik las een interview met een sekswerkster. Zij vertelde dat ze vaak na een werkdag moet huilen. Ik zou niet willen dat een vrouw huilt, omdat ik seks met haar gehad heb..... Bij mij zou dat niet het geval zijn, maar bij minder aantrekkelijke mannen zie ik dat wel gebeuren

7 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.212 feb. 2023 - 23:01

Helemaal eens. Ik vind dan ook dat u als aantrekkelijke man een belastingvoordeel zou moeten krijgen wanneer u een prostituee bezoekt.

de passie preker
de passie preker13 feb. 2023 - 4:03

@baloem is dit satire ? Een misplaatste grap ? Of denkt u werkelijk dat een seks werker ‘geniet’ van sex met een knappe onrespectvolle bruut en moet huilen van sex met een lelijke klant ?

Dr love
Dr love13 feb. 2023 - 5:43

Wat zit je nou jezelf op te hemelen als knappe man ten koste van anderen? 'How can I make this about me' Wees dan ook zo stoer een foto van je gezicht + torso te plaatsen. Elke organisatie heeft te maken met minder leuke klanten. Als ze de gens niet overschrijden deal je er mee want je verdient er aan. En anders zet je de klant op een zwarte lijst.

Willem D2
Willem D213 feb. 2023 - 10:41

Goede reactie. Wat jammer dat Dr Love je niet begrijpt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 feb. 2023 - 11:56

Passie preker Het is niet eens satire. Ik vind mijzelf echt aantrekkelijk. Sekswerksters zouden wel blij zijn, als ik langs zou komen. Onrespectvolle bruut? Ik ben een en al respect ! Dr Love. Ik denk niet dat je het helemaal begrepen hebt. Als je eergevoel hebt, wil je toch niet dat een vrouw moet huilen om het feit dat je haar aanraakt....Je wilt een vrouw niet laten huilen, toch? Of wel? Ewout hierboven, snapt het wel

Déjà vu
Déjà vu13 feb. 2023 - 22:04

Meer dan 80% van de vrouwen vindt hun eigen partner niet aantrekkelijk. Wat dat betreft zijn de dames niet minder/beter af dan de andere vrouwen. Maar uw vrouw heeft geen klagen met u als wild aantrekkelijke man in bed.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 feb. 2023 - 11:10

Wat. 80 procent vind haar vriend niet aantrekkelijk.... :_) Een heel schokkend feit. Ik wist dit niet. Waarom blijven ze dan bij hem ? Of heb seks met iemand die je geil vind Of wees single.... Lijkt mij. Maar het zal wel weer aan mij liggen