Joop

Nieuwe voorzitter Huis wordt nog altijd gegijzeld door conservatieve zeloten

  •  
07-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1070 keer bekeken
  •  
kevinmccarthy

Kevin McCarthy is de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Republikein had daar maar liefst vijftien stemrondes voor nodig, omdat zijn partij nog altijd gegijzeld wordt door een stel rechts-conservatieve zeloten.

Om steun te verwerven van deze groep extremisten heeft McCarthy vergaande toezeggingen moeten doen. Zo is hij akkoord gegaan met de mogelijkheid dat een lid van het Huis van Afgevaardigden elk moment kan vragen om een stemming om hem af te zetten.

NRC schrijft: “Daarmee krijgen politiek delicate momenten een explosieve lading. Zo wordt gewezen op het onvermijdelijke moment waarop het Huis zal moeten instemmen met een verruiming van de begroting om de afbetaling van overheidsschulden mogelijk te maken. In conservatieve kringen is de verláging van het overheidsbudget zo’n beetje een geloofsartikel. Ook de Amerikaanse financiële en militaire steun aan Oekraïne kan in gevaar komen als de meest kritische leden van het Huis de hand aan de noodrem hebben.

Normaal is de verkiezing van de voorzitter van het Huis een formaliteit. De laatste keer dat er meer dan een stemronde nodig was, was een eeuw geleden. Destijds waren er negen stemrondes.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

RoepToeter
RoepToeter8 jan. 2023 - 10:39

''Nieuwe voorzitter Huis wordt nog altijd gegijzeld door conservatieve zeloten'' Goed dat Trump heeft ingegrepen waar Biden faalt om te verbinden en heeft laten weten dat wat hem betreft McCarthy de klus kan gaan klaren. Je kan als Republikeinen nu wel mee gaan in de niet aflatende pogingen van de Democraten om tweedracht te zaaien maar daar wordt de samenleving ook niet mooier op. Integendeel zoals wel is gebleken sinds Clinton in 2016 de presidentsverkiezing heeft verloren. McCarthy kan nu gaan laten zien dat het beter kan. Dus geen tweespalt zaaiende scheve Pelosy bek meer trekken als bijvoorbeeld Biden aan het woord is in het huis van afgevaardigden etc. https://nos.nl/artikel/2321689-pelosi-verscheurt-speech-trump-de-politieke-kloof-in-optima-forma

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jan. 2023 - 18:27

'McCarthy kan nu gaan laten zien dat het beter kan.' Dat kan hij nu inderdaad. En denk je dat dit gaat gebeuren? Laten we kijken welke wetten de GOP gaat aannemen in de House or Representatives als het gaat om de verbetering van de economische positie van de onder- en middenklasse.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jan. 2023 - 13:08

@Roep Zo het eerste voorstel is ingediend: weg met de verhoging van het budget van de IRS (de belastingdienst) zodat de rijken door kunnen gaan met frauderen. En wie pakt dat bonnetje op? Juist, De onder- en middenklasse. Laat me weten welk voorstel jij voorbij ziet komen dat de arbeider helpt.

MarjoleinS2
MarjoleinS28 jan. 2023 - 4:35

Dit schept perspectief voor de Democraten bij de verkiezingen in 2024.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 19:32

' is de verláging van het overheidsbudget zo’n beetje een geloofsartikel' Ook werd de vennootschapsbelasting verlaagd van 35% naar 21%, dus winst na belasting verhoogd, en werden uitgestelde (i.e. in het buitenland gestalde) winsten eenmalig met 15.5% (8% voor ongerealiseerde waardestijgingen) belast, terwijl de claim op die uitgestelde winsten 35% was. ook dat werkt de groei van een begrotingstekort in de hand.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 19:24

' is de verláging van het overheidsbudget zo’n beetje een geloofsartikel' Alleeen als de Democraten aan de macht zijn, onder Trump bleef het begrotingstekort gewoon doorgroeien en werd daar bovenop het belastingtarief voor de rijken verlaagd.

3 Reacties
Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 11:18

Je denkt toch niet serieus dat de Democraten minder geld gaan uitgeven?

Bet Weter
Bet Weter8 jan. 2023 - 14:10

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jan. 2023 - 18:30

@bet Als je zelf naar je staatje had gekeken dan zie je dat de stijging gelijk loopt met Covid? Het begon al stevig te stijgen onder Trump? Ook zie je dat het begrotingstekort onder Obama kleiner was dan alle jaren onder Trump.

Ewout Pool
Ewout Pool7 jan. 2023 - 17:28

Ik moet zeggen mooie foto bij dit artikel. Ik kan niet zien of Kevin nu uit frustratie op zijn kop wil slaan of de hamer naar een opponent wil gooien. Ik vrees een beetje beide.

Farmer3.0
Farmer3.07 jan. 2023 - 16:14

McCarthy is een typische beroepspoliticus. Heeft alles gedaan om carrière te maken. Vooral ultra rechts en Tea Party naar de mond praten. Dit gaat zich nu tegen hem keren. Politici denken vaak dat ze recht hebben op een bepaald baantje, en vergeten dat de kiezers altijd gelijk hebben. Ben benieuwd hoe het in maart gaat aflopen met de Nederlandse politiek.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jan. 2023 - 16:03

Een ingecalculeerd non-event waar alleen mainstream probeert slagroom te kloppen uit water met een beetje meel. Volstrekt aangepast aan de ressentimenten onder het Republikeinse kiezersvolk gezien de dubbelrol van wezel McCarthy die enerzijds stelde dat 6/1/20 niet kon om vervolgens naar Mar-a-Lago reisde om de ring van Trump te kussen. De wrevel moest even verwerkt worden. Meer is het niet.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 jan. 2023 - 15:17

Dit is nog lang niet over. Het overgrote deel van de Republikeinen is woedend. Een van hen beet Gaetz toe Matt you're finished voor dat hij door een andere republikein werd weggeleid. Het is een schande voor het land en voor de partij dat een kleine minderheid dit deed. Het laat de weliswaar tanende invloed van Trump zien maar ook hoe groot het gevaar is voor de partij in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. Om sterk de verkiezingen in te gaan zal er afgerekend moeten worden met deze splijtzwam.

1 Reactie
Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 11:17

'Het is een schande voor het land en voor de partij dat een kleine minderheid dit deed.' Waarom? Dat recht hebben ze toch?

Joop  den Uil
Joop den Uil7 jan. 2023 - 13:43

De onderhandelingen waren zeer Trumpiaans: ramkoers. En verdraaid, ze zijn eruit maar er zal heus wel wat verrechtsing als water bij de wijn gegoten zijn.

Grozny
Grozny7 jan. 2023 - 11:01

gaetz was boos omdat mccarthy hem niet steunde toen die verdacht werd van sex met een minderjarige. Het goede is wel dat er gestemd gaat worden voor een wetsvoorstel van termijn limieten wil installeren voor politici. Ze willen voorkomen dat senatoren 60 jaar in het senaat blijven zitten.

Brutus de tweede
Brutus de tweede7 jan. 2023 - 10:49

Hoeveel beter hier in Nederland, hier zijn nooit problemen met een kamervoorzitter.

3 Reacties
Dexter6
Dexter67 jan. 2023 - 11:23

Dan heb ik nog liever een openbare stemming dan de achterkamertjes politiek die wij hebben gehad omtrent de aanstelling van Vera Bergkamp.

EricDonkaew
EricDonkaew7 jan. 2023 - 12:36

@Dexter6 ----------------------- Daar zeg je wat inderdaad.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 19:22

Een belangrijk verschil is dat wij altijd een kamer(vice)voorzitter hebben. Dit is weer een punt waar het Amerikaanse systeem moet worden aangepast aan de hedendaagse realiteit, zeker als Trump en zijn gelijkgestemden (Freedom Caucus, en nog gekker) dadelijk aan de verkiezingen mee gaan doen als derde partij.

Palipka
Palipka7 jan. 2023 - 10:04

Een soort cda voorman eigenlijk machtsbelust en geen idealen of geweten.