Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Nieuwe video biedt angstaanjagende blik op aanval Amerikaans Capitool

  •  
18-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-01-18 om 18.40.13
Op 6 januari bestormde een menigte Trump-aanhangers het Capitool in Washington DC. De beelden van de aanval, opgehitst door de president, zijn familie en vooraanstaande Republikeinse politici, gingen de wereld over. In de laatste uren van Trumps presidentschap en naarmate het onderzoek naar de aanval vordert, wordt steeds duidelijker wat zich heeft afgespeeld. Onder meer vanwege de vele foto’s en video’s die tijdens de belegering werden gemaakt. Een daarvan, van New Yorker -journalist Luke Mogelson, biedt een huiveringwekkende blik op de gewelddadige aanval op het hart van de Amerikaanse democratie.
Gerenommeerd oorlogscorrespondent Mogelson volgde de meute MAGA-extremisten het Capitool in en legde de chaos daarbinnen vast. Zijn video laat zien dat de bestorming een complexe mengvorm was van uitvoerige voorbereiding en spontaan geweld. Duidelijk te zien is hoe een deel van de Trumpers, gevoed door een barrage aan leugens over verkiezingsfraude, op jacht zijn naar Democratische politici. Ze doorzoeken haastig achtergelaten documenten en maken er foto’s van. Republikeinse senator ‘Ted Cruz zou het zo gewild hebben’, zegt een van de plunderaars. Duidelijk is dat in elk geval een aantal Capitoolbestormers een militaire of politie-achtergrond heeft.
Volgens Mogelson had het gros van de aanvallers geen concreet plan, buiten het zoeken naar en vinden van politici. Democraten die volgens de Trumpers de verkiezingen hebben gestolen. Hadden ze die daadwerkelijk gevonden, dan zou het tot bloedvergieten hebben kunnen leiden, aldus Mogelson. De Trumpers in Mogelsons video scanderen ‘landverraad’ terwijl ze door de gangen lopen en op de deuren bonzen. Ze eisen van de beveiligers dat die de schuilplaats van Nancy Pelosi prijsgeven, anderen dreigen Mike Pence op te hangen.
Woensdag wordt Joe Biden ingezworen als nieuwe president van de Verenigde Staten. Een dag eerder komt de senaat terug van reces. Vanaf dat moment kan de afzettingsprocedure van Donald Trump in stemming worden gebracht in de senaat. Trump wordt ervan beschuldigd de aanstichter te zijn van de aanval op de Amerikaanse democratie. Wordt hij schuldig bevonden, kan hij weliswaar niet meer aftreden, maar zal hij zich nooit meer verkiesbaar kunnen stellen. Meerdere Republikeinse senatoren hebben al laten doorschemeren voor impeachment te zullen stemmen, hoewel een groot deel Donald Trump trouw blijft.
Video bovenaan niet te zien? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

The Apple
The Apple20 jan. 2021 - 3:57

Hier een lijst met leden van het establishment die niet alleen hebben gedemonstreerd, maar die er bovendien daadwerkelijk in zijn geslaagd om het Capitol binnen te dringen – Notable Arrests After the Riot at the Capitol – https://www.nytimes.com/2021/01/10/us/politics/capitol-arrests.html Een demonstratie van de burgerrechtsbeweging of linkse demonstranten vindt een politiemacht van 6000 man tegenover zich, maar een soortgelijke demonstratie van leden van het establishment slechts 600 man. Maar ernstiger is nog wel dat links en de burgerrechtsbeweging demonstreren voor een volwaardige deelname aan het sociaal-economisch proces, maar wat is het doel van de demonstraties van deze leden van het establishment? De absolute macht?

Visionair NL
Visionair NL19 jan. 2021 - 13:21

Geen greintje medelijden. Passend, dat lieden die opdracht gaven tot staatsgrepen en bloedige oorlogen die over de hele wereld honderdduizenden doden hebben veroorzaakt, nu ook ontdekken hoe het voelt, te moeten rennen voor je leven.

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia19 jan. 2021 - 14:55

'dat lieden die' En de rest dan? Was ieder persoon in dat gebouw schuldig? Ieder lid van het Congres? Iedere agent die daar dienst deed? De administratieve assistenten? Waanzin post van je. Waanzin. Het feit alleen al dat er in jouw ogen redenen zijn dat een 'mob' mensen mag willen lynchen diskwalificeert jou in mijn ogen van iedere deelname een democratische samenleving.

Visionair NL
Visionair NL20 jan. 2021 - 9:49

@Ecclesia Met uw welnemen, een wat bizarre gevolgtrekking. Dat ik geen greintje medeleven heb met de medeverantwoordelijken aan misdrijven als illegale staatsgrepen en bloedige oorlogen zonder VN mandaat, betekent uiteraard niet dat ik andere buitenwettelijke praktijken als lynchpartijen goedkeur.

Kit2
Kit219 jan. 2021 - 12:45

Ik vind het wel meevallen, hoor. Dit is democratie. Mensen die net als olie en grondstoffen als een soort commodity behandeld worden, tegen een hongerloon, en het eerst via democratische weg geprobeerd hebben in allebei de beschikbare partijen daar er iets aan te doen? Ze troffen Republikeinse leugenaars of Democratische misleiders. Daarna sla je een keertje om je heen. En dat is terecht. Ze hebben wat ruitjes ingeslagen en enge dingen gezegd, maar niet de boel aan gort geslagen of in brand gestoken. Als de regering Biden ook weer de mond vol heeft met oplossingen maar over vier jaar een bek vol smoezen heeft waarom deze mensen er wederom niets bij gekregen hebben, dan mogen ze van mij weer op pad en raad ik ze aan de boel wat drastischer aan scherven te slaan.

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 jan. 2021 - 13:38

[ Ze hebben wat ruitjes ingeslagen en enge dingen gezegd, maar niet de boel aan gort geslagen of in brand gestoken ] En gelukkig waren er ook geen doden of gewonden te betreuren. Al met al een leuk uitje voor de MAGA's.

Kit2
Kit219 jan. 2021 - 14:19

Nick: en met hooggestemde idealen als de jouwe zouden we dit jaar NIcolaas XII verwelkomen als Czaar van straatarm Rusland, in Frankrijk zou Lodewijk XXIV op de troon zitten en zouden we de 70e verjaardag van de DDR vieren, met Ceaucescu als eregast. Af en toe moet het volk ingrijpen.

Ecclesia
Ecclesia19 jan. 2021 - 14:53

Nee hoor Kit, dit is geen democratie. Waarom zou dit ineens democratie zijn? Er zijn toch ook mensen die VOOR Biden hebben gestemd? Die VOOR de gang van zaken in het congres waren? Tellen hun wensen nog wel mee voor jou? Dus wat is dit nu voor onzin, dat als de resultaten tegenvallen het een recht is om geweld te mogen gebruiken. 'raad ik ze aan de boel wat drastischer aan scherven te slaan. ' Dus jij bent zo een type die vanaf het Malieveld af en toe het Binnenhof wilt bestormen? Ergens hoop ik dat het jou gedeeltelijk zou lukken, dat je een selfie neemt op de stoel van Rutte en daarna de bak in verdwijnt. Enge gedachte dat er zulk soort mensen vrij rondlopen in Nederland. Ach wat zeg ik. Waarschijnlijk sta je al op een lijst van de AIVD ergens door dit soort dingen te uiten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 jan. 2021 - 22:34

Kit 19 januari 2021 at 15:19 [ Af en toe moet het volk ingrijpen. ] Klopt. En dat heeft het volk gedaan, op 3 november 2020, toen een recordaantal van 81.281.891 Amerikanen Biden tot president kozen en Trump naar huis stuurden. Dat is pas democratie. Ook al is op de Amerikaanse variant nog zo veel aan te merken. [ dan mogen ze van mij weer op pad en raad ik ze aan de boel wat drastischer aan scherven te slaan. ] Gesproken als een ware democraat.

The Apple
The Apple20 jan. 2021 - 4:00

Links en BLM demonstreren voor een volwaardige deelname aan het sociaal-economisch proces, maar wat is het doel van de demonstraties van deze leden van het establishment? - Notable Arrests After the Riot at the Capitol – https://www.nytimes.com/2021/01/10/us/politics/capitol-arrests.html

harmmeijer
harmmeijer19 jan. 2021 - 9:04

Zo moet het er ook ongeveer hebben uitgezien in 1672 in Den Haag toen door een woedende opgehitste menigte de gebroeders De Witt werden gelyncht. “Johan de Witt kwam zijn broer op 20 augustus 1672 ophalen uit de gevangenis. Bij het verlaten van de Gevangenpoort werden de twee broers overvallen door een grote menigte, aangevuurd door enkele notabelen waaronder admiraal Cornelis Tromp en enkele hervormde predikanten. De schutterij greep niet in en zag zo toe hoe de twee broers door de menigte werden gelyncht. Bewijs is nooit geleverd, maar over het algemeen gaat men er van uit dat stadhouder Willem III medeplichtig was aan de lynchpartij.” https://vandaagindegeschiedenis.nl/20-augustus/

2 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout19 jan. 2021 - 10:38

Rechtsextremistisch ressentiment is van alle tijden.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout19 jan. 2021 - 10:49

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/waarom-extreemrechts-een-voorliefde-heeft-voor-de-middeleeuwen~bf549830/

Deugkeizer
Deugkeizer18 jan. 2021 - 21:52

Zullen we tegen 2025 een wereldwijd Qanon terreurnetwerk hebben, vele malen erger dan Isis?

3 Reacties
adriek
adriek19 jan. 2021 - 8:32

Het zal als minder erg ervaren worden omdat er minder direct geweld is, maar de uiteindelijke schade zal veel groter zijn.

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 9:59

Dan ben jij denk ik niet op de hoogte van wat ISIS allemaal gedaan heeft in Syrië en Irak, de meest vreselijke dingen..

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 10:21

@Eirda 'Het zal als minder erg ervaren worden omdat er minder direct geweld is, maar de uiteindelijke schade zal veel groter zijn.' Dan weet je dus helemaal niets van wat IS allemaal uit heeft gevreten en wat ze nu nog steeds doen.

Aart van de aap
Aart van de aap18 jan. 2021 - 20:59

randdebielen

Ecclesia
Ecclesia18 jan. 2021 - 20:48

De gemiddelde Trumptard geeft een heel andere betekenis aan het woord 'haatbaard'. Behoorlijk veel baarden in de horde schuimbekkende zombies valt me op. Alleen zijn deze veelal rood en blond i.p.v. zwart.

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap18 jan. 2021 - 21:19

Ja, islamic state strijders hebben ook altijd baarden. Extreem rechts houdt blijkbaar van baarden hahaha Het zijn mannen met baarden, maar dit zijn geen gezellige hipsters. Hipsters gone wilde. Hipsters gone mad. hehehehe Hipsters on the rampage. Nee, maar zo'n baard is dan een soort symbool van masculiniteit. Rechts houd altijd heel erg van 'masculiniteit'. Rechts verheerlijkt 'de man'. De oer man. De man die nog een man durft te zijn. Niet een 'soyboy' ( dat woord ken je ook wel, toch ? hahaha ) Een trotse jongen. De man die het vlees snijdt. Portretje van Trump aan de muur. Boreaal gevoel krijg ik er van

MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 22:32

In Afghanistan heb je genoeg rode haatbaarden hoor.

poeslief
poeslief19 jan. 2021 - 10:19

Beard Life Matters

Karingin
Karingin18 jan. 2021 - 19:51

Dappere journalist! Ik zie geen oprechte woede bij de meeste van deze hooligans, ze doen net of 't een uitje is...het zijn gewoon bloedhonden