Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe variant besmettelijker maar veroorzaakt veel minder klachten

  •  
18-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Corona test station in Tübingen

© 15 November 2021, Baden-Wuerttemberg, Tübingen: An employee of a Corona testing station on the market square in front of the town hall has test tubes in his hand. Photo: Marijan Murat/dpa Pho

AY.4.2, de nog besmettelijker afstammeling van de Delta-variant, lijkt tot minder symptomen te leiden dan eerdere mutanten. Volgens onderzoekers van het Imperial College in Londen heeft maar een derde van de mensen met AY.4.2 klassieke covid-symptomen. Bij de oorspronkelijke Delta-variant geldt dat bij de helft van de geïnfecteerden, schrijft Reuters.
In het Verenigd Koninkrijk is AY.4.2 inmiddels goed voor 12 procent van alle besmettingen. Vorige maand gingen deskundigen er al vanuit dat AY.4.2 nog eens 10 tot 15 procent besmettelijker is dan Delta.
Al vanaf het begin van de pandemie hopen epidemiologen dat het virus na verloop van tijd minder schade zal aanrichten. Het sterke vermoeden bestaat dat ook eerdere coronavirussen die zijn overgesprongen op de mens, in de loop van de tijd milder zijn geworden.
Milde virussen hebben een evolutionair voordeel, zo is de gedachte. Als mensen niet heel ziek worden van een virus, gaan ze niet in bed liggen. In plaats daarvan gaan ze naar hun werk of het café waar ze weer andere mensen aansteken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Break on through
Break on through18 nov. 2021 - 11:16

Ach? Is er weer een nieuwe versie van het virus uitgebracht? En deze is nog beter dan de vorige zeker. Extra spikes natuurlijk. En ook veel veiliger dan de vorige. Zitten hier wel veiligheidsgordels in dan? De verbetering van virussen gaat ook steeds beter. Maar ik skip het deze keer hoor. Ik ben nog heel tevreden met mn ouwetje

Gerygrr
Gerygrr18 nov. 2021 - 10:52

Een mildere variant? Long covid is niet mild!

5 Reacties
Jozias2
Jozias218 nov. 2021 - 12:06

Vaccinatie heeft ook een positief effect op long covid.

Gerygrr
Gerygrr18 nov. 2021 - 12:20

Jozias, bij mij ondervond ik weer reacties in het immuunsysteem na de vaccinaties. Trombocytentekort geconstateerd….. En inderdaad de constatering van de internist, dat het immuunsysteem geboost was.

Gerygrr
Gerygrr18 nov. 2021 - 12:59

Zojuist lees ik nieuws over de groep kinderen, die ziek werden. Nu een groep van 400 met M-isc gediagnosticeerd, en pas geteld na een positieve coronatest. 4 overleden….. Long-covid patiënten reageren hetzij positief dan wel negatief op de vaccins.

JasDon
JasDon18 nov. 2021 - 16:46

Tweederde minder long covid kan je ongeveer afleiden uit het artikel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 nov. 2021 - 7:12

Ik begrijp het niet helemaal. In het vorige stuk werden nl. ook ontzettend veel doden gemeld! Dan zou het niet minder dodelijk zijn. Het zegt me nog niet zoveel bovenstaand verhaal eerlijk gezegd.

Jozias2
Jozias218 nov. 2021 - 10:39

Mooi, met een milder en besmettelijkere variant komt die groepsimmuniteit in beeld. Naast vaccinatie ook de medicatie goedkeuren.

Ed Verbeek
Ed Verbeek18 nov. 2021 - 10:06

Goed nieuws, want wat is er mooier dan natuurlijke immuniteit te verkrijgen door besmet te raken met een variant waar je niet ernstig ziek van wordt.

5 Reacties
ton14024
ton1402418 nov. 2021 - 10:36

Uitroeien van Delta.

Mark van S.
Mark van S.18 nov. 2021 - 10:47

Je hebt 't niet voor het uitkiezen door welke variant je wordt besmet.

Dehnus
Dehnus18 nov. 2021 - 10:51

Vaccin of is natuurlijk. Maakt gewoon gebruik van je immuunsysteem. Zie het als bootcamp voor je immuunsysteem!

LHTJ
LHTJ18 nov. 2021 - 15:09

@Mark Dat klopt maar als deze (mildere) nieuwe variant veel besmettelijker is dan zal het niet lang duren voordat deze het heeft overgenomen van Delta, net als dat Delta dat deed van de Britse variant en de Britse variant van de 1ste variant. Kortom, inderdaad goed nieuws als deze variant inderdaad veel milder is.

JasDon
JasDon18 nov. 2021 - 16:47

Zo zie je maar weer Ed, de natuurlijke mutatie van zo een virus levert betere resultaten op dan jouw werk.... wat voornamelijk uit desinformatie bestaat.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*18 nov. 2021 - 9:31

Hallo. Off-topic, toch bizar om net online te lezen dat de horeca zelfs van plan is om hun klanten na 8 uur s'avonds te laten dineren (als de verantwoordelijke minister samen met het OMT een positief advies zal geven). Met meer dan 20.000 besmettingen gisteren, wanneer zal deze branche eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen? Ik heb inmiddels genoeg van al die schreeuwelijke horeca ondernemers bij de talkshows. A.u.b. niet doen alsof jullie helemaal geen compensatie hebben gekregen van onze overheid tot nu toe. Dank ervoor. Met andere woorden plaats a.u.b. de volksgezondheid op de eerste plaats of anders krijgen wij binnenkort zeer waarschijnlijk weer een harde lockdown. Een fijne dag.

4 Reacties
FredD2
FredD218 nov. 2021 - 9:43

Komen al die besmettingen dan vanuit de horeca? Ik had begrepen dat maar een klein deel van de besmettingen vanuit de horeca komt.

rvb2
rvb218 nov. 2021 - 9:54

de horeca kreeg inderdaad compensatie... maar die compensatie werd gestopt. Toch had de horeca nog steeds met beperkingen te maken, met de verplichte sluiting om 12 uur. Daarna de invoering van de coronapas.. en de compensatie voor de horeca kwam nog steeds niet terug. Nu moet de horeca weer om 8 uur dicht, en komt er weer wat compensatie. De horeca heeft nooit zonder beperkingen open gemogen, zoals andere sectoren wel mochten.

LHTJ
LHTJ18 nov. 2021 - 10:13

We doen het toch samen? Horeca ondernemers hebben compensatie gekregen van dat staat niet in verhouding tot de geleden verliezen zowel zakelijk als prive. Maar ik ben het met u eens. alle ondernemers moeten zich aan de regels houden want we doen het SAMEN. De rest van de bevolking die gewoon doorbetaald is, vakantiegeld en 13de maand heeft ontvangen moeten allemaal 2 maandsalarissen in een fonds stoppen voor getroffen ondernemers in diverse branches want we doen het immers SAMEN. en 2 maandsalarissen is peanuts toch als we daarmee de volksgezondheid helpen. U doet mee neem ik aan?

itsme3
itsme318 nov. 2021 - 10:26

Ja, en dat terwijl het virus pas vanaf acht uur actief is. En inderdaad. Horeca is verantwoordelijk voor maar een klein deel van de besmettingen buiten het eigen huishouden.

Ed Verbeek
Ed Verbeek18 nov. 2021 - 9:27

"Het sterke vermoeden bestaat dat ook eerdere coronavirussen die zijn overgesprongen op de mens, in de loop van de tijd milder zijn geworden.” Mooi, eindelijk begint er enige realiteitszin door te breken. Nog niet zo lang geleden werd je immers voor wappie uitgemaakt als je zoiets zei, net zoals eerder over aerosolen.

10 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗18 nov. 2021 - 10:19

« Mooi, eindelijk begint er enige realiteitszin door te breken. Nog niet zo lang geleden werd je immers voor wappie uitgemaakt als je zoiets zei« ……die nieuwe, gelukkig minder ernstige, variant wordt niet met terugwerkende kracht ingevoerd. Dus als het straks een gewoon wappie griepje wordt betekent dat niet dat het dat dan altijd geweest is. Het scenario dat de pandemie zich qua ernst op deze wijze zelf uit zou doven is er overigens altijd geweest.

itsme3
itsme318 nov. 2021 - 10:27

Hoezo? Dit wordt al lang algemeen geroepen dat het virus in de toekomst milder zal worden. U heeft blijkbaar iets gemist.

Mark van S.
Mark van S.18 nov. 2021 - 10:29

@Ed Verbeek. Ik heb werkelijk waar nog nooit gelezen dat iemand voor wappie werd uitgemaakt wanneer die beweerde dat eerdere coronavirussen die op de mens zijn overgesprongen, in de loop van de tijd milder zouden worden. Sterker nog, dit is iets wat virologen al van meet af aan voorspelden, of er althans op hoopten.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 nov. 2021 - 10:30

Snowflake!

Le Chat Botté
Le Chat Botté18 nov. 2021 - 10:30

Je bent een wappie als je iets roept dat je niet kunt aantonen én er vervolgens naar gaat handelen, inclusief het dreigen met tribunalen. En verder mag je pas victorie kraaien als jouw gereviewde paper in een wetenschappelijk platform is gepubliceerd, dan wel wanneer jouw peer review geleid heeft tot verbetering van een onderzoek. In alle andere gevallen had je of toevallig gelijk, of heb je het zelf niet voor elkaar gekregen. Zoals je ziet doet de wetenschap haar werk, geheel ongeacht het geblaat van wappies. Toetsbare kritiek op onderzoek is daarentegen een wetenschappelijke way of life. Als je denkt daar een bijdrage aan te kunnen leveren: go for it!

ton14024
ton1402418 nov. 2021 - 10:32

Je bent ook een wappie als je op zaken vooruitloopt. Enkeltje Friesland wappieland voor jou.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten18 nov. 2021 - 11:21

Nee hoor, als je dat niet lardeerde met allerlei onzin of riep dat vaccinatie wel onzin zou wezen, werd je hiervoor helemaal niet voor wappie uitgemaakt.

Juppé🎗
Juppé🎗18 nov. 2021 - 11:54

«  Enkeltje Friesland wappieland voor jou.« …..U deelt veel bonnetjes uit maar bent U nu de boa van het forum of gewoon de dorpsgek?

Winterdepressie
Winterdepressie18 nov. 2021 - 13:49

Het is een algemeen bekend feit dat virii de neiging hebben om besmettelijker te worden, maar niet dodelijker. Dat is namelijk totaal niet in het belang van het virus zelf als je je gastheer snel dood maakt. Wij en dit virus zijn nu in de evolutionaire mix gegooid met elkaar en zullen nu ook een tijdje het met elkaar moeten doen. Het was een ruwe start, maar uiteindelijk komen we er wel uit.

JasDon
JasDon18 nov. 2021 - 16:50

Ed, hoe voelt het.... nu je te kakken wordt gezet als gevolg van de absolute onzin die je al weken verspreid?

frankie48
frankie4818 nov. 2021 - 9:19

Mooi, en nu maar hopen dat in de rest van de wereld variant X zich ook niet gaat melden!

1 Reactie
19682
1968218 nov. 2021 - 12:27

LECHAT: "Als het in een wetenschappelijk platform is gepubliceerd" Wel ik ben het nieuws en de discussie van een aantal maanden geleden nog niet vergeten. I op de 2 wetenschappers sjoemeld met zijn onderzoeksresultaten. Ook zij hebben dus niet altyd het gelijk aan hun zijde. Ach het blijven mensen he.