Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe vacaturesite laat werkgevers filteren op geloof en afkomst

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-07-18 om 16.42.35
Personeel selecteren op criteria als religie of afkomst is bij wet verboden, maar daar heeft de nieuwe vacaturesite Vacatureteam maling aan. Op de site kunnen werkgevers gebruik maken van zoekfilters die niet alleen geloof of afkomst weergeven, maar ook zaken als uiterlijk en politieke voorkeur. Dat meldt RTL Z. Initiatiefneemster Evelien te Boekhorst zegt te weten met de zoekmachine ‘op het randje te zitten’.
‘Werknemers vullen bij ons ook een lijst met persoonlijke kenmerken in. Daar kun je ook aanvinken wat je geloofsovertuiging of politieke voorkeur is,’ zegt Te Boekhorst, die ook opmerkt daar verder geen problemen in te zien. ‘Ja, het klopt dat werkgevers er dan in de site ook op kunnen filteren.’
Wie er wel problemen in ziet zijn anti-discriminatiebureau Artikel 1 en het College voor de Rechten van de Mens. Artikel 1 laat weten:
"Er zijn uitzonderingen, maar in principe is het selecteren van je personeel op afkomst, huidskleur, geslacht, geloofsovertuiging of politieke voorkeur in Nederland strafbaar. Ook als je het als uitzendbureau of vacaturesite doet."
Het College voor de Rechten van de Mens onderschrijft die uitspraak en vult aan:
"Wij kunnen op dit moment niet oordelen of wat de site doet mag of niet. Wel verbaast het ons dat ze dit soort persoonlijke dingen zo expliciet erbij laten zetten. Voor vrijwel alle beroepen doet het er gewoon niet toe. Een dataverzamelaar wordt niet opeens minder productief als hij een ander geloof heeft."
Te Boekhorst vindt de zorgen van de mensenrechtenorganisaties maar onzin. ‘Ik ben ervan overtuigd dat wat wij doen mag,’ zegt ze. ‘Het staat een werkgever vind ik vrij om zelf te bepalen wie er bij zijn of haar bedrijf werkt.’ Volgens Te Broeke is vragen naar geloof of afkomst niet wezenlijk anders dan vragen naar hobby’s. Artikel 1 zegt daarover graag het gesprek aan te gaan met de vacaturesite.
cc-foto: Pxhere
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.