Joop

Nieuwe vacaturesite laat werkgevers filteren op geloof en afkomst

  •    •  
18-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-07-18 om 16.42.35
Personeel selecteren op criteria als religie of afkomst is bij wet verboden, maar daar heeft de nieuwe vacaturesite Vacatureteam maling aan. Op de site kunnen werkgevers gebruik maken van zoekfilters die niet alleen geloof of afkomst weergeven, maar ook zaken als uiterlijk en politieke voorkeur. Dat meldt RTL Z. Initiatiefneemster Evelien te Boekhorst zegt te weten met de zoekmachine ‘op het randje te zitten’.
‘Werknemers vullen bij ons ook een lijst met persoonlijke kenmerken in. Daar kun je ook aanvinken wat je geloofsovertuiging of politieke voorkeur is,’ zegt Te Boekhorst, die ook opmerkt daar verder geen problemen in te zien. ‘Ja, het klopt dat werkgevers er dan in de site ook op kunnen filteren.’
Wie er wel problemen in ziet zijn anti-discriminatiebureau Artikel 1 en het College voor de Rechten van de Mens. Artikel 1 laat weten:
"Er zijn uitzonderingen, maar in principe is het selecteren van je personeel op afkomst, huidskleur, geslacht, geloofsovertuiging of politieke voorkeur in Nederland strafbaar. Ook als je het als uitzendbureau of vacaturesite doet."
Het College voor de Rechten van de Mens onderschrijft die uitspraak en vult aan:
"Wij kunnen op dit moment niet oordelen of wat de site doet mag of niet. Wel verbaast het ons dat ze dit soort persoonlijke dingen zo expliciet erbij laten zetten. Voor vrijwel alle beroepen doet het er gewoon niet toe. Een dataverzamelaar wordt niet opeens minder productief als hij een ander geloof heeft."
Te Boekhorst vindt de zorgen van de mensenrechtenorganisaties maar onzin. ‘Ik ben ervan overtuigd dat wat wij doen mag,’ zegt ze. ‘Het staat een werkgever vind ik vrij om zelf te bepalen wie er bij zijn of haar bedrijf werkt.’ Volgens Te Broeke is vragen naar geloof of afkomst niet wezenlijk anders dan vragen naar hobby’s. Artikel 1 zegt daarover graag het gesprek aan te gaan met de vacaturesite.
cc-foto: Pxhere
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

BramJ
BramJ20 jul. 2018 - 10:04

"Personeel selecteren op criteria als religie of afkomst is bij wet verboden" Dit is pertinent onwaar. De Rijksoverheid komt er zelfs openlijk voor uit om in haar aannamebeleid bij gelijke geschiktheid de voorkeur te geven aan mensen van bepaalde afkomst of religie. Daarnaast mag in sommige functies een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal worden gevraagd. Dat is een vaardigheid die je op basis van afkomst kunt vaststellen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/vraag-en-antwoord/mag-een-werkgever-onderscheid-maken-tussen-sollicitanten

Ch0k3r
Ch0k3r19 jul. 2018 - 6:53

Datzelfde College vond het prima dat een medewerker van een kinderdagverblijf werd ontslagen omdat ze niet lid was van de kerk. https://www.kinderopvangtotaal.nl/christelijk-kinderdagverblijf-mocht-pmer-ontslaan-1690029w/ Dus dat filter op religie, daar zouden ze niks op tegen te moeten hebben. Dat filter op afkomst, tsja, das een heel ander verhaal.

Meta  Foor
Meta Foor18 jul. 2018 - 18:05

om een goed beeld te krijgen van een potentiele werknemer, is het goed een brede kennis te hebben van zijn of haar skills en interesses. Zoals bv hobby, sport, talen, leeftyd, culturele belangstelling en ook godsdienst. Wel zo makkelijk als je ook op zondag werktijden hebt ... om maar eens iets te noemen

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 jul. 2018 - 19:03

Is voor een beoordeling het sollicitatiegesprek niet de geeigende plek? En de afweging kan daarna plaats vinden. Zowel door de sollicitant als de beoogd werkgever. Een goede personeelsfunctionaris is goud waard, een goed computerprogramma kan ook goud opleveren, voor degene die het verkoopt.

Satya
Satya18 jul. 2018 - 22:19

Klaas Punt Uit de tijd. Een computerprogramma kan geld besparen. Een computer kun je ook de betekenis van socialisme, populisme en loyaliteit opzoeken. Hoogmoed komt voor de val.

Klaas Punt
Klaas Punt19 jul. 2018 - 9:44

Brave Satya, wil je mij de les lezen? Kom op nou, doe niet zo. Mijn ervaring als programmeur, tegenwoordig volgens jouw normen ICT-expert loopt over meer dan 50 jaren. Denk je echt dat ik mij op dit punt de les zou moeten laten lezen? Om op het onderwerp terug te komen, computers zijn leuke dingen maar mensen kunnen mensen beoordelen. Je hoeft het niet te geloven hoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jul. 2018 - 17:52

Ethiek en moraal zijn blijkbaar door de plee getrokken! Wat een wereld.

9 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2018 - 19:35

Kijk naar de sp. Moreel en ethiek zeer ver te zoeken. Mensen verraden die jarenlang op hen gestemd en stemmen verworven hebben. Brainwash education to make us the fools Hate is your reward for our love

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 3:06

Sataya Wat heeft de SP gezegd? Dat er verdeling is onder leden wat betreft opvang van vluchtelingen in de regio. Gaat daar je verraad over? Ik neem aan dat je niet meer gaat stemmen? Weet je de ene keer wordt de SP verweten geen andere geluiden en/of meningen toe te staan en de andere keer dat wel te doen. VVD-ers zullen blij zijn met je reactie.

Satya
Satya19 jul. 2018 - 8:00

Minoes en tuin Allereerst is satya mijn roepnaam, zo word ik door mijn familie en vrienden genoemd het heeft niets met waarheid te maken. Aangezien je het 2 keer verkeerd schrijft wil je daarop wijzen. Blijf het gerust verkeerd schrijven maar er zijn meer die het om die reden verkeerd schrijven, als het daarom mocht zijn heb je het mis. Ik ben satya. Ik vind het verraad wat de sp heeft gedaan aan de vluchtelingen die inmiddels stemgerechtigd zijn onvergeeflijk. Mijn vader, overigens geen vluchteling maar geadopteerd als tiener heeft de toezegging van de sp gehad dat ze dit soort populisme niet zouden gaan uithalen. Dit is iemand een mes in de rug steken. Dit is een groep voormalig stemmers verraden. Het is maar wat je normaal vind. Roep om het vertrek van de top. De kampen in Libië zijn concentratie kampen. Dan maar vvd beter alles beter dan nationaal socialisme.

Satya
Satya19 jul. 2018 - 8:02

Lees wat voor waarden sp politici erop na houden. Verschrikkelijk en ze staan naast baudet en wilders.

Klaas Punt
Klaas Punt19 jul. 2018 - 10:38

Zeg Satja begin je nu weer met dat "nationaal socialisme".? Daar moet je rap mee kappen want dat is een schoftige belediging.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 18:53

Satya Ik weet bij God niet waar je het over hebt. Goed ik heb je naam 2 keer verkeerd geschreven, dus consistent ben ik wel. Voor het overige spreek je wartaal wat mij betreft. Ik kan het bij God niet in verband brengen met wat ik schrijf.

Satya
Satya20 jul. 2018 - 5:04

Minoes en tuin Moreel en ethiek. Lastig he.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jul. 2018 - 9:11

Satya Om welke redenen zou ik je naam verkeerd moeten schrijven. Ik begrijp het nog steeds niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jul. 2018 - 5:36

Klaas Punt Je hebt gelijk!

Henri Zwols
Henri Zwols18 jul. 2018 - 15:48

‘op het randje'? Ik ben geen expert in arbeidsrecht, maar ik zou zeggen dat dit over het randje heen is. Maar goed, dat mag de arbeidsinspectie uitzoeken.

RosaLange
RosaLange18 jul. 2018 - 15:22

Waarom zou je dit soort filters toepassen? Je wilt als werkgever toch het beste personeel? Wat maakt het dan uit wat voor een geloof je hebt of waar je ooit vandaan kwam. Terwijl het belangrijkste criterium toch is: waar wil je naartoe.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 jul. 2018 - 16:00

@ RosaLange Jij schrijft: Je wilt als werkgever toch het beste personeel? Natuurlijk wil een werkgever niet het beste. Er zijn complete bedrijfstakken die voor meer dan 95% alleen wit personeel hebben. Bijvoorbeeld de agrarische sector en het beroepsgoederen vervoer. Dus zijn er werkgevers die behoefte hebben aan deze filters. Bijna alle uitzendbureaus selecteren op verzoek van werkgevers op etniciteit. Dus jouw stelling is onzin. Voor veel witte werkgevers gaat het om wit personeel, niet om geschikt personeel. Ik snap ook niet goed waarom jij juist deze stelling opschrijft. Want die discriminatie van werkgevers komt voort uit het idee dat een multiculturele samenleving ongewenst is. Dat idee wordt door jou in een reeks van voorgaande reacties ondersteund. Dat maakt deze stelling geheel ongeloofwaardig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 3:20

Tommy T Dan had jij zeker een eigen bedrijf?