Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe super anticonceptie maakt pil, condoom en sterilisatie overbodig

  •  
21-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
anticonceptie.png
Opmerkelijk voorbehoedsmiddel in de maak … 'Choice' hoeft maar één keer te worden geplaatst en kan op afstand aan en uit gezet worden
Het klinkt fantastisch: een anticonceptiemiddel dat maar één keer hoeft te worden ingebracht, altijd kan blijven zitten en geen hormonale bijwerkingen heeft. Wetenschappers uit Eindhoven ontwikkelen het, een anticonceptiemiddel dat je op afstand aan en uit kan zetten.
De Volkskrant doet in de zaterdagbijlage uitgebreid verslag van deze nieuwe vorm van anticonceptie.
Choice, zoals de ontwerpers het voorbehoedsmiddel noemen, bestaat uit twee zeer kleine buisjes met klepjes die in de eileiders van de vrouw worden geplaatst. Die kunnen van buitenaf draadloos open en dicht gedraaid worden. Wil je zwanger worden, dan draai je de klepjes open, wil je niet zwanger worden, dan draai je ze dicht.
Dit de je overigens niet zomaar, maar met een speciale riem die je om je buik vastmaakt en die vervolgens een half uur aan het stopcontact moet om de klepjes aan of uit te zetten. Het grote voordeel hiervan, vertelt van de Graaf in de krant, is dat je als vrouw dus niet bang hoeft te zijn dat iemand anders stiekem je vruchtbaarheid beïnvloedt.
Industrieel ontwerper van de Graaf noemt het ‘een soort omkeerbare sterilisatie’. Vrouwen kunnen hiermee levenslang hun vruchtbaarheid regelen.
Voor het plaatsen van de buisjes is geen operatie nodig: dat kan vaginaal, met behulp van een kijkbuis.

 Hoogleraar gynaecologie Bart Fauser van het UMC Utrecht vindt het ontwerp de moeite waard:
Veel vrouwen zijn pilmoe en op zoek naar alternatieven. Daarom moeten we elk initiatief toejuichen.” 
Bedenker Van de Graaf denkt dat zijn nieuwe vinding in de toekomst ook interessant kan zijn voor ontwikkelingsorganisaties:
“Een arts kan in een ochtend bij dertig vrouwen de buisjes plaatsen. Willen ze later een kind, dan moeten ze naar een gezondheidscentrum of een mobiele post voor de riem.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor