Joop

Nieuwe strategie, boodschappers en boodschap voor CDA nodig

  •  
21-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
goedemorgen

© Afbeelding: screenshot CDA-campagnevideo

‘Een hele goede morgen!’. De ondraaglijke leegte van de (campagne)strategie van het CDA kan niet beter worden samengevat dan in deze nietszeggende campagneslogan
‘De kiezer is gek geworden!’ De meest primaire reactie vanuit middenpartijen als het CDA na zo’n verkiezingsuitslag als die van 20 maart 2019. Een reactie die vaak niet publiekelijk wordt geventileerd, maar die wel degelijk aanwezig is. Anderen menen weer dat de kiezer altijd gelijk heeft. Ik neig ook meer naar het laatste en houd er sowieso van om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hetgeen je zelf als partij kunt beïnvloeden. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen: we doen het als CDA momenteel – en eigenlijk al vele jaren – niet goed genoeg. Het roer moet om. De tijd is gekomen om onszelf als christendemocraten in de spiegel te kijken en de koers te verleggen. Een andere, nieuwe strategie, een andere inhoudelijke boodschap én ook nieuwe boodschappers zijn nu hard nodig. Niet vanuit blinde paniek, maar vanuit overtuiging en visie.
Nieuwe strategie ‘Een hele goede morgen!’. De ondraaglijke leegte van de (campagne)strategie van het CDA kan niet beter worden samengevat dan in deze nietszeggende campagneslogan. Een slogan en bijbehorende strategie verzonnen door marketeers, niet door ideologen. Vorig jaar schreef ik al meermaals over de infiltratie van politieke marketeers binnen de traditionele brede volkspartijen, waaronder binnen het CDA. “Wanneer de politiek is vervallen tot marketing verdwijnt de ziel uit de politiek en is het einde van de ‘ideeënstrijd’ ingeluid”, schreef ik hier op Joop. Ik vermoed dat kiezers inmiddels beter weten waar het CDA niet voor staat dan waar het wél voor staat. Vooral door ‘de boze burger’ herhaaldelijk en onnodig groot te maken, te waarschuwen voor de aanstaande massa-immigratie vanuit Afrika en het belang van maatregelen in het kader van de klimaatverandering continu te relativeren en terug te brengen tot economische proporties. Het CDA is ideologisch kleurloos geworden en om toch in marketingtermen te spreken; het is een sleets en ouderwets merk met een ietwat negatief en pessimistische connotatie. De logische associatie met geloof, hoop en liefde – het ideologische en levensbeschouwelijke fundament van onze partij – is verdwenen en daarmee ook de associatie met ‘waarden en normen’ en het CDA als ‘gezinspartij’.
Bovendien: het CDA is meer dan ooit te voren de partij van dorpen, witte Nederlanders en boeren geworden. En dat in een land dat meer en meer verstedelijkt en verkleurt. Een dodelijke combinatie. Bij de verkiezen van 20 maart verloor het CDA in elke grote stad in Nederland. Zonder uitzondering. Zoals ik na de vorige Statenverkiezingen al betoogde: “Het CDA kan het zich niet veroorloven deze demografische ontwikkeling te negeren. Sterker nog; het CDA behoort proactief in de spelen op de demografische verandering van onze multiculturele samenleving. Als het niet uit een oprechte intrinsieke motivatie is om alle Nederlanders politiek te vertegenwoordigen, dan vanuit strategisch perspectief omwille van ‘lijfbehoud’.” Ik zeg het al jaren en blijf het zeggen: het CDA moet écht en snel verkleuren en verstedelijken. En rap ook.
Nieuwe boodschap Wat is het inhoudelijke antwoord van het CDA op de grote uitdagingen van de 21e eeuw? Ik kan ze als lid niet heel goed reproduceren. Gelukkig is ons Wetenschappelijk Instituut hier volop mee bezig en komt ze geregeld met prikkelende en inspirerende bijdragen. Dat doen deze wetenschappers onder meer door onze kernwaarden als CDA als uitgangspunt te nemen en deze tijdloze waarden te vertalen naar de tegenwoordige tijd. Waarden als rentmeesterschap en solidariteit. Parallel is het nodig dat de politieke actualiteit meegaat in deze opfrissing van onze idealen en deze constant en herkenbaar vertaalt naar een nieuwe politieke boodschap. En dat proces kan niet snel genoeg gaan. Want ideologische stilstand is electorale achteruitgang gebleken.
Nieuwe boodschappers We leven in een tijd waarin niet alleen de inhoudelijke boodschap van belang is, maar ook de drager van die boodschap: de boodschappers. Dat is overigens meer dan alleen de politiek leider. Een democratische politieke partij is immers per definitie meer dan haar ‘sterke leider’. Zo hebben naast de politiek leider ook de partijvoorzitter, het partijbestuur, de Kamerfractie en de bewindspersonen in het kabinet allen een rol als leider en beelddrager van de partij op landelijk niveau. In het kabinet is er al sprake van de nodige verfrissing en vernieuwing geweest. Ook hebben de leden recentelijk een nieuwe partijvoorzitter verkozen, Rutger Ploum. Zijn grootste uitdaging wordt en is om het proces van vernieuwing van het CDA qua boodschap, strategie en boodschappers snel en voortvarend tot succesvolle resultaten te laten leiden. Ik heb in hem alle vertrouwen. Tegelijk is het zaak dat hij kan rekenen op de steun van de volledige partij om de broodnodige vernieuwing, verstedelijking en verkleuring vorm en inhoud te geven.
Nieuw, fris leiderschap. Leiders die geen nachtmerries, maar dromen najagen. Leiders die hoop verkiezen boven angst. Leiders die vanuit overtuiging en waarden weten te verbinden. Het is immers niet meer vijf voor, maar vijf over twaalf. De toekomst van het CDA als relevante, brede en veelkleurige volkspartij is ervan afhankelijk. En ja, zo’n CDA is goed voor de stabiliteit van onze politiek als geheel en daarmee in het belang van Nederland. Ik heb er zin in om met Rutger Ploum mee te bouwen aan het CDA 2.0. Wie doet er mee?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2019 - 9:27

De verstedeling klopt wel maar voorlopig "verkleuren" de grote steden en dan nog vooral in het westen in bepaalde wijken. Als je in Rotterdam woont ziet de wereld er heel anders uit dan wanneer je in Drenthe verblijft en Wassenaar heeft weer een hoog percentage westerse allochtonen. Voor kaarten (licht verouderd) zie: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bevolking/regionaal-internationaal/etniciteit#node-niet-westerse-allochtonen-gemeente

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2019 - 10:48

verstedelijking

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 9:16

"Nieuwe strategie, boodschappers en boodschap voor CDA nodig" Oftewel een nieuwe partij. Het CDA is dood, leve het CDA?

badgast
badgast21 mrt. 2019 - 18:06

Zo zo, dus DaveEnsberg-Kleijkers neigt naar de stelling dat de kiezer altijd gelijk heeft. Dat is een rare stelling. De kiezer krijgt altijd zijn zijn. Dat wel. Maar gelijk hebben? De mensen die Mussolini stemden kregen een fascistische regering. Maar daarmee is niet gezegd dat het een slimme keus was, laat staan dat ze gelijk zouden hebben gehad.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mrt. 2019 - 16:22

Het CDA en D66 krijgen dezelfde rekening gepresenteerd als de PvdA voorheen en als ze blijven deelnemen aan een kabinet met de VVD, dan zal die rekening nog hoger worden. Tijd om kleur te bekennen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2019 - 9:39

Heb jij ooit gedacht dat het CDA zoveel anders was dan de VVD, ik bedoel sociaal-economisch? Ken je ze dan wel genoeg?

DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2019 - 12:16

Ik snap het verhaal van de schrijver niet. Hij stelt vast dat: Bovendien: het CDA is meer dan ooit te voren de partij van dorpen, witte Nederlanders en boeren geworden. En dat in een land dat meer en meer verstedelijkt en verkleurt. Een dodelijke combinatie. Het CDA was altijd al de partij van de witte Nederlanders en boeren in dorpen. Dat is het gedachtegoed van de partij. Gelovig, behoudend, gezagsgetrouw. En inderdaad geen vreemdelingen. Logisch is dat het CDA minder stemmen krijgt in een samenleving die veranderd. Het zelfde lot treft de PvdA zelfs nog veel sterker. De arbeiders die met honderden soms duizenden hun levenslang bij een baas werkten bestaan ook niet meer. Dus wordt de PvdA nog kleiner. Ook niet erg zolang een partij maar trouw blijft aan de uitgangspunten. Het politieke landschap verandert sowieso. Nederland wordt rechtser en rechtser. Baudet vatte de reden voor zijn overwinning zelf nog even samen. Geen verandering, veiligheid en grenzen dicht. Daar kiest een groot deel, misschien zelfs wel een meerderheid van de kiezers voor. Dat overlapt nogal het CDA en daarom gaan de kiezers van het CDA weg. Eerst naar de PVV en VVD en nu naar Baudet. Dat ligt niet aan het CDA, dat ligt aan de kiezer.

Sonic2
Sonic221 mrt. 2019 - 11:52

Er is volgens mij helemaal geen nieuwe strategie nodig of een nieuwe boodschap nodig. Je kunt de uitslag van gisteren namelijk ook anders interpreteren. De BTW werd verhoogd. De energie rekening ging omhoog. De dividend belasting werd afgeschaft en het referendum werd afgeschaft. En ondanks dat hield de VVD prima stand tegen FvD. Het CDA haalde 9 zetels. Ook niets minder als Groenlinks. En dat ondanks matig en onnodig beleid. Herstel: gewoon slecht beleid. Een grote schande dat mensen er zelfs op achteruit gaan. En ondanks dat 7 zetels verlies. Het verlies van VVD en PvdA was geloof ik al iets van 9 of 10 zetels. Er was laatst zelf een peiling van geloof ik 25 zetels voor de coalitie. Of 24. De coalitie moet vanaf nu gewoon geen stomme dingen meer doen. Het is zo simpel. De koopkracht verhogen. Er is economische groei. Niet bij voorbaat FvD uitsluiten. Bij D66 ligt het iets anders. Die hebben wel flink verloren. 40 procent. Het CDA is niet gehalveerd gisteren. De VVD allesbehalve. Sterker nog. De coalitie kan op verschillende manieren tot de 38 komen. En FvD/ GL/ PvDA kunnen ook niet zomaar alles afwijzen. Anders had je net zo goed PVV of SP kunnen stemmen.

Cave Canem
Cave Canem21 mrt. 2019 - 11:04

Ik heb normaliter niet veel op met het CDA, behalve als er binnen die partij een kandidaat opstaat met geloofwaardigheid en uitstraling. Iemand met gezag en vasthoudendheid. Iemand die met andere partijen kan samenwerken en die zich niet laat wegblazen door een Baudet of Wilders. En dat zijn er niet zo veel. Buma zeker niet. Hoekstra van Financiën zou zo iemand kunnen worden, ondanks zijn ongelukkige voornaam. “Weet je wat, laten we de jongen “Wopke” noemen. Ik probeer het onmogelijke tafereel voor de geest te halen waarin zijn ouders besloten hem met deze naam de burgerlijke stand binnen te geleiden.

2 Reacties
OlavM
OlavM22 mrt. 2019 - 2:49

Ach, de naam Wopke -een vrij algemene, degelijke, Friese voornaam- heeft wel iets goedmoedigs en vertrouwds. (Misschien heeft die Hoekstra zelfs wel geholpen in zijn carrière. :) ).

OlavM
OlavM22 mrt. 2019 - 2:51

"Wipke" zou daarentegen een vergissing zijn geweest. :)

Spanveer
Spanveer21 mrt. 2019 - 10:49

Vooral gaan bouwen aan CDA 2.0 maar neem dan wel eerst afscheid van meneer Buma die flink aan geloofwaardigheid heeft ingeboet door pas op het laatste moment het partijstandpunt voor een herziening van het kinder pardon te steunen. Die koerswijziging was alleen gebaseerd op te verwachten stemmenverlies. Toch heeft het CDA twee van de negen zetels in de senaat verloren.

J. Veenman
J. Veenman21 mrt. 2019 - 10:34

Ik juich dit initiatief absoluut toe, ook al heb ik verder niets met CDA. Ik vrees alleen, dat het terugkeren naar idealen ook niet de gewenste oplossing gaat zijn. De marketeer is immers niet voor niets in de arm genomen; er moeten stemmen geronseld worden. Het gaat bij een politieke partij (helaas) niet alleen maar over idealen en waarden. Het is ook de populariteitsprijs en het behouden van de traditionele achterban. Die vragen nou eenmaal andere geluiden dan de kernwaarden. Het CDA staat daar niet alleen in. Het zou heel goed kunnen dat het terugkeren naar die waarden en normen zomaar voor een nog groter verlies gaan leiden. Met opgeheven hoofd, dat dan weer wel. Je kan immers maar beter met een schoon schip zinken.