© Afbeelding: screenshot CDA-campagnevideo
De verstedeling klopt wel maar voorlopig "verkleuren" de grote steden en dan nog vooral in het westen in bepaalde wijken. Als je in Rotterdam woont ziet de wereld er heel anders uit dan wanneer je in Drenthe verblijft en Wassenaar heeft weer een hoog percentage westerse allochtonen. Voor kaarten (licht verouderd) zie: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bevolking/regionaal-internationaal/etniciteit#node-niet-westerse-allochtonen-gemeente
"Nieuwe strategie, boodschappers en boodschap voor CDA nodig" Oftewel een nieuwe partij. Het CDA is dood, leve het CDA?
Zo zo, dus DaveEnsberg-Kleijkers neigt naar de stelling dat de kiezer altijd gelijk heeft. Dat is een rare stelling. De kiezer krijgt altijd zijn zijn. Dat wel. Maar gelijk hebben? De mensen die Mussolini stemden kregen een fascistische regering. Maar daarmee is niet gezegd dat het een slimme keus was, laat staan dat ze gelijk zouden hebben gehad.
Het CDA en D66 krijgen dezelfde rekening gepresenteerd als de PvdA voorheen en als ze blijven deelnemen aan een kabinet met de VVD, dan zal die rekening nog hoger worden. Tijd om kleur te bekennen.
Heb jij ooit gedacht dat het CDA zoveel anders was dan de VVD, ik bedoel sociaal-economisch? Ken je ze dan wel genoeg?
Ik snap het verhaal van de schrijver niet. Hij stelt vast dat: Bovendien: het CDA is meer dan ooit te voren de partij van dorpen, witte Nederlanders en boeren geworden. En dat in een land dat meer en meer verstedelijkt en verkleurt. Een dodelijke combinatie. Het CDA was altijd al de partij van de witte Nederlanders en boeren in dorpen. Dat is het gedachtegoed van de partij. Gelovig, behoudend, gezagsgetrouw. En inderdaad geen vreemdelingen. Logisch is dat het CDA minder stemmen krijgt in een samenleving die veranderd. Het zelfde lot treft de PvdA zelfs nog veel sterker. De arbeiders die met honderden soms duizenden hun levenslang bij een baas werkten bestaan ook niet meer. Dus wordt de PvdA nog kleiner. Ook niet erg zolang een partij maar trouw blijft aan de uitgangspunten. Het politieke landschap verandert sowieso. Nederland wordt rechtser en rechtser. Baudet vatte de reden voor zijn overwinning zelf nog even samen. Geen verandering, veiligheid en grenzen dicht. Daar kiest een groot deel, misschien zelfs wel een meerderheid van de kiezers voor. Dat overlapt nogal het CDA en daarom gaan de kiezers van het CDA weg. Eerst naar de PVV en VVD en nu naar Baudet. Dat ligt niet aan het CDA, dat ligt aan de kiezer.
Er is volgens mij helemaal geen nieuwe strategie nodig of een nieuwe boodschap nodig. Je kunt de uitslag van gisteren namelijk ook anders interpreteren. De BTW werd verhoogd. De energie rekening ging omhoog. De dividend belasting werd afgeschaft en het referendum werd afgeschaft. En ondanks dat hield de VVD prima stand tegen FvD. Het CDA haalde 9 zetels. Ook niets minder als Groenlinks. En dat ondanks matig en onnodig beleid. Herstel: gewoon slecht beleid. Een grote schande dat mensen er zelfs op achteruit gaan. En ondanks dat 7 zetels verlies. Het verlies van VVD en PvdA was geloof ik al iets van 9 of 10 zetels. Er was laatst zelf een peiling van geloof ik 25 zetels voor de coalitie. Of 24. De coalitie moet vanaf nu gewoon geen stomme dingen meer doen. Het is zo simpel. De koopkracht verhogen. Er is economische groei. Niet bij voorbaat FvD uitsluiten. Bij D66 ligt het iets anders. Die hebben wel flink verloren. 40 procent. Het CDA is niet gehalveerd gisteren. De VVD allesbehalve. Sterker nog. De coalitie kan op verschillende manieren tot de 38 komen. En FvD/ GL/ PvDA kunnen ook niet zomaar alles afwijzen. Anders had je net zo goed PVV of SP kunnen stemmen.
Ik heb normaliter niet veel op met het CDA, behalve als er binnen die partij een kandidaat opstaat met geloofwaardigheid en uitstraling. Iemand met gezag en vasthoudendheid. Iemand die met andere partijen kan samenwerken en die zich niet laat wegblazen door een Baudet of Wilders. En dat zijn er niet zo veel. Buma zeker niet. Hoekstra van Financiën zou zo iemand kunnen worden, ondanks zijn ongelukkige voornaam. “Weet je wat, laten we de jongen “Wopke” noemen. Ik probeer het onmogelijke tafereel voor de geest te halen waarin zijn ouders besloten hem met deze naam de burgerlijke stand binnen te geleiden.
Ach, de naam Wopke -een vrij algemene, degelijke, Friese voornaam- heeft wel iets goedmoedigs en vertrouwds. (Misschien heeft die Hoekstra zelfs wel geholpen in zijn carrière. :) ).
Vooral gaan bouwen aan CDA 2.0 maar neem dan wel eerst afscheid van meneer Buma die flink aan geloofwaardigheid heeft ingeboet door pas op het laatste moment het partijstandpunt voor een herziening van het kinder pardon te steunen. Die koerswijziging was alleen gebaseerd op te verwachten stemmenverlies. Toch heeft het CDA twee van de negen zetels in de senaat verloren.
Ik juich dit initiatief absoluut toe, ook al heb ik verder niets met CDA. Ik vrees alleen, dat het terugkeren naar idealen ook niet de gewenste oplossing gaat zijn. De marketeer is immers niet voor niets in de arm genomen; er moeten stemmen geronseld worden. Het gaat bij een politieke partij (helaas) niet alleen maar over idealen en waarden. Het is ook de populariteitsprijs en het behouden van de traditionele achterban. Die vragen nou eenmaal andere geluiden dan de kernwaarden. Het CDA staat daar niet alleen in. Het zou heel goed kunnen dat het terugkeren naar die waarden en normen zomaar voor een nog groter verlies gaan leiden. Met opgeheven hoofd, dat dan weer wel. Je kan immers maar beter met een schoon schip zinken.