Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe stichting start proces tegen autofabrikanten

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
autoshow.jpg
Autofabrikanten misleiden consument met rooskleurige verbruikscijfers ... Huidige testprocedure EU teveel door auto-industrie bepaald
Een nieuwe stichting klaagt met een groepsproces de autofabrikanten aan wegens het misleiden van de consument. Autofabrikanten geven vaak veel gunstiger verbruikscijfers op dan in de praktijk worden gehaald. Het verschil in cijfers kan oplopen van twintig tot veertig procent meer brandstofverbruik dan in de boekjes is opgegeven.
De stichting met de naam Brandstofverlies klaagt niet alleen de autofabrikanten aan, maar gaat ook proberen de Europese Unie aansprakelijk te stellen vanwege de Europese richtlijn die bepaalt hoe het verbruik moet worden gemeten. Die richtlijn zou volgens de stichting Brandstofverlies teveel zijn vormgegeven naar de wensen van autofabrikanten. Een hoger verbruik van brandstof dan was beloofd, kost de autorijder honderden euro’s extra per jaar. De Consumentenbond en vijf andere Europese consumentenorganisaties hebben er bij Europa al op aangedrongen dat autofabrikanten het verbruik daarom realistischer moeten voorrekenen. De organisaties vinden dat er vanaf 2017 een nieuwe testprocedure zou moeten ingaan. Nu kunnen de laboratoriumtests zo worden uitgevoerd dat het verbruik erg gunstig lijkt. Er wordt onder ideale weersomstandigheden gereden op de rollerbank, zonder wind tegen en zonder heuvels, met speciale banden en volgens sommige verhalen ook zonder zijspiegels die de luchtweerstand vergroten. Daardoor daalt het verbruik en daarmee ook de CO2-uitstoot. Maar in praktijk, met andere weersomstandigheden, andere banden én zijspiegels, rijdt een auto natuurlijk heel anders. Stichting Brandstofverlies is opgericht door de bedenker van Loterijverlies.nl, de jurist Ferdy Roet. Met de stichting Loterijverlies startte Roet samen met 27.000 Nederlanders een zaak tegen de Staatsloterij. Zijn stichting won eerder dit jaar in hoger beroep de zaak tegen de Staatsloterij, ook wegens misleiding. Dat auto’s meer verbruiken dan in de folders wordt beloofd is inmiddels duidelijk, maar of stichting Brandstofverlies hier ook een zaak mee heeft en de autofabrikanten daadwerkelijk verantwoordelijk kan stellen, valt te betwijfelen. Autofabrikanten kunnen namelijk altijd de schuld in de schoenen van de consument schuiven. Iedere consument heeft namelijk een eigen rijstijl.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

adriek
adriek3 jul. 2013 - 17:15

Wat overdreven. De fabrikanten zijn aan de slag met nieuwe testprocedures die een realistischer beeld geven. Verwacht deze stichting dat we de te veel verbruikte benzine vergoed gaan krijgen? Rijstijl heeft bijzonder veel invloed op het verbruik, en als je onbenullig rijdt heb je ook een onbenullig benzineverbruik. Als je 'het nieuwe rijden' netjes volgt kom je aardig in de buurt van het gemiddeld verbruik dat de fabrikanten opgeven. Niet toevallig is dit hele gedoe geïnitieerd door leasemaatschappijen: ik zou wel eens een onafhankelijk onderzoek willen zien waar het gemiddelde gebruik van privé rijders met dat van leaserijders vergeleken wordt...

msj_meijerink
msj_meijerink3 jul. 2013 - 17:15

Waarom zeg ik hierbij, net als mijn zonen: Boeiend!

nikita72
nikita723 jul. 2013 - 17:15

Ik geloof dat een realistische weergave van het brandstofverbruik vooral gevolgen zal hebben voor de fiscale bijtelling (als een auto voldoende zuinig is, wordt privé-verbruik niet belast (of zoiets).)

HenkDaalder2
HenkDaalder23 jul. 2013 - 17:15

Wat is een "realistisch" verbruik? Dat van de botte VVD'er die altijd scheurt? Of dat van de milieubewuste GroenLinkser, die soms beter scoort dan de ECE verbruiks waarde? Het feitelijke verbruik hangt af van het rij gedrag. Dat is ook zo bij wielrenners in de tour de france. Daarom is het voldoende dal de test herhaalbaar is, en onder dezelfde condities gebeurt. Dan is het vergelijkbaar. Laat die botte VVD'ers maar meer brandstof betalen.

rudolf19532
rudolf195323 jul. 2013 - 17:15

Ik heb nu 2 maanden een nieuwe auto die volgens de fabriek in combinatie zoals ze dat zeggen 1 op 23.4 moet kunnen rijden. De auto is voorzien van een systeem dat er voor zorgt dat de motor zelf op het meest gunstige moment schakelt verder is er ook een start - stop systeem. Hoe voorzichtig ik ook rijd met deze auto komt het verbruik uit op in combinatie 1 op 13.4 dat is maar liefst 42% meer verbruik als door de fabriek opgegeven. Nu ben ik enige tijd geleden 2 dagen door België gereden, en ook daar getankt. Wat zie ik tot mijn verbazing dat ik nu 1 op 14.8 gereden heb nog veel teveel maar ja. Het zal toch niet zo zijn dat de Koninklijke Shell een akkoordje heeft met de overheid {accijns} van als onze benzine meer verbruikt dan verkopen wij meer liters en de overheid heeft meer accijnzen.