Rechter oordeelt: Weekblad de fout in met publicatie hockeyend prinsesje
In april vorig jaar probeerde Nieuwe Revu de Mediacode aan de kaak te stellen, door foto’s van een hockeyende kroonprinses Amalia te publiceren. De Rijksvoorlichtingsdienst stapte hierop naar de rechter wegens schending van de persoonlijke levenssfeer van het prinsesje. De rechter acht de klacht maandag gegrond en heeft bepaald dat de Nieuwe Revu de foto’s niet had mogen publiceren.
Amalia heeft volgens de rechter recht op privacy. De persoonlijke levenssfeer van het prinsjes weegt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, meent de rechter. Daarom moet Nieuwe Revu Amalia een schadevergoeding van 1000 euro betalen. Ook moet het weekblad de foto’s binnen 48 uur van de website verwijderen. Voor iedere dag dat ze er nog op staan, kost het Nieuwe Revu 2500 euro. De rechter noemt het vijf pagina’s tellende artikel een ‘ontoelaatbare inbreuk op de privacy’.
Hoofdredacteur Erik Noomen noemde i n zijn hoofdredactioneelcommentaar in april 2013 de Mediacode nog ‘onnodig beperkend’. Hij schreef dat de koninklijke familie anno 2013 ‘wel wat relaxter’ mag reageren op persaandacht. Volgens de redactie gaat de Mediacode bovendien in tegen de persvrijheid.
Het is overigens niet de eerste keer dat de RVD een zaak namens de Oranjes wint. Sinds 2003 hebben roddelbladen Privé (drie keer), Party en persbureau AP soortgelijke zaken verloren.
In 2005 heeft de RVD namens de prins de Mediacode opgesteld. Volgens de code mogen “leden van het koninklijk huis niet met camera’s of anderszins worden gevolgd op de momenten dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden”. De code geldt vooral voor de minderjarigen. Wie zich hier netjes aan houdt, wordt uitgenodigd voor de persmomenten van het koninklijk huis.
De Raad voor de Journalistiek oordeelde overigens een jaar geleden, in aanloop naar een fotosessie, dat de Mediacode eenzijdig is opgesteld en niet geldt als een afspraak tussen twee partijen. “De wijze waarop deze is opgesteld wekt de indrukt dat het gaat om een wet of een koninklijk besluit. Wat de Mediacode volgens de Raad beschrijft, is uitsluitend de interne werkwijze van de RVD”, schrijft NRC.