Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Nieuwe regering moet Groningen een nieuwe toekomst geven

  •  
05-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
31876482313_df4071468b_o

© cc-foto: Martin Nijenhuis

Nog steeds is in Groningen een ramp gaande. 100.000 mensen hebben erkende schade door gaswinning.
15 april 2015. Hanneke zit in het gemeentehuis voor een bewonersbijeenkomst. De burgemeester opent de avond. Achter hem wordt powerpoint gestart. Hanneke staart naar het scherm. De woorden ‘sloop 43 woningen’ verschijnen. Haar woning.
In 2008 kocht Hanneke het, haar droomhuis. Ze was 23. Met Mark wilde ze een toekomst opbouwen. Ze trouwden er en kregen drie kinderen. In maart 2015, een maand eerder, was er een zelfde bijeenkomst op hetzelfde gemeentehuis. Toen werd gezegd dat er niet veel mis is met haar huis. Nu raakt ze het kwijt. Bij thuiskomst kunnen ze het nog niet aan de kinderen vertellen. De volgende ochtend in de klas blijkt dat andere ouders dat wel hebben gedaan.
Twee jaar later zijn ze op. Hun thuis is in december 2016 gesloopt. Het nieuwe huis wordt nog gebouwd. Het voldoet niet aan hun wensen. Afspraken worden niet nageleefd. Beloftes niet nagekomen. Ze moeten steeds vechten. Met de NAM, met het zogenaamde CVW. Goede begeleiding ontbreekt. Terwijl levens worden verwoest verliest minister Kamp zich in juridische en technische verhandelingen. Met een oplossing komt hij niet.
Nog steeds is in Groningen een ramp gaande. 100.000 mensen hebben erkende schade door gaswinning. Vorige week verschenen er twee vernietigende rapporten. De Onafhankelijke Raadsman gaswinning Groningen, Leendert Klaassen, concludeert dat de manier waarop de schade nu wordt afgehandeld een negatieve impact op de gezondheid en de psychische gesteldheid van de bewoners heeft. Ook stelt Klaassen: “Er is een levensgroot risico dat de complexe versterkingsoperatie een grote impact gaat hebben op de inwoners en op de gemeenschap als geheel.”
De conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn eveneens hard en ontluisterend. De aanpak van problemen is te gefragmenteerd. De omvang, urgentie en complexiteit worden nu door NAM en regering niet begrepen. Er wordt niet gekeken naar de toekomst van de provincie en de inwoners. De aanpak is te bureaucratisch, er is te weinig ook voor de menselijke maat. “Je moet dat gebied en de mensen die er wonen weer een toekomst geven.” Zegt OVV-voorzitter Joustra. De “ereschuld aan Groningers” moet worden ingelost.
Onlangs werd bekend dat de NAM uit de schade-afhandeling stapt. Dat is een grote en mooie stap. Maar nog lang niet genoeg. Het is juist ook de regering die Hanneke en de Groningers heeft laten zakken. Het is tijd voor radicale verandering. Het moet gaan om Hanneke. Om Mark. Om Rozemarijn. Om Jan. Om Iris, Annemarie, Kees. Om de mensen in Groningen. Wat zij nodig hebben. Geen gerommel in de marge. Geen fooien. Niet nog meer pleisters. Niet regeling op regeling stapelen. Geen juridisch doolhof met stapels rapporten en een gigantische bureaucratie maar de menselijke maat, solidariteit. Nu doen wat nodig is, mensen een toekomst geven. Een nieuwe regering moet alle conclusies en aanbevelingen van de OVV en de Raadsman goed tot zich door laten dringen, overnemen en ernaar gaan handelen.
Hanneke, Mark en hun drie kinderen hebben en nieuw thuis nodig maar ook een nieuwe toekomst. Ze zijn bang voor de volgende beving. Komt de grote klap? Nieuwe aardbevingen zijn helaas niet meer uit te sluiten. Maar met een fors lager niveau van gaswinning wordt de kans op toename van het aantal en de komst van grote bevingen kleiner.
De nieuwe regering moet de gaskraan veel verder dichtdraaien. Het nieuwe huis van Hanneke en Mark moet aan hun wensen voldoen. Afspraken moeten worden nagekomen. Ze moeten er hun thuis van kunnen maken. Als ze toch nieuwe schade hebben moet die snel, goed en ruimhartig worden afgehandeld door een onafhankelijk fonds. De NAM en het ministerie van EZ en consorten hebben hier geen rol in.
Het dorp van dit gezin gaat nog heel veel meemaken. Veel huizen, scholen, zorginstellingen en winkels, bedrijven moeten worden afgebroken, herbouwd of versterkt. Dat gaat een enorme impact hebben. Zorg dat er voor iedereen altijd praktische en psychische hulp is. Dichtbij, op elk moment dat dat nodig is. Investeer fors in toekomst. Compenseer de economische schade, investeer in oude en nieuwe bedrijven en werk. Investeer in dorpen en wijken. Laat Hanneke en Mark met hun dorpsgenoten beslissen over hoe hun dorp eruit moet zien.
De vorige regering is mede verantwoordelijk dat Hanneke en Mark hun toekomst kwijtraakten, de volgende moet hen een toekomst geven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Minoes2
Minoes210 apr. 2017 - 3:53

Wat ik ook erg vind is dat de authenticiteit verdwijnt van die prachtige huizen en boerderijen......

Break on through
Break on through6 apr. 2017 - 8:29

Nieuwe regering is een VVD/CDA kapitalistische dictatuur dus vergeet iedere hulp aan wie dan ook maar. Immers bij de VVD is "ikke ikke en de rest kan stikken" gangbaar en het CDA is van oudsher een bolwerk van slapjanussen dat claimt christelijk te zijn maar slecht geïnteresseerd is in rechtse uitgangspunten als defensie, "zwaarder straffen" (wat aantoonbaar weinig helpt), kleinere overheid en natuurlijk onze boeren met hun megastallen. Kan me maar moeilijk voorstellen dat D66 en/of GroenLinks echt serieus met deze twee in zee gaat...

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*6 apr. 2017 - 9:56

Dag Break on through. D66 en GroenLinks wachten blijkbaar al zo lang om mee te regeren. Laten ze beide maar proberen, zal ik zeggen. Ik hoop dat beide partijen hun eigen idealen nog overeind kunnen houden, min of meer, ondanks de toekomstige en mogelijke samenwerking. Wat mij persoonlijk betreft, hoop ik dat de kloof tussen rijke en arme Nederlanders wat kleiner zal worden en zal er gelijk kansen zijn, met name op de arbeidsmarkt, voor alle Nederlanders en van alle afkomsten. Wat betreft Groningen, moet er natuurlijk z.s.m. ook een goede oplossing komen. Een fijne dag.

malou3
malou36 apr. 2017 - 7:56

De Groningers bevinden zich in veel erger dan kafkaëske toestanden: Van het kastje naar de muur, van het kastje dóór de muur. Het zou fantastisch zijn als iedereen hen zou steunen, zoals de petitie ondertekenen laatgroningennietzakken en deze zoveel mogelijk door te sturen. thanks!

omaoeverloos
omaoeverloos6 apr. 2017 - 6:48

"In 2008 kocht Hanneke het, haar droomhuis. " Tja, toen was er nog geen gaswinning in Groningen gaande, natuurlijk.

3 Reacties
Hanneke4
Hanneke47 apr. 2017 - 10:00

Tja...was 23. Woonde in de stad Groningen en had nog nooit van aardbevingen in groningen gehoord. Ik was gelukkig destijds daar niet bewust van. 2 maand later maakte ik mijn eerste aardbeving mee. 2012 is het echt heel heftig geworden en tegenwoordig kun je er niet meer om heen. Waar kun je in de provincie nu nog wonen zonder er last van te hebben. Het gaat er meer om hoe er mee om gegaan word (of eigenlijk niets mee gedaan word). En dit soort uitspraken van u, bevestigd alleen maar dat u totaal niet weet wat hier speelt, anders hield je deze zin wel voor u!

jantje
jantje9 apr. 2017 - 9:53

Met andere woorden, Hanneke had het kunnen weten? Dit vind ik wel heel kortzichtig. Kijk als het nu om een grote kippen- of varkens schuur ging, dan weet je dat het stinkt. Maar hier kun je praktisch niet tegen vechten.

omaoeverloos
omaoeverloos10 apr. 2017 - 12:07

"En dit soort uitspraken van u, bevestigd alleen maar dat u totaal niet weet wat hier speelt, anders hield je deze zin wel voor u! " Tj, Hanneke, ik won in een polder, ver onder se zeespiegenmn en ook nog eens niet ver van een kleine stokoude kerncentrale. Ik was me daarvan terdege bewust toen ik dit pand betrok. Dus, zonder dat het de veroorzakers van de schade vrijpleit, het is wel een genomen risico.

Weelildragon
Weelildragon6 apr. 2017 - 0:18

Als de onderhandelingen van VVD, D'66 en CDA met GL / Christenunie mislukken... Zou het ook aan de achterban van de SP te verkopen zijn om in de regering te gaan zitten? Met als beloning dat er echt vergoedingen komen voor Groningers. Ook als dat betekent dat er voor de rest een vrij rechts beleid gevoerd gaat worden? SP heeft weliswaar een zeteltje verloren, maar staat nog steeds op 14 zetels. Hetzelfde aantal als GL en om die reden toch ook wel een kandidaat. Er valt heel wat voor te zeggen dat rechts deze verkiezingen heeft gewonnen. Dus misschien is dit wel het beste wat er te halen valt. Hoewel ik denk dat het CDA ook wel een beetje te porren is voor een socialer beleid. Zij vinden bijvoorbeeld dat het eigen risico in de zorg lager kan. (Geen idee hoe D'66 hierover denkt.) Dus op dit speerpunt voor de SP valt ook te winnen.

1 Reactie
JanVG2
JanVG26 apr. 2017 - 8:20

D66 ios fel strijder voor de eigen bijdrage, liefst zonder verlaging. Om de problemen op te lossen willen ze onderzoek, veel onderzoek ... https://d66.nl/faq/eigen-risico/

Kees Stop
Kees Stop5 apr. 2017 - 22:36

Laten we nu ook weer niet al te dramatisch doen over de villa's in Groningen. Groningse villabewoners hebben net als alle andere villabewoners ook de villasubsidie opgestreken waarmee de complete aardgasopbrengst is verjubeld. Als er al schade vergoed gaat worden dan ligt het toch voor de hand dat villabewoners die dik geprofiteerd hebben van het aardgas dat even onderling regelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een aardgas-aardbeving-hypotheekrenteaftrek-schadevergoedingsbelasting voor villabewoners met subsidie.

2 Reacties
LaBou
LaBou 6 apr. 2017 - 5:44

Kees, je wordt behoorlijk irritant met dat gezeik over "villabewoners" zodra het over een eigen woning gaat. Weet je eigenlijk wel waar je over praat? Nogmaals, je bent welkom om mijn "villa" en die van mijn buren te komen bezichtigen, al denk ik dat jij dan inderdaad een rij paleizen ziet staan in een doodgewone straat met rijtjeshuizen.

Andreas Cappen
Andreas Cappen6 apr. 2017 - 5:58

Buiten Haren staan er weinig villa's in Groningen, Kees. En Haren ligt bepaald niet in het aardbevingsgebied.

RonVa
RonVa5 apr. 2017 - 15:00

[Het nieuwe huis van Hanneke en Mark moet aan hun wensen voldoen.] Wat voor wensen zijn dat? Lijkt mij dat ze een vergelijkbaar huis krijgen als hun vorige huis. Willen ze extra kamers of meer vierkante meters dan Hebben ze nieuwe wensen dan kunnen ze dat toch zelf bekostigen? Net zoals alle Nederlanders dat moeten? [De nieuwe regering moet de gaskraan veel verder dichtdraaien.] Die paar miljard kunnen we missen?

8 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 apr. 2017 - 15:40

Jij kunt Groningen missen?

Hanneke4
Hanneke45 apr. 2017 - 17:43

Hoi Ronva, Ik heb van Sandra de link ontvangen en na het lezen van het artikel zag ik uw reactie. Om antwoord te geven op uw vraag naar onze wensen? Wij willen graag weer een huis hebben zoals voorheen. Geen extra's meters of extra wensen. Wij strijden al 2 jaar om dat geen weer te "krijgen" wat de NAM van ons heeft afgenomen. Wij krijgen dus niets. Voor elk stopcontactje, spotje e.d. hebben wij moeten vechten om dit vergoed zien te worden. Bij de aannemer moeten wij namelijk alles wat buiten de "basis" valt zelf vergoeden. Logisch als de basis ons huis betreft, maar dat is niet zo. Welke basis zij dan wel gebruiken? Die van een standaard huurwoning. Strijden voor wat van jezelf is/was. Dat kost je alleen maar... Laat ik maar niet verder ingaan op je reactie of al die miljarden te missen zijn. Naar mijn gevoel zijn wij blijkbaar wel te missen (oeps..doe ik het toch..)

Kilted
Kilted5 apr. 2017 - 19:12

[Wat voor wensen zijn dat? Lijkt mij dat ze een vergelijkbaar huis krijgen als hun vorige huis.] Dat is een veronderstelling die op geen enkele manier uit het artikel is te distilleren. Bovendien staat of valt het met de definitie van “vergelijkbaar..”. Is een huis met 4 slaapkamers verdeeld over 3 verdiepingen vergelijkbaar met eentje waarbij deze verdeeld zijn over 2 niveaus? En zo kan je nog wel even doorgaan. Als iemand bewust gekozen heeft voor een ‘oud huis’ vanwege de charme en sfeer, is een nieuw huis stijl 2017 dan equivalent?

RonVa
RonVa6 apr. 2017 - 7:44

Dag Hanneke, Zoals ik hierboven al aangaf lijkt het mij niet meer dan logisch dat jullie een vergelijkbaar huis vergoed krijgen. Zou geen discussie mogen zijn. Sandra zette mij met de term "wensen" blijkbaar op het verkeerde been. [Laat ik maar niet verder ingaan op je reactie of al die miljarden te missen zijn. Naar mijn gevoel zijn wij blijkbaar wel te missen (oeps..doe ik het toch..) ] Dat zei ik helemaal niet. Voordat er uitspraken gedaan worden als "de kranen moeten verder dicht" zou het fijn zijn als de consequenties daarvan ook getoond worden. Waar hebben we het precies over. Wat is de impact hiervan op onze samenleving, wat zijn de alternatieven. Ik vind dat jullie volledig vergoed moeten worden voor de geleden schade en hoop voor jullie dat dat ook soepel zal verlopen. Dat neemt niet weg dat ik graag populistische uitspraken als die van Sandra onderbouwd zie worden.

Poezenmens
Poezenmens6 apr. 2017 - 12:25

@ Joe Speedboot Het zijn precies dit soort bekrompenu vooroordelen waardoor ik rond mijn 18e dacht: wil je je horizon verbreden dan moet je niet te lang in het Noorden blijven hangen. ------------------ Van Amsterdam naar Groningen (een van de leukste steden van Nederland) 'reizen' in een kleine twee uur is voor menig westerling in een wereldreis naar Nova Zelbla. Zo heeft iedereen z'n vooroordelen, toch?

Poezenmens
Poezenmens6 apr. 2017 - 13:15

Corr.: als een wereldreis naar Nova Zembla

Minoes2
Minoes27 apr. 2017 - 3:35

In een nieuwe standaard 'sociale huurwoning' moet je inderdaad steeds meer zelf aanleggen. Een draadje doortrekken naar een stopcontact van je oven, moet je zelf doen, bespaart weer geld voor de corporatie, Idem dito m.b.t. radio en TV aansluitingen alle snoeren zelf kopen en doortrekken etc. Hier zat op de bovenverdieping een ruimte in, met aanleg van wateraanvoer en afvoer in de grond voor een toiletpot. Je moet het echter geheel en al zelf betegelen en het sanitair kopen en plaatsen. Dit kon je ook bij aanvang doen tegen hoge kosten bij desbetreffende aannemer. Als je je huurwoning verlaat of moet verlaten verhuren ze het met extra's zoals extra punten, gewoon kant en klaar aan de ander. Ik heb niets aangelegd dan het noodzakelijke, ze bekijken het maar, de toiletruimte is een opslagruimte geworden. Dit zou voor mij al de tweede keer zijn, ik was het zat... Je wil niet weten waarop ook op een standaard 'sociale' huurwoning bespaard wordt, soms te kneuterig voor woorden met een hoog gehalte kruideniersmentaliteit. Dus kan ik me wel iets voorstellen bij de woning die ze krijgen aangeboden en het zelf moeten aanleggen van ieder stopcontact...

Haastig
Haastig7 apr. 2017 - 9:46

Hanneke 5 april 2017 at 19:43 "Bij de aannemer moeten wij namelijk alles wat buiten de “basis” valt zelf vergoeden. Logisch als de basis ons huis betreft, maar dat is niet zo. Welke basis zij dan wel gebruiken? Die van een standaard huurwoning." Werkelijk? Wat belachelijk! Dat lijkt me juridisch weinig correct. Ik had verwacht dat ze de te slopen huizen in kaart zouden brengen, met de aanwezige voorzieningen (electra-voorzieningen, keuken, muur/plafond/vloer-afwerking, indeling, kwaliteitsniveau, m2) en dat weer zou herbouwen op grond v hedendaagse bouweisen (& aardbevingsbestendig), of een alternatief voor hetzelfde bedrag (bv meer m2 maar lagere afwerkingskwaliteit). Ik had meer wijsheid verwacht: ruimhartig vergoeden uit moreel oogpunt, maar ook omdat het verstandiger is, het is beter voor het draagvlak. De NS snapt dat beter, bij het plaatsen van geluidswallen werd bij een bekende van me, die niet direct zat te wachten op een enorme "muur" voor d'r neus en d'r tuin aan gort, daar werd echt rekening gehouden met haar en de overige bewoners. Daarnaast "makkelijk" gedaan: wat er stond werd vervangen, "oh dat boomje wil je er ook uit, prima doen we", "oh wil je daar nog extra dat, prima, zo geregeld". Gevolg: nul klachten, geen gezeik, iedereen blij. Het is debiel dat in Groningen bijna meer kosten gemaakt aan onderzoek (na onderzoek), dan het daadwerkelijk oplossen van problemen. Je kan beter een extra ton uitgeven om een huis veilig te krijgen en kwaliteitsniveau, dan aan onderzoek en juridische kosten. Dat eerste levert tevreden voormalig gedupeerden, draagvlak en een voortzetting van inkomsten uit gas; het tweede maakt alleen advocatenkantoren blij, gaskraan dicht, met een ongelukkige, terecht boze, bevolking. Wij -Nederlandse bevolking- zijn medeverantwoordelijk, dus moeten wij het oplossen -taak vd regering.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 apr. 2017 - 14:36

Het verhaal van Groningen is een uitstekend voorbeeld van rampkapitalisme ('disaster capitalism'). Nu wordt deze term ook voor het gewetenloze exploiteren van natuurrampen ingezet (denk aan de orkanen Katrina, en in mindere mate Sandy); maar de meest cynische voorbeelden zijn de rampen die door mensen zelf, bij vol bewustzijn, aangericht werden. De Irak-oorlog van 2003 is hiervan een perfect voorbeeld. ------- Uitbuiting, liegen, geheimhouden, traineren, gedupeerden tegen elkaar uitspelen, zwijgcontracten laten tekenen, intrigeren, insinueren, verantwoordelijkheden afschuiven, en ten eerste: mensen langdurig in onzekerheid houden en laten lijden. Om geld. Powered by onze eigen hufterpartij, de VVD, een stel omhooggevallen nietsnutten en psychopaten. Oh, en Mark Rutte leeft voor duizend percent mee met de slachtoffers, hoor. Dat we dat maar weten.

8 Reacties
arjenZH
arjenZH6 apr. 2017 - 7:47

"Het verhaal van Groningen is een uitstekend voorbeeld van rampkapitalisme" Echt een gotspe om dat te beweren. De hele Nederlandse bevolking heeft geprofiteerd van het aardgas in Groningen. Er is infrastructeer mee gefinancierd, ons sociale zekerheidsstelsel is er jaren door overeind gehouden etc etc. Dat de Groningers daar nu het slachtoffer zijn en dat hun schade gecompenseeerd moet worden staat buiten kijf. Maar met kapitalisme heeft die volstrekt niets te maken. Het is de overheid die hier heeft gefaald.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2017 - 13:01

@ Arjen - jammer genoeg begrijp je niets van wat ik beoogde te vertellen. Ik kan daarom ook geen antwoord geven. Misschien vind jij Groningen vergelijkbaar met Venezuela - alles kapot door de linksen.

arjenZH
arjenZH6 apr. 2017 - 18:38

@Cliff Mijn betoog is de overheid verantwoordelijkheid is voor wat er gebeurd is in Groningen. Dus niet de kapitalisten, noch links, noch Hugo Chavez.

Minoes2
Minoes27 apr. 2017 - 3:41

Ben het helemaal met je eens. Busladingen Amerikanen gingen tegen betaling zich vergapen aan de ellende van anderen na Katrina, gewoon letterlijk ramptoerisme. Eigenlijk kun je de overheid en de NAM hier rekenen tot een soort van Private Equity fonds. Ze zuigen Groningen leeg en laten de Groningers achter met de lasten/schulden....

Minoes2
Minoes28 apr. 2017 - 3:41

"Maar met kapitalisme heeft die volstrekt niets te maken. Het is de overheid die hier heeft gefaald." Hoezo, de NAM is toch gewoon een onderneming waar o.a. Shell in zit, je weet wel die van de beloofde duurzaamheid en gevoel voor het milieu! Moet je eens in Nigeria gaan kijken wat ze daar achterlaten....

arjenZH
arjenZH8 apr. 2017 - 19:32

@Minoes 80% van de gasbaten komt terecht in de schatkist beste Minoes. Erg eenzijdig weer om alleen de NAM de schuld te geven van deze misstand.

Minoes2
Minoes29 apr. 2017 - 3:27

SrjenZH Ik ga daar niet meer op in, je frames; Heb ik ergens gezegd; Alleen!

arjenZH
arjenZH10 apr. 2017 - 10:22

Beste Minoes, lees je Eigen reactie nog eens. Cliff en jijzelf wijten het grote Groningen debacle volledige aan "kapitalisme" en daar stel ik tegenover dat de grootste belanghebbende in deze niet de kapitalistische NAM is maar onze eigen overheid. Weer veel te simpel dus om te stellen dat het hier om een "kapitalistisch" probleem gaat.

Evert Baptist - sjomp
Evert Baptist - sjomp5 apr. 2017 - 14:18

Er is onder mijn voeten na inflatiecorrectie ongeveer vijfhonderd miljard euro weggepompt waarvan 0,7% in het gebied zelf is geïnvesteerd. Het is nu tijd voor een payback en niet een klein beetje ook. En houd die hel die multiculturele samenleving heet maar mooi in het westen maar betaal het dan wel zelf!

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus5 apr. 2017 - 17:02

"En houd die hel die multiculturele samenleving heet maar mooi in het westen" Dat klinkt bijna als een pleidooi om het gas zo snel mogelijk te winnen, opdat van die provincie en haar inwoners niets dan een grote blauwe stad overblijft.

Palladium
Palladium5 apr. 2017 - 19:46

Te laat, is al betaald met het Gronings gas. Maar zal, nu het op raakt, wel een stuk moeilijker wordt om te bekostigen.

Poezenmens
Poezenmens5 apr. 2017 - 22:08

Tsja, weer eens een typische narrow mind Pavlov-reactie van Piet de Geus als het om Groningen gaat. Een mooi voorbeeld van een westerling die geen idee heeft en ook niet geïnteresseerd is wat er zich afspeelt in 'die provincie'.

Piet de Geus
Piet de Geus5 apr. 2017 - 23:54

"als het om Groningen gaat" Alleen gaat het niet om Groningen maar op een xenofobe gek die ook nog eens meent rechten te kunnen ontlenen aan wat onder zijn voeten vandaan is weggepompt, alsof hij een mijnconcessie bezit.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 apr. 2017 - 6:56

'die hel die multiculturele samenleving heet maar mooi in het westen' Het zijn precies dit soort bekrompen vooroordelen waardoor ik rond mijn 18e dacht: wil je je horizon verbreden dan moet je niet te lang in het Noorden blijven hangen.

Chris1988
Chris19885 apr. 2017 - 14:05

Helemaal mee eens. Iemand moet tenslotte in de menselijk mate de leiding nemen en Groningen (mijn stad oorspronkelijk) liep altijd voorruit op sociaal beleid