Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe racisme-rel in Frankrijk

  •  
13-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
taubira.png
Extreem-rechts tijdschrift 'Minute' noemt minister doortrapte aap en wuift kritiek weg
In Frankrijk is verontwaardigd gereageerd op de opening van het extreem-rechtse tijdschrift ‘Minute’. Op de cover van het blad staat een foto van de minister van Justitie Christiane Taubira. De titel bij de foto is: ‘Doortrapt als een aap, Taubira vindt de banaan weer’. Taubira heeft een donkere huidskleur en komt oorspronkelijk uit Frans Guyana.
Zowel op internet, als in de politiek en de media is  de boodschap veroordeeld. De Franse anti-racisme organisatie ‘SOS Racisme’ wil het tijdschrift aanklagen wegens aanzetten tot raciale haat en de eerste secretaris van de PS (Parti Socialiste), Harlem Désir, vindt dat het nummer uit de schappen moet worden gehaald. Bij conservatieven en bij extreem rechts is Taubira allesbehalve geliefd, onder andere omdat ze de wet die het homohuwelijk toelaat, liet stemmen in het parlement. De afgelopen tijd is ze vaker slachtoffer geweest van racistische uitingen. Zo werd een kandidate van de extreem-rechtse partij Front National, Anne-Sophie Leclère, geschorst door haar partij nadat ze de minister met een aap had vergeleken.
 Het Openbaar Ministerie in Parijs is inmiddels een onderzoek gestart om te kijken of het tijdschrift kan worden aangeklaagd. Een woordvoerder van Minute, Hélène Valette, wuift de aantijgingen weg. In de Franse krant Le Parisien zegt ze:
Als organisaties hier een ding van willen maken, dan is dat hun probleem (…). Wij vinden dat onfatsoenlijk, er zijn genoeg andere problemen in dit land.”
De woordvoerder liet weten dat ze de uiting op de cover satirisch hadden bedoeld. Minute bestaat al sinds 1962 en heeft in het verleden de ideeën van het Front National gesteund. Het Front National zelf nam onlangs afstand van het tijdschrift omdat het had geschreven over een homolobby die de partij zou beïnvloeden. Woensdag ontvangt geert Wilders, Marine le Pen, de leider van het Front National in Nederland. Wilders wil kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen bij de Europese verkiezingen volgend jaar. De NOS maakte hierover een reportage over het succes van het Front National.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Sonia2
Sonia213 nov. 2013 - 10:55

Tsk, ze willen onze traditie van een gekleurd persoon een aap noemen afpakken! Daar doen we toch niemand kwaad mee? Mogen we geen grappen meer maken? Het gaat om de intentie, en die is goed. Als er een minderheid is die zich daardoor gekwetst voelt, tja, sommige mensen zijn nu eenmaal erg snel gekwetst, ook al is het de bedoeling niet, daar kun je toch rekening mee gaan houden? De vrijheid van meningsuiting moet beschermd worden! Gelukkig hebben we Wilders, anders waren we allang opgegeten of onthoofd!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 nov. 2013 - 10:55

De Franse wolf in Haans veren.

meijerlahn
meijerlahn13 nov. 2013 - 10:55

Ik geloof mijn ogen niet. Op de video is te zien hoe de verpersoonlijking van haat zaaien en racisme in Frankrijk wordt binnengehaald door de pers of ze het nieuwste wereldwonder is. Getver. http://nos.nl/artikel/574471-wilders-ontvangt-marine-le-pen.html

Lejoo
Lejoo13 nov. 2013 - 10:55

Cecile Kyenge. Haar Italiaanse college wordt vergeleken met een Orang-oetan. Krijgt bananen toegeworpen. Een Lega Nord topman vindt, dat ze terug moet naar Congo.

ElChe
ElChe13 nov. 2013 - 10:55

Wat mij opvalt bij deze fascisten is de onbeschoftheid van de taal die zij bezigen. Er komt geen fatsoenlijk woord uit.

bEngel2
bEngel213 nov. 2013 - 10:55

De enige apen in dit verhaal zijn de rechts extremisten.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2013 - 10:55

Ik krijg het idee dat de grenzen gestaag aan het opschuiven zijn in Europa. Als we dit normaal gaan vinden, zal de boel op een keer goed uit de hand lopen.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199313 nov. 2013 - 10:55

Mee eens, goede observatie.

meijerlahn
meijerlahn13 nov. 2013 - 10:55

Langs een geniepige weg wordt extreem rechts langzamerhand gelegitimeerd. Het bezorgt mij een unheimisch gevoel.

Marlene2
Marlene213 nov. 2013 - 10:55

Een spotprent van Marine Le Pen met een swastika op het voorhoofd, een duivelshoorn en een varkensneus is vanzelfsprekend pas de problème.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn13 nov. 2013 - 10:55

Non.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2013 - 10:55

Als je dus iemand een brutale aap noemt mag je wel oppassen tegen wie je het zegt. Maar dat is dan weer omgekeerde discriminatie....jeetje, wel verwarrend hoor.

1 Reactie
Thom Holterman
Thom Holterman13 nov. 2013 - 10:55

Voor iemand die zich van de doctorstitel bedient, moet de problematiek inderdaad op een te hoog niveau liggen om ze onmiddellijk te begrijpen…

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2013 - 10:55

Ik vind het een beetje achterhaald dat Joop zo de nadruk legt op rasverschillen, door buitenlandse politiek erbij te halen. Terwijl ik hier over straat loop. Normaal een Nederlander zie én nu vervolgens met al dit soort nieuws een zielige neger die zich altijd gekwetst voelde. Hoe strots ik me dan moet voelen met zo'n tijdschriftje omdat ik blank ben. Alleen maar om de baantjescarrousel van de PVDA in stand te houden. Dat alleen blanken iets kunnen? Laten we kijken naar slavernij en racisme IN HET BUITENLAND! De meest racistische landen ter wereld. Slavernij dat nog steeds voorkomt in donker Afrika en Azië. We roepen geen racisme, omdat alleen blanken slavernij hebben afgeschaft (meer dan honderd jaar geleden). Het niet benoemen, is racisme. We have overcome. Behalve wanneer het een vinger naar de landen betreft die u als slaaf verkocht heeft aan toentertijd blanke scheepsvaarders. Die waren/zijn niet blank. Tijdens de Islamitische Arabische slavernij zijn zo'n 120 miljoen Afrikanen alleen al omgekomen door transport. Géén Afrikaan die Katar of Saoedi Arabië gaat aanklagen voor al dat leed. Sterker nog er bestaat geen Afrikaanse-Saoedi Arabier. Er bestaan wel Afrikaans-Amerikanen. De blanken zijn zelfs in een minderheid geworden in Amerika (vanaf 5 jaar). Ook dat Afrikanen geen blanke slaven hebben gehad, is niet waar. Tegenwoordig is alleen de (korte Europese) geschiedenis voor wat betreft slaven en handel de leer op vele scholen. Terwijl blanken toch echt (8% van de wereldbevolking) de minderheid vormen.

1 Reactie
Marlene2
Marlene213 nov. 2013 - 10:55

Grappig dat je het zegt. Ook in Frankrijk worden andere (echte) problemen het liefst weggewuift. De bewuste minister van Justitie, Christiane Taubira heeft bijv. exclusief de Atlantische slavenhandel bij wet veroordeeld als misdaad tegen de mensheid, en zal beslist ook geen voorstander van Zwarte Piet of Père Fouettard zijn. Dan begrijp je misschien ook wel waarom zij in Frankrijk op de korrel wordt genomen.