Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe politieke cultuur = achterkamertjespolitiek 4.0

  •  
22-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1528 keer bekeken
  •  
torentjeachterkamer

© cc-foto: fred van assendelft

Wij maken de zwaarste dagen mee sinds de Tweede Wereldoorlog. Juist nu probeert Rutte het politieke debat lam te leggen

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de ministers en de coalitiepartijen tot half drie onderhandeld over de voorjaarsnota. Door de razendsnelle politieke en economische ontwikkelingen kan het regeerakkoord namelijk in de prullenbak. De shredder zou onder de huidige omstandigheden onnodig gebruik van energie met zich meebrengen.

Nu wil Rutte praten met de oppositie. Die heeft immers een meerderheid in de Eerste Kamer. Naar verwachting krijgen de burgers dan half mei iets te horen. Tot die tijd moeten wij geduld oefenen en vertrouwen hebben.

Uiteraard dienen de oppositiepartijen open te staan voor deze uitnodiging. Ik heb wel een suggestie: de enige aanvaardbare plaatsen van ontmoeting  zijn de Tweede en de Eerste Kamer der Staten Generaal. Als het kabinet wil weten hoe de plannen met de voorjaarsnota bij de oppositie vallen en wat er aan zou moeten worden veranderd om een meerderheid te krijgen in het héle parlement, dan dient zij die voor te leggen aan het parlement. Dan kan het publiek de gedachtewisseling volgen en zich tijdens het debat een oordeel vormen over de prijs die de oppositie zal berekenen voor steun in de Eerste Kamer.

Zo werkt dat in een democratie. Zo heeft Thorbecke, van wie Rutte ideologisch gezien een onecht kind is, het destijds bedoeld.

Wij maken de zwaarste dagen mee sinds de Tweede Wereldoorlog. Een sterke band tussen kiezers en gekozenen is essentieel om heelhuids door de stormen van de tijd te komen. Daar is transparantie voor nodig en eerlijkheid. Juist nu probeert de premier het politieke debat  lam te leggen. Er is inderdaad een nieuwe politieke cultuur: niet achterkamertjespolitiek 2.0 maar achterkamertjespolitiek 4.0.

Oppositiepartijen die hierin trappen, zijn geen knip voor hun neus waard.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.