Joop

Nieuwe politici, stel kinderen centraal in het beleid

  •  
09-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
462 keer bekeken
  •  
ANP-456332237

Vergeet de stikstofdiscussie, immigratie en andere hangijzers. Er is een groep Nederlanders die veel meer aandacht nodig heeft. Eén op de twaalf kinderen leeft in armoede, één op de zeven jongeren maakt gebruik van jeugdzorg, of staat op de wachtlijst, en ruim driekwart van de jongeren ervaart psychosomatische klachten. Veel statistieken laten zien dat het leven van kinderen en jongeren beter kan. Nu er een nieuwe wind gaat waaien in het Haagse, is dit de kans voor politici om partijprogramma´s te schrijven, waar de behoeften van kinderen en jongeren centraal in staan. Niet alleen omdat het veel geld oplevert, maar ook gewoon omdat het kan en omdat de politiek deze kinderen en jongeren gelukkig wilt zien.

Tot nu toe hebben de politieke partijen weinig ambitie gehad om de economische en welzijnspositie van kinderen en jongeren te verbeteren. Pijnlijk is het dat de laatste jaren het welzijn van kinderen en jongeren juist achteruit is gegaan. Op noodkreten van mensen die dicht bij de jongeren staan, zoals jeugdwerkers, docenten en de jeugdzorg, wordt nauwelijks gereageerd. Het is makkelijk om het personeelstekort de schuld te geven, maar uiteindelijk is dat ook een resultaat van politieke keuzes die zijn gemaakt.

Kinderen en jongeren willen heel simpel een leven waarin zij in veiligheid kunnen leven. Zij willen dat ze iedere dag voldoende eten en drinken hebben, gezonde lucht inademen, ouders hebben die er voor ze kunnen zijn en hun liefde kunnen geven. Ze willen zich veilig voelen, online en op school, en gewaardeerd worden om hun talenten, welke dat ook zijn. Ze willen de kans krijgen zich te ontwikkelen op de manier die bij hen past. Ze willen gezond zijn en een toekomstperspectief hebben.

Kinderen en jongeren hebben zelden één probleem, vaak hebben zij meerdere problemen tegelijkertijd, of zorgt een probleem voor meerdere problemen. Die problemen nemen de kinderen en jongeren mee als ze ouder zijn en geven deze soms door aan een nieuwe generatie. Armoede is overerfbaar, net zoals opleiding en gezondheid. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een goede basis in de jeugd, zorgt voor een lagere zorgvraag op latere leeftijd, minder criminaliteit, en een gezondere nieuwe generatie. Door kinderen centraal te stellen in hun programma´s investeert en bezuinigt de politiek meteen op lange termijn. Problemen in de zorg kunnen verdwijnen als ieder kind gezond kan opgroeien.

Reden genoeg dus om als politieke partij te durven kiezen voor kinderen en jongeren. Durf als partij te kiezen voor een honderd procent welzijnsbeleid met als simpel doel dat ieder kind en jongere leeft in welzijn. Het enige dat nodig is om deze doelen te halen is andere keuzes maken. Keuzes waarin het kind of de jongere en zijn/haar omgeving centraal staat. Hopelijk gunt de politiek het kind en de jongere voldoende eten, zijn/haar ouders voldoende financiën en veilig onderwijs.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 aug. 2023 - 13:06

Daarbij is het niet nodig de andere hete hangijzers te vergeten, te doen alsof ze er even niet zijn, ze hebben alles te maken met jeugd en hun toekomst. Tegelijkertijd onderschrijf ik de noodzaak jongeren te helpen, zeker waar het gaat over de eerste levensbehoeften, dat is het begin van en de noodzaak voor al het overige.

Gio Servas
Gio Servas10 aug. 2023 - 11:12

Ik denk dat het belangrijker is om uit te zoeken hoe het kan dat elke keer dat we meer betalen er minder overblijft voor zorg, onderwijs en leven voor de mensen in Nederland. Ergens gaat er geld naar toe en dat gaat niet naar de inwoners van Nederland. Niet alleen kinderen en jongeren zijn slachtoffer van wat er gaande is, maar elke inwoner van Nederland. Zieke mensen, oude mensen, werkeloze mensen en werkende mensen. Die laatste kunnen al bijna niet meer rondkomen met een dubbele inkomen en eigenlijk kan niemand meer een woning kopen en heb je bijna 3 inkomens nodig om te huren, je energie rekening te betalen en te eten.... Daarnaast komt de gemiddelde inwoner van Nederland geld te kort om de zorgpremie te betalen. Misschien dat de overheid wat minder over de grens moet kijken en zal zij zien wat een ellende er hier is.

pahan
pahan10 aug. 2023 - 4:59

Ik denk dat de kinderen er meer aan hebben als er een toekomst geschetst kan worden. Kijk naar het huidige nieuws, alles wat je ouders gedaan hebben om te voorkomen dat het klimaat verandert is zinloos gebleken: We gaan er allemaal aan. Wanneer weet niemand, maar tot dat moment heb je geen huis, mag je geen auto rijden, is school niet te betalen en wordt Nederland overstroomd door vluchtelingen. Vat ik het een beetje netjes samen zo?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 10:29

Niks op tegen dat Jongeren de fiets nemen toch?

pahan
pahan10 aug. 2023 - 13:11

Elektrische fietsen? Daar vind ik eigenlijk wel wat van.

Volrin
Volrin9 aug. 2023 - 23:39

U stelt een tegenstelling die er niet is. De stikstofcrisis is net zo goed, zo niet meer, een bedreiging voor de kinderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2023 - 12:37

Juist migrantengezinnen zijn onevenredig vaak arm.

2 Reacties
TheunT
TheunT9 aug. 2023 - 15:23

Ze migreren vaak niet omdat ze het daar zo breed hebben dus dan krijg je dat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 10:30

Bij migratie is er altijd sprake van een ingewikkelde combinatie van push en pull factoren.

Frits Jansen
Frits Jansen9 aug. 2023 - 12:11

Ik denk dat ze straks de Kamer helemaal niet vol meer krijgen omdat te weinig nieuwe politici zich aandienen. Wie wil er nog hard werken in groot gevaar en daarbij voortdurend worden afgezeken door zijn collega's? de ultieme bedreiging voor een democratie: een tekort aan politici.