Joop

Nieuwe ‘krankzinnig besmettelijke’ varianten kunnen je ook treffen als je tot nu toe de dans ontsprong

  •  
07-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8525 keer bekeken
  •  
mondkapjetrein

Mensen die het coronavirus tot nu toe hebben weten te ontlopen, lopen een grote kans om nu alsnog geveld te worden door XBB.1.5. Ook mensen die al wel eerder geïnfecteerd zijn geweest, lopen een grote kans op een nieuwe besmetting.

“XBB.1.5 is krankzinnig besmettelijk”, verklaart viroloog Paula Cannon van de University of Southern California tegenover USA Today. “Alles wat je de afgelopen jaren heeft beschermd, zal je niet beschermen tegen deze nieuwe varianten.”

XBB.1.5 is bezig met een enorme opmars in de Verenigde Staten. Werd begin december slechts 1 procent van alle Amerikaanse besmettingen veroorzaakt door XBB.1.5, in de laatste week van 2022 was dat al meer dan 40 procent. Vrijwel alle besmettingen in het noordwesten van de Verenigde Staten worden op dit moment veroorzaakt door XBB.1.5.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt XBB.1.5 scherp in de gaten, zo liet WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove afgelopen week weten. De variant is tot nu toe in 29 landen aangetroffen, al is dat waarschijnlijk een onderschatting omdat er inmiddels minder analyses plaatsvinden van het coronavirus.

“Het is de meest overdraagbare variant die tot nu toe is vastgesteld”, aldus Van Kerkhove. Dat heeft volgens haar te maken met de mutaties, waardoor het virus zich nog makkelijker toegang kan verschaffen tot de ACE2-receptoren in het menselijk lichaam.

Het Europees Geneesmiddelenbureau waarschuwt dat een behandeling met monoklonale antilichamen niet meer werkt tegen XBB.1.5. Tegen eerdere coronavarianten hielp een dergelijke behandeling via een injectie of infuus vaak wel goed. Antivirale medicatie zoals Paxlovid werkt nog wel goed. Ook vaccinaties beschermen nog altijd goed tegen een ernstig ziekteverloop.

XBB.1.5 is niet de enige variant die we in de gaten moeten houden, schrijft Josette Schoenmakers op Twitter. Zij houdt bij welke varianten in welke landen om zich heen grijpen, en wijst erop dat bijvoorbeeld ook XBC.1 flinke terreinwinst boekt in Denemarken. Deze variant kwam eerder veel voor op de Filipijnen en raast nu rond in het westen van Australië. Voor alle nieuwe varianten geldt dat ze dezelfde spike-eiwitmutatie (F486) hebben.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

RaymondenJoop
RaymondenJoop8 jan. 2023 - 20:28

Dat is dus om de zoveel tijd een soort van griepje. Wat interessant is om te weten is, wat de andere ziektes kunnen zijn nadat je dit je dit hebt opgelopen, hoe dodelijk die kunnen zijn, het effect op het ziekteverzuim en dus de economie, oversterfte, AOW leeftijd etc. Dat covid is 1 ding, de indirecte gevolgen, dat is een ander verhaal

Rechtse   Bal
Rechtse Bal8 jan. 2023 - 20:09

Hiermee weer akelig duidelijk dat (in tegenstelling tot eerdere zgn professionele berichten) je niet resistent wordt na (lichte) besmetting ? En dat die zgn bewijzen waar je mee t vliegtuig in kon niets betekenden ? (oftwel de bewijzen die Chineze nu moeten hebben om te vliegen ook niets voorstellen?) Snel duidelijkheid is vereist me dunkt.

Peace ....
Peace ....8 jan. 2023 - 10:28

Nieuwe varianten ? wacht maar tot het OMT terug is van reces, dan wordt duidelijk dat de Omikron zich gemuteerd heeft tot DE Covid-23.

1 Reactie
Nejras
Nejras8 jan. 2023 - 13:35

OMT met reces? Lachen.

Raarweerhoor
Raarweerhoor8 jan. 2023 - 8:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Martin108
Martin1087 jan. 2023 - 22:29

Ik zie geen informatie over hoe ziek je er van kan worden in vergelijking met eerdere varianten.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2023 - 10:29

Ik ook niet. En daarom ga ik me hier vooralsnog niet druk over maken.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 13:08

Des te sneller een virus zich verspreid des te groter de kans op nieuwe mutaties die wel gevaarlijk zijn.

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2023 - 13:26

Tot nu toe heeft men de kwalificatie van ernstig ziek worden voorbehouden aan de covid ziekteverschijnselen! Dus wat dat betreft is er geen gevaar! Andere infecties echter, die na corona door corona ontstaan…. Ander verhaal.

Vervatte
Vervatte7 jan. 2023 - 20:43

De natuur redt het wel :-)

Mijnding
Mijnding7 jan. 2023 - 18:50

Wat China heeft laten zien is dat het Nederlandse beleid dikke prima is. Dus niet naar zo min mogelijk besmettingen zoals China heeft gedaan. Gewoon rond laten gaan.

1 Reactie
Adaestuo
Adaestuo8 jan. 2023 - 16:23

Wat dus allemaal door de Chinesee staat werd opgelegd omdat de Chinese staatsheertjes echt wel dondersgoed wisten/weten dat het vaccin van eigen bodem zo goed als niets voorstelt.

Brutus de tweede
Brutus de tweede7 jan. 2023 - 18:26

'Alles wat je de afgelopen jaren heeft beschermd, zal je niet beschermen tegen deze nieuwe varianten.” Dat is goed nieuws, niks geen onzinnige maatregelen dus. Gewoon uitzieken.

6 Reacties
Volrin
Volrin7 jan. 2023 - 18:40

Ze heeft het over vaccins, niet alle maatregelen. Mondkapjes en afstand houden verkleinen nog steeds de kans op besmetting.

Vervatte
Vervatte7 jan. 2023 - 19:07

Verkleinen en vertragen, doch als het zoveel besmettelijker is, zal dat als een houten deur voor een tank zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier7 jan. 2023 - 22:09

Er gaan misschien wat mensen dood maar alla! Goed nieuws! /s

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2023 - 11:33

Brutus is de boef uit Donald Duck en de verrader van Julius Caesar. Voor long covid , post corona virale ziekte bestaat zoiets als uitzieken niet! De grote aantallen jonge mensen, die niet meer kunnen werken geven nu al tekorten in de essentiële beroepen. Mensen met dezelfde beroepen, die werden gedwongen hun werk te blijven uitoefenen……

Molly Veenstra
Molly Veenstra8 jan. 2023 - 12:12

@Volrin - Nee, ze heeft het over alle maatregelen. Zou dat ook waar zijn? Volgens mij is het retorisch bedoelt om aan te geven hoe besmettelijk dit virus is. Verderop in het artikel in USA-today waarnaar wordt verwezen, wordt aangeraden om zoveel mogelijk te vaccineren om ernstige infectie en overdracht van het virus tegen te gaan én om mondkapjes te dragen en mensenmassa's te vermijden. Alle gebruikelijke maatregelen.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 13:08

@Vervatte "Verkleinen en vertragen, doch als het zoveel besmettelijker is, zal dat als een houten deur voor een tank zijn." Nee, het zou als afstand houden van de tank zijn zodat je niet binnen schietbereik bent.

oproerkraaier
oproerkraaier7 jan. 2023 - 17:39

Doodeng.

3 Reacties
Mijnding
Mijnding7 jan. 2023 - 22:30

Hoe besmettelijk Een virus is. Zegt niets over hoe gevaarlijk. Bovendien laat China Zien dat een beleid Op zo min mogelijk besmettingen niet de juiste is.

Rob12342
Rob123428 jan. 2023 - 15:56

alleen voor jou Kraaier. Lijkt me niets om ons zorgen te maken. Net als de griep blijft Corona met al haar varianten voor altijd onder ons. Uitzieken en doorgaan. En ja, net als met de griep zullen er mensen overlijden.

Gerygrr
Gerygrr9 jan. 2023 - 11:44

Precies! Toen duidelijk was hoe omicron het immuunsysteem meer en meer wist te ontwijken hadden we de strijd verloren! Omicron is de loper geworden die alle deuren opent van immuunsysteem en de andere virussen laat muteren tot ernstiger ziekmakend!