Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

'Nieuwe huisarts krijgt geen kans'

  •  
09-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Landelijke Huisartsen Vereniging bepaalt waar een huisarts zich mag vestigen... NMa legt boete van bijna 8 miljoen euro op
Kartelwaakhond NMa heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een boete van bijna acht miljoen euro opgelegd. Volgens de NMa bemoeit de LVH zich te veel met of en waar een huisarts zich mag vestigen. Dat meldt onder meer NRC.
Leden van de LHV wordt geadviseerd alleen nieuwe huisartsen toe te laten in hun gemeente als reeds gevestigde huisartsen daarmee akkoord gaan. Een nieuwe arts heeft hierdoor geen eerlijke kans. Ook wordt patiënten en zorgverzekeraars meer keus ontnomen.
De LVH heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de boete van 7,7 miljoen euro. In een verklaring stellen zij:
Wij herkennen ons helemaal niet in het beeld dat de NMa schetst en zijn het dan ook volstrekt oneens met de conclusies. Wij zijn er voorstander van dat een huisarts zich kan vestigen op elke plek die hij wenst […] We zien de uitkomst van de beroepsprocedure met vertrouwen tegemoet.
Volgens NMa bestuurslid Henk Don is de LVH in 2001 al gewaarschuwd dat het verboden is om de vestigingsmogelijkheden voor huisartsen te beperken.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Bouwman2
Bouwman29 jan. 2012 - 7:07

Een huisarts werkt en woont uiteraard liever een een leuke groene omgeving dan in een groepspraktijk in een van de vele desolate wijken van dit troosteloze land. Dus komt er een vorm van reguleren. Dat snapt de NmA dus niet. Logisch want wie eens onder Hans Hogervorst gewerkt heeft raakt daardoor zo ernstig geestelijk verward, dat boetes worden uitgereikt aan een van de weinige organisaties in dit land waarvan de leden zich nog uit de naad werken tegen een honorering waarvoor elke VVDer zijn neus ophaalt.

trujac
trujac9 jan. 2012 - 7:07

Ik weet niet of het zo verstandig is dat huisarts een vrij beroep is. Als je kost wat kost voor marktwerking bent kun je het toejuichen, dat de Nma deze kartelvorming aanpakt, maar als je er voor bent dat gezondheidszorg bij de overheid thuis hoort dan is het volgens mij een foute ontwikkeling. In ieder geval is het nu een ratjetoe, huisarts is een zelfstandig beroep maar men schermt wel de markt af. De Nma gaat uit van de vrije markt, logisch want de Nma is er om de vrije markt te controleren. Persoonlijk zie ik liever dat de gezondheidzorg een overheidsinstelling wordt en dat artsen in loondienst bij het rijk zijn zoals nu de leraren en onderwijzers. Scholen worden goed door de overheid gecontroleerd, bij vrije beroepen is dat moeilijker.

ockham
ockham9 jan. 2012 - 7:07

Ik weet niet of ik zit te wachten op concurrentie onder huisartsen. Straks verplicht mijn verzekeraar me de goedkoopste te nemen, of vergoedt niet meer dan een stoethaspel in rekening brengt. De dekkingsgraad van pensioenfondsen kan overigens gunstig worden beinvloed door slechte huisartsen, dat wel. Dit lijkt weer iets wat onze medische zorg ondermijnt, de solidariteit vermindert en ons op termijn in VS toestanden brengt, zorg dat je rijk wordt, dan kun je goede zorg betalen. En die artsen die goed lijken verdienen dan astronomisch.

1 Reactie
Candide2
Candide29 jan. 2012 - 7:07

'Ik weet niet of ik zit te wachten op concurrentie onder huisartsen.' Ik weet niet hoe het bij u is, maar in de Randstad is er een groot tekort aan huisartsen. En dat tekort wordt alleen maar groter.

BakkerGerard
BakkerGerard9 jan. 2012 - 7:07

Heel goed dat de NMa dit zegt. Het zou wel heel triest zijn dat je toestemming moet hebben om een zaak te openen. Jammer dat de LVH niet ook de belangen van startende artsen en patiënten vertegenwoordigt, maar alleen naar het eigenbelang van huidige artsen kijkt.

2 Reacties
JanB2
JanB29 jan. 2012 - 7:07

Zaak? Een artsenpraktijk is geen fietsenwinkel. Ik zit er niet op te wachten dat huisartsen elkaar kapot concurreren, met alle gevolgen voor de zorg vandien.

Candide2
Candide29 jan. 2012 - 7:07

Dit geeft aan wat de staat van onze staat is, hufterigheid. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/09/bezuinigen-op-mensen-met-laag-iq-heilloos/

JanB2
JanB29 jan. 2012 - 7:07

Ik weet niet hoe het bij u is, maar in de Randstad is er een groot tekort aan huisartsen. Waarschijnlijk omdat geen hond zich daar WIL vestigen. Zodra huisartsen zich vrij mogen vestigens zal dat tekort dus nog groter worden.

1 Reactie
Candide2
Candide29 jan. 2012 - 7:07

'Waarschijnlijk omdat geen hond zich daar WIL vestigen.' Hoe zou dat komen? De omvang van de praktijken, wellicht?

DBC123
DBC1239 jan. 2012 - 7:07

Vanochtend stukje Nieuwsuur gezien van de NMa Bobo H Don, reden boete LHV: Vernieuwing zorg wordt belemmerd als NMa niet ingrijpt. Wat een Kolder! Als een initiatief jarenlang moet wachten om van start te gaan omdat er geen tarief door de Nederlandse Zorgautoriteit wordt afgegeven: wie belemmert er nu eigenlijk? Waarom zou je trouwens nog een initiatief ontwikkelen als je ook volgend jaar, bij succes, vervolgens wordt gekort omdat je het zorgbudget van de minister van VWS overschrijdt? Zelden zo veel mythen meegemaakt om een waanvoorstelling (marktwerking inde zorg) in stand te houden; zelfs de Argumentenfabriek werd er door de Overheid voor ingehuurd: mee te werken aan de misleiding van de Burger.

1 Reactie
elselien
elselien9 jan. 2012 - 7:07

Een patient moet zelf een huisarts kunnen kiezen. Er moeten voldoende huisartsen zijn. Dit zijn belangrijke argumenten voor vrije marktwerking. Waarom wordt een patient gedwongen om een bepaalde huisarts te nemen? Als de patient kan kiezen zal de huisarts meer zijn best moeten doen. Slechte huisartsen zullen minder patienten krijgen. In aantrekkelijke gebieden zullen zich meer huisartsen vestigen, maar die zullen dus een kleiner patientenbestand hebben. Een andere huisarts zal zich dus wel graag op het platteland vestigen, omdat daar een grotere praktijk mogelijk is. Vrije marktwerking reguleert zichzelf, het enige nadeel is voor de ondernemenr die hiermee te maken heeft.